De deugende Gutmenschen sluiten buiten, demoniseren en zijn enorm conservatief

Screenshot_163

(Door: Jan Roos)

In zijn column van deze week rekent Jan af met alle ‘moraliserend en dogmatisch door het leven stappende deuggleuven en moraalridders’ die Nederland momenteel telt. Hij noemt ze Gutmenschen, met een voorspelbaar, exclusief en enorm conservatief wereldbeeld.

Vroeger noemden wij thuis iemand een ‘goed mens’ als we hem of haar een sociaal hart vonden hebben. Iemand die niks kwaads in zin heeft en empatisch in het leven staat. De term ‘goed mens’ wordt bij ons nauwelijks meer gebruikt, omdat de populair geworden Duitse vertaling, de “Gutmensch”, een ironische en sarcastisch intonatie heeft. We noemen dus zo’n iemand gewoon nu aardig. Die Gutmensch is ontstaan als grap van Duitse feuilletonschrijvers van de zogenaamde generatie-1989, die personen die een niet aflatende wens hebben om goed te zijn en zich hierin graag bevestigd zien, in de maling te nemen. Erkenning is erg belangrijk voor de Gutmensch, die moraliserend en dogmatisch door het leven stapt en anderen de maat neemt die niet over zo’n fantastisch karakter en wereldbeeld beschikt als zij.

Lees verder>>>
DDS

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", Hypocrisie, Linkse Kerk, meningsdictatuur, nieuw fascisme, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

3 reacties op De deugende Gutmenschen sluiten buiten, demoniseren en zijn enorm conservatief

 1. Luchtpint zegt:

  Moraliserend, dogmatisch en hypocriet, dat zijn de kernbegrippen om Gutmenschen mee aan te duiden, want ze gedragen zich gewoonlijk als pastors op een preekstoel en de normen die ze anderen opleggen met hun donderpreken gelden nooit voor hen zelf.

  Like

 2. droevige mof zegt:

  Er zijn hiërarchieën binnen de waardencanon van de Gutmenschen. Wie pro-islam is, kan niet echt pro-LGBTQRS zijn. Wie anti platteland is, kan niet echt pro-natuur zijn.
  De Gutmenschen vechten al tegen elkaar. Wat is belangrijker, anti-kerncentrale Tihange of anti bruinkoolcentrale Eschweiler? Je kunt ze niet allebei tegelijk uitschakelen, anders blijft het donker. Maar een derde factie vindt dat ook niet slecht.
  Een gekke bende.

  De Duitse Groenen vinden overigens dat kerncentrales toch niet zo slecht zijn. In zoverre is hun basisideologie verloren gegaan. Shit happens.

  Geliked door 1 persoon

 3. verwardeman zegt:

  Het ” probleem ” is dat ik net zo stronteigenwijs ben als die gutmenschen , net zo halstarrig ,
  net zo hooghartig , niet bereid naar anderen te luisteren !
  Ik ben er namelijk KEIHARD van overtuigd dat die EU en die iSSlam NIET DEUGEN .
  Sterker nog , ik HAAT die kut iSSlam en die kut EU !
  Het is niet belangrijk of ik gelijk heb , het gaat erom dat ik GELIJK KRIJG .
  Wie mijn mening deelt is welkom , wie dat niet doet kan ” een dikke krijgen ” .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s