Brandende Franse kathedralen: “De eindfase van de ontkerstening”?

Screenshot - 2020-07-30T102451.061

(Door: Giulio Meotti – Vertaling: E.J. Bron)

Een vooraanstaand curator van het Metropolitan Museum of Art in New York, Keith Christiansen, werd bekritiseerd, omdat hij op Instagram een schilderij van Alexandre Lenoir publiceerde, die Frankrijk´s monumenten van de verwoestingen van de Franse revolutie redde. Christiansen schreef:

“Alexandre Lenoir in de strijd tegen de revolutionaire dwepers, die de Koninklijke graven in Saint Denis wilden vernietigen. Hoeveel grote kunstwerken zijn door de wens verloren gegaan om onszelf van een verleden te bevrijden dat we niet goedkeuren. En hoe dankbaar zijn we mensen als Lenoir, die ingezien hebben dat hun waarde – zowel artistiek als historisch – boven een beslissend moment van de sociale en politieke omwenteling en verandering uitgaat.”

Gatestone Institute

Christiansen bekritiseerde de actuele verwijdering en schending van historische monumenten. Hij kon niet weten dat enkele weken later nog een Franse kathedraal werd verwoest en een oud orgel, dat de revolutionaire dwepers van Lenoir had overleefd, door de brand verwoest zou worden.

Men neemt aan dat de brand in de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus opzettelijk werd gesticht. Nog maar een jaar geleden brandde de kathedraal Notre-Dame in Parijs bijna volledig uit. Daarna stond de historische kerk Saint-Sulpice in Parijs in brand, evenals de basiliek van Saint Denis (dezelfde die Christiansen op het schilderij laat zien).

“De brand in de kathedraal van Nantes na de Notre-Dame zou onze elites tot nadenken moeten prikkelen over de grote wanorde en de grote verandering, de decivilisatie is aan de gang”, zei de filosoof Michel Onfray. “Elke dag vinden er een of twee antichristelijke daden plaats, en er is een brandende kathedraal voor nodig om erover beginnen te praten”, aldus de filosoof.

De afgelopen anderhalf jaar hebben zes grote Franse kathedralen en kerken in brand gestaan: Notre-Dame, Nantes, Rennes, Saint-Sulpice, Lavaur en Pontoise. Misschien noemde de historicus Rémi Brague de brand in de Notre-Dame daarom “ons 9/11”. Het Observatorium voor religieus erfgoed somt in een lijst in totaal 20 Franse kerken op die in maar één jaar in brand raakten.

Minder openbaar gemaakt en minder veroordeeld, nemen de aanvallen op christelijke kerken in Frankrijk toe en bereiken een alarmerende omvang. De brand van Nantes was slechts de laatste in een serie kerkverwoestingen die al jaren duurt en blijkbaar niemand heeft gechoqueerd.

Vier jaar geleden werd de basiliek Saint-Nicolas in Nantes bijna verwoest door een brand. In 2014 werd de renovatie afgerond en verkeerde ze in perfecte staat. De eerste berichten in de Franse media over het vandalisme van kerken werd tien jaar geleden gepubliceerd. Vorig jaar werden binnen één week vier Franse kerken geschonden.

Kardinaal Robert Sarah, een prelaat van de katholieke kerk uit Guinee, schreef:

“De schending neemt in Europa verder toe. De jongste daden tegen Maria-standbeelden in Franse kerken tonen aan hoezeer deze gestes het resultaat van barbaarse haat zijn. Ze schreeuwen om reacties. Katholieken kunnen niet langer zwijgen”.

Kardinaal Sarah voegde er aan toe:

“Schending en vandalisme in kerken zijn het treurige spiegelbeeld van een zieke beschaving, die verstrikt raakt in het net van het kwaad. Bisschoppen, priesters, gelovigen moeten hun kracht en moed bewaren.”

Enkele seculiere persoonlijkheden uit het openbare leven hebben zich tegen de aanvallen uitgesproken. “Handen af van mijn kerk!” luidde de titel van een petitie van schrijvers, journalisten, politici en professoren, die de bescherming van de kerken eisten.

De religiedeskundige Nina Shea schreef dat het bij de daders om anarchisten, dieven, militante linksen, satanisten en “islamisten” gaat, die allemaal dezelfde haat op Frankrijk en de westelijke civilisatie delen. Antisemitisme schijnt hand in hand te gaan met antichristelijke gevoelens. In Frankrijk worden synagogen “als vestingen” beschermd; joodse scholen zijn het doelwit van terreuraanslagen geworden, en Joden werd geadviseerd om voor hun eigen veiligheid geen religieuze symbolen meer te dragen.

Antichristelijke incidenten zijn tussen 2008 en 2019 met 285% toegenomen.

Het tijdschrift “Revue des deux mondes” noemde de aanval op kerken “de tragedie van de Franse kerken”. Bovendien worden meer dan 5000 Franse kerken wegens hun vervallende structuren bedreigd. In het jaar 2018 werden in Frankrijk 875 kerken het slachtoffer van vandalisme. In het jaar 2019 vonden er 1052 antichristelijke daden plaats.

“Ik denk dat er in Frankrijk een toenemende vijandigheid tegen het christendom en de symbolen van het christendom bestaat”, merkte Ellen Fantini op, de directrice van het in Wenen gevestigde Observatiepunt voor intolerantie en discriminatie van christenen in Europa.

“Iedere dag worden er minstens twee kerken ontwijd”, zei de Franse parlementariër Valerie Boyer tegen “The Sun”.

Golbert Collard, afgevaardigde van de partij Rassemblement National, vergeleek de brand in Nantes met de jongste beslissing van de Turkse autoriteiten om de voormalige kathedraal Hagia Sophia in een moskee te veranderen. “De symbolen gaan in vlammen op”, zei hij.

In de afgelopen jaren waren ook Franse kerken het doelwit van een serie provocaties en aanvallen door “islamisten”. Dalil Boubaker, rector van de Grote Moskee in Parijs en president van de Franse Raad van het islamitisch geloof, riep Frankrijk op om de lege kerken van het land in moskeeën te veranderen. In het Noord-Franse Saint-Étienne-du-Rouvray vermoordden twee terroristen van de “Islamitische Staat” (ISIS) tijdens de ochtendmis pater Jacques Hamel. De shock volgde onmiddellijk en was enorm. “Islamisten” waren ook van plan om de Notre-Dame in Parijs aan te vallen, en het lukte hen daadwerkelijk om een door ISIS geïnspireerde terreuraanslag op de kerstmarkt in Straatsburg uit te voeren.

Het voorstel van Boubaker weerspiegelt een realistisch begrip van het Franse christelijke erfgoed. “Verlaten, geschonden, veranderd, kerken worden in theaters, discotheken, restaurants, wijnkelders veranderd… Alles om de afbraak te voorkomen”, merkte de journaliste Marie de Greef-Madelin in het tijdschrift “Valeurs Actuelles” op. Deze veranderingen worden vaak “het tweede leven van de Franse kerken” genoemd. “In het huidige tempo zal Frankrijk tot 2030 10% van zijn kerken en kapellen kwijtraken”, voorspelt Édouard de Lamaze, president van het Observatorium van het religieus erfgoed. “Of omdat ze verkocht of omdat ze verwoest worden”.

De basiliek Saint Denis, de begraafplaats van Franse koningen, is al een christelijk museum in een geïslamiseerde voorstad van Parijs, en de kathedraal Notre-Dame was voor de brand een museum voor toeristen geworden. “We hebben de eindfase van de ontkerstening bereikt”, becommentarieerde de politieke analist Jerome Fourquet, alsof de branden in de grote kathedralen een symbool voor de onteigening van een territorium,  een geschiedenis en een identiteit van Frankrijk zouden zijn.

“Hoeveel erger het kan worden, hangt er van af welke grens activisten bereid zijn voor zichzelf te trekken”, merkte Ellen Fantini, de directrice van het Weense Observatorium voor intolerantie en discriminatie van christenen in Europa, op. “Zullen ze stoppen bij het in brand steken van lege kerken? Zullen ze stoppen bij het onthoofden van standbeelden?”

“We staan op de tweesprong”, zei de Franse schrijver en filosoof Alain Finkielkraut. “We moeten alles proberen om onze civilisatie te redden zolang het nog mogelijk is. Onze civilisatie is het Griekse, Romeinse, joods-christelijke erfgoed.”

Europa is geen abstracte constructie. Haar identiteit wordt door vele bronnen bepaald. De christelijke identiteit is natuurlijk de belangrijkste. Als Frankrijk blijft verzuimen haar te beschermen, zal Frankrijk, zoals wij het kennen, ophouden te bestaan; het zal een heel andere plek worden.

Bron:
https://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Door: Giulio Meotti

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Barbarisme, Christendom, cultuurrelativisme, Frankrijk, katholieke kerk, Overheid. Bookmark de permalink .

18 reacties op Brandende Franse kathedralen: “De eindfase van de ontkerstening”?

 1. Harry zegt:

  Die kut-moslims zullen niet stoppen voordat geheel Europa de Aleppo-look heeft .
  En de zwarten jatten dan alles wat los en vast zit , zodat ons eens zo fraaie landje er na een aantal jaren net zo uit zal zien als Afrika , EEN GROTE VUILNISBELT MET NIKS VAN OOK MAAR ENIGE WAARDE !

  Bedankt politieke kliek , van Balkenende tot Rutte , iedereen heeft hier aan mee geholpen !
  Maar Rutte is de ergste en ook de grootste leugenaar van de hele beweging !

  Wie is er nou nog zo achterlijk om op dat soort tuig te stemmen ?

  Geliked door 5 people

  • koddebeier zegt:

   Hun stompzinnig deugmensjes stemvee !!!

   Geliked door 2 people

  • delamontagne zegt:

   Vind jij ’t héél RACIESTISCH van mij als ik in dit figuur eerder een Afrikaan zie dan een Zweed ? ? ?
   Hij komt uit Nigeria, is 22 jaar oud, maar nu z.g.n. een Zweed.
   En hij “rapt”. ( je moet voor die troep nog betalen ook ..)
   Hij rapt dat alle BLANKE ZWEDEN VERMOORDT moeten worden.
   Kan allemaal in ’t achterlijke Europa.

   In Zweden heeft men afgezien om de rapper ” Jesse Ekene Nweke Conable”, een nieuwe zweed die in 2008 als 10-jarige arriveerde en de Zweedse nationaliteit kreeg, verder juridisch te vervolgen om zijn rap: “Doodt ale blanke Zweden”…
   Volgens de z.g.n. zweed bedoelt hij dit alleen maar metafysisch en is ’t niet de bedoeling tot uitvoering over te gaan……..


   BRON: ( voor degenen die Zweeds verstaan ! )
   https://samnytt.se/aklagare-lade-ned-utredning-mot-rapartist-som-uppmanade-till-mord-pa-vita-inget-allvarligt-mena

   Geliked door 1 persoon

   • Jules Vismale zegt:

    Ik hoop dat dit walgelijke stuk islam-stront het coronavirus gaat oplopen, die ondankbare, uitvretende en huichelachtige blaaskaak!

    Geliked door 2 people

   • Bas zegt:

    Hahaha, metafysisch…..die onthouden we, makkelijk te ge/misbruiken als het uitkomt.

    Metafysica is de wijsgerige leer die niet de werkelijkheid onderzoekt zoals ze ons gegeven wordt uit zintuiglijke of instrumentele waarneming (wat bijvoorbeeld de fysica doet), maar op zoek gaat naar het wezen van die werkelijkheid en wat er achter zit.

    Geliked door 2 people

   • Bas zegt:

    Jules, die reactie was natuurlijk óók puur metafysisch 😉

    Like

 2. Jules van Rooyen zegt:

  De kathedraal in Nantes is in brand gestoken op drie plaatsen, door een Afrikaanse vrijwilliger die in de kerk werkte. Hij diende ook als misdienaar. Maar de verblijf vergunning van deze Afrikaan was verlopen. Hij moest het land uit. Uit wraak heeft hij de fik erin gezet.

  Like

  • Harry zegt:

   Dan zijn die Fransen die de leiding hebben over die kerk toch ook compleet van de pot gerukt ?
   Wie laat er nou zo’n zwarte zo’n vreselijk duur bouwwerk beheren ?
   Gemakzucht ?
   Onnozelheid ?
   Franse arrogantie ?
   Waanzin ? Ja !
   Godsdienstwaanzin !

   Ik heb niks met het geloof , maar het is toch idioot om fraaie gebouwen en andere kunstwerken te verzieken ?
   Die Afrikaan is uiteraard gestoord , maar hoeveel goochemer zijn die priester , koster en wie weet wat daar nog meer ronddrentelt in die pedofielenbunker ?

   Geliked door 1 persoon

 3. Bas zegt:

  GB
  Tommy is niet veilig in eigen land…
  https://www.breitbart.com/europe/2020/07/30/tommy-robinson-driven-into-exile-by-arson-attack-suspects-blm/

  Delingpole: Tommy Robinson door brandstichtingaanval gedreven in ballingschap. Verdachten BLM

  Tommy Robinson is uit zijn Britse huis verdreven en in ballingschap gedwongen door een brandstichting die zijn vrouw en kinderen in gevaar bracht. Onnodig te zeggen dat links blij zijn

  Ik vind al deze smerigheid volkomen onvergeeflijk. Tommy Robinson is zeker een man die de publieke opinie verdeelt. Maar iedereen die het grappig of een vorm van poëtische rechtvaardigheid vindt dat zijn ouderlijk huis in brand is gestoken en dat hij in ballingschap is gedwongen, is misselijk

  In een verklaring over Parler zei hij dat hij niet dacht dat de brandstichting op het eigendom van zijn vrouw iets te maken had met zijn staat van dienst met uitgesproken opvattingen over de islam. (Robinson bereikte voor het eerst bekendheid en leidde protesten tegen de georganiseerde moslimverkrachtingsbendes die azen op voornamelijk minderjarige blanke en Sikh-meisjes in de binnenstad van Groot-Brittannië).

  “Het waren niet de moslims die dit deden”, zei hij. ‘Het was tenslotte het BLM-gedoe. Ik denk dat ik weet wie het was … ‘

  Geliked door 1 persoon

 4. Bas zegt:

  Erdogek

  De krijgsheer Erdogan heeft kant-en-klare invasieplannen op de Griekse eilanden die volgens hemTurks zijn en onder Griekse bezetting, binnenkort zal de NAVO-Moslimbroederschap-Turkije militaire operaties tegen Griekenland starten

  Wat een bondgenoot van @NATO!

  # De Turkse president #Erdogan daagt uit dat zijn vijanden hem uitdagen op een open slagveld, gelooft dat hij op oorlogspad is, voorspelt de ineenstorting van het Westen en de ‘gezegende’ geboorte van een machtig, machtig Turkije, zegt dat zijn land klaar is om alles op te offeren, inclusief levens

  Geliked door 1 persoon

 5. delamontagne zegt:

  Hubert Champenois, het is Uw schuld dat de Kathedraal in brand stond.

  Gedeelte van de brief van een boze Franse Katholieke moeder aan de priester Hubert Champenois van de kerk in Nantes.
  / * / *
  U gaf de sleutels van de kathedraal van Nantes,
  een gewijde en heilige plaats aan een crimineel.
  Dat was hij altijd al, maar nadat hij niet meer
  in Frankrijk mocht zijn en we hem niet meer zouden onderhouden, toonde hij zijn ware gezicht.
  Dat is hoe ze ons bedanken………

  Door de achterlijkheid van enkelen kunnen deze z.g.n. “vluchtelingen”, die afkomstig zijn uit landen waar de cultuur doordrenkt is met elkaar uitmoorden en andere inter-etnische slachtingen,
  op kosten van de samenleving leven.
  De prijs die wij er dan voor betalen is onder meer verbrande kathedralen en steeds meer doden.

  U bent de advokaat van de duivel geworden.
  U bent zoals Vichy, je geeft je over en vindt redenen en excuses om degenen die kwaad komen doen te rechtvaardigen.
  U hebt bloed aande handen, want door mensen als deze op-te-nemen, geeft U er niet om mensen die ANDEREN kwaad doen, toe te laten.
  Zij die moorden, Fransen vermoorden, die verkrachten en andere agressieve handeklingen plegen. etc, etc.
  En wij ?, de stille meerderheid die dit lijdzaam moeten toezien, zijn niet zoals U met een geweten dat aan de duivel gehoorzaamt.

  En wij zijn de stille, hardwerkende meerderheid die dit onder ogen moet zien, niet jij met je zuivere geweten om de duivel te gehoorzamen!

  etc, enzovoorts, nog veel meer……………………..

  Geliked door 2 people

 6. Julia zegt:

  Macron en zijn hartsvrieden in Brussel hebben een grote puinbak van Europa gemaakt alsmede de meeloper Rutte en de rest van de Linkse Haagse Maffia. In Frankrijk staan niet alleen kerken in brand maar heel Frankrijk staat in brand. Macron mag vriendin Merkel hartelijk danken voor haar tolerantie en wir schaffen dass beleid de grootste schuldigen is en de meelopers Macron en de rest van de EU helden kunnen zich op de borst slaan voor wat zij hebben gepresteerd en Europa hebben vernietigd door wanbeleid en lafheid. Al die verantwoordelijken afstraffen is de beste optie en vooral het mislukte miljardenbolwerk EU vaarwel zeggen zal een weldaad voor elke Europese lidstaat zijn zodat zij weer de totale macht over eigen land krijgen. Al die laffe linkse helden hebben al teveel macht in handen gegeven van de miljarden verslindende machtswellustelingen in Brussel en miljarden aan belastinggeld hieraan verspild. De zogenoemde eenheid van de EU is een grote wanorde en chaos.

  Geliked door 2 people

 7. jantjeuitnl zegt:

  Nee hoor, de eindfase zal veel zwaarder zijn volgens de voorspellingen.
  Uitkomen voor je geloof wordt een halszaak.
  Dat is de eindfase.

  Geliked door 1 persoon

  • Harry zegt:

   Vergeet die waanzin nou maar , er is geen God en er is geen eindfase .
   Ooit zal de wereld wel naar de verdommenis gaan , door volledig resistente virussen , maar nu hebben we een huidige bedreiging .

   Er is alleen het heden , met alle ellende vandien , islam en zwarte niksnutten .
   En regeringen die niks voor hun eigen mensen doen .
   En alledrie staan ze op de bres om alles in te pikken ,
   wat wij in eeuwen met hard werken opgebouwd hebben .

   Verdoe je tijd niet met het najagen van dwaze illusies !
   We zullen het zélf moeten doen , niemand komt ons te hulp !
   Ook dat rare verzinsel ergens in de lucht niet .
   Ene God , hoe verzinnen ze het ?
   Jezus , wat een berg onbenul !

   Dit soort onnozelheid van een God die ons te hulp komt , wordt onze dood !
   We zullen het ZELF MOETEN DOEN , godverdomme !
   Niet een zeepbel in de lucht .
   Als je dat wél denkt , dan ben je medeplichtig aan onze uitroeiing , besef dat wel !
   En zet twijfelaars niet op het verkeerde been , dan ben je ook héél fout .
   Aanpakken en optreden is de enige optie !

   Like

  • Gienekehado zegt:

   De Gristenen verdwijnen als sneeuw voor de zon in W-Eu. Het wordt de islam vs de Seculieren. Onderwerping, bekering van de Seculieren?? Vwb. godsdienst is alles mogelijk!

   Like

 8. Bas zegt:

  Iets anders,
  Rookgordijn….als de uitslag niet bevalt dan verandert men de test…?
  https://www.ad.nl/nijmegen/hoe-de-iq-score-racisme-in-de-hand-werkt~a06b74cb/

  Hoe de IQ-score racisme in de hand werkt
  Intelligentie is een van de meest onderzochte aspecten van de menselijke cognitie. Het lijkt er echter op dat het IQ – het intelligentiequotiënt – geen goede maat voor intelligentie is. Sterker nog, de manier waarop IQ wordt bepaald en gebruikt werkt racisme in de hand, ook in de wetenschap.

  Het meten van IQ is cultuurafhankelijk
  Om die reden zijn er ook zogenaamde ‘cultuurvriendelijke’ IQ-tests ontwikkeld die rekening houden met cultuurverschillen. Een voorbeeld hiervan is om niet objecten te laten ordenen maar in plaats daarvan universele, abstracte figuren als vierkanten, driehoeken, etc. te gebruiken. Maar ook dit kan nog steeds problemen opleveren. Zo zijn er culturen waarin er bijvoorbeeld helemaal geen woord bestaat voor een ‘vierkant’ omdat het in hun maatschappij niet relevant is. Deze verschillen in taal bepalen hoe mensen verbanden tussen objecten waarnemen en beïnvloeden daarmee ook de prestatie op zo’n test. Voor bepaalde stammen zou het bijvoorbeeld veel logischer zijn te vragen naar kennis over de natuur, hoe je dieren traint, of hoe je overleeft in de wildernis; vaardigheden en kennis waar de meeste mensen in de westerse wereld geen weet van hebben. Hoewel intelligentie dus wel een universeel menselijk construct kan zijn, hangt de manier waarop je die intelligentie kan meten samen met de leefomgeving waarin iemand is gevormd.

  https://pbs.twimg.com/media/EeFighGWAAAV48h?format=jpg&name=900×900

  https://pbs.twimg.com/media/EeEWqdQXkAADbxK?format=jpg&name=900×900

  Geliked door 1 persoon

 9. Bas zegt:

  Wasrom praat niemand over moderne slavernij in Libië en het racisme in de Arabische wereld bijvoorbeeld in Marokko

  Like

 10. Jan zegt:

  Brandende bossen, Provence

  video

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s