Voorspel tot de volgende Armeense genocide?


De vlaggen van Azerbeidzjan en Armenië.

(Door: “KONSTANTIN” – Vertaling: E.J. Bron)

Aanvallen op Nagorno-Karabach

In het zuiden van de Kaukasus rookt het artilleriegeschut weer. Het leger van Azerbeidzjan rukt op tegen de merendeels door Armeniërs bewoonde regio in het zuidoosten van de Kaukasus. Het tijdstip is geen toeval, maar het resultaat van een politiek van destabilisering van Erdoğan-Turkije. Hoe lang blijft het Westen nog toekijken?

 

Het is een van deze ontzettend ingewikkelde territoriale twisten: Nagorno-Karbach. De onherbergzame en vanuit economische oogpunten gezien onaantrekkelijke bergregio ergens in de zuidelijke Kaukasus. Het gebied behoort geografisch niet meer tot Europa en ook nog niet echt tot Azië. Desondanks domineert het opnieuw de krantenkoppen.

Het door christelijke Armeniërs bewoonde gebied was in de Sovjettijd als autonome provincie toegewezen aan de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan. Deze kunstgreep zou de scherpe kantjes moeten afhalen van de strijd over de soevereiniteit van het gebied. Etnische conflicten bestaan zoals bekend in het oude zowel als nieuwe groene socialisme niet en zodoende kregen de Armeniërs hun zelfbestuur en de Azerbeidzjanen het gevoel Nagorno-Karabach te beheersen. Het conflict laaide met het uiteenvallen van de USSR in 1989 weer op. De Armeniërs dwongen met daadkrachtige ondersteuning van de Republiek Armenië en Russische hulp de in feite aansluiting aan de Republiek Armenië af, wat in 1994 eindigde in een wapenstilstand.

Hernieuwde veroveringspoging door Azerbeidzjan

Het leger van Azerbeidzjan lijkt na 2016 opnieuw de poging te ondernemen het gebied militair te veroveren. Media berichten overeenstemmend van bombardementen op de zelfbenoemde hoofdstad Stepanakert van de Republiek Nagorno-Karabach. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan met de gevechtshandelingen te zijn begonnen.

Nagorno-Karabach behoort zonder twijfel volkenrechtelijk tot Azerbeidzjan. Net zoals Kosovo zonder twijfel tot Servië behoort, had de NAVO Servië in 1998 net zo lang gebombardeerd, totdat het Servische leger zich uit het eigen staatsgebied moest terugtrekken.

Precedent Kosovo

In zoverre creëert Kosovo opnieuw een gevaarlijk precedent. Waarom mogen Kosovaren hun onafhankelijkheid bevechten, maar Armeniërs niet? Waarom zou een voor meer dan 98% door Armeniërs bewoond gebied na 30 jaar weer bij Azerbeidzjan ingelijfd moeten worden? De Azerbeidzjaanse staatspropaganda heeft al 30 jaar lang de Armeniërs in een kwaad daglicht gesteld en ontmenselijkt.

Een gemeenschappelijk samenleven van Azerbeidzjanen en Armeniërs in één staat lijkt nauwelijks mogelijk. Bij een herovering van het gebied Nagorno-Karabach zou de oorspronkelijke bevolking waarschijnlijk verdreven of afgeslacht worden. Dit zou duistere herinneringen aan de Turkse volkerenmoord op de Armeniërs 100 jaar geleden oproepen.

Destabilisering van de Kaukasus door NAVO-lid Turkije?

Rest de vraag waarom dit onnodige conflict in 2020 weer doden eist. Hier vermoeden deskundigen Turkije op de achtergrond. De aanvallen gaan weliswaar uitsluiten van Azerbeidzjaanse eenheden en vanaf Azerbeidzjaans staatsgebied uit, maar begin september berichtten Russische media van Turkse militaire posten in Azerbeidzjan. Via deze posten dienen militieleden vanuit Syrië naar Azerbeidzjan getransporteerd te worden. Hier is vooral sprake van uit Turkije afkomstige radicale moslims. Ook de Armeense minister van Buitenlandse Zaken brengt deze beschuldigingen naar voren. Deze beschuldigingen konden tot nu toe echter niet hard gemaakt worden door onafhankelijke bronnen.

Ze zouden echter overeenkomen met een nieuw buitenlands politiek patroon van Turkije. Turkije opereert al in Syrië met irreguliere voormalige ISIS- of aan ISIS gelieerde militieleden en intervenieert in Libië met hen. Een dienovereenkomstige ondersteuning van de Turkstalige broedernatie Azerbeidzjan lijkt mogelijk. Mochten de beschuldigen waar blijken te zijn, dan hebben de NAVO-leden weer eens een goede gelegenheid om het NAVO-lidmaatschap van Turkije te overpeinzen. Anders maakt de militaire alliantie zich in de ogen van de wereld eens temeer ongeloofwaardig.

Bron:
www.pi-news.net
Door: “KONSTANTIN”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Voorspel tot de volgende Armeense genocide?

 1. Dick zegt:

  Mbt Turkye Erdogan Rusland Armenie Europa Trump.

  Like

 2. R Thomasson zegt:

  Een Armeense genocide was mogelijk in 1915. In die tijd hadden Armeniërs geen land van zichzelf, en vormden een groot christelijke minderheid in Turkije. Die tijd is voorbij. Armenië is een soeverein land met haar eigen leger. Azerbeidzjan kan hulp krijgen van Erdogan, maar Armenië zal hulp krijgen van andere christelijke landen zoals Georgië, sommige Balkan landen en ook Rusland. Dus, het land heeft de hulp van het westen niet echt nodig. De landen zouden actief helpen; al is het met wapenleverancies. Niemand is er in de regio geïnteresseerd dat Jihadistische terroristen zouden aan de oorlog deelnemen en daarna Azerbeidzjan als een soort ISIS enclave gebruiken. De fenomeen die plaats vond in Joegoslavische oorlogen, waarin de islamitische Mujahideen van Osama Bin Laden deelnamen aan de gevechten in Bosnië en Kosovo, zal zich niet herhalen.

  Like

 3. gerrit zegt:

  Erdogan is gewoon een vieze dictator die wil de Armeense vernietiging verder wil afmaken.

  Like

 4. John van antwerpen zegt:

  Erdogan; de nieuwe Hitler. De EU slaapt. Wie gaat dit inteelt geval stoppen ?

  Like

 5. Bob zegt:

  Als de EU en de NAVO hun zin niet krijgen
  zorgen ze voor onrust in een gebied.
  Zowel de EU ,VN en NAVO zijn stokers.

  Geliked door 1 persoon

  • R Thomasson zegt:

   @Bob. ‘Zowel de EU, VN en NAVO zijn stokers’. Alle vier zijn niets meer en niets minder dan papierentijger met kunstgebit. De EU is een hoop nutteloos drek die wij op onze schouders moeten dragen. De VN is een gekleurde waardeloze en corrupte Derde Wereld bende. Dan komen wij bij de NAVO. Wat kan men van een organisatie verwachten die geleid wordt (of werd) door een portret als Jens Stoltenberg? Een vent die niet in staat was de vrouwen en kinderen van zijn land te beschermen tegen de geïmporteerde zwarte en bruine kloten die Noorwegen naar binnen liet. Gaat hij Armenië beschermen? Hij schijt nu al kleuren van angst.

   Like

 6. Jan zegt:

  Substantial evidence emerges of Pakistani soldiers fighting alongside Azerbaijani troops
  https://mobile.twitter.com/Natsecjeff/status/1310615254733291520

  Like

 7. Ravian zegt:

  De Turken willen gewoon de Armeense genocide af maken om te voorkomen dat de Armeniërs ooit nog een keer aanspraak kunnen maken op het enorme deel van Turkije dat eigenlijk Armeens gebied is.
  En voor de rest van de islamieten is het gewoon de voortzetting van de welbekende reeds 1400 jaar durende Jihad.
  De oplossing is Turkije de NAVO uit te flikkeren en deze oorlogshitsers daarna door de Russen een kopje kleiner te laten maken.

  Like

 8. Jan zegt:

  Moslims van Azerbeidjan vermoorden burgers in Armenië

  Azerbaijani military bombs civilian passenger bus in Armenian town of Vardenis
  https://newshub.am/en/read-news/1781/
  https://www.rt.com/russia/501997-armenia-bus-azerbaijan-shelling/

  https://twitter.com/hashtag/AzerbaijaniAgression?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

  Waar moslims goed in zijn, burgers vemoorden
  Azerbaijan attacks residential area in Artsakh capital with BM-21 Grad
  https://www.panorama.am/en/news/2020/09/29/Azerbaijan-attack-residential-area/2370205

  Like

 9. Pingback: De islam in Europa, het christelijke Armenië en de Duitse politiek | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s