Een foute burgemeester en een SGP die geen kleur bekent

(Door: Wim van Schaik)

Men wil ons graag laten geloven dat de functie van burgemeester apolitiek is. Dat is niet zo. Het lukt burgemeesters maar zelden om volstrekte neutraliteit uit te stralen. Dat komt doordat de verdeling van de fel begeerde burgemeestersposten te vaak een politiek gedreven baantjescarrousel is, met de mooiste steden voor uitgebluste, falende of te belonen Haagse politici. Behalve als je van de ‘verkeerde’ partij bent…

Eenmaal op het pluche begint de reis naar de volgende carrièrestap en ontpopt menig burgemeester zich als zetbaas van ‘Den-Haag’: burgers krijgen een asielzoekerscentrum in de buurt, een moskee inclusief gebedsoproepen om de hoek, moeten meemaken dat windmolens hun woongenot verpesten, biomassacentrales hun gezondheid bedreigen en statushouders met voorrang een woning krijgen.

Op weg naar een volgende (grotere) plaats koketteren burgemeesters graag met politiekcorrecte standpunten. Schoolvoorbeeld is OMT-dictator Bruls (CDA) uit Nijmegen, die eeuwige schande verwierf door voorop te marcheren om aangifte te doen tegen Wilders. Zijn ‘bazen’ zagen het en het was beslist goed in hun ogen… Hoezo apolitieke functie? Bruls is geen uitzondering. Was dat maar waar! Wie herinnert zich niet de zaal vol burgemeesters, lachend om een foute grap van Tommy Wieringa?

Sinds de SGP – Rutte’s meest geliefde oppositie – goed meedenkt met Rutte, zijn er steeds meer SGP-burgemeesters. Gert-Jan Kats is was er een  van. Een jaartje geleden maakte hij zijn derde carrièrestap als burgemeester. Hij hanteert nu de voorzittershamer in de gemeenteraad van Veenendaal. Eenmaal doorgedrongen tot deze mooie post, vergat hij  welke partij hem op de burgemeesterszetel geholpen had. Als een ondankbare hond die in de hand van zijn baasje bijt, bracht hij zijn partij in de problemen. Geen mooi trekje. Waar ging het om?

Binnen de SGP bestaat verschil van mening over samenwerking met de PVV en het FvD. Veel SGP-ers hebben sympathie voor Wilders en Baudet. Ze zien hoe voorstellen van de SGP regelmatig door PVV en FvD gesteund worden. Daarom stemmen behoorlijk wat (potentiële) SGP-kiezers zelfs op de PVV of het FvD of overwegen dat. Regelmatig laten zij ook merken dat ze de SGP te slap en halfslachtig vinden als het om  immigratie, islam, EU en klimaat gaat. Geen wonder dat er een stroming binnen de SGP is, die pleit voor samenwerking, met name met FvD.

Deugers in de SGP willen daar niets van weten. Die volgen de lijn van het Reformatorisch Dagblad (RD), waarin Rutte-lover Addy de Jong sinds jaar en dag een kruistocht tegen PVV en FvD voert: elke (ook voor SGP-ers) positieve actie van PVV en FvD wordt klein gehouden of verzwegen en waar mogelijk worden deze partijen beschadigd. De kersverse voorzitter van de SGP, Dick van Meeuwen, wellicht afgaande op het RD, dacht ook die lijn te moeten kiezen. Nog voordat hij gekozen was, verklaarde hij stoer PVV en FvD niet als bondgenoten te zien. Hij had liever met CU en CDA  te maken. Dat waren volgens hem de natuurlijke bondgenoten van de SGP. Heel dom om zo de fractievoorzitter van de SGP, Van der Staay, voor de voeten te lopen. Die de vuilspuiterij in het RD nooit weerspreken, want het kan geen kwaad dat de RD-lezer afgehouden wordt van sympathie voor Wilders of Baudet, maar  desgevraagd zal hij altijd hoog opgeven van de praktische samenwerking met deze partijen. Het gevolg was dat Van Meeuwen flink gas moest terug nemen en niet wist hoe snel hij zijn woorden in moest slikken.

En toen legde SGP-burgemeester Kats zijn politiek correcte gelabelde ei. Zonder zich te bekommeren om de waarheid, twitterde hij zijn vuige lastertaal: “Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan”, om er stoer aan toe te voegen: “Ik geloof dat ik mijn lidmaatschap maar eens ga heroverwegen.” Kennelijk kreeg hij weinig bijval, want eergisteren heeft hij de daad bij het woord gevoegd en de SGP vaarwel gezegd.

Hoewel deze zichzelf overschattende burgemeester meer lastig dan bedreigend is voor de SGP, roept zijn gedrag (en ook dat van de voorzitter van de partij)  vragen op. Zijn CU en CDA wel de natuurlijke bondgenoten van de SGP? Op lokaal niveau misschien. Soms. Maar op de voor SGP kiezers belangrijke thema’s als EU, immigratie, islam en klimaat, en voeg de gendergekte er maar bij, hebben SGP-ers niets van CDA of CU te verwachten.

De SGP heeft  herhaaldelijk aangegeven geen partijen op voorhand te willen uitsluiten. Dat siert die partij. Maar hoe lang hinkt de SGP nog op twee gedachten? Waarom niet de daad bij het woord voegen en duidelijk uitspreken dat partijen die grote groepen kiezers uitsluiten niet de ‘natuurlijke bondgenoten’ van SGP kunnen zijn? Ook niet al hebben die partijen de mond vol over ‘inclusief’ en al heten ze CDA of CU. Dat heet kleur bekennen. Geen kleur bekennen, betekent koud noch heet zijn; niksig, lauw. En SGP-ers zouden moeten weten hoe het met zulke lieden die lauw zijn afloopt…

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een foute burgemeester en een SGP die geen kleur bekent

 1. LUCIA zegt:

  Zonder te overwegen SGPér te worden moet ik wel bekennen dat de hr van der Staay integer overkomt… zo integer dat als ik in zijn schoenen stond, ik niets maar dan ook niets met de VVD te maken zou willen hebben.

  Like

 2. Bob zegt:

  Wiens brood met eet diens woord
  men spreekt. De heer van der Staay
  moet de parabel van Judas eens nalezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s