Voor onze mama´s en kinderen: Moederdag herinnert ons er aan waarvoor we strijden

(Door: Alfons Kluibenschädel – Vertaling: E.J. Bron)

Een dag om kracht en moed uit te putten

Vandaag is het weer Moederdag. Maar het is in zekere zin een andere dag dan in voorgaande jaren. Want inmiddels brengt de politiek met haar absurde maatregelen onnoemelijk leed over families. Des te belangrijker is het om je de sterke band tussen moeders en hun kinderen te herinneren. Daaruit moet kracht geput en energie gebundeld worden.

Het leed kan op verschillende manieren tot uiting komen. Veel mensen moeten heden ten dage een beroep doen op het testregime van de regering om überhaupt hun moeder onder de strengste en deels mensonwaardige omstandigheden in een verzorgingstehuis te kunnen bezoeken. Daar zitten ontelbare moeders al meer dan een jaar opgesloten. Het is een onwaardig eomgang met d eoude mensen, waarbij men zich steeds opnieuw afvraagt: hebben onze politici geen moeder of oma, van wie ze houden en die ze zo´n leed niet willen aandoen? Waarom doen ze het dan?

Veel mensen kunnen hun ouders helemaal niet zien

Anderen kunnen hun moeder helemaal niet zien. Mijn allerliefste, wier ouders niet eens een uurtje in de auto in Beieren wonen, kan voor het tweede opeenvolgende jaar haar moeder in ieder geval op Moederdag niet zien. Op grond van totaal zinloze regels bij het overschrijden van de grens zou zij in beide richtingen vijf dagen lang in quarantaine moeten. Terwijl zowel wij als haar ouders in een gehucht wonen. Daar zou niet eens echt sprake zijn van het sowieso opgeklopte besmettingsgevaar, als men het “daarop zou toeleggen”.

Maar in het spel van de cijfers en incidentie is dat allemaal niet van belang. Sinds ondertussen een half jaar heeft zij haar moeder niet meer gezien. Zo dichtbij en toch zo ver weg: en geen nóg zo lief telefoontje kan de nabijheid tussen een moeder en haar kind vervangen. Om te moeten kijken naar het verdriet, omdat de politiek het verbiedt, is ook voor stoere mannen hartverscheurend. En uit mijn wieg Tirol ken ik veel mensen die het net zo gaat, die bijvoorbeeld in Innsbruck wonen, maar wier ouders in Zuid-Tirol wonen. Voor deze families is de Brennerpas weer de harde grens geworden.

Moeders moeten het leed van hun kinderen mee aanzien

En anderen zijn zelf moeder. Misschien hebben zij het geluk om zo in ieder geval hun kinderen bij zich te kunnen hebben. Maar ze weten ook: morgen al moeten hun geliefde kinderen de hel van het dagelijks leven in. Morgen moeten ze weer een staafje in hun neus rammen om te bewijzen dat ze gezond zijn. Morgen moeten ze weer de hele dag met een beklap op lopen, zowel hun gelach als hun gehuil verbergen, omdat een slimmerik beweert dat zij “super verspreiders” zouden zijn.

Het is een gevoel, dat ik als zoon, kleinzoon en grote broer alleen maar uit een andere optiek ken. Daarom citeer ik de woorden van onze hoofdredactrice Elsa Mittmannsgruber, zelf een mama:

“De liefde van een moeder voor haar kind is de grootste en zuiverste liefde. Tegelijkertijd is ze de grootste pijn als het kind lijdt. Juist dat maakt de huidige situatie voor veel ouders des te ondraaglijker. In de pijn ontwikkelen we echte rook onvermoede krachten. Iedereen kent de verhalen van moeders, die plotseling auto´s kunnen optillen, omdat hun kind er onder vastzit. Deze krachten moeten nu gebundeld worden. Laten we alles geven, opdat het leed voor onze kinderen ophoudt.

Lieve mama´s!, jullie vechten allemaal! Daarom wens ik jullie heel veel kracht en energie voor Moederdag en beloof ik jullie om samen met jullie voor onze kinderen te strijden! Lieve groeten, jullie zijn fantastisch!”

In de crisis vindt Moederdag zijn zin terug

Ik wil echter graag nog een laatste aspect in herinnering roepen in hoeverre deze Moederdag anders is. Vroeger stond ik nogal kritisch tegenover deze dag. Want ik houd van, vereer en waardeer mijn moeder natuurlijk op elke dag van het jaar – en zag in deze dag al lang alleen maar de dag waarop de bloemenhandel de grootste omzet van het jaar haalt. De commercialisering is een kritiek, die ook de bedenkster van – in Oostenrijk overigens pas sinds 1924 gevierde – Moederdag deelde.

In de ergste nood verschuift dit perspectief echter snel. De bloemisten behoren al lang tot de geschonden bedrijven, die na lockdown om het naakte bestaan vechten en in Moederdag zoiets als het laatste reddingsanker zien om niet weldra voor de puinhopen van hun existentie te staan. En het oorspronkelijke, symbolische karakter van de dag is weer des te belangrijker. Bij de reclame bleef daarom deze keer ook de pracht en praal van de afgelopen jaren achterwege: het was in de regel een decent, onoffensief aanbod om de liefste mama een kleinigheid te geven.

Een sterke band laat zien waarvoor het loont om te vechten

Het is deze keer een dag, waarop we ons allemaal alle offers en toewijding kunnen herinneren, die onze moeders, die ons negen maanden onder het hart droegen en daarna liefdevol grootbrachten, voor ons brachten. Het dient een dag te zijn, waarop we ons weer aan het belangrijke in het leven herinneren: de liefde en de zorg tussen de generaties van een familie. Deze is de veilige haven in tijden van nood en tegelijkertijd de bron van elk zelfbewust handelen in de grote, wijde wereld.

En derhalve dient het een dag te zijn, waarop we kracht putten om voor al deze generaties – grootouders, ouders en kinderen – te strijden voor een einde van deze waanzin, die ons allemaal zo in nood en verdriet stort. Om het even of we onze moeders of kinderen vandaag kunnen zien: het is deze tere, maar sterke band die ons dagelijks laat zien waarvoor het loont om te strijden. Laten we elkaar de hand reiken en laten we sterk zijn voor onze moeders en voor onze kinderen.

Bron:
wochenblick.at
Door: Alfons Kluibenschädl

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Voor onze mama´s en kinderen: Moederdag herinnert ons er aan waarvoor we strijden

 1. BigLJohn zegt:

  Voor mij is Moederdag telkens weer een rare boel. Anderen kunnen bij hun moeder op bezoek gaan, maar met mijn moeder verliep het anders. Zij stierf daags voor Kerstmis 1965 (Ik was toen 17) na jarenlang aan een erg zware vorm van Parkinson geleden te hebben. Daarvoor werd ze in het ziekenhuis opgenomen daar men nieuwe geneesmiddelen had maar zij plotseling een fatale hartstilstand (daardoor ?) kreeg. Een bloemstuk op haar graf plaatsen en een kaarsje branden voor haar foto zijn nog de enigste mogelijkheden om waardering te tonen voor haar lieve moederlijke gedrag. Zij beschermde mij altijd tegen de kwade buitenwereld, en was intens goed voor mij. Dit in tegenstelling tot mijn vader. Die wou mij hard maken. Na al die jaren mis ik haar nog steeds. Ik zou tegen iedereen willen zeggen; houdt je moeder in ere en ik hoop dat je haar nog lang mag behouden.

  Geliked door 2 people

 2. Bas zegt:

  Dublin

  Geliked door 1 persoon

 3. M. zegt:

  Misschien eens opkomen voor de toekomst van de kinderen?
  Dat is pas liefde.
  Voorlopig is het merendeel te druk met zichzelf om zich druk te maken over de toekomst van hun kinderen anders zouden ze dat inmiddels wel allang gedaan hebben want elk spoortje toekomst word vakkundig gesloopt.
  Maar dat schijnt er maar weinig te deren.

  Geliked door 2 people

 4. Bas zegt:

  Ondertussen
  https://www.ad.nl/binnenland/gesis-gefluit-hoer-of-slet-roepen-straatintimidatie-is-in-breda-aan-de-orde-van-de-dag~a22c5753/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

  Gesis, gefluit, ‘hoer’ of ‘slet’ roepen: straatintimidatie is in Breda aan de orde van de dag

  Vrouwen die vanuit het niets voor ‘hoer’ of ‘slet’ worden uitgemaakt, jongens die in het voorbijgaan even een rokje optillen. Gesis, gefluit, een tik op de bil. Straatintimidatie in Breda is aan de orde van de dag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s