Turkije krijgt “wat het wilde” – NAVO-ruzie om Zweden en Finland opgelost

(Vertaling: E.J. Bron)

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan geeft zijn wekenlange blokkadehouding. Zodoende kunnen de toetredingsgesprekken betreffende de uitbreiding van de NAVO naar het noorden van start gaan.

Na een wekenlange hangpartij heeft Turkije dinsdag verrassend zijn verzet tegen een toetreding van Zweden en Finland tot het westelijke militaire bondgenootschap opgegeven. Een dag voor de NAVO-top in Madrid ondertekenden de drie landen een overeenkomst, waarin Ankara garandeert de toetredingsinspanningen van Stockholm en Helsinki te ondersteunen. Volgens Turkse informatie waren de beide noordelijke landen daarvoor op meerdere centrale eisen van Ankara ingegaan.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen ondertekenden het akkoord in Madrid voor draaiende camera´s. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, kondigde daarop aan dat Zweden en Finland woensdag al officieel zouden worden “uitgenodigd”. “Ik ben blij bekend te kunnen maken dat we nu een overeenkomst hebben, die de weg effent voor een NAVO-toetreding van Finland en Zweden”, zei de Noor.

Bedenkingen van Turkije uit de weg geruimd”

De beide landen zouden “de bedenkingen van Turkije, o.a. met betrekking tot wapenexporten en de strijd tegen terrorisme, uit de weg hebben geruimd”, zei Stoltenberg verder. Het kantoor van de Turkse president verklaarde dat Turkije van de beide noordelijke landen “gekregen zou hebben wat het wilde”. President Recep Tayyip Erdoğan had in Madrid meerdere uren lang gesprekken gevoerd met de Finse president Sauli Niinistö en de Zweedse minister-president Magdalena Andersson.

Daarin zouden Finland en Zweden de “volledige samenwerking” tegen strijders van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en haar bondgenoten evenals “solidariteit met Turkije in de strijd tegen terrorisme in al zijn vormen” hebben gegarandeerd, verklaarde Ankara. Dientengevolge stemden Helsinki en Stockholm er ook mee in om hun embargo´s voor wapenleveringen aan Turkije op te heffen, die ze als reactie op het militaire ingrijpen van Ankara in Syrië in 2019 hadden opgelegd.

Zweden en Finland hadden in het kader van de Oekraïne-oorlog met hun decennialange traditie van militaire neutraliteit gebroken en in mei een aanvraag voor het NAVO-lidmaatschap ingediend. De leden van het bondgenootschap moeten unaniem akkoord gaan met de opname van nieuwe leden. Turkije had zich hier als enige land tegenover opgesteld. Ankara beschuldigde Helsinki en vooral Stockholm er o.a. van onderdak te verlenen aan PKK-strijders.

Ankara eiste uitlevering van meerdere personen

Volgens Ankara hebben de beide NAVO-kandidaten nu “concrete stappen betreffende de uitlevering van terroristen” toegezegd en gegarandeerd om “de activiteiten van de PKK en haar ledenorganisaties betreffende het inzamelen van geld en rekrutering” in hun landen te verbieden. Ook zou de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die door Erdoğan verantwoordelijk wordt gemaakt voor de putsch-poging van 2016, in Zweden en Finland nu geclassificeerd worden als “terroristische organisatie”.

Van andere NAVO-staten kwam er enthousiaste instemming. De toetreding van Finland en Zweden zou een “enorme stuwkracht” aan de eenheid van het Westen tegenover Rusland geven, zei een Amerikaanse vertegenwoordiger in Madrid. Tegelijkertijd verzekerde hij dat Ankara van de voor zijn toestemming geen concessies zou hebben geëist.

Tussen Ankara en Washington is eveneens sprake van een serie geschilpunten. De Amerikaanse regering had bijvoorbeeld de levering van gevechtsvliegtuigen aan Turkije in de ijskast gelegd, nadat het Turkse leger Russische luchtafweerraketten had gekocht. Ook eist Erdoğan al lange tijd de uitlevering Fethullah Gülen, die in de VS woont.

Groen licht voor de NAVO-uitbreiding zou “fantastisch nieuws” zijn, schreef de Britse premier Boris Johnson op Twitter. “De toetreding van Zweden en Finland zal ons briljante bondgenootschap sterker en veiliger maken”. De Zweedse minister-president Andersson sprak van “een zeer belangrijke stap” voor de NAVO.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Turkije krijgt “wat het wilde” – NAVO-ruzie om Zweden en Finland opgelost

 1. Marc zegt:

  Ik vind het allemaal zo vreselijk bedreigend. Het westen heeft zijn hand zwaar overspeeld en de geostrategische kaart van de wereld definitief en voorgoed veranderd in het nadeel van het Westen zelf. Westerse politici blinken uit in stupide simpelheid, Biden en Rutte voorop. De unipolaire wereld van na 1991 is definitief verdwenen. Daar ben ik op zich niet rauwig om. Maar er zullen nieuwe allianties ontstaan, al was het maar dat de meeste landen in de wereld een regime hebben dat niets van de westerse waarden moet hebben. Bovenal hebben met name de VS de laatste dertig jaar laten zien wat ze van dat gevaarlijke westen te vrezen hebben. Ook de EU kent een aantal landen dat de EU zal verlaten of niet zullen toetreden. Die Albanen komen er natuurlijk wel bij, maar Hongarije zal eruit stappen.

  Het valt mij trouwens van hen tegen dat ook de Denen wapens hebben gestuurd.

  Like

 2. oliedom zegt:

  Fantastisch nieuws?
  Voor wie?
  Het is een Smerige Vieze Stink Politiek, waarvan de gewone burgers de dupe worden/zijn.

  Like

 3. BosscheBol zegt:

  Zweden en Finland bij de eu en de navo. Putin zal (terecht) boos zijn. Maar hey! Een Rusland-crisis komt mooi uit. Kan de eu verder gaan met het eu-leger, de superstaat, de verarming van de onderdanen en het afnemen van (mede)zeggenschap.
  En mocht het dan mis gaan, zit de elite zó in hun vliegtuigen naar Argentinië.

  Like

 4. Hovawart zegt:

  Wederom een Turkendealtje gesloten………de turkse economie in één keer uit het slob, Erdogannefekop weer de grote held,…..en Europa aan de bedelstaf…merci EU..

  Geliked door 1 persoon

 5. Boike zegt:

  Dus hebben de geWEFte “wijsneuzen” van de NATO met hun hoogmoed en goodheidswaanzin nu besloten om met branie, bravoure en stoere overmoed Rusland nog wat meer te pesten.

  Zweden en Finland zullen nu dus binnen de korste keren lid worden van de NATO. Dan staan de NATO-troepen nog een stuk dichter bij Moscou.

  En zouden die satanische idioten nou echt geloven, dat Poetin een mietje is, die dat over zijn kant laat gaan.

  Dit is een grote overschrijding van de Poetin’s “rode lijn”. Ik heb zo’n slim vermoeden, dat Poetin dit niet gaat accepteren en met een gepast antwoord gaat komen.

  Poetin zal niet meer gaan waarschuwen. Dat is inmiddels een gepasseerd station. Het zullen geen woorden meer zijn, maar daden.

  Kennelijk hebben de Westerse machthebbers niet in de smiezen, dat ze spelen met het helse vuur. Ze lokken een oorlog met Rusland uit. Dat wordt dan wel de Derde Wereldoorlog.

  Rusland beschikt over een groot arsenaal aan hypersonische raketten die ook atoombommen kunnen vervoeren. En die raketten kunnen zowel vanaf land als vanaf zee, als vanaf onderzeeërs worden afgevuurd.

  Voorzover dit arsenaal nog niet in stelling is, zal het nu ongetwijfeld in stelling worden gebracht.

  Als het arsenaal in stelling is en Poetin op de rode knop drukt, dan is de Derde Wereldoorlog een feit.

  Deze oorlog zal slechts 8 minuten duren. Daarna zijn alle grote steden (Londen, Brussel, Parijs, Berlijn, Rome, Tel Aviv, Washington, New York, Cape Canaveral, Houston, San Francisco, Hollywood en noem maar op, alsmede alle Amerikaanse steunpunten in de Stille Oceaan) vernietigd. Daarna is de aarde veranderd in een grote radioactieve woestijn en voor honderd-duizenden jaren onbewoonbaar.

  Het lijkt wel op het uitkomen van de bijbelse voorspelling over het einde van aarde door vernietiging met vuur.

  De duivelaanbidders en globalisten van de Khazarse Maffia, de NATO, het WEF, de USA, de EU, de VN en noem maar op, willen kennelijk dit risico nemen.

  Kennelijk willen ze van het Aardse paradijs een duivelse hel maken.

  En de omgekochte mietjes kijken toe en laten het gebeuren. Ze horen niets, ze zien niets, ze zeggen niets, en laten zich bij hun pietje pakken.

  Like

 6. Blokvijf zegt:

  Ze begeven zich nu op glad ijs wat tevens heel dun is.

  Like

 7. ronjaspers zegt:

  de satanische globalistische elite willen putin dood of weg hebben omdat hij tegen de NWO (great reset) vecht.En tevens willen de satanisten rusland plunderen wat rijk is aan grondstoffen zoals olie en gas.

  Geliked door 1 persoon

  • Boike zegt:

   @ ronjaspers 30 juni 2022 om 18:24

   De satanische elites in het vrije Westen zijn toch zo beschaafd. Daar kan menige barbaar nog een puntje aan zuigen. Ze zeggen, wat van mij is, is van mij. Wat van jou is, is van mij. En wat van mij is, blijf jij af.

   Like

 8. bobzelf zegt:

  DUS HEERLIJK VRIJHEID EN BLIJHEID

  GEEN RUS DIE 77 JAAR OP DE STOEP STOND WHAHAHAAHA

  EN NU ??

  GEEN GAZZZZ EN KERNRAKETTEN OP DE GRENS

  ALS IK MOCHT KIEZEN WIST IK HET WEL .

  ALSOF DE LAATSTE OORLOG OP DE GROND UITGEVOCHTEN WORDT ??

  WHAHAHAHA

  DUS DE REACTIES VAN 25 WERELDSTEDEN EN ROTTERDAM ZAL ZIJN ??

  BLUBBBBBBBBBBB , WAT HEET AL DAT GESMOLTEN GLAS

  OOM STOLTENBERG UW OLO LEERLING

  Like

 9. hans-e-pans zegt:

  Binnenkort zal misschien blijken dat Turkije de toezegging heeft gekregen dat ze, de Turken, binnen afzienbare tijd alsnog, misschien wel versneld, tot de EU zullen worden toegelaten.

  Het is wel opvallend dat hij eerst faliekant tegen toetreding van Zweden en Finland bij de NAVO was, en opeens is hij er niet meer op tegen.

  Ga er maar vanuit dat er binnenkort een aap uit de Turkse mouw komt.

  Like

  • Oliedom zegt:

   Nou Turkey krijgt daarvoor onze €€€ en mag dan van de yankees hun wapens kopen.;(;(;(
   Tja en heeeeeeeeel misschien wel eerder bij de EU , waar wij “zeer gelukkig” (NEE DUS) van worden ;(;(;(;(

   Like

 10. Ravian zegt:

  Bukken voor de dictator van de Bosporus, en fuck de onderdrukte minderheden, tevens de oorspronkelijke bewoners, van Turkije.
  En over deze lose-lose keuze van Zweden en Finland ga ik het geeneens hebben, wat een idioten.

  Geliked door 1 persoon

 11. jantjeuitnl zegt:

  De Koerden zijn weer het haasje. Tja, die zitten op heel veel olie.

  Like

 12. Julia zegt:

  Erdogan is gek op geld weet u nog miljoenen gestort voor de vluchtelingen in Turkije. Erdogan gebruikt dit puur als chantagemiddel krijgt hij zijn zin niet dan stuurt hij duizenden vluchtelingen naar Europa. Wat is de volgende truc van deze onbetrouwbare dictator en die stommelingen in Brussel tuinen er wederom opnieuw in. Ondertussen laat Erdogan de Russen wel massaal zijn land binnen om vakantie te vieren. Kortom als Poetin met een mooie deal komt dan zal Erdogan hier zeker meer in zee gaan. Het is een uitgekookte rat die van beide walletjes snoept.

  Like

 13. Hovawart zegt:

  Maak alle landen lid van de NAVO, zijn er geen oorlogen meer nodig,……zeker een te simpele casus voor al die hoog-intellectuelen.?

  Like

 14. Angélica zegt:

  De bewijzen liegen er niet om; naast mondelinge instemming is er ook een verdrag opgedoken in Londen waaruit blijkt dat Gorbatsjov is belazerd door de NAVO: in ruil voor het ontmantelen van het Warschaupact verlangde Gorbatsjov alleen de toezegging van de NAVO dat het bondgenootschap niet zou uitbreiden richting oosten. Gorbatsjov heeft niet eens om een tweezijdige ontmanteling gevraagd, wat hij ook had kunnen doen en achteraf bezien, was dat veel beter geweest! Dan zou er écht vrede zijn ontstaan en ruimhartige handelsbetrekkingen met Rusland hadden in ieders voordeel gewerkt. Maar Gorbatsjov kreeg stank voor dank! Zelfs de Krim raakte Rusland kwijt! Toen Poetin een streep trok ‘tot hier en niet verder’ werd ook dat niet serieus genomen. Het conflict escaleert verder als Zweden en Finland ook bij de NAVO komen. Europees-Rusland is dan volledig omsingeld. Het is dom en onbegrijpelijk dat de westerse leiders dit niet willen toegeven en ze riskeren liever WO III dan de overeenkomst die met Gorbatsjov is gesloten te respecteren. Daarmee maakt de NAVO duidelijk een onbetrouwbare gesprekspartner te zijn. Ook laat de NAVO zich chanteren door de dictator en moordenaar Erdogan. Die roeit de Koerden uit en de mensenrechten in Turkije worden met voeten getreden. Veel Koerden zijn gevlucht en wonen nu in Scandinavië. Straks worden ze misschien uitgeleverd aan een sadist. Tot zover het ‘menselijke gezicht van Zweden’ dat zich zo graag op de borst klopt ‘het meest sociale land ter wereld te zijn’. Zweden staat wereldwijd in de top drie van landen waar vrouwen het vaakst worden verkracht. Dat komt door de import van tuig uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De Koerden zijn échte vluchtelingen maar die zijn straks hun leven niet meer zeker. Ongelooflijk, wat zijn politici toch onbetrouwbare mensen. Schorpioenen zijn eerlijker, die lachen je niet eerst toe voordat ze je neersteken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s