Borrell: EU-wapenbestanden wegens hulp aan de Oekraïne verbruikt

(Vertaling: E.J. Bron)

De Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Josep Borrell (foto) heeft aangegeven dat de wapenvoorraden van de EU met het oog op de militaire hulp aan de Oekraïne slinken. De defensie-industrie zou al jarenlang geen gepaste financiering hebben gekregen, wat nu gecompenseerd zou moeten worden, zei men.

EU-landen leveren wapens uit hun eigen bestanden aan de Oekraïne, zodat de voorraden opraken, zei Borrell op de jaarlijkse vergadering “Investing in European Defence” van het Europees Defensieagentschap (EDA) vandaag in Brussel. De defensiebranche zou jarenlang niet voldoende gefinancierd zijn. Europa zou nu meer verantwoordelijkheid voor zijn eigen veiligheid moeten tonen, aldus de topdiplomaat. Ondanks het feit dat de EU-landen hun defensie-uitgaven sinds 2014 constant verhoogd hebben, zou het thema van te weinig financiering niet opgelost zijn. Dit zou zichtbaar zijn geworden tijdens het Oekraïne-conflict, zei men.

Na de Koude Oorlog zou Europa ongecoördineerd zijn militaire uitgaven hebben verlaagd, er zouden 27 kleinere legers zijn ontstaan, aldus Borrell. Nu zou het gebrek aan investeringen op het gebied van defensie uit de weg geruimd moeten worden. Hij roep de EU-landen op om meer samen te werken, gezamenlijk investeringen te doen en meer wapens aan te schaffen:

Ik noem een getal dat deel zou moeten uitmaken van ons politieke debat. We moeten de defensie-uitgaven tot 2025 met € 70 miljard verhogen.”

Borrell wees er ook op dat de Europese Commissie eerst van plan zou zijn om een fonds ter waarde van € 100 miljoen in te richten om “de interesse van het militair-industriële complex van de EU te vergroten”. De resterende € 69,9 miljard zouden de lidstaten uit hun eigen begrotingen moeten opbrengen. Daarbij riep hij de Europese regeringen ertoe op om de controle over hun defensiebegrotingen deels aan Brussel over te dragen. Alleen zo zou het mogelijk zijn om meer samenwerking in de EU te bereiken, opdat de door de verschillende lidstaten aangeschafte wapens elkaar zouden aanvullen en versterken.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Borrell: EU-wapenbestanden wegens hulp aan de Oekraïne verbruikt

 1. Frits zegt:

  Wat rest is de ploertendoder. Kost niks en bij juist gebruik zeer effectief. Ploerten genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat zal het zijn.
  Een deel van de begroting van het defensiebudget aan de EU overlaten.
  Dan kunnen de graaiers nog wat meer graaien maar nu dus uit het defensiebudget.
  Het moet toch iedere blinde met een arm duidelijk zijn dat laat je die dingen over aan Europa het een geweldige rotzooi wordt evenals alles waar de EU met zijn graftakken aan komt.

  Geliked door 2 people

  • Ravian zegt:

   Het mooiste is nog wel dat het Von der Leyen is geweest die, als Duitse minister van defensie, de Bundeswehr zo ongeveer tot aan de grond toe heeft afgebroken.

   Geliked door 2 people

   • Pascal Heefer zegt:

    Klopt. Er reden in 2021 maar 115 stuks Leopard 2 rond. Meer dan 300 stuks staan stil voor de reserve onderdelen om die andere 115 rijdend te houden. De Bremen klasse fregatten waren tot op de draad versleten maar de opvolger bleek fors duurder uit te pakken dan begroot. Voorts was er nog een probleem met de aanschaf van een gevechtshelicopter. Die von der Leyen maakt meer kapot dan een ander in 25 jaar tijd op kan bouwen.

    Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   @Henk , het is voor iedereen duidelijk Henk…maar Nederland komt pas in beweging voor voetbal en andere domme nationale zaken maar echt belangrijke dingen, dan ga je toch lekker op de bank hangen met een zak chips en kijk je lekker kauwend weg.
   Wees maar blij dat je hier niet meer bent. Ik begin Januari 2023 met het inpakken van mijn spullen want ook ik ga verkassen, ik verdom het dat er een rietje in me gestoken wordt en de staat me leegzuigt .

   Geliked door 1 persoon

 3. aquarius4422 zegt:

  Met andere woorden, zonder de USA is Europa een vogeltje voor de kat.

  Like

 4. Andre zegt:

  Dus de lidstaten moeten betalen voor een EU leger zodat ze hun spullen via het NATO systeem kunnen inzetten? Is er soms een Russische tank over deze randdebiel gereden?

  Geliked door 1 persoon

 5. bobzelf zegt:

  MIJN OOM HEEFT ZAT HOOR .

  DIE PRODUCEERT ALLES AL 2 JAAR EN MAANDJE OF 7 WHAHAHAHAHA

  MAAR MAAKT U GEEN ZORGEN OOM VLADIMIR KOMT EUROPA NIET BEZETTEN

  STERKER NOG . DIE IS HELEMAAL MET U DEDOMBOOS NIET BEZIG .

  DUS WAT WEL KAN . ??

  NOG EFFE DOOR BLIJVEN POKEN MET DIE STOK . BLIJF GELD STUREN EN ZEKER WAPENS

  ROEP NOG EEN ENKELE KEER .. HET IS OOK ONZE OORLOG .

  EN DAN KOMT DE DAG . …. DES OORDEELS ..

  NEE WE WACHTEN NIET OP . DIE DRONKEN LOR. DAN DOET

  OOM VLADIMIR UW LAMPJE UIT

  DAT U NOOIT MEER WAKKER WORDT.

  EN NIET ZEUREN . JULLIE VRAGEN ER GODVERDOMME DAGELIJKS OM

  \GROETJES

  OOM VAN GAAL KOMT ERAAN

  p.s. zijn de xander bussen eral ??

  Geliked door 1 persoon

 6. Ravian zegt:

  Als je denkt dat je dertig jaar moedwillige verwaarlozing wel eventjes op een paar jaar tijd kunt ongedaan maken dan tik je niet helemaal lekker.

  Geliked door 1 persoon

 7. karton zegt:

  De EUSSR wapenbestanden zijn verbruikt volgens deze Borrel, volgens mij kan dan Befje Ollonkreng ook wel naar huis, want :
  géén wapens = géén leger = minister van Defensie is overbodig.
  De tijd dat militairen a.h. front “pang pang” moeten roepen is gekomen, mensen, nu maar hopen dat de vijand hiervan zal schrikken !
  Wát deugt er eigenlijk nog wél in ons landje en/of binnen de gehele EUSSR ?!

  Like

 8. ronjaspers zegt:

  Whahahaha,de eigenaren van de VS en hun westerse vazal landen wilden rusland uitputten door massaal wapens te sturen naar ukraine.Wie put wie uit,wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.Een wijze raad mijnerzijds,onderschat je tegenstander nooit.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s