Viktor Orbán: “Oekraïne is absoluut nog niet klaar voor EU-lidmaatschap”

(Vertaling: E.J. Bron)

In een interview benadrukte de Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) dat de Oekraïne e rop dit moment nog ver van verwijderd zou zijn om lid van de EU te worden. Boedapest zou zijn houding over de toetredingsgesprekken niet wijzigen als tegenprestatie voor een hypothetische vrijgave van financiële middelen door Brussel.

Minister-president Viktor Orbán van Hongarije gaf op 10 november een interview aan de Hongaarse radiozender “Radio Kossuth” over het thema van de nog steeds controversieel bediscussieerde mogelijke EU-toetreding van de Oekraïne. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, had woensdag desbetreffend weinig verrassend een positief en ondersteunend standpunt ingenomen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, stond hier eerder kritisch tot afwijzend tegenover. Orbán blijft volgens het interview trouw aan zijn duidelijk Oekraïne-kritische houding. Voor hem zou de situatie er als volgt uitzien: “Onderhandelingen kunnen niet beginnen. Dat is het duidelijke Hongaarse standpunt.”

Orbán liet zich als volgt uit:

De Oekraïne is absoluut nog niet klaar om te onderhandelen over zijn aanvraag tot het EU-lidmaatschap. De Oekraïne is net zo ver verwijderd van een EU-lidmaatschap als Makó van Jeruzalem.”

Deze formulering is een zinspeling op een populaire Hongaarse uitspraak. De uitdrukking zou een woordspel met de gelijkenis van de namen van de stad Makó in het zuidoosten van Hongarije en de haven van Akko zijn, die veel Europese pelgrims op hun weg naar het Heilige Land passeerden. De laatstgenoemde stad is het huidige Akko, gelegen in het noorden van Israël.

Woensdag adviseerde de Europese Commissie dat de EU formele toetredingsgesprekken met Kiev zou moeten opnemen. Ursula von der Leyen verklaarde dat de Oekraïense regering voor “ongeveer 90% zou hebben voldaan aan de Brusselse eisen” om de volgende fase in te gaan. Dit zou hebben plaatsgevonden ondanks alle “nood en tragedies”, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, het nog steeds om zijn hoge corruptie bekend staande land zoals gebruikelijk stroop om de mond smerend.

Hongarije heeft regelmatig hardop de EU-politiek tegenover de Oekraïne bekritiseerd, o.a. de ondersteuning van de bewapening van het land tegen Rusland en de beslissing om de Europese economieën af te koppelen van de Russische leveringen en markten. Deze politiek heeft geen einde gemaakt aan het bloedvergieten in de Oekraïne en schaadt de EU-lidstaten meer dan Moskou, argumenteert Boedapest.

Orbán herinnerde er in het interview aan dat de Europese Unie “Hongarije veel geld verschuldigd is – drie, vier, misschien al vijf miljard euro”, die om “verschillende redenen” niet uitbetaald werden. Boedapest zou echter niet bereid zijn om dit thema met de Oekraïense wens naar opname te verbinden. Vorig jaar december had de EU € 22 miljard subsidie bevroren, die Hongarije uit het Europese cohesiefonds zou hebben moeten krijgen, dat het investeringstekort van de minst ontwikkeld elanden van de EU moet compenseren. De middelen werden bevroren, omdat Boedapest problemen op de gebieden rechtsstatelijkheid en bescherming van de mensenrechten in de schoenen werden geschoven. In oktober werd bekend dat Brussel eerst € 13 miljard voor Boedapest ter ondersteuning van Kiev wil vrijgeven. Daarvoor had Hongarije gedreigd de Oekraïne geen cent te geven totdat de bevroren middelen zijn uitbetaald.

Critici van de regering-Orbán beweren dat zijn standpunt een middel is om Brussel in de strijd om de Hongaarse binnenlandse politiek onder druk te zetten. De EU-leiding heeft Boedapest ervan beschuldigd onder de huidige minister-president “wat betreft democratie en rechtsstatelijkheid terug te vallen”.

Met betrekking tot de EU-plannen om de Oekraïne als permanent lid op te nemen en daaraan mogelijke gereduceerde of vertraagde uitbetalingen aan kritische landen te verbinden, becommentarieerde Orbán in het interview:

Ik wil graag heel duidelijk benadrukken dat Hongarije´s afwijzing van onderhandelingen over het lidmaatschap van de Oekraïne in de EU geen onderwerp van onderhandeling is. Het kan niet met financiële kwesties worden verbonden. Wat verschuldigd is, moet betaald worden.”

De minister-president bekritiseerde de huidige EU-leiding en zei dat ze “het mandaat van de globalistische elites” zou vervullen en niet dat van de mensen in de lidstaten. Het conflict in de Oekraïne zou er alleen maar een voorbeeld voor zijn hoe de politiek van Brussel tegenstrijdig zou zijn aan de belangen van de naties die het blok vormen, voegde Orbán er in het interview aan toe.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Viktor Orbán: “Oekraïne is absoluut nog niet klaar voor EU-lidmaatschap”

  1. olieklippie zegt:

    Ja, en wel zover dat dat criminele corrupte oekrieland er nooit in kan komen , trouwens dat geldt voor meerdere landen, beter is het om dat ondemocratische gedrocht Eu af te schaffen en terug naar de basis te gaan, Benelux of een kleine EEG.

    Geliked door 3 people

  2. karton zegt:

    Het uiterst corrupte Oekraïne past naadloos in de EUSSR, want ook de “leiders” binnen de EUSSR zijn zo corrupt als de neten !
    Heeft iemand nog iets vernomen omtrent dat Italiaanse wijf (zg. euro-parlementariër) met enkele koffers vól euro’s onder haar bed ?

    Geliked door 3 people

    • olieklippie zegt:

      Yep, maar wij hebben teveel aan corrupte landen en nog één erbij kunnen we niet meer bolwerken.

      Geliked door 4 people

    • Ravian zegt:

      “Heeft iemand nog iets vernomen omtrent dat Italiaanse wijf (zg. euro-parlementariër) met enkele koffers vól euro’s onder haar bed ?”

      Nope, dat staat in de pauze stand, totdat Von der Leyens haar Pfizer handeltje weer in het nieuws komt, en er weer broodnodige afleiding nodig is.

      Geliked door 4 people

  3. Fred Zwezerijn zegt:

    Iedereen met een iq boven de 50 begrijpt dit toch? Een door en door corrupt land wat geen netto bijdrage zal leveren voor de overige lidstaten, nu niet en de komende 50 jaar ook niet.

    Geliked door 3 people

  4. bobzelf zegt:

    ORBAN …

    MY MAN !!!!!!!!!!!!!!!

    MY MAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    UKRAINE HET LAND WAAR ZELFS DE HONDEN CORRUPT ZIJN

    WAAR ZELFS NU VANDAAG EEN MEDEWERKSTR VAN ZELENSKI

    VERSCHIJNT IN EEN LAND DAT VAN DE HOGER ZELFS GEEN ONTLASTING HEEFT

    IN EEN JURKJE VAN LOUIS VUITTON VAN EURO 1350 . ==

    WHAHAHAHAHAHA

    U STORT NOG WAT OP GIRO 555 VOOR DE ARME SLLOEBERS ??

    OOM SEX IN THE CITY.

    Geliked door 5 people

  5. Ravian zegt:

    “omdat Boedapest problemen op de gebieden rechtsstatelijkheid en bescherming van de mensenrechten in de schoenen werden geschoven”

    Ach, als je niet bereid bent Soros zijn globalistische Eurofiele propaganda apparaat vrij baan te geven, en dus de soevereiniteit van je land te grabbel te gooien, dan heet dat “problemen op de gebieden rechtsstatelijkheid en bescherming van de mensenrechten”.
    In Ravian’s woordenboek valt dat EU gedrag dan vervolgens gewoon onder “ordinaire achterbakse chantage”.

    Maar het gaat sowieso nergens over, want Oekraïne gaat geen EU lid worden, omdat het huidige Oekraïne eerstdaags gewoon niet meer bestaat,
    De Oekies gaan namelijk de oorlog niet winnen, en een vredesverdrag gaat er ook niet komen, het enige dat er gaat komen is de onvoorwaardelijke overgave van het te Kiev residerende Nazi regime.

    Wat er dan daarna nog eventueel van Oekraïne over blijft gaat dan moeten kiezen tussen de Russische Federatie, waar ze alles wat nodig is om het land weer op te bouwen in het rek hebben liggen, of het Westen, waar ze dan honderden miljarden schuld aan gaan mogen afbetalen.
    Ze zouden wel compleet achterlijk wezen om dan nog bij het Westen te willen horen.

    Geliked door 3 people

  6. hw.rademaker zegt:

    soort zoekt soort ursula doop cel mag wel eens gelicht worden,eerst stemt n.l tegen de toetreding van de ontzettend corrupte oekis reutel maakt de bevolking monddood met het verbeurd verklaren van het raadgevend referendum,
    sleurt ons de oorlog in met oekraine zo maar pats boem,
    zit ons belasting geld zonder garanties te spenderen in oekraine
    zonder enige toezicht of garantie wat is dit een dictator
    ik zou het niet anders kunnen noemen
    een partij die man en paard noemt hoog op de ladder staat
    wordt cordon sanitair hoe kan dit
    dit lijkt in de verste verte niet op democratie nu is hij een rondreis aan het maken
    op kosten van de belasting slaven de gewichtig doener.
    hij is al op het podium geweest bij klaus swalp de voorman van de miljardairs
    die bezig zijn de wereld macht over te nemen de nieuwe adel
    de verkiezingen staan voor de deur verkiezing beloftes rijzen de pan uit
    verkiezing bedrog komt in de snipper machine
    als er geen referendum komt wordt de bevolking klinisch dood
    ze zeggen het niet maar denken het opzitten en pootjes geven
    wij regeren en maken de dienst uit in dit land dompies

    Geliked door 1 persoon

  7. BigLJohn zegt:

    De Russen zullen nooit toestaan dat Oekraine bij de EU komt. Westerse soldaten in de Oekraine betekent definitief de derde wereldoorlog. Poetin moet maar zo gauw het gaat de complete Oekraine bij de Russische federatie gaan voegen.

    Geliked door 3 people

Plaats een reactie