Tunesische islamitische partij: Een wolf in schaapskleren

Analyse: De Ennahda partij wil een “gematigde” sharia-staat, maar zijn partijleden hebben een geweldadig verleden en het huidige politieke programma laat vragen open over de rol van de islam in Tunesië.

Westerse media beschrijven gewoonlijk de Tunesische Ennahda Partij als “gematigd islamitisch”, echter de geschiedenis van deze ooit verboden beweging, laat een neiging tot gebruik van geweld zien en het huidige partijprogramma laat de vraag opkomen naar de rol van de islam in de meest seculiere staat in de Arabische wereld.

Ennahda of Renaissance in vertaling, heeft z’n wortels in islamitische groepen die zich op universiteiten in de moslimwereld verspreidden na de Islamitische Revolutie van 1979. De partij werd officieel opgericht in 1989, twee jaar nadat Zine El Abidine Ben Ali aan de macht kwam.

Weer twee jaar later verbood Ben Ali de partij en gedurende zijn regeringsperiode liet hij tienduizenden partij prominenten in de gevangenis gooien.

Dit jaar werd Ennahda na de verdrijving van Ben Ali gelegaliseerd  na een maanden lange volksopstand. Duizend aanhangers verwelkomden in januari de stichter en leider van de partij, de 70 jarige Rachid Ghannouchi, bij terugkeer uit z’n ballingschap in Europa. (Londen)

Het lijkt er nu op dat de islamistische partij de absolute meerderheid binnen bereik heeft of in ieder geval de grootste partij wordt in de eerste post-revolutionaire verkiezingen in de Arabische wereld. Deze werden zondag gehouden en resultaten
worden maandag verwacht.

Ennahda presenteert zich aan buitenstaanders als geweldloos, maar bewezen is, dat leden van de beweging zich bezig hebben gehouden met het aanzetten tot en het  uitvoeren van geweldadige akties tegen Tunesiërs en buitenlanders.

De partij steunde de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran en er zijn sterke aanwijzingen voor de uitvoering van bomaanslagen op vier toeristenhotels in de jaren tachtig. In 1991 voerde men een aanval uit op het hoofdkwartier van de partij van Ben Ali, waarbij één persoon werd gedood en bijtend zuur in de gezichten van veel anderen werd gegooid. Datzelfde jaar riep Ghannouchi op tot het aanvallen van Amerikaanse instellingen in het Midden-Oosten als antwoord op de Amerikaanse invasie in de eerste Golfoorlog.

De basisideeën van de partij werden grotendeels ontleend aan Sayyid Qutb, de leidende ideoloog van de belangrijkste van alle islamistische groepen, namelijk de Egyptische Moslim Broederschap. Ennahda onderhoudt nog steeds bandenmet de Broederschap, maar de Tunesische partij geeft er nu de voorkeur aan zich te vergelijken met een ander politiek model: namelijk dat van de regerende AK Partij in Turkije, dat, hoewel zeer religieus in doelstelling en karakter, zich inhoudt om de sharia algemeen aan de bevolking op te leggen.In een interview dat Ghannouchi deze maand gaf zei hij echter, dat hij een “gematigde” vorm van de sharia zou steunen en dit gecombineerd zou kunnen worden met “democratie als westers product” met de islam als eigen erfgoed.”Sharia is niet iets dat vreemd is aan onze samenleving. Zo kennen we Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië het islamitisch bankieren en islamitisch familierecht kan worden toegepast met betrekking tot het huwelijk en scheiding. We zien de sharia niet als iets dat zich bemoeit met privélevens of de vrijheid om de kleding te dragen die men wil. Persoonlijke, individuele vrijheid is voor ons zeer belanrijk.”Een in maart gehouden opinieonderzoek had als uitkomst, dat Ennahda zich mag verheugen op de steun van 29 % van de Tunesiërs, vér voor z’n naaste rivaal, de seculiere Progressieve Demokratische Partij, met 12 %.Tunesië is in de moslimwereld aantoonbaar het land met de grootste gelijkheid voor mannen en vrouwen en heeft ook de grootste niet-religieuze gemeenschap onder de bevolking. Gedurende de periode Ben Ali en diens voorganger Habib Bourguiba, werd Tunesië het eerste land met vrouwenkiesrecht en verbood het later polygamie, legaliseerde abortus en maakte de instemming van de vrouw tot voorwaarde voor een huwelijk.

Sinds de verdrijving van Ben Ali hebben echter Tunesische secularisten gewezen op een verontrustende trend richting vreemdelingenhaat en religieus extremisme.

Een in februari op Youtube geplaatste video toont honderden demonstranten die na het vrijdaggebed waren samengestroomd bij de Grote Syngoge van Tunis. Men schreeuwde “Allahu Akbar” en “Khaybar, Khaybar, o Joden, het leger van Mohammed zal naar u terugkeren!” Khaybar was een joodse oase en werd veroverd door de moslims in de zevende eeuw. Joden werden gedwongen tribuut te betalen en later uit de oase verdreven.

In 1948 was de joodse populatie in Tunesië meer dan 100.000 mensen – inmiddels is dat minder dan 2000.

Het ontwerp voor een grondwet, zoals is opgesteld door de interim-regering, bevat een artikel dat een normalisatie van de betrekkingen met Israël verbiedt. Sommige seculiere leden van de Grondwetgevende Raad riepen op om dit artikel te verwijderen, maar Ennahda, samen met extreme nationalisten en extreem linkse facties, steunden de opname van dit artikel in de grondwet.

Deze maand gebruikte de politie traangas om duizenden demonstranten te verspreiden die protesteerden (zie video hieronder) naar aanleiding van de uitzending van de animatiefilm “Persepolis”. De demonstranten vinden deze film godslasterlijk. De film vertelt het verhaal van een opgroeiend meisje na de Islamitische Revolutie in Iran in 1979. De islamisten waren woedend over de verbeelding van God en de on-islamitische levensstijl van z’n aanhangers.

Het huis van de eigenaar van het tv-station dat de film uitzond, werd aangevallen en men probeerde het  in brand te steken. Het is onduidelijk of de aanvallers bij Ennahda behoren of zelfs bij een nog extremere, Salafistische, islamistische groep.

bron: http://www.jpost/Features/InThesotlight/Article.aspx?id=242922

Vertaald uit het Engels door: Vederso

Aanvullingen:

 In een van zijn boeken, beschreef de leider van de “gematigde Ennahda partij” Rachid Ghannouchi, afvalligheid als een misdaad, en vermeld met duidelijke goedkeuring over de strenge straffen die de islamitische teksten voorschrijven.

… Verzen van de koran beschrijven de gruwelijke aard van deze criminaliteit op verschillende plaatsen, en bedreigen iedereen die hieraan schuldig is met de meest gruwelijke martelingen, zonder hier een specifieke straf verplicht stellen. Wat betreft de traditie, de sunnah eist ​​de doodstraf (in overeenstemming met de hadith): “Dood iedereen die van religie verandert “.

Bron: http://www.islamisation.fr/archive/2011/10/24/exclusif-les-ecrits-de-rached-ghannouchi-traduits-en-francai.html

Rachid Ghannouchi Calls For The End Of Israel
http://globalmbreport.org/?p=4451

Abstract:
Zionism and the State of Israel are representative of the global secularism and materialism which have taken over the entire world. Tthe battle against Zionism is not just about land but about a far greater clash between secular materialism and the Islamic civilisation built on spirituality and justice. Any attempt to liberate Palestine must be done at a global all-encompassing level with Islam as the framework of reference; Palestine will not be liberated until there is a war against oppression in all its forms throughout the world.
http://www.palint.org/article.php?articleid=18

Rachid Ghannouchi Visits IHH Headquarters In Istanbul; Praises Necmettin Erbakan
http://globalmbreport.org/?p=4231

Rachid Ghannouchi Joins Hamas/Qaradawi To Seek Release Of Hassan Turabi
http://globalmbreport.org/?p=4083

* Ghannoushi was the head of Tunisia’s banned Muslim Brotherhood-aligned Al-Nahda Party and was convicted by a Tunisian court of responsibility for a bomb blast that blew the foot off a British tourist

* In a 1999 PBS interview, he called Hizballah attacks “legitimate resistance
http://www.investigativeproject.org/profile/114

A U.S. Visa for Rachid Ghannouchi?

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Afrika, antisemitisme, Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

3 reacties op Tunesische islamitische partij: Een wolf in schaapskleren

 1. Pingback: Obesitas in Gaza, en de door linkse activisten/journalisten bedachte crisis in Gaza « ejbron

 2. potlood zegt:

  Nou hoe kan dat nou ? Peter Blootfeld en Hassnae Bouazza zijn er juist zo enthousiast over….
  Nee hoor als die twee zeggen dat het goed is, dan moet dat haast wel zo zijn.
  En alle reageerders op hun site zijn het met hun eens.
  Degenen die het niet met hen eens zijn worden natuurlijk wel uitgescholden voor alles wat mooi en lelijk is maar zijn vaste kudde draaft braaf achter hen aan, en blaten vrolijk mee.

  Like

 3. Pingback: Tunesië: verkiezingsoverwinnaar Al-Ghannouchi tegen “kruisvaarders en zionisten” « ejbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s