De vrouwen van Saoedi-Arabië strijden voor hun rechten

Al sinds mensenheugenis onderdrukt Saoedi-Arabië de helft van zijn bevolking – namelijk de vrouwen. De analyse van het in Washington gevestigde “Centrum voor democratie en mensenrechten in Saoedi-Arabië” houdt zich daarom in het laatste deel bezig met hun rol en hun strijd om gelijke rechten. Een eerste deelsucces is de deelname aan de Olympische Spelen in Londen.

Langzame afbouw van de angst

De vrouwen van Saoedi-Arabië worden al eeuwenlang steeds meer naar de rand gedrongen en van hun fundamentele mensenrechten beroofd. Desondanks komt het af en toe tot minimale verbeteringen in hun positie in dit op economisch, religieus en strategisch gebied zo invloedrijke land. Door een verbeterde toegang tot onderwijs en informatie over regionale en globale ontwikkelingen krijgen de Saoedische vrouwen in toenemende mate duidelijkheid over hun achtergestelde sociale positie en beginnen ze zich te verzetten tegen de politiek van hun regering.

Er zijn weliswaar in het verleden ook pogingen van Saoedische vrouwen geweest om hun rol in de samenleving te verbeteren, maar vooral de afgelopen tien jaar tekende zich af dat ten gevolge van meer vrouwenactiviteiten het buitengewoon sterke verzet van de staat tegen hervormingen langzamerhand verminderde. Tot voor kort kon je in de media slechts zelden iets over activisten onder Saoedische vrouwen lezen; pas hun toegang tot moderne technologieën zoals internet maakte een sterker mobiliseren en de openbare verbreiding van hun opvattingen mogelijk over thema´s, waarvoor ze vroeger zwaar bestraft zouden worden van de kant van de autocratische en theocratische autoriteiten.

Campagne voor vrouwen achter het stuur

Waarover het meest in internationale media geschreven werd, was het nieuws over de vrouwencampagne voor het recht dat Saoedische vrouwen zouden mogen autorijden. Dit is uiteraard een eerste belangrijke stap op weg naar de mobiliteit van de vrouwen en naar de emancipatie van de afgedwongen afhankelijkheid van mannelijke familieleden en dienstbodes, maar bij lange na niet het enige doel waar Saoedische vrouwen naar streven. Er zin ook andere belangrijke initiatieven waardoor de situatie van de vrouwen in de samenleving beter moet worden. Tot deze initiatieven behoren de strijd om gelijkstelling bij economische kansen, in het opvoedingswezen, het gezondheidswezen en sport evenals het afbouwen van hindernissen in het handels- en maatschappelijk recht, de afschaffing van de, de rol van de vrouw belachelijk makende, mannelijke voogdij en de kinderhuwelijken. Als het de vrouwen lukt deze fundamentele burgerrechten te bevechten, zal dit niet alleen enorme effecten hebben op de situatie van de vrouwen in Saoedi-Arabië, maar ook voor de internationale gemeenschap in zijn geheel.

De onderdrukking van de Saoedische vrouwen is op de manier terug te voeren hoe de islam is Saoedi-Arabië geïnterpreteerd en gepraktiseerd wordt. Gezien deze realiteit is een versterking van de positie van de vrouwen alleen maar mogelijk als de buitenproportionele macht van het beruchte Saoedische religieuze establishment gebroken kan worden; dit is echter, zoals bekend, een instrument ter onderdrukking, waarvan de Saoedische heersersfamilie gebruikmaakt. Het gaat om hetzelfde religieuze establishment, wiens chef-architect en hoogste autoriteit, de Saoedische moefti, religieuze fatwa´s uitvaardigt, waarmee vreedzame demonstraties als anti-islamitisch veroordeeld of de vernietiging van alle christelijke kerken op het Arabische schiereiland geëist worden.

Het is heel goed mogelijk dat het de Saoedische vrouwen lukt om door het in twijfel trekken van de structuren van het religieuze establishment en zijn toezichthouders in de regering ook kunnen zorgen voor een verandering van de intolerante en antidemocratische instellingen van Saoedi-Arabië, die in de hele wereld de export en de financiering van extremisme en terrorisme bedrijven. Met andere woorden, de strijd van de Saoedische vrouwen voor hun rechten is oko nuttig voor de westerse democratie. Daarom zou het Westen deze vrouwen moeten steunen bij hun inspanningen om zich te bevrijden van religieuze en culturele onderdrukking.

Olympische Spelen: Het is de Saoedische vrouwen gelukt

In ieder geval hierbij heeft de heersende Saoedische monarchie herkend, dat de eisen van de Saoedische vrouwen naar hun rechten niet kunnen worden genegeerd. Daarom heeft het regime besloten om voor het eerst vrouwen deel te laten nemen aan de Olympische Spelen.

Hoewel dit een zeer belangrijk succes voor de Saoedische vrouwen is, is het ook een beetje bitter. Vrouwen kunnen namelijk wegens gebrek aan voorbereidings- en trainingsmogelijkheden bij de meeste sporten nauwelijks op niveau meedoen, laat staan bij een internationaal sporttoernooi zoals de Olympische Spelen. Wanneer de vrouwen echter betere trainingsmogelijkheden zouden hebben in Saoedi-Arabië, dan zouden ze vast en zeker goede kansensen hebben bij internationale sporttoernooien.

Bovendien is helaas gebleken, dat de sportvrouw met de meeste kansen bij deze Olympische Spelen, de 20-jarige amazone Dalma Rushdi Malhas, vanwege een te late inschrijving werd gediskwalificeerd. Deze diskwalificatie was op het moment, dat zij toestemming gaf aan vrouwen om mee te doen aan de Olympische spelen, zeer vermoedelijk al bekend.

Speculeert de regering op een sportieve mislukking?  

Men kan met het oog op deze situatie eigenlijk alleen maar verbaasd zijn over de timing van deze regeringsbeslissing. Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat de heersende elites een mislukking van de vrouwen bij de Olympische Spelen achteraf als rechtvaardiging voor haar discriminerende politiek tegen vrouwen willen gebruiken. Dit zou overeenkomen met het denkpatroon van de heersenden, die vrouwen als lichamelijk en geestelijk ongeschikt beschouwen en hun enige taak erin zien om te zorgen voor de geneugtes van de mannen, kinderen te baren en goede mannelijke nakomelingen te baren.

Saoedi-Arabië heeft sinds 1972 al negen keer aan Olympische Spelen deelgenomen, echter regelmatig de regels van de Spelen overtreden door vrouwen niet toe te staan deel uit te maken van het Saoedische Olympische team. Vertegenwoordigers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben herhaaldelijk verklaard, dat de politiek van discriminatie van vrouwen  in tegenspraak is met de Olympische charta, waarin staat dat “iedere vorm van discriminatie m.b.t. een land of een persoon om redenen van ras, religie, politiek, geslacht of op andere wijze onverenigbaar is met de Olympische beweging”.

Geen IOC-sancties wegen discriminatie van vrouwen

Het IOC heeft echter verzuimd om dit principe van de Olympische charta ook in de praktijk te brengen en Saoedi-Arabië uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen, zoals men dat met Zuid-Afrika had gedaan in 1964, toen het land weigerde van zijn Apartheidspolitiek af te stappen en ook zwarten in zijn Olympische team op te nemen. En hoewel Arabische en islamitische vrouwen al vele jaren lang aan de Olympische Spelen deelnemen, is het de Saoedische vrouwen nu pas gelukt hun stem en hun eisen gehoor te verschaffen.

Aldus bekeken is de beslissing van het Saoedische regime, om voor het eerst aan vrouwen de deelname aan de Olympische Spelen toe te staan, geen altruïstische maatregel, maar een afgedwongen toegeven aan de voortdurende eisen van Saoedische vrouwen om hun legitieme rechten evenals algemeen tegenover de wereldwijd tegen het autocratische en theocratische heerschappijsysteem uitgeoefende druk.

De toestemming om aan de Olympische Spelen deel te nemen is in ieder geval een mooie overwinning voor de op hun rechten pochende Saoedische vrouwen en het blijft af te wachten of ze in de nog komende discussie over een deelname van vrouwen aan andere sportieve evenementen binnen Saoedi-Arabië eenzelfde soort overwinning zullen ervaren.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009452-Saudi-Arabiens-Frauen-k-mpfen-um-ihre-Rechte

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Mensenrechten, Saoedi-Arabië. Bookmark de permalink .

26 reacties op De vrouwen van Saoedi-Arabië strijden voor hun rechten

 1. Aegolius cs zegt:

  Het is nauwelijks vol te houden te lezen wat vrouwen en rechten betekenen in de koran en geïmplementeerd in het landelijk staatsrecht[…].

  Men vecht het maar uit binnen eigen landsgrenzen en zolang internationaal ’n geloof vrij staat van enig kritiek, kan ik er weinig aan veranderen zoals de VN acceptatie van de islamitische UVRM.

  In eigen land wil ik de regering oproepen tot……. Stokdoof! Ook in de Zaak Wilders liepen de rechters de kantjes eraf door zich geen oordeel te laten ontfutselen met het wegmoffelen van getuigen behalve een kwetsbaar en zeer islamdeskundig persoon: Hans Jansen.

  Citaat Elsevier:
  De drie islamdeskundigen die PVV-leider Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz hebben gevraagd te getuigen, ondersteunen de uitspraken van Wilders. Arabisten Hans Jansen en Simon Admiraal steunden net als psychiater Wafa Sultan de bewering dat Nederland een islamitisch missieland is.

  Wilders had eigenlijk achttien getuigen willen oproepen, waaronder Elsevier-blogger en rechtsgeleerde Afshin Ellian en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De rechtbank stond alleen een getuigenis van Jansen, Admiraal en Sultan toe.

  Op kousenvoeten? Hoe kun je op kousenvoeten een wereld kalifaat vestigen. Alleen onder het toezicht van honderden Chamberlains.

  Like

 2. Breget. zegt:

  Dan moet je geen vrouwen hebben zoals in het vrije westen die het dood normaal vinden dat er honderd stokslagen worden uitgedeeld of worden gestenigd en zegt omdat het in de koran staat valt het allemaal wel mee ,

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Breget 18.14. uur, precies, en ik weet precies wie U bedoelt. Maar dat is een persoon, waar MISLEIDING op haar voorhoofd geschreven staat.

  Like

 4. Breget. zegt:

  Tom 18,18 Maar helaas niet te zien door hoofddoek.

  Like

 5. Seculiere zegt:

  Een promo filmpje van de vrouwlijke Turkse vollyball team voor de Olympics

  Like

 6. Seculiere zegt:

  Probeer deze Turkse een boerka om te doen,Tis wel op eigen risico!

  Like

 7. Seculiere zegt:

  Er moet zo’n baardaap is proberen deze Turkse een boerka aan te bieden.

  Like

 8. Linsky zegt:

  Ha, seculiere, weer turkijke aan het promoten 🙂

  Like

 9. Linsky zegt:

  Ja! en om ‘r te slaan! 😦

  Like

 10. Seculiere zegt:

  Ahja je kent me ondertussen al he Linsky 🙂
  Kheb op msn een foto gezien van een Hollandse hockyspeler,mama mia….

  Like

 11. Linsky zegt:

  Ben je d’r ook nog op vacantie geweest ?

  Like

 12. Seculiere zegt:

  Ze is 1 van de snelste dus ik peis nie dat zo’n luie baardaap haar zal kunnen vangen

  En al de laatste nieuws gehoord van Turkije?de CHP wint weer terrein omdat Erdogan aan het verpesten is in Syrie

  Wat had je verwacht Moslims kunnen niet met het sterkste leger van Europa omgaan,te achterlijk
  Dit is een job voor de stichters van het leger CHP!

  Like

 13. Seculiere zegt:

  Nee ik ben van werkgever veranderd en kan niet zo lang op vakantie gaan

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Seculiere 15.45. uur, dat lijkt mij goed nieuws Seculiere. Zou het leger, en de Turkse bevolking toch weer de seculiere STAAT die Atatürk stichtte verdedigen? Ik hoop het voor Turkije!

  Like

  • Seculiere zegt:

   Op de Turkse kranten staat te lezen dat de bevolking de Minister van buitenlandse zaken niet meer willen en vragen naar zijn ontslag,dat is al 1 Minister van Erdogan minder

   De Russen hebben gelijk in de Syrische kwestie de CHP staat achter hun en niet achter de E.U en de U.S.A en Erdogan.

   Weer een Moslim aan de macht zeker,kijk wat er nu gebeurt in Noord Afrika tis veel erger dan voor de Arabische lente

   Like

 15. Seculiere zegt:

  En dat amper op een jaar tijd,hoe gaat het binnen de 5 jaar eruit zien….

  Like

 16. Tom Hendrix zegt:

  @Seculiere 15.58. uur, inderdaad doet Poetin/Rusland niet met het vuile spel van OBAMA mee.
  Heel goed van U seculiere.

  Like

 17. Seculiere zegt:

  Niet goed van mij,goed van de CHP en de Russen
  Maarja het westen denkt dat ze altijd gelijk hebben.
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/15232_turkije_verslikt_zich_in_syrie/

  Like

 18. Seculiere zegt:

  Ik was voor kamp Obama maar nu dat ik gehoord heb dat na de premie van Brittan Erdogan het meest aan de telefoon had

  Nu ben ik ook voor kamp Mitt romney ook al heb ik hem ook niet graag

  Like

 19. Jan zegt:

  Saoudische ‘geestelijke’ (aka gestoorde) verkracht zijn 5-jarige dochter om haar daarna dood te martelen

  Lamia al-Ghamdi was admitted to hospital on December 25, 2011 with multiple injuries, including a crushed skull, broken ribs and left arm, extensive bruising and burns, the activists said. She died last October 22.
  Randa al-Kaleeb, a social worker from the hospital where Lama was admitted, said the girl’s back was broken and that she had been raped “everywhere”, according to the group.
  According to the victim’s mother, hospital staff told her that her “child’s rectum had been torn open and the abuser had attempted to burn it closed.”
  http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/63885/World/Region/Saudi-preacher-gets-off-light-for-raping,-killing-.aspx

  Like

 20. Jan zegt:

  Hoe sjeiks van Soddy Arabia Syrische bints uitbuiten/misbruiken

  Like

 21. Jan zegt:

  Klerelijer van Saoedi-Arabië maakt zich vreselijk bezorgd over de gezondheid van de sharmutas:

  Als vrouwen autorijden raken hun ovaria beschadigd

  Like

 22. Jan zegt:

  Man caught in ‘obscene’ act with maid in car
  Members of the Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice were on a routine patrol near a shopping mall in the southern Saudi town of Khamis Mushait when they noticed a car was parked in a suspicious war.

  “When they came close to the car, they saw a Saudi man in his 59s and an Ethiopian housemaid in an obscene act in the back seat…they arrested both of them,”
  http://www.emirates247.com/crime/region/man-caught-in-obscene-act-with-maid-in-car-2014-02-12-1.538071

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s