Tegen corrupte politiek: massademonstraties in Bulgarije

Screenshot_29

Demonstranten in de Bulgaarse hoofdstad Sofia

Demonstraties in Bulgarije eisen een spoedig aftreden van de regering, die pas enkele weken in functie is. De reden: de vriendjespolitiek en corruptie krijgt de overhand. Een omstreden financieel oligarch wordt de chef van een geheime dienst. De kans op nieuwe verkiezingen is groot.

De parlementariërs werden in Sofia met rotte eieren en tomaten door het volk begroet. In het begin richtten de al twee weken durende demonstraties zich tegen de vriendjespolitiek, die alle perken te buiten gaat. Nu eisen de demonstranten een voortijdig einde van de nieuw gekozen regering.  “Deze regering dient zo snel mogelijk te vertrekken. Dat zal de weg naar nieuwe verkiezingen en een nieuwe realiteit in Bulgarije vrijmaken”, zei een demonstrant volgens een bericht van de Deutschlandfunk.

Daarbij is de socialistische regering pas zes weken in functie. Maar ze wordt er nu al aan gehinderd haar werk te doen. De nationalistische partij Ataka ruikt de kans op een ommezwaai en had tussentijds in een protestactie de toegang tot het parlement geblokkeerd. Ook de burgerlijke GERB-partij boycot het parlement, omdat zij weigert de verkiezingsnederlaag te erkennen.

De partijchef van de Socialisten, Sergej Stanisjev, beschouwt nieuwe verkiezingen niet als onwaarschijnlijk:

“Op het moment waarop de fractie van Ataka zegt dat zij niet meer zal deelnemen aan de parlementaire werkzaamheden, betekent dat: vervroegde verkiezingen.”

Minister-president Plamen Oresjarski van de Socialisten wil echter niets van nieuwe verkiezingen weten:

“Ik vrees dat de instabiliteit waarin we terechtgekomen zijn nog lang zou kunnen voortduren, ook in de volgende regeringen. Wat doen we dan? Natuurlijk kunnen we niet zonder parlement werken.”

Als oorzaak van de protesten geldt de omstreden personeelspolitiek van Oresjarski. Een omstreden oligarch dient chef van de Bulgaarse geheime dienst te worden. Deljan Peewski zou contacten met een machtige bank hebben en ervan worden verdacht verwikkeld te zijn in illegale zaken, bericht “Die Zeit”. Deze mag nu echter niet meer aan parlementszittingen deelnemen. Daarmee is de regeringsmeerderheid van de Socialisten en de Turkenpartij (DPS) weg. Op ondersteuning van oppositie[partijen hoeft de regering niet te hopen. Dat maakt nieuwe verkiezingen steeds waarschijnlijker.

Voor de mensen in Bulgarije is de vriendjespolitiek niet meer uit te houden. Ze noemen de politici de “regering van de liefde”, omdat de politieke acteurs aaneengesmeed worden door liefdes- en vriendschapsbanden. Aan een democratische vertegenwoordiging van het Bulgaarse volk valt niet meer te denken.

Video:

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/06/28/gegen-korrupte-politik-massendemos-in-bulgarien/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije, Socialisten, Turken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Tegen corrupte politiek: massademonstraties in Bulgarije

 1. E.J. Bron zegt:

  Wat opnieuw opvalt is de samenwerking tussen de socialisten en de islamieten, te halen uit dit zinnetje:

  “Daarmee is de regeringsmeerderheid van de Socialisten en de Turkenpartij (DPS) weg.”

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @E.J. Bron 9.24u. Wat wilt U, Webmaster? Beiden hebben de ander nodig voor de “feelgood”: De socialisten hun islamitische ‘knuffeldieren”en de islamieten hun ‘nuttige idioten. Zal wel universeel zijn. Overal ter wereld hetzelfde.

   Like

 2. wim van rooy zegt:

  Overal in Europa groeit de instabiliteit, voedingsbodem voor allerlei avonturen die misschien wel goed uitkomen voor de Europese elite omdat ze dan op een bepaald moment orde op zaken kan stellen en haar antidemocratische wil kan doordrukken.

  Like

 3. Maarten zegt:

  Een paar aanvullingen.
  Gisteren bestond het de fascistische leider van Atáka het parlement te betreden met een pistool op de heup.
  Eergisteren wist de voorzitter van het parlement te melden dat er ‘geen democratische oplossing is voor de ontstane situatie’.
  De Atáka-partij probeert telkens weer de demonstranten uit te dagen tot geweld, in de hoop zo een hardhandig politieoptreden uit te lokken.
  De demonstranten volharden in hun ludieke, vreedzame protest. Zij wandelen, slenteren, houden borden omhoog laten kinderen tekenen op Orlov Most (de plek waar alle demo’s eindigen/beginnen).
  Tot slot, voor wie geïnteresseerd is volgt op twitter de hashtag: #ДАНСwithme
  (gewoon copy paste in een TL dan is het cyrillisch geen probleem, veel foto’s veel video’s en meerdere talen.)

  Like

 4. Jean zegt:

  Straks zakt den dweil met zijn kuisploeg wel af richting Bulgarije wrijft ze over het bolleke en zegt ze dat ze opgenomen zullen worden in dat grote Europa dat Europa wat wel voor ze zal zorgen want daar lopen toch maar idioten rond die dat blijven betalen, hij veranderd dan even in E.T. en roept tot zichzelf ‘E.T. Go Home’ gaat wel nog even langs bij zijn turks vriendje om die ook te sussen dat alles wel goed komt, nog even wachten tot er nog wat meer moslims in Europa zijn binnen gestreken om de hardnekkige tegenspartelingen van de nog steeds negatief staande Europeanen te breken…
  En zo gaat de eens ooit prchtige Europa de totale vernietiging tegemoet door de laffe en gemene capriolen van die schijnheilige overbetaalde volk verradende bende huichelaars.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jean 10.20.uur. Ook nu weer, ben ik het volledig met U eens Jean! De RODEN van de EUSSR zullen alles in het werk stellen, om ons te overheersen gezamenlijk met het HAATBAARDENVOLK! Alles zullen ze doen, om ons tot slaven te maken. Ik hoop dat heel gauw de “bom barst”, in heel Europa, en dat we gezamenlijk strijden tegen de ISLAM en de communisten van de EUSSR!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s