Tips voor werkgevers aan het begin van de ramadan

Screenshot_1

Op dit moment leven er 4 miljoen moslims in Duitsland. Van 9 juli tot 8  augustus gelden voor hen de regels van de vastenmaand ramadan. Wat dat met arbeidsveiligheid en bescherming van de gezondheid op de werkplek te maken heeft, legt de Beroepsvereniging Levensmiddelen en Horecasector.

Interpretatie en uitoefening van de islamitische geloofsregels zijn weliswaar onderling verschillend. Van zonsopkomst tot zonsondergang niet te eten en te drinken is in ieder geval met het oog op de werkplek heel belangrijk. Want niet alleen bij inspannend zwaar lichamelijk werk kan op warme zomerdagen vooral de gereduceerde vloeistofopname tot een geringere belastbaarheid, sneller moe worden, concentratie- en bloedomloopstoringen leiden. Zo berichten diverse wetenschappelijke studies bijvoorbeeld in islamitische landen van de dramatische toename van verkeersongevallen tijdens de ramadan.

Ondernemers, leidinggevend personeel, collega´s en vooral diegenen die in het bedrijf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werkplek, dienen zich dus bijvoorbeeld met het oog op de arbeidsorganisatie in te stellen op de aspecten van het geleefde geloof van hun islamitische medewerkers en collega´s en hiermee, net zoals moslims zelf, verantwoordelijk mee om te gaan. Dit wordt vergemakkelijkt door de kennis van de dienovereenkomstige regels van de ramadan, de wetenschap betreffende eventueel optredende veranderingen en een verhoogde gevoeligheid tegenover de islamitische medewerkers.

Maar om het even welke maatregelen een onderneming bijvoorbeeld met het oog op de ploegenindeling, de pauzeregelingen of de vakantieplanning neemt om zijn islamitische werknemers in de uitoefening van hun geloof te ondersteunen, gelden van de kant van de wettelijke ongevallenverzekering tijdens de ramadan dezelfde juridische grondbeginselen als voor de rest van het jaar.

Talrijke voorbeelden en ideeën betreffende de verenigbaarheid van werk en ramadan biedt de brochure “Gezond werken tijdens de ramadan” van het Initiatief Gezondheid en Werk (IGA) onder www.iga-info.de

_______________________________________________

Bovenstaande tekst is afkomstig uit een persmededeling van de Berufsgenossenschaft Nahrungsmittel und Gastgewerbe (Beroepsvereniging Levensmiddelen en Horecasector)

Bron:

http://www.pi-news.net/2013/07/tipps-fur-arbeitgeber-zum-beginn-des-ramadan/#more-342142

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", Appeasement, Dhimmitude, Duitsland, Islam, Islamofilie, Moslims. Bookmark de permalink .

29 reacties op Tips voor werkgevers aan het begin van de ramadan

 1. Jean zegt:

  Als dat zootje wil ram-madammen wil spelen dan doen ze dat maar in hun vrije tijd binnen de 4 muren, wij hebben met dat ram-madammen geen enkele binding en zeker al geen behoefte aan.
  Willen ze niet werken tijdens dat ram-madammen dan weigeren ze werk en moet de werkgever ze de straat op flikkeren met reden: werkweigeraars, dus, geen werkloosheidsvergoedingen.
  Het zal snel gedaan zijn met dat achterlijk ram-madammen gedoe, durven ze te dreigen met geweld dan binnen de 24u van ons grondgebied flikkeren richting rifgebergte want wij zijn die islambullshut spuugzat, die bullshit hoort niet thuis in ONZE westerse seculiere samenleving.

  Like

  • Napoleon Planta zegt:

   Ram-madammen, ook wel “verkrachting van assertieve westerse vrouwen door groepen moslims” genaamd.

   Misschien een leuke definitie om in een soort neologismen – woordenboek te zetten. 🙂

   Like

 2. Cathja zegt:

  Het zou niet verkeerd zijn als moslims die meedoen met de ramadan vier weken vakantie opnemen. Zo hoeven ze zich niet in te spannen en de werkgevers zitten niet met werknemers in huis die misschien maar voor 50% inzetbaar zijn. Valt de ramadan in de zomermaanden, dan kunnen Turken en Marokkanen prima naar hun geboorteland om samen met familie en vrienden dit ‘feest’ te vieren.
  Iedereen tevreden!

  Like

 3. nn zegt:

  Waarom nemen ze niet gewoon vakantie? Het is hun eigen verantwoordelijkheid, niet die van de werkgever of collega’s!
  Moslims tijdens de ramadan verplicht met verkantie sturen is de oplossing.

  Like

 4. BertG. zegt:

  Ik lees het alweer.
  De rest van Duitsland moet zich aanpassen en er zich in verdiepen.
  Hoe kon het ook anders. Raar dat er zo’n artikel moet verschijnen. Zou toch nodig hoeven wezen als we een beetje meer ons best hadden gedaan.
  Het ligt aan ons en niet anders. Wij zijn te beroerd om er rekening mee te houden.

  Like

 5. Tiny zegt:

  Hoe die tijden toch veranderen. Toen de Italianen en Spanjaarden als echte gastarbeiders zo langzaam aan allemaal weer richting hun eigen land vertrokken, kwamen de Turken als vervangers.
  Ik had tijdens mijn studie o.a. een bijbaan bij een staalwerk. In zo’n staalwerk is het zwaar werk en tevens ook bloedheet. Die Turken wilden dus ook ramadannen en totaal onbekend fenomeen toentertijd. Daar geen van die broeders een woord Duits sprak, of maar bitter weinig, kwam de directie, ook daar een paar ongelukken er achter wat ramadan dus betekent. De directeur stond nu niet bepaald bekend als een rustig en hoffelijk persoon. Als hij kwaad werd, en dat gebeurde nog al eens, bulderde hij zo hard dat de fabrieksmuren bijna instorten, liep knalrood aan en iedereen was bang dat z’n hart het zou begeven. Nadat hij super snel een tolk had georganiseerd, liet hij het voltallige personeel bij een roepen en bulderde erop los. Wat hij dus zei was het volgende. Hij accepteerde in zijn bedrijf geen mensen die meenden ramadan te moeten doen, niet te eten en te drinken overdag en ’s nacht door de vreetpartijen niet te slapen. Diegenen die het niet zouden kunnen laten konden per direct hun biezen pakken en wel na zijn toespraak. Als er dan ondanks dat, toch nog een onregelmatigheid zou gebeuren, was diegene op staande voet ontslagen. Tevens was tig keer bidden per dag ook niet veroorloofd, dat deden ze maar thuis. Daar men werkte onder voorgegeven tijden, (sorry ik kom even niet op de benaming) zouden de vele sanitaire stops genoteerd worden, en afgetrokken van het loon. De geoorloofde pauzes diende niet overschreden te worden. En zo gebeurde. Als ze te laat van hun vakantie terugkwamen, vlogen ze ook onherroepelijk eruit.
  En lees je nu, dat iedereen rekening moet houden met die gasten, dan vraag je jezelf af of je niet onderhand zelf in een woestijnstaat bent beland.

  Like

 6. Trucker zegt:

  Heb afgelopen namiddag (zoals steeds op zaterdag) mijn boodschappen gedaan en EXTRA braadworst en spek gekocht.
  Ook in mijn beroep zijn er islamieten (veel te veel maar ja voor mij is éne al te veel) dus tijdens hun ramagedram zal ik lekkere braadworsten eten, uit het vel uitpersen op een sandwich zeer lekker, ik eet dat trouwens zo al graag.
  PS ook kotelet is opgeslagen maar dat is minder gemakkelijk, vroeger was ik een week weg op “groot internationaal” en kookte ik mijn potje onderweg, nu doe ik dat niet meer dus koude kotelet is niet zo lekker.
  Richtlijnen voor Trucker lekker veel varkensvlees verorberen deze periode, americain (Nederlandse Rechtse én islamofobe reageerders heten dit een broodje gehakt geloof ik is in feite gehakte biefstuk ), lookworst ook lekker net als salamie, veel zeer veel drinken en “boeren” :is lucht laten ontsnappen uit de darmen via de mond (om aandacht te trekken uiteraard) en als kers op de taart laten blijken dat het me smaakt.
  Simpele richtlijnen maar een trucker is dan meestal ook niet bedeeld met een grote hersenmassa.

  Like

  • BertG. zegt:

   “Simpele richtlijnen maar een trucker is dan meestal ook niet bedeeld met een grote hersenmassa.”

   Daar ben ik het beslist niet mee eens. Me vader was altijd vrachtwagen chauffeur op zo’n oplegger met zo’n 40 ft.lange bak/container erachter.
   Ik ben zowat opgegroeid in een vrachtwagen. Van de me 4de tot me 16de.
   Vaak zonder slaapruimte dus slapen op de grond als dat nodig was.
   Elke vrije dag of vakantie heb ik daar door gebracht. 1 van me leukste periode uit me leven is dat geweest. Er is dan ook geen plaatsje of weg meer te bedenken waar ik niet geweest ben. Wat je daar allemaal van leert en opsteekt dat leer je nergens.
   Alleen al die vrachtwagen die ik ken zie ik alleen nog maar op old timer dagen.
   Zoals b.v. een Skania, Bussing en meer van die oude merken.

   Like

 7. Joop Klepzeiker zegt:

  islamisering hoe bedoelt u ??

  Like

 8. Republikein zegt:

  Rammelan is totale leegheid.Gekte in optima forma.De uitvinding van Satan.

  Like

 9. KCMO zegt:

  Even dit:
  Mensen die lichamelijke of zelfs zwaar lichamelijke arbeid verrichten zijn ontslagen van deelname aan de ramadan.
  Zieke mensen zijn ontslagen van het deelnemen aan de ramadan.
  Reizenden, en dit stamt nog uit de tijd van de karavanen, een zware belasting voor mens en dier, zijn ontslagen van deelname aan de ramadan.

  Dus die hele poespas rond de ramadan is gewoon een hoax in het leven geroepen om mijns inzien de boel een beetje te ontwrichten. Aandacht op te eisen en de boel gewoon te bedonderen met niet bestaande geloofsregels.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @KCMO 17.19u Wéét ik op zichzelf niet, want het is een feit, dat die Ramadan bij de moslims al vele eeuwen in gebruik is.
   Maar het kan natuurlijk best zijn, dat één en ander juist door moslims in immigratie-landen inderdaad wat wordt aangedikt, teneinde de boel HIER op z’n tijd een beetje te ontwrichten. Dit in het kader van ‘Het Project.’
   Zodra U het ter sprake bracht, ging me dat licht op.

   Like

 10. KCMO zegt:

  Afdelingen spoedeisende hulp in medische centra hebben hun handen vol aan mensen die dan plotseling hun medicatie maar even opzij zetten.
  Bloedsuikerspiegels die op en neer razen zelfs mensen die tegen een coma aan balanceren.
  Er zijn nog legio voorbeelden aan te halen, ik laat het hierbij.

  Niet mijn gewoonte me zo te laten gaan maar, we worden in de kont genaaid. @ webmaster, je mag deze regel verwijderen indien nodig.

  Like

 11. bigljohn zegt:

  Als God weer op aarde zou verschijnen zou deze nog niet zoveel in de media en de samenleving losmaken, als telkens jaarlijks met de ramadan gebeurt. We blijven ons daar maar mateloos aan ergeren. Aan die buitensporige ophef over een zgn. godsdienst die geen godsdienst is, maar een ideologie die nog veel erger is dan die van de Nazi’s. Je zou haast wensen dat God snel op aarde gaat komen, en die Moslim ratten allemaal vernietigd. Het zal altijd wel een vrome wens blijven denk ik.

  Like

 12. Jade zegt:

  4 miljoen moslims is 4 miljoen te veel…
  Zo ook Nederland met z`n 2 miljoen infiltranten.
  Als we al die imbecielen er gewoon uittrappen, dan kunnen
  we eindelijk weer op een normale manier aan het werk.
  Hier nog een artikel over hun familie-eer.
  http://www.refdag.nl/boeken/recensies/obsessie_met_seksuele_eer_mondt_uit_in_problemen_1_751036

  Like

 13. Tom Hendrix. zegt:

  Ja hoor, kom de volgers van de perfide islam maar op alle punten tegemoet! De werkgevers, zijn al even politiek correct, als de politieke kliek! Hebben ze ooit zo rekening gehouden met de Nederlandse arbeiders? Ik dacht het niet!

  Like

 14. Republikein zegt:

  Zuurkool, met vette jus, soep vooraf, ja da s mijn menu, kaantjes, met bruine bonen,flink veel ei, niet van dat gewone, enz.

  Like

 15. star zegt:

  Wat een onzin gewoon doorwerken en niet zeuren. Sinds wanneer hebben werkgevers ooit voor Joden en Christenen iets hoeven doen/laten.Werken is werken en niet zeuren.Dit is pure discriminatie naar ons toe.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Star 20.46. uur. Precies, en dat is ook het antwoord op mijn vraag van: 18.40. uur. Zo rolt het momenteel, te gek voor woorden.

   Like

 16. Republikein zegt:

  Ik heb altijd gezocht naar een baan waarin ik s ochtends vrij was, en s middags niet hoefte te komen. Nooit gevonden. Ik had een wit huidje, geen stroop en het hart voorop de tong, snappie?
  Niet? Ga niet naar de volgende ronde.U bent af wegens incompetente hersencellen.Misschien wel 7 maar niet op een rij, ik denk door elkaar.

  Like

 17. Helena zegt:

  Ben ik de enige die het opvalt van welke beroepsvereniging dit afkomt?

  Like

 18. treintrien zegt:

  @Republikein: die heb ik 😉
  Werk alleen maar ’s avonds en ’s nachts 😉
  Met het kantoor met het mooiste uitzicht ter wereld 😉

  Like

 19. Trucker zegt:

  @ BertG. 14 juli 2013 om 10:24

  Geen reden tot ongerustheid hoor ik sprak voor mezelf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s