Eurocrisis: Schulden van de zuidelijke landen op recordniveau

Screenshot_19

De Griekse minister van Financiën Ioannis Stoumaras spreekt op 11-06-2014 tijdens een serie manifestaties van het Duitse ministerie van Financiën, “Zo klinkt Europa”, in Berlijn. Het is het doel van deze bijeenkomsten om door middel van muziek en beeldende kunst de landen en volkeren van Europa met elkaar te verbinden. Maar de toon in de realiteit wordt aangegeven door de dramatisch hoge schulden in de landen van Zuid-Europa.

Het ratingbureau uit New York, Standard & Poor´s weigert positieve beoordelingen aan de eurolanden te geven. Reden voor deze beslissing is de enorme schuld van de openbare begrotingen.

In zijn actuele rapport analyseert Standard & Poor´s niet alleen de privéschulden in de landen van de eurozone (meer hier), maar ook de openbare. En de openbare schulden bevinden zich nog steeds op recordniveau. Daarom komt het niet tot een positieve beoordeling in de EU-crisislanden.

Er werd immers al lang en breed in de media over gediscussieerd of Griekenland in 2013 echt voor een zogenaamd primair overschot in de begroting had gezorgd (dus een begrotingsoverschot voor rentebetalingen) of dat dit positieve resultaat opnieuw berust op rekentrucs. Standard & Poor´s vindt het veel zinvoller om nogmaals het veel belangrijker kenmerk, waarmee men de begroting van een staat beoordeelt, te benadrukken. Dit kenmerk is de verhouding van de staatsschulden tot het bruto binnenlands product, het bbp.

Eerst Griekenland. De staat had eind 2013 een schuld van 175% van de jaarlijkse economische prestatie. En er is geen verbetering in zicht. De Europese Commissie eist van Griekenland meer inspanningen bij de invoering van bezuinigingen. “Ik maak me zorgen over de verlangzaming van het bezuinigingsproces”, zei Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken en de Euro Olli Rehn donderdag in Luxemburg voor een overleg met de ministers van Financiën van de eurolanden. Het is belangrijk dat Griekenland weer terugkeert op de weg van serieuze bezuinigingen. De regering in Athene moet nog richtlijnen in het pensionsysteem en op andere terreinen invoeren om de laatste hulpgelden van de internationale donoren te krijgen. Weliswaar is het land op de financiële markten teruggekeerd en kon het dit jaar een zes jaar durende recessie overmeesteren. Na het goede resultaat van radicale rechtse en linkse partijen bij de Europese verkiezingen van eind mei waren de zorgen echter toegenomen dat de regering het bezuinigingstempo zou kunnen vertragen.

Maar niet alleen in Griekenland lopen de schulden uit de hand.

Portugal, Italië, Ierland en Spanje bezitten met waarden tussen de 153% en 123% schulden, die je gerust duurzaam kunt noemen.

Terwijl de privéondernemingen en huishoudingen in de eurozone ermee begonnen zijn hun schulden langzaam af te bouwen, kan daar bij de landen nog überhaupt geen sprake van zijn.

Hieruit blijkt één ding: Ook al was de druk (van de kant van de EU en het IMF) op Griekenland & Co. groot om bezuinigingsmaatregelen te nemen, deze was vermoedelijk gering in vergelijking met de druk die banken uitoefenen op privéondernemingen en huishoudingen met hoge schulden.

Maar het is in feite onmogelijk om de openbare schulden te laten dalen wanneer de noemer in de breuk, het bbp dus, voortdurend daalt. De hoop dat het in 2014 beter wordt, blijft de laatste vage hoop van de schuldenlanden.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, Europa, EUSSR. Bookmark de permalink .

9 reacties op Eurocrisis: Schulden van de zuidelijke landen op recordniveau

  1. peterselie1 zegt:

    Weer zo een tenenkrommende terloopse opmerking van een mentaal zwakzinnig kut excuus als vrouw, heb er geen andere woorden voor deze sociaal democratische kromme heks alleen haar bezem ontbreekt op de foto. Daar heeft de meerderheid van de Nederlandse burgers zich krom voor gewerkt om de pensioen gelden in een bodemloze put te laten dumpen. Bij elke reguliere partij weten zij hoe de vlag er bij staat, Nederland, Europa en Amerika zijn moreel en financieel failliet. Daarom worden deze berichten via de dociele MSM de wereld in geslingerd in de hoop dat de mensen een sprankje begrip voor de ernst van de situatie op kan brengen. Het eindspel is in werking gesteld, begerige ogen zijn al een tijdje gericht op de vette pensioen potten van Nederland. Wanneer ik het nog mag mee maken dat er een Neurenberg v2.0 komt wil ik persoonlijk een houten staak door haar hart drijven.

    Gratis advies van Klijnsma: vul je pensioen aan met een moestuin
    Klijnsma adviseert gepensioneerden een moestuintje te nemen – Foto: ANP
    Het huidig pensioenstelsel in Nederland is in de toekomst niet langer houdbaar. Wie van een zekere oude dag wil genieten, kan dus beter maar een moestuin aanschaffen.
    Met dit advies verbaast staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zaterdag vriend en vijand in het AD.
    Groente en fruit
    ‘Ik raad mensen wel aan om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken. Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op,’ zegt Klijnsma tegen de krant.
    Volgens de PvdA’er is de manier waarop nu pensioen wordt opgebouwd in de toekomst niet mogelijk. Strengere pensioenregels moeten ervoor zorgen dat pensioenfondsen niet meer in de problemen raken. Maar de staatssecretaris raadt burgers aan ook zelf initiatief te nemen. Een moestuin zou voor sommigen een garantie voor een goede, gezonde oude dag moeten zijn.
    Verbazing
    Zaterdag werd verbaasd gereageerd op het voorstel van Klijnsma. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil de actie zelfs volgende week in de Tweede Kamer bespreken. De term ‘moestuinsocialisme’ vond al snel zijn gang op het internet. Andere plaatsen foto’s van wietplantjes op Twitter als voorbeeld van een moestuin die tenminste wat oplevert. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk kan er niet om lachen: ‘Wat een drama. Graag iemand met verstand van pensioenen’.

    http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/6/Gratis-advies-van-Klijnsma-vul-je-pensioen-aan-met-een-moestuin-1546530W/

    Like

  2. lucky bee zegt:

    Geert Wilders heeft gelijk terug naar onze Gulden.en uit de Europese unie.

    Like

  3. Yvonne van Cleef zegt:

    Failliet van de Eu!Als ze het nu dan ook eens eindelijk toe zouden geven!Konden we de regering vervangen door capabele mensen,orde op zaken stellen,puin ruimen,en maar weer opnieuw beginnen!Maar nee:stug volhouden:niets aan de hand,beste idee ooit,die EU!

    Like

    • Tom Hendrix zegt:

      @Yvonne van Cleef: 18.01. uur. U zegt Yvonne: “Als ze het nu dan ook eens eindelijk zouden toegeven!” Nou, forget it, Yvonne. De VERRADERS van de PvdA,CDA,VVD,D66, zullen dat NOOIT toegeven! Zij hebben ingestemd met het VERLIES van onze SOEVEREINITEIT door RUTTE het WURGCONTRACT – het ESM Verdrag- te laten ondertekenen. WE ZIJN ALLANG BEZET DOOR BRUSSEL. Dat hele Tweede Kamer spul, de regering, en het koninklijk huis, is gewoon FLAUWEKUL, we zijn GEEN BAAS MEER IN EIGEN LAND!!

      Like

  4. paulzwueste zegt:

    Als er geen geld meer is zal alles blijken verdampt te zijn wat al eerder verdoemd was!
    Zodus een uitstekend perspectief voor die eveneens verdoemde EU!
    We zullen ze weten te vinden!!!!!

    Like

  5. joopklepzeiker zegt:

    De pvda oplossing is een kruidentuintje

    Like

  6. hans-e-pans zegt:

    Als je een hele Euro neemt en er alle belasting aftrekt dan blijft er een euro stuiver over.

    Nou vooruit laat ik optimistisch blijven, 6 eurocent.

    Like

  7. W.Adema zegt:

    De invoering van de euro is en blijft het drama van de deze eeuw. De cultuurverschillen tussen het Noorden en Zuiden zijn enorm. Daar hebben de heren politici totaal geen rekening mee gehouden. Een oplossing uit de euro en wel zo snel mogelijk. De euro is 100% mislukt.

    Like

Plaats een reactie