Holocaust-les? Bullshit, zeggen de leerlingen

Screenshot_84

(Door: Hanneke Keultjes)

Steeds meer leraren hebben moeite de Holocaust te bespreken in de klas. Moslimkinderen haten dit onderwerp. De ChristenUnie houdt vandaag een rondetafelgesprek met leraren, joodse organisaties en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in de Tweede Kamer over dit probleem.

Zegt de leraar ‘Joden’, zeggen leerlingen ‘Gaza’. Zegt de leraar ‘Holocaust’, zeggen leerlingen ‘allemaal bullshit’. Wissam Feriani, leraar burgerschap op het ROC van Amsterdam, heeft het allemaal gehoord. ,,De Joden krijgen altijd de schuld. ‘Ze horen er niet,’ zegt een aantal leerlingen dan. Dat is moeilijk.”

Lees verder>>>
(h/t Martien Pennings)
Algemeen Dagblad

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Integratie", "Religie van de vrede", "religieuze dialoog", "Verrijking", "Weg met ons!", antisemitisme, Appeasement, Censuur, cultuurrelativisme, demoniseren, Dhimmitude, Eurabië, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Indoctrinatie, Islam, islam-collaboratie, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, meningsdictatuur, Moslims, Multiculti, Nederland, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, politici, propaganda, Racisme, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

36 reacties op Holocaust-les? Bullshit, zeggen de leerlingen

 1. Latraviata zegt:

  Niets nieuws onder de zon, dit is al jaren aan de gang. Derig jaar geleden vertelde een bevriende geschiedenisleraar dat zijn school besloten had de Holocaust maar uit het lesprogramma te houden i.v.m. de ‘protesten’ van de moslimleerlingen. Nu pas wordt er veronrust gereageerd door sommige (kennelijk niet allemaal) politici. Het is om te huilen!

  Like

 2. oud-marinier zegt:

  ” Zeg , wordt het nu GVD niet eens tojd dat d leraren RESPECT af gaan dwingen ?? Wie bepaald hier nu wat er WEL en NIET behandeld wordt tijdens lessen op school ? De NLse staat dacht ik toch , en niet die K*Tmoslims , het ZAL verdorie behandeld worden…of ze dat nu leuk vinden of niet , wat ze er persoonlijk van vinden/denken is HUN probleem , zelfs als zij het willen ontkennen…maar dat het VASTE leerstof is op school bepaalt de NLse staat toch nog altijd . Hebben ze er een probleem mee , gaan ze maar naar een islamitische school . Waarvan wij weer de kwaliteit te laag vinden en dus SLUITEN , en ze op deze manier “GEDWONGEN” WORDEN om het betreffende lesmateriaal verplicht tot zich te nemen. Is verdorie toch niet zo moeilijk . Wat zijn het voor zwakke lulhannessen in de NLse gemeenschap ??? “

  Like

  • Jan zegt:

   Wie bepaald hier nu wat er WEL en NIET behandeld wordt tijdens lessen op school ?

   De ouders van de leerlingen want iedere leerling brengt €800 in het laatje van de school en voor geld bezwijkt het bestuur en dus de schoolleiding.

   Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik struikelde meteen over twee zinsneden in het verhaal:
  Die Feriani: “ik ben een man. Ze geloven mij eerder dan een blonde vrouw.”
  Zo. En dat vindt hij dan kennelijk nog een gelukkige omstandigheid óók! Nou, daar zullen ze anders toch vanàf moeten, hier.
  En de tweede: “Als je wilt, dat je moeder met een hoofddoekje over straat kan……”
  Wie heeft dat dan wel te willen? Die snotneuzen zéker niet! Laat hun moeder zich daar zelf om bekommeren, als dat tenminste is, wat ze wil!
  Weet je, wat ook een goeie oplossing zou zijn? De hele zwik de grens over flikkeren, dan hoeft meteen niemand meer te “schrikken.” Goeie oplossing, wat?
  Je kunt eht merken, dat dit stukkie geschreven is vanuit het gezichtspunt van moslims en goedmenschen; dan hoeft het meteen al niet meer voor mij!

  Like

  • delamontagne zegt:

   Die twee dingen waren precies dezelfde die mij ook troffen. Het feit (aan de voornaam vermoedde ik ,t al ) dat de leraar niet alleen een man is, maar bovendien muslim.
   ” Ze geloven mij eerder dan een blonde vrouw.”
   Niet alleen ,t “man” zijn, maar ook een BROEDER in ,t geleuf, helpen hem………
   Bij dat “blonde-vrouw” moest ik aan 20 jaar her denken, toen m,n vrouw nog Franse les gaf aan die “lieverdjes”. (R,dam Zuid ) [ het was een Middelbare School, geen ROC.]
   Ze wil eigenlijk niet eens meer herinnerd worden aan die laatste jaren.
   Ik heb hier al eens een lijstje gegeven van de namen, van zo,n hele klas leerlingen. Op de 25 kwamen nog 2 a 3 NL-se namen voor.
   De rest mohammedaans en dan mag je niet spreken van islamisering……..!
   Het tweede was:”Je moet de leerlingen een spiegel voorhouden. Als je wilt dat je moeder met een hoofddoekje over straat etc,etc.”
   Ik denk eerder dat ,t feit dat de hele omgeving thuis, moskee etc , waarin die kinderen leven van invloed is op hun anti-semitische houding, daar helpen zulke vergelijkingen echt niet bij.
   De beste oplossing zou zijn: haal die kinderen helemaal weg bij hun ouders en moskee en mede-mohammedaantjes.
   Maar ja, da,s natuurlijk een hypothetische oplossing.

   Like

  • treintrien zegt:

   En zo is het!
   Dat eerste stukje, waren wij gelukkig niet de enigen die zich daar druk over maakten. Ook op het AD kwamen daar nogal felle reacties op.

   Maar de meeste moslims zijn gelukkig te dom om die takija goed uit te voeren en vallen door dit soort uitspraken binnen twee tellen door de mand. Ellek nadeel heb ze voordeel, zou die amsterdamse voetballer zeggen 😉

   Like

  • Jaan zegt:

   De leraar zelf is moslim en beweert met droge ogen, dat de holocaust door onwetendheid niet bespreekbaar is. Het lijkt me, dat zij inclusief de leraar heel goed weten dat ze de schurft aan Joden hebben, omdat dat het enige volk was dat mohammed durfde te weerstaan.

   Like

  • Jan zegt:

   Islamic-Empowerment.nl
   Wissam Feriani

   M: 0643004585
   E: info@islamic-empowerment.nl
   http://islamic-empowerment.nl/index.php/contact

   Kai Pattipilohy van Diversion

   website: http://www.diversion.nl/

   Doet emancipatie:

   http://www.diversion.nl/over-ons/wie-we-zijn/

   Like

   • treintrien zegt:

    @ Jan:

    Ben ik nou de enige die denkt:
    eentje van deze lijkt niet op die anderen?
    Allemaal erg jonge vrouwen met een ouwe engerd.
    http://www.diversion.nl/over-ons/wie-we-zijn/
    http://www.diversion.nl/over-ons/wie-zijn-we/tjalling-halbertsma/

    Die Tjalling Halbertsma heeft zijn harem bijelkaar gescharreld of zo?
    Hij heeft bij mij in elk geval vanaf nu wel het predikaat ‘ engerd’ .

    Trouwens, hoe groot is nou precies de kans dat precies diezelfde naam opduikt in de bouwfraudezaak? Is een heel veel voorkomende naam, Tjalling Halbertsma. Toch?
    Directeur van de Rabobank toen of zo?

    Eng clubje, trouwens.

    Like

   • treintrien zegt:

    En die meneer Tjalling Halbertsma (hallo Google) die dus van de pvda is (oh, hoi google), die dus de bijnaam rode bankier heeft in de bouwfraudezaak (hi again!), Die meneer Tjalling Halbertsma is dus heel druk bezig geweest om alle foto’s die er van hem zijn gemaakt als directeur van de Rabobank (2005) van de google search te krijgen. Dat staat er gewoon bij: Sommige resultaten zijn mogelijk verwijderd op grond van Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. Is toch aardig van google om er bij te zetten dat deze meneer stront onder zijn schoenen heeft 😉 en dat op deze manier probeert weg te vegen.

    Tenminste… dit is hem toch he?
    http://www.deondernemer.nl/economie/206642/Halbertsma-stapt-op-bij-Rabobank.html

    Heer Bron, volgens mij is deze meneer Tjalling Halbertsma een artikeltje waard. Gewoon even de linkjes/sceenshotjes onder elkaar of zo 😉

    I

    Like

 4. Driek zegt:

  Die rotzakken durven dat ijskoud te zeggen in het land waar ze gastvrij zijn opgenomen. Ze moeten terug naar hun zandbak. Het zijn kwaadaardige parasieten. En wij, burgers van een Joods christelijke samenleving, laten ons dat allemaal welgevallen, wij passen ons aan, durven daar niks meer van te zeggen, want dan discrimineren we. Islamieten deugen niet, hebben nooit gedeugd. Het is het uitschot der aarde. Het zijn de vertegenwoordigers van alles wat slecht is.

  Like

 5. Bas Koning zegt:

  Wanneer gaan de scholen nou eens doen wat ze moeten doen:
  kinderen iets bijbrengen.
  Ze leren, dat de islam een sprookje is.
  Een stem, in het hoofd van een gek.
  Een moordenaar. Een pedofiel.
  Dat wie in hem gelooft net zo dom is als wie in sinterklaas gelooft, of in elfjes.
  Dat de kinderen moeten leren zelf na te denken, in plaats van te herkauwen wat de stem in het hoofd van de gek die Mohammed heette ze heeft verteld.
  Dat wie in sprookjes gelooft nog niet volwassen is.

  Wanneer gaan de scholen de moslimkinderen een WIJZER maken. Waarom houden ze die zeepbel die de islam is intact, prikken ze hem niet door….?

  Like

 6. Scheerzeep NU zegt:

  Als we de Shoa ontkennen kunnen we eveneens het Islam-probleem ontkennen. Als we de Armeense-genocide ontkennen kunnen we eveneens het Turken-probleem ontkennen. Als we de Marocchinate ontkennen kunnen we eveneens het Marokkanen-probleem ontkennen. Als we ontkennen dat we een probleem hebben kunnen we eveneens onszelf ontkennen.

  Like

 7. janfreak zegt:

  Ja, wat wil je, ze leren uit de Koran dat Joden het allerlaagste volk is en je als moslim de plicht hebt ze allemaal te vermoorden.

  Like

 8. Hans zegt:

  Je kan natuurlijk ook weer eens ouderwets de lange lat over de rugjes van de moslim kindjes leggen.
  En dan zo hard dat er wat botsplinters in het ruggenmerg dringen.
  Dan is de taal die de aankomende terroristjes alvast moeten voelen.

  Like

 9. En de oplossing is toch zó eenvoudig. Begin met de leerlingen over een Sura in de Koran !! Nummer 17:104 om precies te zijn. Zeg daarna dat moslims eigenlijk ontzettend illegaal in Israël wonen want hun eigen Koran zegt dat het land van de kinderen van Israël is. Zo snoer je hen allemaal de mond en kun je op het onderwerp Holocaust doorgaan.
  (Yusuf Ali: And We said thereafter to the Children of Israel, “Dwell securely in the land (of promise)”: but when the second of the warnings came to pass, We gathered you together in a mingled crowd.)
  En we zeiden hierna tot de Kinderen van Israël: Verblijf in het (beloofde) land, dan, wanneer de belofte van het hiernamaals komt, brengen wij al jullie volkeren tezamen. (vertaling vanuit het Arabisch)
  Advies aan alle leraren: Lees nou toch die verdraaide Koran eens een keer!

  Like

 10. Jaan zegt:

  Ze zijn hier door mij niet gastvrij opgenomen. Dat hebben de theedrinkers gedaan de landverradende Joden als Job Cohen en Asscher.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jaan: 07.13. uur. Precies! WIJ gewone burgers van Nederland hebben NOOIT gevraagd voor een MOSLIMINVASIE! En de CU moet niet zo hypocriet doen, ZIJ steunen net zo goed de ISLAMISERING van NEDERLAND. O ja, en de partijen die hieraan debet zijn: PvdA,VVD,CDA en D66, kunnen daar niet onderuit! ZIJ hebben sinds 1972 GEREGEERD, en hebben deze ISLAMISERING voluit gesteund. Ik ben klaar met deze hele politieke kliek! En het ONDERWIJS is voornamelijk door de socialisten, naar de verdommenis geholpen! Denk daaraan 18 maart a.s.

   Like

 11. jowitteroos zegt:

  De politiek zou eens stellig zijn en via onze premier een woord ‘Westers’ spreken over westerse waarden en normen met de mededeling ( op een persconferentie, want dat is zeker nodig en het waard) dat mensen die in Nederland geboren zijn en naar Nederland toekomen te leven en wonen, zich aan horen te passen aan onze gewoonten, gebruiken en geschiedenis. Rutte is nergens te vinden, de politiek gaat zich nu zelfs buigen over wat te doen met dit fenomeen ( terwijl gewoon overduidelijk is wat te doen, namelijk LES geven, zoals wij vroeger gewend waren) en de docenten laten de holocaust maar vallen om de lieve vrede te bewaren…………….

  Indien die niet aan te willen passen meslims zich blijven verzetten tegen ons onderwijs ( want hun doel is meer islamitische scholen voor haatprediking) dan vertrekken ze maar naar een islamitisch land.

  Rutte en consorten; houd eens op met ons land aan de islamitische grieven aan te passen, integreren is andersom, aanpassen aan westerse waarden en normen en daar hoort ontkenning van geschiedenis en rekening houden met iemands religieus gevoel hierin etc. niet bij….. (zoals die Marokkaanse vlag bij dodenherdenking terwijl die gasten ons land tijdens de tweede wereldoorlog helemaal niet hebben geholpen)….. We krijgen meslims, geboren en getogen in Nederland, die beweren dat Nederland dankzij hun bestaat………………( gastarbeid etc)

  Like

  • fleckie zegt:

   Bij het sluitenv.d.Limburgse Steenkolen -mijnen, werden de eerste ?..moslims ‘waargenomen’,als…..GAST-arbeiders! die naderhand noordwaarts,in NL.’VERHUISDEN’!

   Like

  • fleckie zegt:

   WILLIAM SARGANT:..’.DE WORSTELING OM DE…MENSELIJKE…GEEST. Hersenspoeling
   voor en achter het ijzeren gordijn’………..Propaganda,indoctrinatie en hersenspoeling zijn sinds
   1945 in toenemende mate ,,,strijdmiddelen…geworden aan het ideologisch front. gevallen als dat van kardinaal Mindszenty tijdens het tegen hem gevoerde proces en de door de communisten
   Krijgsgevangen gemaakte soldaten tonen aan,dat het machtige middelen zijn.Dit alles heeft ge-dwongen tot beraad over vededigingsmaatregelen .Sinds enige jaren worden in het westen,met name door het Britse en Amerikaanse leger,onderzoekingen verricht,die ten doel hebben de weerstand tegen indoctrinatie en hersenspoeling van krijgsgevangenen te vergroten………Afgezien
   van alle wetenschappelijke aspecten richt SARGANT zich speciaal tot de algemeen ontwikkelde
   leek,die uit de studie der hersenverrichtingen de methodenzal leren begrijpen ,die een bedreiging
   van zijn persoonlijke vrijheid vormen……..De zelfverdediging ..der..menselijke geest ..is inderdaad een..zeer..urgente aangelegenheid geworden. …Heksengeloof en manipulaties met giftige slangen ,de toverkunst v.d Voedoe …en…hersenspoeling ,” rock and roll” -extase en mescaline-
   roes ,deE en andere verschijnselenvan suggestieve beïnvloeding v.de mens tracht William SARGANT ,een van ENGELANDS meest vooraanstaande .PSYCHIATERS ..,op revolutionaire
   wijze grond van de leer van..PAWLOWNA ,wetenschappelijk te verklaren.Sargant streeft er niet
   naar ,uiteenzettingen te geven over godsdienstige belijdenissen of politieke overtuigingen .Het gaat bij hem niet om de Iel in theologische zin,noch om de geest in FI.osofische betekenis van het woord,maar om dehersens en het zenuwstelsel,die de mens met de hogere diersoorten,b.v.de
   hond,gemeen heeft. SARGANT houdt zich bezig met de mogelijke fysiologische aspecten DeRotterdamse
   Itieke en religieuze bekering. Daarbij gelukt het hem een opmerkelijke overeenkomst te constateren tussen de methoden..die..door POLITICI,..GEESTELIJKEN..en..PSYCHIATERS worden toegepast om een en hetzelfde doel te bereiken,nl. de ..meest..doeltreffende middelen..te..ontdekken om se,ens on zijn…overtuiging…te..Beinvloeden. …..De schrijver heeft bij zijn onderzoekingen o.a.de oorlogsneurosen,de shocktherapie.het gebruik van bedwelmende middelen,de godsdienstige methoden tot bekering uit het begin der 18e eeuw ,DEO.itieke ondervragingen en desemde-bekentenissen on de..moderne…politiestaat mede betrokken.
   Het revo.urionaire van dorpel is de interessante poging de fysiologie toegang te verschaffen tot
   het gebied ,dat tot nu toe de psychologie voorbehouden was. volgens de schrijver echter eenogig,die vele nieuwe vraagstukken naar voren brengt.,daar het een onderwerp aansnijdt ,
   dat de grensgebieden van het menselijk weten raakt…..Vele vooraanstaande personen o.a.Bertrand Russell, Arthur Koestlwr, Aldpus Hixley en Reinholt Niebuhr hebben zich over dit boek,dat in de oorspronkelijke uitgave bonnen drie weken uitverkocht was,enthousiast uitgelaten. …..Een hoogst belangrijk boek voor…ieder…mens.Een boek voor artsen,juristen,sociologen.politici,,opvoeders,Theo.pgen, en voor allen,die belangstellen in eenv.d.belangrijkste en meest ingrijpende …problemen van..deze..tijd.
   Uitgeverij H.MEULENHOFF, AMSTERDAM.

   I

   Like

 12. Jan zegt:

  Ik kijk er niet van op. Als het hier over de Oekraïne gaat krijst putintrol ‘bob’ dat de holomodor nooit is gebeurd, dat het Amerikaanse propaganda is. Overal zijn randdebielen en vijfde colonnes.

  Like

 13. J. C. Th. Köhler zegt:

  Wouter Slob (de hypocriet, de huichelaar, de schijnheilige):

  “We willen weten wat we vanuit de politiek kunnen doen om leraren daarbij te helpen.”

  Het antwoord wil je niet horen, Wouter: minder, minder, minder…. Dat is het enige dat helpt. En niet alleen minder Marokkanen, al zou dat een stap op de goede weg zijn, maar minder moslims, minder islam. Dáár zit de oorzaak van het oplevende antisemitisme. Het is inherent aan de islam. En “de politiek” is de schuldige aan de instroom van al die moslims. Dus steek de hand maar gerust in eigen boezem. Het adderengebroed in Den Haag heeft dit op z’n geweten.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Correctie: moet natuurlijk zijn Arie Slob. Wouter Slob heeft boeken geschreven over paardensport.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • fleckie zegt:

    ‘ONTMOETING…..JODEN/…..CHRISTENEN’ ..NW,ISR.WEEKBLAD …18.11.1988, …door…..
    Marion Th.Kunstenaar……….KERKEN BELEIDEN SCHULD OVER ROL ….IN……NAZI-TIJDPERK.
    Ter gelegenheid van de vijftig-jarige herdenking v.d.November-pogroms op 9 en 10 november 1938,met een verhullende term …KRISTALLNACHT… genoemd,hebben er inWestduitsland en in de DDR velerlei herdenkingenlaatsgevpnden. Tevens zyn zowel van ..Roomskatholiekelieke als van reformatorische zyde verklaringen verschenen,waarin de voorgeschiedenis van deze gebeur-
    tennissen ,soms zeer uitgebreid ,wordt belicht en waarin,open en duidelijk ,SCHULD WORDT BELEDEN……….?..De Feeratievan .protestantse kerken van ZWITZERLAND heeft een soortgelyk document uitgegeven.In de Zwitserse verklaring wordt” met grote schaamte”in herinning geroepen,dat “ook in Zwitserland by lange nanier al het mogelijke is gedaan om de vervolgde
    Joodse mens te helpen,dat twee dagen NA..de Novemberpogroms door de Zwiterse autoriteiten een erdrag met de NAZIS WERD ondertekend ,waardoor het de Joden uit Duitsland onmogelijk werd gemaakt om op legale wyze naar Zwitserland te vertrekken. Hierdoor,aldus..de…verklaring,”werden DUIZENDEN aan de Zwitserse grens geweigerd,en nog wel in een tyd ,waarin men kon weten,dat men hen daardoor een gewisse dood tegemoet stuurde.
    ‘Wij betreuren het,dat deze vijandige houding jegens Joden ..ook..door..christenen..,werd ingenomen.Dat pas de Novemberpogroms en de daarop volgende ..miljoenvoudige moord..het..proces van christelijk zelfonderzoek op gang heeft gebracht,kunnen wy ons slechts met diepe schaamte realiseren”,eindigt het elf pagina’s tellende document…………..
    BISSCHOPPEN……….Voor het eerst in de geschiedenis hebben de bisschoppen van Berlyn “”de BISSCHOPPENCONFERENTIE van Dld en de BISSCHOPPENCONFERENTIE van OOSTEN-
    RYK een gezamenlijke verklaring uitgegeven.In een begeleidend schrijven bij de vijftien pagina’s
    tellende verklaring ,wordt met nadruk gesteld dat het herdenken van…de…nationaal-socialistische
    pogroms van november 1938 tegen de Joden geen..EENMALIGE ..gebeurtenis mag zyn.”Veeleer
    dient dit herdenken ingebed te zyn in voortdurende inspanningen..by..te. dragen aan een positieve
    verandering v.d.instelling t.o.v.Joden en in de verhouding tussen christenen en Joden,terwyl men
    zich daarbuiten steeds opnieuw op h.verleden bezint”.Deze woorden vormen volgens secretaris
    Wilhelm Schatzler v..d.Duitse BISSCHOPPENCONFERENTIE de basisgedachte v.d.gezamenlyke
    verklaring.Een gedachte die eveneens een grote rol speelt in de protestantse verklaringen………..
    Na een historische inleiding gaat het document in op de klacht,dat ook de christelijke kerken in die tyd geen openlijke woorden van veroordeling hebben gesproken. Hoewel individuele priesters en leken wegens open kritiek op de anti-judaistische uitbarstingen streng werden gestraft en sommi-
    gen dit zelfs met de dood moeten bekopen,hebben”onze voorgangers in het bisschopsambt daarentegen ..geen..gemeenschappelijk protest vanaf de kansel aangetekend. Dit zwijgen roept
    ook daarom vragen ,omdat aan het compromisloze nee v.d.Kerk tegen Hitlers Rassenpolitiek geen
    twijfel kon bestaan. In zijn encycliek( pauselijke zendbrief) Met brandende zorg van 14 maart 1937 had pauskeuze de elfde vastgesteld,dat degene die ras,volk of staat tot hoogste norm verheft,de door God geschapen en door God beschikte ordening vervalst.Diezelfde paus riep een jaar later ,op 13 ril 1938 ,alle katholieke universiteiten en katholieke Theologische faculteiten op om h.antisemitisme te bestrijden in woord en geschrift: het antisemitisme is een stuitende bewe-
    ging ,waaraan wy christenen geen aandeel kunnen hebben.Het antisemitisme is niet te verdedi
    gen.Geestelyk zyn wy semieten” Maar,zo vraagt men zich af,”waren e omring van h.geweten en..van..een.. Wereldbeschouwelijkelyke aantastbaarheid voldoende in het aangezicht van brandende synagogen en duizenden mishandelde joodse medeburgers?Zou niet een en open-
    lijk .protest ..een..duidelijk zichtbaar gebaar van medemenselijkheid en betrokkenheid de dienst
    zyn geweest doe de kerk krachtens haar functie als wachter was verschuldigd?”De verklaring
    wijst er echter op,dat veel van wat wy nu als vanzelfsprekend ervaren pas in de harde confronta-
    tie met h.naripnaal-socialistische regime is gegroeid. Nadrukkelijk wordt gesteld,dat door een historische uiteenzetting niet alle kan worden verklaard en zeker niet kan worden verontschuldigd. Integendeel;” In Duitsland hebben wij bijzondere redenen om God en onze Joodse broeders om
    vergeving te vragen.” ( citaat uit de Duitse Bisschoppenverklaring van 1980). ………Op de vraag
    of de herinnering aan h.verleden niet eens op zou kunnen houden,het terugblikken op november 1938 en de twaalf jaren van nationaal-socialistische heerschappij is een pijnlijke zaak,luidt het
    antwoord,dat men de eigen geschiedenis niet alleen selectief kan accepteren en blond zijn voor
    wat belastend is.” Wij moeten de last v.d.geschiedenis aanvaarden.Dat zijn WOJ de slachtoffers
    verschuldigd,maar ook se overlevenden en hin familieleden. Wij zijn het ook aan de,kerk en daarmee aan onszelf verschuldigd. De geschiedenis is geen uiterlijke zaak,maar deel v.d.eigen
    identiteit v.d.kerk. Zij kan ons eraan herinneren ,dat de kerk een zondige kermis,een kerk die ..omkeer..moet doen”………..Grote nadruk wordt inde verklaring gelegd het..godsdienstonderwijs
    en de cathegese,waarby het accent ligt op het onverkort leren van de historische waarheid en op
    een eerlijke presentatie van jodendom in de theologie.Daarbij wordt verwezen naar de documenten van het 2e Vaticaans concilie(NOSTRA AETATE) uit 1965 en de in 1985 verschenen
    Notities over de juiste presentatie vanJoden en Jodendomin in prediking en catechese ,maar ook naar verachillende’werkpapieren’ van joods-christelijke gesprekskringen ,omdat deze “door gemeenschappelijke arbeid van Joden en christenen is ontstaan”………..”Het herdenken v.d.novemberpogroms “, wordt gesteld”moet een hernieuwde aanzet geven om deze documenten naar bedoeling en inhoud tot zich te laten doordringen en op de aangegeven weg voort te gaan.”
    Geen reden tot zelfvoldaanheid,maar wel moedgevend ,noemt het document het grote aantal jeugdige deelnemers aan e Joods-christelijke dialoog.Dat de initiatieven tot de Joods-christelijke
    ontmoeting ook voor een deel door Joden worden genomen,wordt als een .d.meest bemoedigende tekenen beschouwd.”Hen zijn wij dankbaarheid ..en..erkentelijkheid verschuldigd”…………….
    BOETE….In de veel beknoptere verklaring van protestantse zijde ,waarvan de een is ondertekend door Dr.Martin Kruse,bisschop v.d.Evangelische Kerk in Dld. de ander door Dr.Werner Leich,bisschop v.d.Bond van Evangelische Kerken in de DDR en voorzitter v.d.Evan-
    gelische Conferentie van kerk.eiers ,staan woorden van gelijke strekking,zij het dat e.e.a.iets scherper wordt geformuleerd. er wordt geween,dat de term KRISTALLNACHT,de dag van de ver-
    nietiging v.d.synagogen ,heel war onschuldiger doet lijken..dan…hij…was:een volgende stap op de weg naar..de..miljoenvoudige moord”. De brandende synagogen waren een vuursigmaal.Weldra brandden ook Duitse steden met hun ,erken.” De bedoeling v.d.huidige her-dekking is niet om de toenmalige generatie aan te klagen,maar gebeurt veeleer” in het bewustzijn
    dat de schuld van die tijd ons blijvend in haar macht houdt ,wanneer wij deze verzwijgen of ver-
    dringen. Ook al hebben enkelingen van degeñen die toen hebben deelgenomen,boete gedaan
    voor hun daden,ook al zijn anderen intussen gestorven ,ook al is er een nieuwe generatie opge
    Groeide,dan nog blijven wij aansprakelijk voor de gevolgen van een schuldbeladenverleden”. Ook
    hier wordt met grote waardering gesproken over de vele Jopds-christelijke ontmoetingen,die een
    mogelijkheid voor een nieuwe verhouding tussen Joden en christenen bieden .In de verklaring uit de DDR wordt daarbuiten aangetekend /”Ook in onze kerk hebben wij ons voorgenomen verande-
    ring te brengen te brengen in de verhouding met de Joden.Tot nu toe zijn wij daar onvoldoende in
    geslaagd”. …..In alle protestantse verklaringen wordt duidelijk uitgesproken ,dat men achter het
    bestaan van Israel staat.Dit vormt tegelijkertijd het cruciale verschil met de rooms-katholieke docu-menten .De staat Israel ..wordt..daarin…niet…genoemd………..De DDR-verklaring besluit met woorden van Hans Joachim Iwans,die dertig jaargelden bij de herdenking v.d.novemberpogroms
    werden uitgesproken en die ook nu nog gelden:”Het verleden van de ..vernietiging van het Joden-
    dom …blijft ..ons…verleden. Daarin wordt weerspiegeld wie wij zijn.########################

    Like

 14. ikke zegt:

  Misschien moeten die buitenlandse ( jongeren) het een keer mee maken! #
  A-sosiaal

  Like

 15. Jaantje zegt:

  Grappig om te horen: Ze horen er niet(over hun bloedbroeders)…
  Zoals de moslims hier niet thuishoren?
  Wij hebben helemaal geen band met die moslims.

  Like

 16. fleckie zegt:

  Gedeelte uit NIW-artikel’ SOWJETARCHIEVEN TONEN DEELNAME WEHRMACHT AAN
  ENDLÖSUNG AAN’, d.d.30.8,1991. : ‘ De betrokkenheid van Amin al- HUSSEINI ,de moefti van Jeruzalem ,bij de Endlösung is nog eens aangetoond door onderzoek van historici v.h.Wiesenthal Centrum in Los Angeles in de archieven van de …VERENIGDE ..NATIES.Tijdens het BRITSE MANDAAT over Palestina was de moefti de nationale en de RELIGIEUZE LEIDET v.d.arabieren in
  het land. De moefti,kwam op 6 november 1941 in Berlijn aan om Hitler ervan te overtuigen dat hij
  de Jodenvervolging tot het Midden-Oosten moest uitbreiden. Hij sprak anderhalf uur ,waarbij hij wees op het gevaar van de Joden……Hitler zo blijkt nog eens uit het van..de..moefti..gevonden..
  dagboek,was daar al van overtuigd. Hij vertelde de moefti van Palestina dat de Jodenhet grootste gevaar voor de samenleving vormden. Het idee van’de moefti was dat Duitsland en Italië de Joodse immigranten in Palestina onrechtmatig zpuden verklaren. Zij zouden de Arabische landen
  moeten ..oproepen ..het Joodse element in de Arabische landen,waaronder Palestina,te…elimineren ……Moefti Amin al-HUSSEINI liet het niet bij zijn bezoek aan Hitler.In de
  archieven v.d. Ver.Naties zijn door de onderzoekers v.h.Wiesenthal Centrum nog 15 aan Hitler gerichte nota’s ,sommige met door de moefti handgeschreven aantekeningen gevonden. Hitler
  zegde de moefti toe de vervolgingen ook tot het Mi-Oosten te zullen uitbreiden. Dat zou echter pas kunnen geschieden als de Duitsets het Joodse probleem inde Sowjet-Unie hadden opgelost en de Duitse troepen Zuid-Rusland ..en..de,..KAUKASUS…hadden bezet.Dan lag de weg open
  naar…IRAK en..IRAN. Hitler verwachtte dat in 1942 van die kant de oorlog naar het Mi-Oosten kon worden uitgebreid Tijdens een vervolgbezoek had hadji..al-HUSSEINI ontmoetingen met
  Heinrich Himmler en Adolf Eichmann……De documenten,…aangetroffen door een team historici
  onder leiding van Mark Weizman v.h.Wiesenthal Centrum,zijn in 1945 door Amerikaanse troepen gevonden. in..de..villa.van de…moefti..in…Duitsland. Zij werden naar de Ver.Staten overgebracht.
  Dat zij eerst thans zijn gevonden wordt niet vreemd gevonden …..Ook de gegevens over het oor-l
  logsverleden..van…..KURT…WALDHEIM…..,eerst secretaris -generaal…van…de…VERENIGDE
  NATIES en thans president van Oostenrijk zijn pas na …tientallen jaren boven water gekomen.
  De moefti werd in 1945 door de Joegoslavische regering gezocht om terecht te staan. Hij werd
  ervan beschuldigd de aanzet te hebben gegeven dat 20.000 Joegoslavische…ISLAMIETEN…
  VRYWILLIG ..deelnamen in de…SS….Zij hielden zich bezig met de Jodenvervolging in
  KROATIE ..en…Hongarije. …..Hadji al.-HUSSEINI wist in 1946 te vluchten uit…FRANSE ..gevangenschap…. Hij vestigde zich in Caïro waar hij zijn strijd voortzette .hy stierf in 1947
  In…BEIROET.###############################################################

  Like

  • fleckie zegt:

   ‘ AMERIKANEN HEBBEN NU ALLES OP MICROFILM EN WILLEN ER WEL VAN AF’:::
   ‘ UITGEBREID ARCHIEF OVER…NAZ’S ZIT DUITSERS DWARS’ .de Volkskrant 25.9.1984.
   Van correspondent H.Strabbing: ….West Berlijn-Op tafel Iiggen drie dossiers ter inzage voor de bezoekers .In een ervan vraagt Hitlers “agent 007″, Otto Skorzeny –de man die Mussolini bevrijdde–boos per telegram of nu even precies kan worden vastgesteld dat er in de familie van een bepaalde dame tot tweehonderd jaar terug geen Joden worden aangetroffen.Reden: hij wil zo snel mogelijk met de betreffende dame trouwen. ……………Ook het dossier van Hermann Fege-
   Lein ligt er,gehuwd met de zuster van ..Eva Braun.Maar dat feit kon niet verhinderen dat Fegelein
   In de laatste dagen van april 1945 werd doodgeschoten bevel v.d.Fuhrer; hij had door de linies willen vluchten…………….En net dossier van Ilse Koch ligt er,de …”HEKS VAN BUCHENWALD”.
   Meer mag de bezoeker van het Berlin Document Center niet zien. Hij moet genoegen nemen met
   de anekdotes die de rondleider vertelt of uit een dossier opdiept.Zoals de schriftelijke vraag van een bureaucratische nazi wat hij in februari 1942 aan moet met een verzoek ..om..verwijdering …
   uit,,de,,nazi-partij NSDAP van ene ,RUDOLF ..HESS…………….Hier,in een voormalige afluister-
   bunker v.d…SS.. In de VILLAWIJK .ZEHLENDORF ..van West-Berlijn , staan honderden strekkende meters aan dossierordners . De -AMERIKAANSE) directie weet zelf het aantal niet
   precies.Geschat wordt 25 tot 30 MILJOEN ..gegevens .Daarbij zijn 10.700.000. ,ledenkaarten.
   ,van…NSDAP’ers. …Zeshonderdduizend …..dossiers…over…SS’ers,…over officieren en dienstplichtigen met ondermeer verklaringen over ..hun…RASZUIVERHEID. Verder heeft het
   Document Center gegevens over rond ..2,5 miljoen zogenaamde ..”etnische” Duitsers.Daaruit kan
   nu voor veel mensen het enige bewijs worden geput dat ze Duitser zijn,wat belangrijk kan zijn i.v.m. herstelbetalingen. ………………..LEDENLIJST……………….De NSDAP-ledenlijst is vrijwel
   volledig( 95% v.d.lidmaatschapskaarten zijn er). Het NSDAP-archief werd na de oorlog gevonden in een oude molen in…Beieren,waar het tijdelijk was opgeslagen om te worden..vernietigd.Maar de
   groepen van generaal George Patton rukten te snel op………….Al jarenlang wordt er,dan weer hard,dan weer zacht,tpuwgetrpklen ..rond..het Document..Center. De Amerikanen hebben her-
   haaldelijk gesignaleerd dat ze wel van het centrum af willen,maar de ..BONDSREGERING toont
   niet erg veel trek om de zaak over te nemen. Vooral nu de Amerikanen de microverfilming van alle dossiers hebben voltooid,duikt weer het gerucht op dat alle paperassen naar het..BUNDESARCHIEF ..in…KOBLENZ zullen verhuizen. De microfilms zijn bestemd ..voor..The..National..Archives..in Washington. ……….De Amerikanen hebben indertijd bepaald dat een eventuele overgave van het archief aan de Bondsrepubliek ” probleemloos” moet verlopen en geen gevaar mag opleveren voor ” de jonge DUITSE..DEMOCRATIE”……….Dat laatste is de sleutel.Er moeten zelfs nu nog te veel belastende ..zaken..inzitten ..voor mensen die in het Duitsland ….van nu .belangrijke functies innemen. Een voorbeeld over een dode willen ze on het Document Center wel geven….Toen…WERKGEVERSVOORZITTER Hans-Martin SCHLEYER (later door de RAF) gedood, probeerde te bewijzen dat hij NOOIT ..bij..de..SS..was geweest,bleek er een .lijvig dossier v.d.man in..BERLIJN ..te liggen!…………….In de begintijd v.d.Bondsrepubliek zijn er van overheidswege pogingen gedaan om van die lastige papieren in..BERLIJN ..af te komen.Maar de Amerikanen ..werkten.niet..mee. Die waren argwanend geworden toen in..VEEL WESTDUITSE ..DEELSTATEN ..de gegevens rond de zogenaamde ” denazificatie” al heel snel waren…VERNIETIGD… In 1969 was er zelfs binnen het Document Center een actie om het..LASTIGE…ARCHIEF kwijt te raken. Personeel vernietigde ..ZONDER MEDEWETEN,,van de Amerikaanse ..chef-archivaris ..Dossiers! …of het een…BEWUST…GEORGANISEERDE…actie was,is nooit naar buiten bekend geworden. Pas daarna besloten de Amerikanen het hele archief op microfilm vast te .leggen.Wat is ‘weggewerkt’ is niet duidelijk of het wordt strikt geheim gehouden……………Slechts officiele vertegenwoordigers van regeringen mogen onderzoek plegen
   In het Document Center. De Amerikanen zijn daar streng in.SIMON WIESENTHAL bijvoorbeeld is een particulier en mag er dus niet in. ……..VERTEGENWOORDIGERS van landen v.h.WARSCHAUPACT ..zijn..evenmin..gewenst,want…”wij mogen bij hen ook geen onderzoek plegen”.Het Document Center werkt zelf ..passief..en zal nooit zelfstandig aan een bepaald onderzoek beginnen. De Nederlandse regering liet via het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie
   vragen naar het bestaan van een eventueel dossier-Aantjes. Dat bleek er niet te zijn. …… Uitlenen is er niet meer bij sedert Israel de spullen over…ADOLF..EICHMANN…nooit meer terugstuurde.
   ………..STRAUSS………Een woordvoerder v.h.Document Center is wel snel met net voor de vuist wel meedelen dat bepaalde mensen in orde Op de vraag wat er waar is van een NAZI-VERLEDEN v.d.BEIERSE minister-president …FRANZ’ JOZEF ..STRAUSS,die een hoge functie zou hebben gehad bij net..”NAZIONAL ..SOZIALISTISCHE ..KRAFTFAHRER-KORPS”, wordt eerst gezegd dat Strauss “clean” is,.Maar dan komt snel een herwaardering:”Hij zIt er niet in”.
   En dan blijkt ook nog het archief over het NSKK …NIET…compleet te zijn. Kortom:het lost dus niets op. ……….In het nu weer ..opflakkerende..geval van de ook bij Nederlandse Tv-kijkers populaire chef v.h. Discussieprogramma “FRIHSCHOEN” ,Werner Hofer(71 jaar) ,zou het Document Center wellicht uitsluitsel kunnen geven .Hofer wordt er al jaren van beschuldigd in 1943 een uiterst infaam ” in memoriam” te hebben geschreven over de geëxecuteerde pianist
   Karlrobert Kreiten in net Berlijnse “12-Uhrs-Blatt”.Kreiter had beweerd dat Hitler waanzinnig was.
   Hofer ,al sedert …1…mei…1933…NSDAP-er..de Bildzeitung diepte zelfs het lidmaatschapsnummer 2.129.383.op–ontkent gedeeltelijk.De meest smerige gedeelten zouden
   later door de redactie zijn ingevoegd. ……………..Maar nogmaals: het DOCUMENT ..CENTER
   zwengelt vanuit zichzelf niets aan.Er moet eerst op…hoog.Niveau..naar..worden..gevraagd..en.Daaraan bestaat in..BONN GEEN..ENKELE..
   behoefte. Een behoefte die ongetwijfeld niet groter zal worden wanneer het centrum eenmaal ..naar…KOBLENZ ..zal zijn verhuisd.##############

   Like

   • fleckie zegt:

    ‘OORLOGSMISDADIGER DOOR KATHOLIEKEN VERBORGEN’ ..NW.ISR.WEEKBLAD 2.6.1989
    ‘Een v.d.meest gezochte oorlogsmisdadigers , ,Paul ..Touvier,(74) ,is woensdag 24 mei 1989 in een klooster nabij Nice gearresteerd. Touvier was tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofd v.d.
    MILITIE,een organisatie van Franse vrijwilligers die de nazi’s hielp bij het opsporen van verzets-
    strijders en Joden. Hij is meer dan veertig jaar op de vlucht geweest nadat hij verschillende malen ter dood was veroordeeld. Daarbij werd hij geholpen door …katholieke geestelijken in
    FRANKRIJK. ……….Touvier de beul van Lyon ,wordt beschuldigd…..van…..meervoudige moord op
    enkele ..Joodse..verzetsstrijders .Hij was verantwoordelijk voor de moord op Victor BASCH, de
    Joodse voorzitter v.d.Franse Liga voor de mensenrechten in 1944. De 81-jarige BASCH en zijn
    vrouw werden even buiten Lyon neergeschoten omdat zij wegens hun hoge leeftijd niet meer voor deportatie in aanmerking kwamen. Het vermoeden bestaat dat Touvier ook nauw heeft samengewerkt met…KLAUS..BARBIE,hoofd v.d.GESTAPO in Lyon die in 1987 tot levenslang werd veroordeeld.Touvier werd in 1945 en in 1949 bij verstek ter dood veroordeeld.In 1972 ver-
    leende president Georgesoidou hem gratie. Na vele protesten is die weer ingetrokken ….Volgens
    woordvoerders van de..Rooms-katholieke kerk is het klooster waar Touvier..werd gearresteerd
    door de gemeente Nice aan de …benedictijnen …ter beschikking gesteld…De benedictijner abt
    CHARLES MOULIN.. heeft verklaard dat hij slechts zijn plicht..vervulde..door Touvier asiel te
    verlenen.###############

    Joodse voorzitter v.d.Franse
    Igal voor de mensen

    Like

   • fleckie zegt:

    ‘VROUWEN BETOGEN TEGEN..KLOOSTER…IN…AUSCHWITZ’. NW.ISR.WEEKBLAD,2.6.1989
    ‘De deelneemsters aan het WIZO ,AVIV , CONGRES hebben op 29 mei 1989 in…AUSCHWITZ
    betoogd tegen de..Aanwezigheid v.h….KARMELITESSENKLOOSTER… .Onder de deelneemsters
    bevonden Ich de Nederlandse afgevaardigden Gerrie Polak en Bertha Levie.
    Het WIZO Aviv Congres ,de internationale bijeenkomst van jonge WIZO- vrouwen ,wordt jaarlijks
    in Israel gehouden. Dit jaar is het WiO Aviv Congres begonnen in Parijs,waar de 300 vrouwen ont-
    moetingen hebben gehad met de Israelische ambassadeur Ovadia Sofer in Frankrijk,met de filmer
    Claude Lanzmann en de politicus Simone Veil…………….Doel van de reis was…AUSCHWITZ,
    waar de vrpuwen hebben betoogd tegen het …karmelietessenklooster….Het is in het gebouw
    gehuisvest waar in de oorlog het..ZYKLON-B gas werd opgeslagen. ..Lien Heijmans-Slager ,
    secretaris v.h.hoofdbestuur van WIZO-NEDERLAND ,zegt ons dat is gedemonstreerd omdat het
    klooster nog steeds in het voormalige concentratiekamp ..is..gevestigd,…ondanks de afspraken
    tussen vertegenwoordigers van de …ROOMS-KATHOLIEKE KERK ,en ,EUROPEES-JOODSE
    Organisaties……………Het WIZO AVIV CONGRES zal in Israel eindigen ,met een vijfdaags syoaoum .Dat het congres in Europa is begonnen houdt verband met het thema dat dit jaar geko-
    En is / van holocaust tot wedergeboorte .

    Like

 17. fleckie zegt:

  Boek” DE LAATSTE DER RECHTVAARDIGEN”, .Andre Schwarz-Bart,,…uitg.A.w.Bruna&zn
  Isbn 9022954315, oorspronkele titel ‘Le dernier des Justes’………..beschrijft op onnavolgbare wijze de …EEUWENLANGE ..JODENVERVOLGING…,te beginnen in 1185 by een pogrom in…ENGELAND,waar een rabbi zich met enkele van zyn gelovigen in een toren opsluit. Ten einde
  raad doodt hy hen allen en dient zichzelf als laatste de dolkstoot toe.En sinds die gebeurtenis in
  York heeft er steeds temidden van het Joodse volk een mens geleefd die met een byna tragisch
  trots en een groot rechtvaardigheidsgevoel het lijden van het Jodendom en van de gehele mens-
  heid op zyn,te smalle,schouders nam. Geslacht op geslacht ,van Yorkshire tot POLEN ,overal en
  steeds volgden de ‘rechtvaardigden’ elkaar op,soms zonder zelf te weten wat hun taak hier op
  aarde was…………Zo ook Ernie Levy,de laatste der rechtvaardigen.Hij schaart zich evenals zyn
  voorgangers in de ry der ellendigen en ondergaat VRYWILLIG zyn onafwendbaar lot……………….
  beginpagina’ ………’Onze ogen ontvangen het licht van dode sterren.een levensbeschrijving van
  mijn vriend Ernie zou ternauwernood het tweede kwart van de 20e eeuw beslaan: maar in werke-
  lijkheid begint Ernie Levy’s geschiedenis in het duizendste jaar van onze tydrekening,in de oude
  ANGLIKAANSE stad ..YORK “Om precies te zyn ;de 11 maart 1185……..Op die dag hield bisschop
  William ..van..Nordhouse ..een…geduchte preek en met de kreet..”GOD..WIL..HET!” ..verspreidde
  de menigte zich over het kerken: enkele minuten later…al…stegen ..de…JOODSE…ZIELEN…TEN
  HEMEL …op om rekenschap van hun misdaden af te leggen aan die God,die hen bij MONDE van
  ZYN ….BISSCHOP….tot..zich…riep……Toch hadden verscheidene gezinnen ..nog..kans..gezien..
  een..pude.,niet..meer..gebruikte..verdedigingstoren ..binnen te vluchten,aan de rand v.d.stad. Het
  beleg duurde zes dagen.Iedere morgen,als het nog schemerde,kwam een …monnik…tot dicht voor
  de vestinggracht .Met de …crucifix…hoog opgeheven beloofde hy vrije aftocht aan de Joden,die
  bereid waren …het Lyden van onze zeer zachtmoedige Heer..Jezus-Christus …te…..belijden .
  Maar de toren gaf .’taal noch teken’,zoals een ooggetuige,…de Benedictyner monnik Dom Bracton
  het uitdrukte. ……In de morgen v.d” 7e. dag riep rabbi Yom Tov Levy alle belegerden byeen op het
  platform v.d.toren.’Broeders” zei hy,”God heeft ons leven geschonken; wy zullen het hem zelf.met
  onze eigen handen,weer teruggeven ,zoals onze broeders in…DUITSLAND…dat gedaan hebben”.
  Mannen,vrouwen ,kinderen.grysaards,hy zegende hen allen met de ene hand,terwyl hy hen met de andere hand de dolkstoot toediende.Toen stond de oude rabbyn alleen voor zyn eigen dood.
  Dom Bractpn vermeldt: ‘En er was een geweeklaag ,dat tot in de wyk Saint-James gehoord werd.’
  Daarop volgt ..een..vroom..commentaar..,en de monnik eindigt zyn kroniek als volgt:”Men telde
  zesentwintig Joden op het platform van de toren,gezwegen nog van de vrouwen en het kinderge-
  broed.Twee jaar later werden er nog dertien ..in..de..kelder..gevonden,die daar gedurende het beleg begraven waren;maar dat waren byna allen zuigelingen. De rabbi hield het heft van de dolk,
  die zyn hals doorboorde ,nog in zyn hand geklemd.Behalve het zone werd geen ander wapen in
  de toren gevonden….Zyn lichaam werd in het .een..groot…vuur..geworpen en zyn as werd,helaas,
  naar alle windstreken verspreid.Zodat wy zyn as inademen: en zodat,door de tussenkomst der
  kleine geesten ,een gif ons zal aantasten ,waarover wy allen zeer verwonderd zullen zyn!”#####

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s