“Zwarte Piet is nooit een slaaf geweest”

Screenshot_24

(Door: Arnold-Jan Scheer – 15 oktober 2013)

Zwarte Piet bestaat niet sinds 1850. Jongemannen met zwart gemaakte gezichten kwamen al in de Oudheid voor. Dat schrijft Arnold-Jan Scheer.

Piet is geen Afro, geen creool, geen negerpage, geen etnisch equatoriale Afrikaan, geen Moor en geen slaaf of zelfs geen knecht van Sinterklaas.

Robert Vuijsje schrijft dat Zwarte Piet moeiteloos kan worden vervangen door een rode, gele, blauwe, groene of zwarte (!) Piet. Omdat Kleurenpiet net zo veel lettergrepen heeft.

Het valt me op dat iedereen ervan uitgaat dat Zwarte Piet een 19de-eeuwse uitvinding is. Van Andree van Es: ‘Tijd om afscheid te nemen van Zwarte Piet’ en prof. Stipriaan Luïscius: ‘150 jaar is nog niet eens zo lang geleden’ tot Van Helsloot van het Meertens Instituut: ‘Hij is in essentie een racistisch fenomeen’. Ik denk het niet.

Lees verder>>>
(h/t “Lis”)
De Volkskrant

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op “Zwarte Piet is nooit een slaaf geweest”

 1. Dan kun je dus eens te meer nagaan, hoezeer die hele Zwarte Pieten-hetze een uitvinding is van zeurnegers als Verene Shepherd en Quinsy Gario, die geen syllabe inzicht hebben in de oude volksgebruiken en -rituelen: Ze roepen maar wat!
  En dààrvoor zou Zwarte Piet moeten verdwijnen? Nooit niet!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 2. N.E. Derlander zegt:

  Een slaaf is het eigendom van iemand anders. Kan dat van Zwarte Piet gezegd worden, lijkt mij niet. Wat maakt hem dan tot slaaf? Het feit dat hij hulp verleent, want dan is iedere hulpverlener……..

  Like

 3. tjonge zegt:

  ondanks alle goede bedoelingen van iedereen die het vermeende racisme van zp proberen te ontkrachten, het heeft geen nut beste mensen.
  natuurlijk is zp geen racisme, dat weet ik en u ook.
  maar helaas heeft bijna heel nederland al gecapituleerd en doet aan zelfcensuur uit angst voor de antifa-neger die ruiten in gaat gooien of winkels in brand steekt of gewoonweg winkeliers kapot lasteren.
  .
  .
  om kort te zijn, zp is helaas overleden, u geniet hier en daar nog van een enkele uitzondering die wel de traditie proberen hoog te houden van zp, maar ook die laatste stuiptrekkingen zijn binnen 5 jaar verleden tijd.
  dan zien, horen en lezen we nooit meer van zp.
  .
  .
  btw, het kerstfeest is het volgende wat er aan gaat….

  Like

  • Nee hoor. Zwarte Piet is nog lang niet verdwenen, sterker nog, Zwarte Piet heeft alweer de zoveelste duwtje gekregen van die anti Zwarte Piet beweging, maar blijft gewoon staan, af en toe weer de balans terug zoekend, maar Zwarte Piet is nog steeds niet omgevallen. Niet onder de bevolking tenminste. 🙂

   Like

 4. Hans zegt:

  Nou, ik vind dat beroepsnegers als koewinsie halve gario en alle klaagnegers zich zwarte Piet eigen hebben gemaakt.
  Zij hebben zich geidentificeerd met zwarte Piet.
  Zij ZIJN zwarte Piet.l geworden!
  Door hen zien blanke kinderen nu negerts als zwarte Pieten.
  En dat kan ik heel goed begrijpen.

  Like

 5. Hendrik M. zegt:

  Zwarte Piet maakt deel uit van ons cultureel erfgoed en blijft dus gewoon zwart!
  Dat wat goedmensen en een paar steuntrekkende negers er wat op tegen hebben; het zij zo.
  Boycot winkels die Zwarte Piet veranderen in gekleurde fratsen.
  Een gele Piet beledigd Japanners en Chinezen.
  Een rode Piet beledigd de Indianen.
  Een blauwe Piet beledigd de Smurfen.
  Een groene Piet beledigd de Hulk.
  Een roze Piet beledigd de Homo’s.
  Een beige Piet beledigd Maleiers en Arabieren.
  Een bruine Piet beledigd alle bruin getinte mensen.
  Een vegen Piet beledigd mensen met huid problemen.
  Enz.
  De Zwarte Piet is duidelijk geschminkt met dikke felrode lippen , gouden oorhangers en een krullenpruik.
  Door deze goed toegepaste schminkwijze is de persoon onherkenbaar, kan dus gewoon de buurjongen of -meisje optreden als Zwarte Piet, zonder herkend te worden.
  Zwarte Piet moet dus gewoon zwart blijven!
  Ow ja, ene Kwinsie kan beter gaan werken….

  Like

 6. Realist zegt:

  Waarom gaan ze niet bedelen bij de arabieren? Dat waren pas slavendrijvers en daar zit het échte geld want uiteindelijk is ze het daar om te doen natuurlijk, zwarte piet is bijzaak. Dus als al deze zielige ex-slaafjes nu ééns met zijn allen daar gaan schreeuwen dan is in ieder geval zeker dat hun hoofden hier in een zak terugkomen. Geen genade daar voor jammerende negers. Dat moet je de moslims wel weer nageven, zij laten zich nimmer chanteren.

  Like

 7. Avidia zegt:

  Het is treurig gesteld met onze tradities, onze import heeft het voor het zeggen, wij moeten ons voegen naar die import,mijn vraag is::::::wat hebben wij met hen te maken???? Zij komen hier, wij hebben ze niet uitgenodigd, en ZIJ zullen nu de traditie omverwerpen????? Nooit niet !!!!

  Like

 8. Wachteres zegt:

  http://regio.tpo.nl/2015/11/30/sinterklaasintocht-met-zwarte-pieten-in-bijlmer-was-pure-provocatie/

  ‘Sinterklaasintocht met Zwarte Pieten in Bijlmer was pure provocatie’
  ‘Ze willen even aan de mensen in Bijlmer laten zien wie de baas is in dit land’

  Like

 9. fleckie zegt:

  Het is te gek voor woorden::::de donkergekleurden zijn zelf ook niet voor de poes,: is men in een zaak, met nauwe gangetjes, en als men zich net langs een donkergekleurde ‘dame’ met een behoorlijke omvang wringt,, per ongeluk even ‘ aanraakt’, deze zog.dame zich meteen omdraait, en een scheldkanonades ten beste geeft, in Papiamento?en in Nederlandse taal,en ook nog de persoon in kwestie achterna komt, met vriendin, en klein grut, in een andere zaak, provocerend naast persoon gaat staan, die , : de situatie overziend, gewoon iedereen negeert.tja, als het die mensen hier niet bevalt, en ze overal iets achter zoeken, moeten ze maar terug gaan naar die landen waar ze OORSPRONKELIJK vandaan kwamen, en waar hun voorouders door hun eigen kleurgenoten, in stammenverband-oorlogen- verband, gevangen genomen, naar de kusten gebracht, en daar ‘verhandeld’ werden als slaven.( Waarom spreken ze ook niet eens Arabieren,vroegere slavenhalers, ( slavenjagers) , slavenmarkthouders, er niet eens op aan?

  Like

 10. fleckie zegt:

  P.s.Niet iedereen laat zich een collectief schuldbewustzijns- complex opdringen, bovendien zijn er toch miljoenen, (telkens weer?)naar de eilanden gedoneerd, alwaar ‘donkergeleurden, o.a. ook hun domicile hebben.

  Like

 11. reageerbuis zegt:

  Kleurenpieten, inderdaad belachelijk! De echte zwarte pieten worden in sommige winkels verwijderd. Die mogen niet, net als wilde dieren in circussen, stierengevechten en nertsfokkerijen niet meer mogen. Kinderen die logisch denken, zullen daaruit concluderen, dat zwarte mensen moeten worden geweerd, dat die verwerpelijk zijn. Zo wordt hun al op jonge leeftijd geleerd mensen op huidskleur, dus op racistische gronden te beoordelen. Dat moeten we toch juist niet willen?

  Like

  • Kraftavilqa zegt:

   Ik heb gelukkig geen kinderen maar had ik ze wel dan zou ik hun zeker leren dat bruinen overal waar ze neerstrijken alles verpesten wat er te verpesten valt vooral als ze behalve met hun aangeboren achterlijkheid ook nog behept zijn met ’t geloof van de wrede. En ik zou hun leren dat de bruinen voor hun bestaan volstrekt afhankelijk zijn van de blanken (i.e. echte mensen) omdat ze zelf niets kunnen behalve een beetje aanklooien in de misdaad. En natuurlijk zou ik dringend adviseren nimmer te vallen voor de mooie sprookjes van de linkse nikkervriendjes omdat deze de blanke de slaaf van de bruine willen maken. Beter meteen een racistische opvoeding dan lieve sprookjes van tolerantie redelijkheid en wederzijds begrip dat in de practijk niet zo wederzijds blijkt als men ons wil doen geloven en dat die arme schapen dan achteraf wellicht te laat moeten ontdekken dat de policor voorstelling van zaken toch wel heel ver bezijden de realiteit is.

   Like

 12. Pogo zegt:

  Kent iemand Odin en zijn twee zwarte raven Huginn en Muninn?

  Odin was een……….blablablah……….maar nu zijn de raven uit die mythologie ‘pieten’ geworden.

  Maar goed, hier gaat het helemaal niet om.
  Waar het om gaat is dat een zeer kleine minderheid het voor elkaar krijgt om de oude folklore uit het land waar zij ooit naartoe zijn gegaan, om zeep kunnen brengen.
  Als het nog gegrond zou zijn, zouden velen ermee instemmen maar dat is niet zo.
  Te pas en te onpas wordt de ‘racisme/discriminatie’-kaart getrokken terwijl die kaart helemaal niet in het spel voor komt.

  Wie echt iets heeft tegen racisme of slavernij kan beter zijn of haar pijlen (roede) richten op iets anders; de islam.
  Volgens die ideologie mag je discrimineren op geloof/religie en is ‘slavernij’ een onderdeel ervan.

  Maar er is geen ‘zwarte piet’ die zijn of haar vingers daaraan durft te branden.

  Like

 13. paulzwueste zegt:

  Het is volkomen begrijpelijk dat als surinaamse negers onze Zwarte Piet zien werken ze zich gekwetst moeten voelen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s