Gezondheidszorg…

Screenshot_80

(Door: “Ben”)

Sinds 2001 is de gezondheidszorg de grootste kostenpost met bijna € 75 miljard. Dit is 30% van de rijksoverheidsuitgaven. De overheid bezuinigt al jaren op deze uitgaven. Niet nodig, het kan veel simpeler. Lees maar.

Twee voorbeelden uit de praktijk

Uw schrijver dezes had na 5 jaar weer een nieuwe bril nodig. De zorgverzekeraar vergoedt een bedrag van € 150,- per 3 jaar. Online ontdekte ik een aanbieder die mij 3 brillen op sterkte aanbood voor slechts € 42,-. Glazen op sterkte geslepen. Het leek te mooi om waar te zijn. Dus ik bestellen. En de bon van de aanschaf gedeclareerd bij de verzekeraar. Wat schetst de verbazing? De verzekeraar vergoedt niet, want het bedrag is onder de € 50,-. Koopt u maar een bril van € 150,-. Bespaar ik hen (en het zorgsysteem) een dikke € 100,- en dan kan het niet.

Maar het kan nog gekker.

Na wederom een viertal jaren waren de ogen achteruit gegaan. Tijd voor een nieuwe bril. De verzekeraar vergoedt nog steeds de € 150,-. Omdat mijn huidig montuur zo fijn is en lichtgewicht, vraag ik de brillenwinkel of ook alleen de glazen vervangen kunnen worden. Een jaar ervoor had ik de bril laten vallen en was er een nieuw glas ingezet voor € 33,-. Volgens de brillenwinkel kon dat wel, “maar dan krijgt u geen 2e montuur gratis”. Daar had ik ook niet om gevraagd. Ik wilde graag 1 bril: mijn eigen, met nieuwe glazen. De prijs….. € 75,- per glas! Op mijn vraag hoe dit kon in vergelijking met het vervangen glas van een jaar geleden antwoordde de goede man: “Ja, maar deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar”. Ping, kassa!

Door:
“Ben”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bananenmonarchie Nederland, Krankzinnigheid. Bookmark de permalink .

11 reacties op Gezondheidszorg…

  1. Johan zegt:

    Wat te denken van de ambulance ? Voor een kort ritje vanaf huis naar het ziekenhuis krijgt U een declaratie van 700 euro en nog wat. Er waren 2 man 3 kwartier in totaal bezig met de klus.
    Dus in een 24-uurs economie draait die roestbak 24 keer 700 euro = 16800 euro .
    Dus bijna 17 duizend euro per dag aan omzet. Zeker in corona-tijden.
    Kassa dus ! Maar voor wie ? En wie mag het uiteindelijk betalen ?
    Voor zo’n bedrag wil ik ook wel een dagje met de aanhanger rond gaan rijden.

    Je kunt het zo’n brillenboer dan ook niet kwalijk nemen als hij de grenzen van het mogelijke opzoekt om er nog een paar tientjes uit te slepen. Dat is peanuts vergeleken bij het grotere werk van de specialisten in het vak.

    Het is trouwens interessant, wat de beademings-apparatuur van Philips op dit moment opbrengt.
    Die dingen worden op dit moment aangesleept, koste wat het kost.
    De prijs doet er niet meer toe.

    Geliked door 1 persoon

  2. Rensk. zegt:

    Tja Wopke Brussels Popke is minister van zuiderlijke landen. En daar gaat nog veel meer geld naar toe. Mensen zijn zelden heel zelden dankbaar. Doe je goed? Dan moet het nog meer meer meer meer . Dit gaat niet stoppen. Niet vanzelf. Maar ja een aantal omhoog gevallen economen zeggen dat het goed is. Tuurlijk Denk dat als je die gasten met een minimum op zou zadelen ze bij god niet weten hoe rond te komen. Maar ze weten het prima voor een heel land.

    Geliked door 1 persoon

  3. Volgens mij worden er twee dingen door elkaar gehaald; overheid en zorgverzekeraars.
    We kunnen de overheid moeilijk de schuld geven van het vergoedingenbeleid van verzekeraars.
    Let wel, ik heb al diverse malen aanvaringen met mijn zorgverzekeraar gehad vanwege absurde regeltjes die onnavolgbaar zijn.
    We zouden door de privatisering allemaal goedkoper uit zijn, het tegenovergestelde is de praktijk.

    Geliked door 2 people

    • LUCIA zegt:

      @ Tijl Uylenspiegel
      Het is wel de overheid die de koers bepaalt en regel en wetgeving maakt voor de z.g. Sociale verzekeringen.Vroeger warren dat de werkgevers en werknemers verenigd in bedrijfsverenigingen, dat was erg logisch want het zijn de werkgevers en werknemers die de premies opbrengen . De Roverheid zag die potten geld en legde zijn hebzuchtige klauwen er op en nu is het innen en wat je ervoor terugkrijgt, is een schijntje met wat je vroeger kreeg, toen de overheid geen kapitein was op het schip.. nu zinkend schip!!.

      Like

      • Ben het helemaal met u eens dat de zgn. privatisering een flinke janboel is geworden maar of de overheid ook werkelijk kapitein op het schip is betwijfel ik.
        Jazeker ze stellen de regels op wat wel en niet vergoed moet worden maar hebben bij mijn weten geen vinger in wat u de geldpotten noemt.
        Er zijn slechts vier of vijf grote verzekeraars die via allerhande constructies van dochter of zusterbedrijven laten voorkomen alsof er heel veel keus is.
        Die keus is in werkelijkheid een stuk kleiner dan men denkt want erg veel verschil is er onderling niet, men heeft een monopolie gebouwd en de overheid vind het wel goed zo en ze laten het lekker doorsudderen.
        De enige politica die er haar specialiteit van gemaakt heeft is Fleur Agema en zij fungeert als luis in de pels van de verzekeraars, Mona Keizer (CDA) deed ook graag voorkomen alsof ze er veel van afwist maar werd keer op keer door Agema onder tafel geveegd omdat zij een soort wandelende computer is die binnen seconden de kennis paraat heeft.

        Like

  4. vangie1206j zegt:

    Het meest inefficient bedrijf is de overheid.

    Like

  5. guusvelraeds zegt:

    Dit is heel logisch te verklaren. De algoritmen van het zorgdeclaratie systeem zijn afgestemd op vergoedingen van 150,00 elke 3 jaar. Komt daar een ander bedrag voor in de plaats werkt het systeem niet. Het is te arbeidsintensief om elke afwijkende vergoedingsdeclaratie apart te behandelen dit zou teveel kosten en weegt niet op tegen de lagere kostprijs.

    Like

  6. jantjeuitnl zegt:

    Je betaalt het zelf dubbel en dwars door de premies.
    Beter zelf een potje maken en het daar uit betalen.

    Like

  7. LUCIA zegt:

    Nog effe @Tijl;
    Als de overheid de premies int en daaruit de verzekeraars geld geeft, dan is toch de overheid kapitein op het schip…. het is heel simpel, de verzekeraars spelen de boeman maar de overheid bepaalt de spelregels door de portemonnee-ruimte die zij biedt aan die verzekeraars; wie betaald… bepaald!!

    Like

Plaats een reactie