Sint Maarten – Afschaffen

(Door: Rients Hofstra)

Wat broodnodig afgeschaft zou moeten worden, is sintesintemaarten. Ook zo’n misselijkmakende neptraditie.

In Nederland zou je kinderen niet moeten willen leren bedelen en zeker niet om snoep.

Dat daarvoor ook nog een stompzinnig liedje moet worden afgeraffeld, is helemaal dieptriest. ‘De koeien hebben staarten’ alsof de persoon in de deuropening dat nog niet wist. Ooit kwamen kleine kinderen ‘schattig’ langs en gingen tevreden verder, tegenwoordig komen hordes tegelijk. Kleintjes met moeders, om te voorkomen dat grotere kinderen de verzamelde buit van de weerloze kleuters afpakken. Grotere brutalere kinderen zonder lampion, maar begerig kijken wat er te halen valt. Een mandarijn laten ze liggen, voor een dropje steken ze hun hand niet uit. Is het redelijk tot aardig, dan kan het voor komen dat dezelfde opgeschoten ettertjes na een tweede ook voor de derde keer aanbellen.

En dan bestaat de klandizie uit alle gezindten, katholiek, protestant, moslim, jood of heiden. Je zou bijna denken: ‘Snoep verbroedert.’ Niets is minder waar. Het is pure hebzucht, religieuze bezieling mis ik ten ene male.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

37 reacties op Sint Maarten – Afschaffen

 1. Rini Stegeman zegt:

  volgende jaren lopen de finnen langs de deuren voor een gift voor het suikerfeest……..Dat WORDT traditie. WEG MET ONS!

  Geliked door 2 people

 2. koddebeier zegt:

  We kunnen beter de zeikers afschaffen die alle tradities verzieken !!
  Rot toch op eikel !

  Geliked door 3 people

  • Rients Hofstra zegt:

   Klopt. Maar je laatste zin toont niet dat je naar normaal gedrag wilt! Jammer.

   Like

   • BigLJohn zegt:

    Een kinderfeest kent geen uitwassen. Geen andere uitvoering of verandering is gewenst. Het is goed zoals het is en hoe het was. Ook Zwarte Piet moet zo nodig een roet-Piet worden. Een zwarte Klaas en witte Pieten, daar streven die smeerlappen naar. Leest u de andere berichten ook maar eens. Geen gemorrel en gerotzooi met de Nederlandse cultuur a.u.b.

    Geliked door 2 people

   • BigLJohn zegt:

    Normaal gedrag ? Als of u zich normaal gedraagt. U bent net zo normaal als het nieuwe normaal van Rutte. Abnormaal dus.

    Geliked door 1 persoon

 3. duinsnip zegt:

  Gewoon gordijnen dicht, bel uit. Die kinderen worden ook maar gestuurd door hersenloze ouders.

  Geliked door 1 persoon

  • Rients Hofstra zegt:

   Ja, zo kun je het op kleine schaal ook oplossen. Als ieder dat doet, is het gebedel snel afgelopen.
   Een avondlijke lampionnenoptocht (zelfgemaakte exotische lampendrageetjes) met ouders naar een gemeenschapsruimte, met als eindbeloning een beker chocolademelk en een doosje gedroogde krenten is toch ook leuk? Geeft eerder een prettig gevoel van saamhorigheid dan de hebberigheid, blassé-achtige kieskeurigheid en roofbereidheid van veel / sommige kinderen.

   Like

 4. Tistochwat zegt:

  Sint Maarten – Afschaffen, 15-11-2014

  Een artikel van 6 jaar geleden?

  Geliked door 3 people

 5. BigLJohn zegt:

  Sint Maarten afschaffen ? Er staat nog net niet bij dat het vanwege het Coronavirus moet. Laatst genoemde heeft er al voor gezorgd dat zowat alle plezierige zaken uit ons leven verdwenen zijn. Dus laat die kinderen in hun waarde en blijf met je gore tengels van de Sint Maarten traditie af, want er is al veel teveel cultuur bij de vuilnisbak gezet !

  Geliked door 3 people

  • Rients Hofstra zegt:

   Dit staat helemaal los van de corona-hysterie. Dit is reeds jaren geleden al geschreven, helaas nog steeds actueel. Mijn stukje gaat niet over een traditie, maar over de uitwassen daarvan. Vier het met een lampionnenoptocht met ouders met zelfgemaakte lampionnen, met als einddoel een gemeenschapsruimte met eenbeker chocomelk en een doosje gedroogde krenten.

   Like

   • Boike zegt:

    @ Rients Hofstra 11 november 2020 om 16:06

    Het is nooit verstandig, om oude tradities overhoop te halen. Dat stuit meestal op enorme weerstand. Je argumentatie onderbouwen met verwijzingen naar religieuze zaken, vraagt om problemen. Een alternatief voor een oude traditie aanvoeren, wordt veelal als betuttelend ervaren. En begin vooral geen discussie op het verkeerde moment over vermeende misstanden in een oude traditie. (Zie ook mijn overige commentaren.)

    Geliked door 1 persoon

 6. Boike zegt:

  Toen ik dit artikel las, stonden mijn haren opeens overeind. Ik voelde aan mijn water, dat er iets niet klopte. Welk doel beoogt de schrijver ???

  Allereerst Sint Maarten is NEDERLANDS cultuurgoed, met name in het Amsterdamse. Het is al heel heel heel erg lang een kinderfeest. Waarom moet dat in deze woelige tijden opeens ter discussie gesteld worden ??? Er was van de week ook al bedacht, om kinderen spruitjes te geven in plaats van snoepjes. Is dit slinkse politieke correctheid van Weg Met Ons ??? Is dit de volgende stap, na weg met ZWARTE PIET ??? Moet werkelijk alle NEDERLANDSE cultuur naar de vuilnisbelt ??? En dat terwijl iftar en suikerfeest voortdurend sterk worden gepromoot.

  Naarmate ik meer van het artikel las, steeg mijn verontwaardiging. Als argumentatie, voor de discussie over het afschaffen van het Sint Maartenfeest, werd het religieuze vuurtje over het onderscheid tussen Katholiek en Protestant aangewakkerd. De verhouding tussen beide groeperingen is al sinds de reformatie en de daaropvolgende 80-jarige oorlog heel erg fragiel. Een 200 jaar geleden is er een modus vivendi gecreëerd, waardoor beide groeperingen elkaar tolereerden en naast elkaar konden voortbestaan.

  Is het wel zo verstandig, in de huidige woelige tijden, waarin islam ONS in ONS EIGEN LAND onder de voet dreigt te lopen, om onze onderlinge tegenstellingen op te rakelen en ONZE cultuur ter discussie te stellen ??? Wat is de bedoeling ??? Moet er, met een verdeel en heerspolitiek, in plaats van eensgezindheid, een tweedeling ten gunste van de islam, bewerkstelligd worden ??? Wanneer twee honden vechten om een been, loopt een derde er mee heen !!!

  En opeens krijgt de discussie, waar de Christen Unie (CU) enkele dagen geleden mee kwam, over de problematiek, of reformatorische scholen ouders mogen vragen, homosexualiteit af te wijzen, ook een hele andere lading. Heeft het een met het ander te maken ??? Verdeel en heers, om de islamisering van ONS land te faciliteren ?!?!?!

  Geliked door 4 people

  • Harry zegt:

   Nou Boike ,

   Over ééndracht gesproken !
   Die smerige refo’s in de bible belt , waar ik helaas ook tussen zit , zijn helemaal er niet op uitkom een éénheid te vormen met de normale mensen !
   Ze houden anderen altijd op veilige afstand .
   Je voélt de distantie die ze inbouwen .
   Op zondag groeten JE EIGEN BUREN JE NIET EENS !
   Dan doen ze godverdomme net of ze je niet eens zién !
   Lopen glashard langs je heen .
   Terwijl ze op andere dagen gerust een oppervlakkig praatje aanknopen .
   Als je ze daar op aanspreekt komen ze met kut-verklaringen , zo van : ik zie je heel de week al , op Zondag wil ik rust !
   IS DAT NIET GESTOORD ?

   Ga dáár even beginnen met je gezeik , bij dié bende .
   Dat refo-tuig is geen haar beter dan die kut-moslims !
   Alleen laten ze je kop op je romp zitten , verder weinig verschil .
   Wellicht nóg geniepiger en schijnheiliger !
   Én laffer , want in de kerk wordt er nooit over de islam gerept .
   Kortom : waardeloze klootzakken !

   Geliked door 1 persoon

   • Boike zegt:

    @ Harry 11 november 2020 om 18:15

    Ik ben bekend met de praktijken op de bijbelbelt. Ik snap je frustraties. Daarom schrijf ik ook, dat de verhouding tussen beide groeperingen al sinds de reformatie en de daaropvolgende 80-jarige oorlog heel erg ”fragiel” is. Maar mijn punt is, dat we op dit moment beter de status quo handhaven en geen onderlinge geschillen gaan aanwakkeren, omdat we de islam als een gezamenlijke vijand hebben. Als twee honden vechten om een been, loopt een derde er mee heen !!! Soms is verstandiger, om je niet door je gevoelens te laten meeslepen, maar je gezonde naprakkedenkizeerverstand te gebruiken en uit twee kwaaien het beste te kiezen. ONS NEDERLAND is een vrijgevochten land. Het behouden van ONZE cultuur en het voorkomen van een islamisering van ONS land heeft momenteel absolute prioriteit boven het onderlinge kissebissen tussen christelijke groeperingen. In het onderhavige artikel werd namelijk zout op open wonden gestrooid.

    Ik ben RK gedoopt en opgegroeid, maar al zo’n 60 jaar lang, om mij moverende redenen, niet meer praktiserend. Ik kom nog slechts bij rouw en trouw uit piëteit in een kerk. Na veel omzwervingen woon ik thans in Brabant. Het leven is hier bourgondisch. Mensen zeggen elkaar goeiedag, maken een praatje en genieten van het leven. Ieder doet zijn eigen ding. Er wordt geen aanstoot genomen aan wat een ander doet. Niemand ergert zich eraan, als je op zondag je auto wast, in je tuin werkt, je huis vertimmert, of een feestje bouwt. Normaliter zijn er ook op zondag allerlei evenementen. Betutteling past niet in de gemoedelijke Brabantse cultuur. Wel, vrijheid blijheid. Ik zou je willen adviseren, om op een zondagmiddag eens door willekeurige Brabantse woonwijken te rijden en je ogen de kost te geven. Ik denk, dat het een hele verademing voor je is; van zó kan het dus ook.

    Like

  • Rients Hofstra zegt:

   Als je goed leest, stel ik misstanden zoals ordinair bedelen, egoïsme, hebzucht, blaségedrag en zelfs beperkte straatroof aan de orde, geassocieerd met een op fabels gebaseerde oeroude traditie. Het kan heel anders, veel kindvriendelijker.

   Like

   • Boike zegt:

    @ Rients Hofstra 11 november 2020 om 19:59

    Het grote probleem is niet, het feit, dat je misstanden constateert in NEDERLANDSE culturele tradities, maar dat je die op een totaal verkeerd moment ter discussie stelt. We hebben nu veel grotere problemen, zoals de islamisering van ONS land, aan onze kop. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. (Zie ook mijn antwoord aan jou, Rients Hofstra 11 november 2020 om 16:16)

    Like

  • Knalkopje1 zegt:

   Hoewel ik het met het politiek-correcte artikel tegen het feest van St. Maarten radicaal oneens ben, moet ik wel zeggen dat Hofstra zelf niet de tegenstellingen tussen katholiek en protestant aanwakkerde. Dat was een zekere ‘Gus’ die reageerde, iemand die 300 jaar te laat geboren is. Hij schrijft daar een hoop antipapistische nonsens bij elkaar waar je niet van terug hebt. Met uitzondering van een een paar fanatiekelingen aan beide kanten, hebben protestanten en katholieken vrede gesloten rond 1960. Nooit meer terug naar dat oude conflict dat maar liefst 400 jaar heeft geduurd. Ik ben en blijf katholiek.
   Ik moet hier helaas vermelden dat de bibliotheken alle boeken waarin Zwarte Piet voorkomt uit hun rekken verwijderen. Zij zijn ook door de pandemie van het PC-virus besmet. Zie RTL-nieuws: http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/ook-in-bibliotheken-geen-plek-meer-voor-zwarte-piet/ar-BB1aVIDu?ocid=msedgdhp

   Like

 7. wauso zegt:

  Sinterklaas en Zwarte Piet mag niet meer.
  Paasfeest = Lentefeest.
  Kerstmis = Winterfeest.
  Harmonie, schutterijen, veel overige verenigingen.
  Het is bijna allemaal verdwenen.
  Er blijft niks meer over van traditie.
  Waar is het einde.
  De hebzucht van kinderen in dit verhaal krijgt men niet van een vreemde. Het is wijdverbreid. De Sinten zijn hier niet de schuldige van. Het globalisme, het ieder voor zich viert hoogtij. Wij blanken zijn niet meer goed genoeg. En zo gaat het maar door…..Dat kun je dan aflezen bij de kinderen en niet bij de (sprookjes) Sinten.

  Like

  • Rients Hofstra zegt:

   Vergis je niet in de sinten, bisschoppen en andere kerkelingen, maar dat terzijde. Het ging mij hier om de misstanden, min of meer getolereerd door ouders. Het kan anders, minder hebberig. Met wat creativiteit zijn er hele gezellige feesten te bedenken, ook rond de Sinten.

   Like

 8. Johan zegt:

  Wat een bullshit in dit artikel. Welke idioot schrijft dit soort dingen ? Flikker toch een end op !
  Sint Maarten is juist hartstikke leuk ! Net zoals Sinterklaas en Zwarte Piet.

  Geliked door 1 persoon

  • Rients Hofstra zegt:

   Deze taal zal de sint toch niet welgevallig zijn, vrees ik. Misschien gaat het hierdoor bij veel maarten-lopers wel fout! Geef het goede voorbeeld Johannes en was je tong!

   Like

  • Jules Vismale zegt:

   De echte Sint Maarten, Martinus van Tours genaamd (316-397), gaf niettemin in Amiens (Frankrijk) de helft van zijn mantel aan een bedelaar en die had daar heel wat aan. In een filosofische droom zou die bedelaar Jezus Christus zelf zijn geweest die in Mattheüs 25:36 zei: “Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed” en 25:40: “als ge dat voor een van mijn geringste broeders hebt gedaan, hebt ge het voor Mij gedaan.”

   Sint Maarten verbieden zou haast hetzelfde zijn als dat je Carnaval, Pasen, Pinksteren, Sinterklaas, Kerstmis etc. in Nederland afschaft want dan krijg je hier een vreugdeloze maatschappij waar niemand mee gediend is, gelijk aan het sprookje van een dorp waar de inwoners allemaal ruzie maakten wie tijdens een wedstrijd de beste groenten hadden verbouwd!
   Toen aten ze daar allemaal zo eentonig en hun eigen groenten en vlees dat een rondreizende soldaat, die tevens kok was, zich daar zo aan ergerde en hen niettemin allemaal wist te herenigen door met een “toversteen” een heerlijke groentesoep te koken!

   Like

  • David zegt:

   Hè hè helemaal mee eens. Je neemt niet alleen, je geeft ook, interactie. En mensen tonen met trots hun kinderen

   Like

 9. Rients Hofstra zegt:

  Beste Boike, je haalt er van alles bij wat niet in dit stukje staat en wat ik ook niet suggereer.
  Het gaat mij om de uitwassen, de hebberigheid en het vercommercialisering, zelfs de rooftochten van soms wat oudere jeugd.
  Met tradities is niks mis. Wat Zwarte Piet betreft zou ik je willen uitnodigen de 2 columns daarover te lezen, die vooraf gingen aan dit over St. Maarten. Dan ga je heel anders over dit stukje en mijn mening over Piet denken. Ook ik houd van goede, mooie en oprechte tradities. Ook ik houd van saamhorigheid, verbinding en vrolijkheid.
  Lees het nog eens, maar dan met mijn reactie als leidraad.

  Like

  • Boike zegt:

   @ Rients Hofstra 11 november 2020 om 16:16

   Je stelt in jouw artikel bepaalde bepaalde zaken uit ONZE NEDERLANDSE cultuur ter discussie. En je haalt er zekerlijk religieuze aspecten bij. En dat laatste ligt bij veel mensen heel erg gevoelig. Het voelt als betutteling. Het grote probleem is, dat je een discussie op een totaal verkeerd moment opstart. Momenteel word de NEDERLANDSE cultuur bedreigt door een islamisering van ONS land. We moeten nu vooral de islam weren en ONZE eigen cultuur veiligstellen. En daarom is het zekerlijk niet verstandig, om momenteel zaken uit ONZE eigen cultuur ter discussie te stellen. Bewaar dat maar tot later. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. (Zie ook mijn antwoord aan Harry 11 november 2020 om 18:15)

   Like

   • Rients Hofstra zegt:

    Een eventuele islamisering staat los van kritisch kijken naar de uitwassen van oeroude tradities. Zo wordt vuurwerk bij oud/nieuw ook ten koste van heel veel leed verdedigd als zijnde een traditie. Maar die traditie stamt uit de tijd van redelijk onschuldige gillende keukenmeiden en rotjes.
    Wat het geloof betreft, mag er ook kritische kanttekeningen geplaatst worden m.b.t. kindermisbruik. Niets en niemand is heilig, kritiekloos alles blijven accepteren is leven met mondkapjes en oogkleppen.
    Ik neem toch aan dat onze cultuur veel meer en veel waardevoller is dan bedelen om snoep, de hypocrisie rond sinterklaas en bommen en duizendklappers.
    Tolerantie, compassie en saamhorigheid koester ik meer dan die net genoemde cultuur-verloederingen.

    Like

 10. Republikein zegt:

  Mee eens, neem dat eiland ook mee, afschaffen.

  Like

 11. Blaffertje zegt:

  Ik heb net kinderen aan de deur gehad en vind het ieder jaar weer leuk om dit feestje te vieren en dat moet zo blijven.
  Ik ben het helemaal zat, die weg met ons mentaliteit.
  Het hoort bij onze cultuur en daar blijf je af.
  Punt.
  We moeten al veel teveel inschikken voor zo’n stel dramneuzen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Gienekehado St. zegt:

  Off Topic, zeker ook weer niet! De verdeling van de burgemeesterposten STINKT ook al aan alle kanten!! Dat blijkt ook als je kijkt naar de verdeling. Zo zijn er 105 CDA-burgemeesters, 103 VVD-burgemeesters en 71 PvdA-burgemeesters. Heel anders dan de zetelverdeling in ons land, waarbij de PvdA de zevende partij in de Tweede Kamer is. De PVV is na de VVD de grootste, maar heeft dus geen burgemeesters. Hoe duidelijk wil je het hebben!! Wat een smerig ZOOITJE met elkaar!
  https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/nog-nooit-een-pvv-burgemeester-hoe-komt-dat/ar-BB1aURHc?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

  Geliked door 1 persoon

  • Rients Hofstra zegt:

   Idd een heel ander onderwerp, maar ook schandalig. Hier in alternatiefstaatsbestel.nl staat je oplossing. Utrecht krijgt weer “”democratisch””?? een PvdA-burgemeester. Het AS-systeem rekent af met partijpolitieke benoemingen, is wel democratisch, erg deskundig, volledig transparant en kent ingebouwde referenda. Lees m.n. de Pluchen Revolutie.

   Like

 13. Gienekehado St. zegt:

  Daar gaan de AFGEJATTE MILJOENEN weer!! Wat een TERINGZOOI hebben ZE er van gemaakt!! Wij kennen de daders bij naam!!
  ‘Amsterdamse scholen worstelen met wapens, drugshandel en criminele ronselaars!!
  Wapens in de klas, drugshandel, bedreigingen, ronselen voor criminele groepen: de incidenten op Amsterdamse scholen nemen schrikbarende vormen aan. Het gemeentebestuur wil meer jongerenwerkers op scholen en leraren weerbaarder maken’.

  Geliked door 1 persoon

 14. Gienekehado St. zegt:

  Hoe duidelijk wil je het hebben!! Een grote bek, F-vingers en scoren bij de NPO!! Alles wordt uit de kast getrokken om het half-KALIFAAT in het gareel te houden!! Nu nog een MESSTEKER van 13 jaar die een kinderprogramma krijgt bij de OMVOLKINGSomroep!!
  ‘NPO 3 geeft ex-treitervlogger Ismail Ilgün programma op prime time’!!
  https://www.mediacourant.nl/2020/11/npo-3-geeft-ex-treitervlogger-ismail-ilgun-programma-op-prime-time/

  Geliked door 1 persoon

 15. Blaffertje zegt:

  Ik heb gisteravond alleen maar zwarte kinderen aan de deur gehad.
  16 stuks.
  Nu vind ik dat niet zo erg, maar het is wel duidelijk dat zij zich niets aantrekken van coronaregels (ik ook niet overigens, maar dat terzijde).

  Wat mij hier nogmaals duidelijk word, is dat dat volk niet luistert naar Rutte en bloemschoen en dat Rutte en bloemschoen dat maar eens moeten realiseren dat ze een volk binnen hebben gehaald wat schijt aan hun heeft en dat de IC’s door hen overbevolkt word omdat ze niet luisteren naar de maatregelen Rutte en bloemschoen.
  Dat volk wat onze pensioen en zorgkas leegvreet heeft overal schijt aan ook aan hun.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s