KAALSLAG – 1933

Boekverbranding (1933)

(Door: “Driek”)

Op 10 mei 1933 vond in Berlijn op de Bebelplatz de beruchtste boekverbranding uit de geschiedenis plaats. Tienduizenden boeken werden door de nazi’s in de vlammen gegooid. In nauwelijks een paar uur tijd verdwenen vijfentwintig duizend boeken in het nazistische vreugdevuur. “Het tijdperk van overtrokken Joods intellectualisme is voorbij”, kraaide minister van Propaganda Joseph Goebbels rond middernacht voor de radio.

De boekverbranding van 10 mei 1933 was een actie tegen de on-Duitse geest, die de nazi’s lanceerden. Door heel Duitsland legden de Hitler-sympathisanten vreugdevuren aan in een poging de Duitse cultuur van alle ‘onreine elementen’ te verlossen, wat niets anders betekende dan de Duitse cultuur te verlossen van het Jodendom, het communisme, de sociaaldemocratie en het liberalisme.

Bijna driekwart miljoen Berlijnse burgers trokken in een fakkeloptocht door de stad Berlijn. Even dreigde de manifestatie te mislukken wegens een striemende regen, die verhinderde dat de stapel boeken vlam vatte. De aanwezige brandweerlieden wisten echter het vuur met jerrycans benzine hoog op te jagen. Wat resteerde van al die boeken was een smeulende massa as. Ten afscheid van dit schouwspel speelde een fanfare het Horst-Wessellied.

Ingrid Katharina van Engelshoven (1966)

Terug naar het jaar 2020. Zojuist las ik in één onzer Nieuwsbladen dat Martin Bosma (PVV) de balans opmaakte van vier jaar Ingrid van Engelshoven, minister van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap. Welnu, lezer, die balans ziet er somber uit, want alles wat doet herinneren aan de Nederlandse Cultuur wordt uit de bibliotheken verwijderd. Zelfs de boeken van Jip en Janneke moeten het ontgelden.

Je moet als minister van Cultuur toch maar het lef hebben om onze aloude tradities te verkwanselen.  Neen, er is geen ontkomen meer aan, we zakken steeds dieper in het moeras van dat verderfelijke gedachtegoed van D66.   

Ik wens U allen nog veel leesplezier.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

(PS: © 2020. Niets uit bovenstaand artikel mag worden gebruikt of gewijzigd op andere blogs/sites zonder de nadrukkelijke toestemming van de webmaster!)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op KAALSLAG – 1933

 1. karton zegt:

  Kan deze NSB-meid niet als een nieuwe Jeanne ‘d Arc. In de fik worden gestoken ?

  Geliked door 1 persoon

 2. delamontagne zegt:

  Jip en Janneke weg ? ?, het zou me niks verbazen als de kinder-koran binnen niet al te lang tijd er voor in de plaats op de planken staat in de bib.
  Of staat ie er al de gekuiste uitleg van het boek der WREDE, van Abdullul Bommel voor de kindertjes ?

  Geliked door 1 persoon

 3. koddebeier zegt:

  Dat heb je met een volk wat voor een groot deel achterlijk is en iedere keer weer op de oude kartelpartijen stemt. Rotter kunnen ze het voor normale mensen niet maken.

  Geliked door 1 persoon

 4. andre zegt:

  We zijn inderdaad nog maar net begonnen. Nu zijn het geen boeken maar de middenstanders de ondernemers simpele werknemers en oudjes maar ook kinderen die niet meer mogen sporten naar opa en oma, geen kinderfeestjes meer nee alles moet branden.

  Weer dezelfde club die dit doet.

  Like

 5. D. G. Neree zegt:

  “Het tijdperk van overtrokken Joods intellectualisme is voorbij”
  Verander “Joods” in “wit” en men heeft aardig het huidige (extreem?) linkse gedachtegoed bij de horens.

  Geliked door 3 people

 6. John van antwerpen zegt:

  Ondertussen verlangen er nog veel naar een witte kerst, witte donderdag en blanke vla.
  En als je tegen zwarte piet bent moet je ook niet in het zwart gaan werken door onder
  andere te smokkelen, waarbij langs onder veelbruin komt kijken. Kijken ze dan ook weg ?

  Like

 7. Bob zegt:

  Er is geen fysieke boek verbranding
  maar een virtuele boek verbranding.
  Net als toen loop de grote massa mee.

  Like

 8. Jules Vismale zegt:

  Niettemin kwam het in bekende vernietigingskampen als Sobibor en Treblinka, waar de lijken van honderdduizenden joden (nadat die aanvankelijk waren begraven) werden verbrand, ook geregeld voor dat de collaborerende (?) Arbeidsjoden, samen met Oekraïense bewakers en sommige Duitse SS’ers, in de omliggende dorpen van boeren en dorpelingen grote hoeveelheden etenswaren kochten met goud, juwelen en geld dat allemaal van die vermoorde mensen was geroofd!
  Sommigen van die Arbeidsjoden werden daar zo verzadigd van dat ze bijna zichzelf al verkochten als zouden ze hun eigen bijbels en toga’s daar hebben verbrand om zich zo te warmen! Boeken uit het verleden uitbannen heeft namelijk totaal GEEN zin omdat je hierna talloze mensen zo in domme holbewoners veranderd en zonder kennis kan een maatschappij niet functioneren! Anders hadden ze net zo goed die Europese Grondwet in het openbaar mogen verbranden waarin nietszeggende teksten staan die geen EU-land ooit zal begrijpen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s