India verbiedt de export van tarwe – levensmiddelenzekerheid bedreigd

Tarweoogst in Amritsar, India.

(Vertaling: E.J. Bron)

Met het oog op een dreigende wereldwijde graanschaarste heeft India, de op een na grootste tarweproducent ter wereld, een onmiddellijk exportverbod voor tarwe afgekondigd. Dit wordt gemotiveerd met het waarborgen van de levensmiddelenzekerheid in het Zuid-Aziatische land.

De beslissing zou genomen zijn met het oog op de plotselinge stijging van de wereldwijde tarweprijzen, waardoor de levensmiddelenzekerheid van India bedreigd zou worden, deelde de exportautoriteit vrijdagavond laat mee.

Onlangs nog hadden de Indiase minister-president Narendra Modi en andere vertegenwoordigers van de Indiase regering verkondigd om met het oog op een dreigend gebrek aan tarwe op de wereldmarkt in het kader van de Oekraïne-oorlog en de westelijke sancties tegen Rusland te helpen en duidelijk meet tarwe te exporteren. De Oekraïne en Rusland zijn beide de grootste exporteurs van tarwe. Vanwege de oorlog ontstonden er knelpunten bij de levering en prijsstijgingen.

Indiase tarwe-exporteurs hadden sinds het begin van de oorlog exportakkoorden met landen zoals Egypte en Turkije gesloten, zei de chef van de Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority, Tarun Bajaj.

Toen kwam daar echter de extreme hitte in India tussen. Deze zou de tarweoogst met bijna 6% verminderen, zei men vanuit het Department of Food & Public Distribution. Ook waarschuwden meerdere economen voor een mogelijke tarwecrisis in eigen land.

India produceert na China de meeste tarwe – ongeveer 100 miljoen ton per jaar. Tot nu toe heeft India daarvan nauwelijks iets geëxporteerd. Het op een na bevolkingsrijkste land met meer dan 1,3 miljard mensen heeft zelf veel tarwe nodig. De regering koopt telkens grote hoeveelheden in om daarvan o.a. de armere bevolking in het land te voorzien. Tot nu toe hadden boeren nauwelijks prikkels om aan exporteurs te verkopen, omdat de regering hen een gesubsidieerde prijs betaalde, die hoger was dan de wereldmarktprijs.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op India verbiedt de export van tarwe – levensmiddelenzekerheid bedreigd

  1. Hovawart zegt:

    Eigen naanbrood eerst, en een tienvoudige prijs voor de graanexport,……we kiezen er zelf voor.

    Geliked door 1 persoon

  2. Xander zegt:

    Bij de minste geringste dreiging wil dit derde wereldland niet eens de schijn ophouden dat het ‘ons’ zou willen helpen om het graan te delen.
    De wakkere lezers van EJ Bron hoef ik niet uit te leggen wat ik nu in gedachten heb.

    Geliked door 1 persoon

    • droevige mof zegt:

      Zwarte Zuidafrikanen kunnen je veel vertellen over de arrogantie en het racisme van Indiërs die in het land werken. Iemand die hier ooit aan meedeed en zich er later diep voor schaamde was Mahatma Gandhi, die destijds advocaat was in Johannesburg.

      Like

  3. Nou allemaal niet zo moeilijk.
    Het zat eraan te komen dat landen hun voedselproductie zouden gaan beschermen.
    Die hebben geen zin in de situatie die nou in Sri lanka loos is.
    Als mensen daar de straat op gaan is het in tegenstelling tot Europa dat bij de machthebbers zo maar het kopje rolt

    Geliked door 1 persoon

  4. saddy zegt:

    Hitte, slachtoffers, india.

    Werkelijkheid: Per jaar 6 keer meer ‘klimaat slachtoffers’ in India omdat de kachel ontbreekt, je hebt daar nl ook cold en extreme cold. En bomen kun je maar 1 x kappen.
    Of: Per jaar gemiddeld net zoveel doden in heel india door extreme hitte als in heel nederland door de proefprik

    Like

  5. Boike zegt:

    India is een trouw lid van de BRICS. Dat is een samenwerkingsverband tussen Brazilië, Rusland, India, China en South Africa.

    Van India hoeven we dus echt niet te verwachten, dat het de vijanden van een van zijn vrienden zal helpen.

    Over de BRICS horen we in de main stream media dus weinig of niks en dat is dus niet zo verwonderlijk. De BRICS is een machtig verbond, dat niets opheeft met de Westerse politieke correctheid.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/BRICS

    Like

  6. dutchess43 zegt:

    Nederland zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Dat is solidair met de hele wereld, behalve met de tot het bot uitgezogen eigen bevolking.
    India stelt eigen volk op de eerste plaats en zo hoort het ook.

    Like

Plaats een reactie