Schot in de eigen knie: het Westen wilde Rusland schaden – maar het gaat steeds beter met de roebel

(Vertaling: E.J. Bron)

Eigenlijk wilden de Europeanen Rusland na het binnenmarcheren in de Oekraïne “ruïneren” – dit doel maakte de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (Groenen) officieel in de Bondsdag bekend. Maar daarvan is geen sprake meer. De waarheid is dat de sancties het Westen met elke dag meer op de eigen voeten vallen – terwijl de Russische economie er beter voor staat dan ooit.

Dat geldt speciaal ook voor de Russische roebel. Juist de Russische munt zou door de westelijke sancties getroffen moeten worden. Echter: ook de roebel staat zo hoog als sinds jaren niet meer.

Begin maart, kort na het begin van de Russische militaire operatie, twitterde de Duitse Minister van Financiën, Christian Lindner (FDP): “De roebel valt, Russische ondernemingskoersen storten in.” Maar deze ontwikkeling was slechts van korte duur. In plaats daarvan kwam het tot een ommekeer. Weliswaar werden de westelijke sancties harder, experts voorspelden al een hyperinflatie en een duurzaam waardeverval van de Russische munt. Maar: de koers van de roebel begon opeens te stijgen tegenover de Amerikaanse dollar en de euro. In mei werd het een regelrechte koersrally. Begin maart was een euro 145 roebel waard. Begin juni waren het nog 64 roebel. Op dit moment zijn het ongeveer 58 roebel.

Zodoende is de roebel zo sterk als sinds vijf jaar niet meer – ondanks oorlog en westelijke sancties. Daar zit niet in de laatste plaats een verstandige geldpolitiek van de Russische Centrale Bank achter. Diens cheffin, Elvira Nabiullina, werd daarvoor door het tijdschrift “Euromoney” in 2018 tot centrale bank bankier van het jaar gekozen. Haar geheim: zij besloot tot de verkoop van deviezen en verhoogde de rentes, dat steunde de Russische munt.

In het Westen begint men hier al in te berusten: “Het Westen had ook gespeculeerd op een gedevalueerde roebel, stijgende prijzen en zodoende op een toenemende ontevredenheid in Rusland. Deze strategie is eerst mislukt”. Resumeert Stefan Grothaus, valuta-analist bij de DZ-bank.

En dat is nog niet eens alles: de Russische geldpolitiek functioneert blijkbaar zo goed dat de cheffin van de Centrale Bank, Elvira Nabiullina, de rente alweer kon laten dalen tot op dit moment nog maar 9,5%. Daarmee staat de basisrente nu weer op hetzelfde niveau als voor het begin van de oorlog in februari.

Ook de inflatie lijkt eerst onder controle te zijn. Het Russische inflatiepercentage was begin juni van daarvoor 20% naar 17% gedaald. In het verdere verloop van het jaar rekent de Bank Rossi met een verdere daling van de inflatie naar een jaargemiddelde tussen de 14 en 17%. Ook dat ligt aan de sterke roebel. Als de roebel niet zo sterk zou zijn, zou de inflatie 30 tot 40% bedragen, citeert de internetkrant “Meduza” de Russische econoom Sergej Suverov. “Zolang Rusland exporteert, blijft de roebel sterk”, is LBBW-chef Kramer overtuigd. En hij ziet er geen signalen voor dat dit verandert: “Olietankers”, stelt hij vast, “laden sinds midden april record hoeveelheden ruwe olie in Russische havens in.”

Alles bij elkaar genomen is een duidelijke overwinning op punten voor de Russische geldpolitiek en economische politiek. Ondertussen verzinkt het Westen in inflatie, toenemende goederenschaarste en exploderende prijzen. Als dit zo doorgaat, zullen de Europeanen de Russen weldra nog benijden.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Schot in de eigen knie: het Westen wilde Rusland schaden – maar het gaat steeds beter met de roebel

 1. Olie bol zegt:

  combinatie van inflatie en recessie dreigt In Nederland 😂😂😂

  Like

 2. VarAway zegt:

  But, but, maarrr Putin did it, zegt Uncle
  Dementia Joe, lezend van zijn spiekbriefje..
  En nu gaat U weer zitten, zegt het briefje!

  Mensen, mensen, wat een totale AFGANG!

  Geliked door 2 people

  • Julia zegt:

   VarAway Ze gaan zo massaal op hun bek nu hebben die ziekelijke machtswellustelingen tijdens de G7 top 600 miljard in de wereldwijde infrastructuur stoppen De leiders van de VS, Japan, het VK, Frankrijk, Italië, Canada, Duitsland en de EU over de toegenomen invloed van China in ontwikkelingslanden. China investeert wereldwijd veel in wegen en andere infrastructuur. Om die invloed tegen te gaan, willen de G7-leiders een wereldwijd partnerschap voor infrastructuur en investeringen in het leven roepen. Kortom intussen ligt Europa aan de hongerstaf en barsten landen van torenhoge staatsschuld we smijten er toch maar weer 600 miljard dollar tegen aan al is het maar om China te dwars bomen. Vooral doorgaan hoe krijgen een stel doorgeslagen Westerse oorlogshitsers het voor elkaar in no time een wereldmacht als Rusland tegen zich in het harnas te jagen nu gaan ze ook nog de volgende wereldmacht China een poot dwars zitten. Nog even is er buiten olie, gas geen essentiële grondstof in Europa meer te krijgen dan ligt in ieder geval de algehele industrie plat.

   Like

 3. casparfrans zegt:

  Het doet mij zo goed dit te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  • Julia zegt:

   casparfrans De EU ligt al op zijn gat door het desastreuze wanbeleid tegen Rusland het zijn nu nog de laatste stuiptrekkingen van de doorgeslagen Westerse oorlogshitsers over nog geen jaar is de algehele economie ingestort, opstanden binnen de samenleving, voedseltekorten, een afgeschaalde zorg die niet meer toereikend zal zijn voor iedereen en gas en energie armoede. Miljoenen mensen zullen geen droge boterham meer kunnen eten en gaan dood van de honger en kou daarbij wordt de EU en ons land overspoeld door duizenden migranten die de samenleving verder zullen ontwrichten. In principe zitten we al midden in WOIII alleen is nog het wachten tot de bom volledig barst.

   Like

 4. LUCIA zegt:

  Helaas lijdt wel het volk, die hersenloze etters merken er niks van… behalve dat hun ego straks, meer nog dan hun auto, uitgedeukt moet worden, zeker nu Rusland een “Bricscoin” aankondigt gebackt door blockchain en gedekt door goud…”Wowsa”, heb in een deuk gelegen hierom… dat krijg je als je jongleert met kokosnoten… als ze uit je klauwen vallen…. regelrecht op je poten, dan kun je daar goed mank van lopen en je staat voor lul!!!

  Like

 5. antiislamnu zegt:

  En die rutte maar lullen het is onze oorlog wat een gelul het is onze ondergang met dank aan Amerika en zijn Europese dictators. Ik denk dat ik toch maar wat blikjes groeten en zo ga hamsteren.

  Geliked door 1 persoon

 6. De wereldeconomie keert zich van het westen af en het is Europa + N-Amerika dat in een isolement terecht gekomen is. Zeer verklaarbaar, want de laatste decennia zijn de westerse landen onder aanvoering van Washinton en het Pentagon bijzonder onbetrouwbare en onberekenbare (om niet te zeggen krankzinnige) partners gebleken. het westen dat Lybië, Afghanistan, Irak en andere landen heeft verwoest en niets geeft om afspraken, moraal of ethiek. Wij plukken hier nu de bittere vruchten van, terwijl we voortdurend door onze eigen leiders worden belogen, bestolen en uitgeknepen.

  Geliked door 4 people

 7. bobzelf zegt:

  JA WAT ER NU VAN DUITSLAND TERECHT MOET KOMEN ???

  WHAHAHAHAHAHAAH , LEUK HE, IN DE KOMENDE 3 A4 MAANDEN

  DE VOLLEDIGE AUTO INDUSTRIE STIL DAN WEL NAAR DE KLOTEN

  MASSALE WERKELOOSHEID . DUS BLAME DIE PLEURIS PUTIN …

  NOU JA ALS VAZAL USA STAAT GUN IK ZE DAT WEL ..

  NA DE SPREUK VON MEIN VATER, NA DOOR DERUSKIES BEVRIJDT TE ZIJN

  WHAHAHA

  DA ICH UND MEIN BRUDER HEINRICH UND MEINEN HUND
  UND
  NOG VEERZIG ANDEREN TAPFEREN

  HABEN EINEN KRANKEN HOLLANDER GANZ KAPUT GEMACHT .

  EN ALTIJD DEZELFDE JOKE ALS WE OP FIETS NAAR HOEK VAN HOLLAND
  GINGEN OP DE FIETS MET NOG 50.000 MENSEN ZONDER POEN

  OP HET STRAND HARD RUFEN ;;;; DASS IEST MEIN KUIL !!

  WHAHAHAHAHAH

  MEIN GOTT WAS HATTE ICH EIN GEINIGE VATER WHAHAHAHAHAH

  Like

 8. Wim Vreeswijk zegt:

  De EU-parlementen lijden aan massale zelfoverschatting en de westerse landen trachten zich m.i. vergeefs overeind te houden met steeds meer schulden en rampzalig open grenzen. Omdat de eigen EU-bevolking steeds minder gemotiveerd is om te werken worden er steeds meer, deels analfabete arbeidsmigranten aangetrokken waar je vraagtekens bij moet zetten of dit wel de oplossing is ? Alles overwegende staat de westerse wereld gewoon op instorten !

  Geliked door 1 persoon

 9. Groene Leeuw zegt:

  De Amerikanen en hun vazallen dachten Rusland kapot te kunnen krijgen om het daarna te kunnen binnenvallen, de bevolking uit te moorden en het land te plunderen maar het kan wel eens de andere kant opgaan. De Russen kunnen zomaar aan de Atlantische Oceaan staan….

  Like

 10. rientshofstra zegt:

  Rutte heeft weer eens op het verkeerde paard gegokt, want op beleid voeren is hij niet te betrappen.

  Like

 11. VarAway zegt:

  Niets aan de hand mensen, doorlopen!
  We zullen eens kijken hoe het loopt met
  deze dwazen gedurende de komende
  winter……Zet uw thermostaat een graad
  lager en trek een extra trui aan…en dat
  alles 77 jaar na WW2….I kid you not!
  Huizenhoge woningnood en geen fat-
  soenlijke duurzame energie voorziening!
  Wel plotsklaps kolen stoken,maar het schone aardgas moest zonodig in de bodem
  blijven, want de Gasunie blijft weigeren de
  Groningers fatsoenlijk en ruimhartig te
  compenseren voor de door hen verrichte
  schade. Treurig Nederland.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s