Controle, criminalisering, censuur: De “New York Times” verbaast zich over Duitsland

(Vertaling: E.J. Bron)

Duitsland is al lang geen vrijheidlievende staat meer. Dat maakten uiterlijk de ontaardende restricties tijdens de twee jaar durende corona-”pandemie” duidelijk. En de ideologische justitie – dus de criminalisering van ongewenste meningen – is al veel langer in opmars en heeft Duitsland ondertussen een twijfelachtige toppositie in de internationale vergelijking opgeleverd.

Tot deze bevinding kwam opmerkelijk genoeg de “New York Times”, die een uitvoerige reportage aan de Duitse ideologische justitie heeft gewijd. De krant bericht aan de hand van eigen onderzoek dat er in Duitsland ondertussen meer dan 8500 delicten in verband met uitlatingen op internet waren. Sinds 2018 zouden er meer dan 1000 personen aangeklaagd of bestraft zijn – het daadwerkelijke aantal ligt echter mogelijkerwijs veel hoger.

De “New York Times” schenkt ook bijzonder veel aandacht aan de omvangrijke bewakings- en bespioneringsmaatregelen in de sociale media, die door een desbetreffende “Task Force” van het openbaar ministerie Göttingen worden uitgevoerd. Maar ook afgezien van de strafvervolging is het met de vrijheid van meningsuiting in Dutsland niet best gesteld, bericht de “New York Times”, en verbaast zich bijvoorbeeld over meldingssites, waarop de burgers worden opgeroepen om mensen te verklikken. Ook pogingen van Duitse autoriteiten om de messaging-app Telegram aan te zetten tot censureren, vindt de “New York Times” verbazingwekkend.

Ook is voor de krant niet verborgen gebleven dat corona voor de Duitse politiek een hoge voorzet voor verdere verscherpingen van de wet was en voor de autoriteiten extra bewakings- en controlemogelijkheden opende.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Controle, criminalisering, censuur: De “New York Times” verbaast zich over Duitsland

  1. droevige mof zegt:

    Daar kan ik over meepraten. Ik denk twee keer na over wat ik hier schrijf, of ik nu een “aanvalsoorlog rechtvaardig” of “gevaarlijk vals nieuws verspreid” of “de reputatie van buitenlandse staatshoofden in diskrediet breng”. En dat was slechts een greep uit de verboden die de Duitse rechterlijke macht voor zichzelf heeft gegenereerd uit hogere rechtsnormen. Als ik “in elkaar geknutseld” had gezegd, was het strafbaar geweest. Maar dat deed ik niet.
    Ik heb dit alles tot nu toe niet serieus genomen, maar het is inderdaad zo. Ik zal me inhouden tot er betere tijden aanbreken. Ook al verstaat bijna niemand in Duitsland Nederlands, de Duitse inlichtingendienst heeft er geen moeite mee het te begrijpen.

    Geliked door 2 people

  2. R Thomasson zegt:

    Het is mooi dat de New York Times schenkt aandacht aan het feit dat Duitsland is al lang geen vrijheidlievende staat. Eigenlijk is er geen reden om daarover verbaasd te zijn. Sinds dat Graf Otto von Bismarck Duitsland had verenigd in 1870, heeft het land maar zeer korte periodes van vrijheid en democratie gekend. Het land was onder het gezag (behalve Beieren) van de Pruisische keizer Wilhelm I. De Pruisen stonden bekend als wrede oorlogszuchtig volk, die werd geregeerd met een ijzeren vuist. Zij eisten een “kadaver gehoorzaamheid”. Het leven werd gestructureerd volgens harde richtlijnen. Na de Eerste Wereldoorlog werden tijdens de Weimar Republiek (1920 – 1933) serieuze pogingen gedaan democratie en vrijheid van meningsuiting in te voeren. De Amerikanen hadden gedacht dat na de val van het Huis van Hohenzollern, Duitsland zal een democratie worden https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Hohenzollern. Maar de Duitsers zagen het anders. Er bestond direct een politiek vacuüm die bliksemsnel werd gevuld met alle mogelijke nationalistische bewegingen zoals de Frei Korps, en later de NSDAP van Adolf Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog was Duitsland een perfect bezet land voor de geallieerden. Nog geen 15 jaar later was de BRD uit de puin en verwoesting geklommen tot het rijkste land van Europa. Tot midden jaren ’70 was de BRD redelijk democratisch en open met vrije pers, en vrijheid van meningsuiting; mits men geen lid was van de Communistische partij. Op het moment dat de Rote Armee Fraktion beweging op het toneel verscheen, werden ze (terecht) door de BKA (Bundeskriminalamt) en BND (Duitse AIVD) genadeloos vervolgd. Wie kan zich nog herinneren de film “Die verlorene Ehre der Katharina Blum” (boek Heinrich Boll) https://www.youtube.com/watch?v=nc9-DtkVsrM Er werd toen de basis gelegd voor de omvangrijke bewaking- en bespioneringmaatregelen. In de DDR regeerde de Stasi met dezelfde heftigheid als de Sovjet KGB. Denk aan de film “Das Leben des Anderen” over de werkwijze van de Stasi https://www.youtube.com/watch?v=T47QJuijQWg . Het ziet er nu uit dat de Duitsers hebben een soort heimwee naar dictatuur. Dat zit in hun genen. De Corona gaf de Duitse overheid een geweldige mogelijkheid terug te keren “Naar de Goede Oude Tijd” van de Stasi, Gestapo, SD enz. De vraag is of het ze zal lukken. De Hongerwinter van 2022-2023 staat voor de deur. Het vallen van de comfortzone kan onaangenaam uitpakken. Mensen die niets te verliezen hebben, worden onhandelbaar EN ZELFS GEVAARLIJK.

    Like

  3. Niek zegt:

    Duitsland? Ze zijn nog niets veranderd maar ze hebben de verandering al binnengehaald via de achterdeur door de Amerikanen te geloven dat oorlog maken een goed idee is, zij gooien de bommen en wij de vluchtelingen. Lekker geld maken aan oorlog want dat verdient zo goed in beleggen maar dat vertellen ze niet, dat zouden ze eens in het nieuws moeten vertellen.

    Geliked door 1 persoon

  4. BosscheBol zegt:

    Is in Nederland helaas geen ene sodeju beter.

    Like

Plaats een reactie