Leven op de Balkan

(Door: “Henk der Niederländer”)

De meeste lezers hier hebben ondertussen wel begrepen dat ik het een goede beslissing vond om naar Bulgarije te verhuizen. Ik zal een paar voorbeelden geven van het leven op de Balkan voor de West-Europeaan. Gisteren kwam mijn huisbazin langs en ze had een klein armbandje bij zich dat ze om mijn pols deed, maar waarvan ik de betekenis niet begreep. De zus van de huisbazin woont en werkt in Rotterdam en die stuurde me een link die uitleg geeft over het armbandje (foto). Bulgaarse folklore

Veel mensen in het westen hebben een nogal afstandelijke houding tegenover het oude Oost-Europa, waarschijnlijk omdat ze een en ander niet goed begrijpen. Maar ik kan je garanderen dat de mensen hier op de Balkan heel open en vriendelijk zijn en goudeerlijk (uiteraard uitzonderingen daargelaten) 

Maar wat ikzelf aan den lijve ondervond verleden jaar. Ik kom altijd bij dezelfde slager hier, waar man en vrouw samen de winkel runnen. Nou koop ik altijd mijn vlees per kilo en de man slaat het bedrag aan op de kassa, wat zijn vrouw niet gezien had, en even later vraag ik aan de vrouw wat ik moet betalen. Zij slaat het bedrag opnieuw aan, zodat ik het dubbele betaalde van de werkelijke kosten.  Omdat de prijzen zo laag zijn, dacht ik er verder niet aan en ging naar huis. Een paar dagen later kom ik weer bij de slager en het eerste wat hij doet is een greep in de kassa en betaalt mij 30 Leva. Dus ik vraag hem waarom. Toen legde hij mij uit dat ik wegens een foutje de laatste keer dubbel betaald had en ze daar achter kwamen nadat ik de winkel verlaten had. Kleinigheidje, zou je kunnen denken, maar wel tekenend voor de mentaliteit van de mensen hier, over het algemeen eenvoudig en eerlijk. 

Ook op de markt hier heb ik een kennis die een fruitkraam heeft en redelijk goed Nederlands spreekt, omdat deze vrouw enige jaren in Nederland heeft gewerkt, waar ik dan een praatje mee maak. Zij zoekt dan voor mij het fruit uit (omdat mijn ogen best wel slecht zijn), zodat ik het meest verse fruit krijg wat iets langer houdbaar is. Ook een kleinigheidje zou je kunnen denken, maar de helft weggooien na een paar dagen zou ook jammer zijn. 

Het is wel waar dat ik graag de charmeur uithang tegenover de vrouwen hier en ze dus altijd weet te vertellen dat ze er geweldig uitzien zonder opdringerig te willen zijn, wat altijd met een gulle lach ontvangen wordt en me tegelijkertijd een betere bediening geeft. 

In een winkel is een dame die aan folkloristische dansen doet en me altijd de data en tijden geeft als er weer ergens een dansoptreden is, omdat ze weet dat ik een liefhebber ben van deze evenementen en waar ik dus altijd te vinden ben. Overigens spelen folklore en geschiedenis een vrij grote rol in het dagelijkse leven hier, wat het leven op de Balkan nog interessanter maakt. Een tijdje geleden schreef ik ook in een reactie over het simpele leven hier, wat zeer goed herkend werd door “bobzelf” en hem een reactie ontlokte die door veel mensen niet begrepen zal zijn, maar wel een duidelijke weergave was van het gevoel wat ook “bobzelf” heeft bij het leven en de mentaliteit van de mensen hier in het oosten. 

Dat is ook de reden dat ik met de mensen die hier op de site aangeven weg te willen uit Nederland mijn ervaringen en kennis van de Balkan wil delen en ze waar mogelijk behulpzaam wil zijn. Feit is dat in de landen hier de levensstandaard wat lager is dan in het Westen, maar daar staat tegenover dat mensen niet langs elkaar heen leven, maar behulpzamer zijn dan in het Westen en ik denk dat mensen die hier naartoe gaan ook niet snel spijt zullen krijgen van hun beslissing (uitzonderingen daargelaten natuurlijk, wegens heimwee of iets dergelijks) 

Dan de kosten van het levensonderhoud. Ik kwam hier naartoe en kon een appartementje huren voor de prijs van 350 Leva, maar tijdens de corona-shit werd alles hier uiteraard ook duurder en na een kort overleg met de huisbazin kwamen we overeen om er 400 Leva van te maken ter compensatie, wat erop neerkomt dat het in eerste instantie omgerekend ongeveer € 175,- was en we het bedrag verhoogden naar € 200,- , waar je dus geen breuk van hoeft te krijgen. 

Ik stook hier in de winter via mijn airconditioner, wat maandelijkse kosten meebrengt van ongeveer 100 Leva, wat neer komt op ongeveer € 50,- In de zomer kost dit maar de helft. Daar komen dan nog de kosten bovenop van water, rond de 20 Leva, zeg € 10,- en kun je dus nagaan dat wat de kosten betreft het leven hier zeer betaalbaar is. Voor de rest zijn bijvoorbeeld de boodschappen spotgoedkoop en niet vergelijkbaar met Nederland wat het leven natuurlijk ook alleen maar plezieriger maakt. 

Hulpvaardigheid. Ik kreeg van Svetanka (de dame die op het fotootje staat bij mijn naam) een leren jas waar ik zeer aan gehecht ben, omdat die het enig tastbare is wat is overgebleven na haar overlijden, maar waarvan de voering overal los begon te laten. Ik leg dat uit aan mijn huisbazin en haar zus in Rotterdam en direct word voorgesteld om hun moeder dat op te laten knappen die aan handwerk doet, omdat goed begrepen was dat die jas meer voor me betekent dan alleen iets om je te kleden. Het zal voor moeder toch een opgave zijn om dat te repareren, omdat ze namelijk geen naaimachine heeft die leer kan stikken en het dus deels met de hand zal moeten gebeuren, de dames hier die op regelmatige tijd kleding repareren, zullen weten wat ik bedoel. Mij lijkt het in ieder geval geen sinecure. 

En dan had ik afgelopen week heel erg veel last van vocht in mijn linker knie, zodat het erg moeilijk lopen was. Hier een paar honderd meter vandaan is een kleine buurtsuper en de eigenaar daarvan zag wel dat ik moeite had met lopen, waarop hij voorstelde dat ik dan beter telefonisch mijn boodschappen door zou geven en dan zou hij de zaken zelf af komen leveren bij mij aan huis. Kom daar in Nederland maar eens om. 

Wat ik eigenlijk met dit hele stukje wil aangeven, is het volgende: een reden om niet te vertrekken naar een ander land is er eigenlijk niet als je niet meer gelukkig bent in je eigen land. Kijk naar “delamontagne”, “Waalkade”, “bobzelf” en nog meerderen hier op de site die de Nederlandse deur achter zich dicht getrokken hebben inclusief ik zelf. Dat ik hier zo tevreden ben, is eigenlijk vrij makkelijk uit te leggen. Ik was vanaf het begin dat ik hier naartoe ging de mening toegedaan dat ik me aan het land aan te passen heb en het land zich niet aan mij aan hoeft aan te passen, wat op zich al de grootste idioterie zou kunnen worden genoemd. Daar zit trouwens de clou die ik in mijn tijden in het buitenland dikwijls gezien heb, namelijk Nederlanders in het buitenland die wel eens even de Nederlandse mores aan de bevolking op zullen komen leggen en die dus sterk afgewezen werden door de mensen aldaar. 

Tot zo ver over het (mijn) leven in Bulgarije.

Video over de Baba Marta traditie in Bulgarije:

Door:
“Henk der Niederländer”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

40 reacties op Leven op de Balkan

  1. J.v.d.Heijden zegt:

    Oproep: WEIGER de digital wallet.!!!

    Home


    Cybercriminelen lachen zich wezenloos…

    Like

  2. jantjeuitnl zegt:

    Heerlijk en inspirerend verhaal!

    Like

  3. Marc zegt:

    Leuk!

    Ik voel mij al langer niet meer thuis in Nederland. Over drie jaar mijn pensioen.
    Overweeg al een tijdje Hongarije, maar wie weet is Bulgarije ook een optie.

    Maar je de taal eigen maken … dat lijkt me nogal een dingetje. En hoe zijn de medische voorzieningen daar?

    Geliked door 1 persoon

    • Henk der Niederländer zegt:

      Doordat je Nederlands verzekert blijft ondanks dat voorgepensioneerden hier de verzekering gratis is krijg je een zeer goede behandeling en naar Ik begrepen heb zijn met name de specialisten zeer goed opgeleid en kundig Marc

      Geliked door 2 people

      • Marc zegt:

        Dat is heel mooi, Henk. Eerst een vakantie Bulgarije boeken dan. Adrianopel, dat ligt toch in Bulgarije? Daar vond in 378 de eerste slag van de Goten tegen de Romeinen plaats. Dat was voor die laatsten het begin van de ondergang.

        Al met al voel ik me toch al een beetje Romein. 🙂

        Geliked door 1 persoon

      • Henk der Niederländer zegt:

        Adianopol ofwel Adrianopolis heet tegenwoordig Edirne en is gelegen in het Turkse deel van Europa niet ver van de Bulgaarsegrens

        Geliked door 1 persoon

    • Henk der Niederländer zegt:

      Vergeten te zeggen Marc.
      Met name de jongeren tot zeg 30 jaar spreken bijna allemaal een redelijk woordje Engels dus er is tijd omde taal te leren.

      Like

    • waalkade953aa90f30 zegt:

      Als je naar een ander land gaat verhuizen is het belangrijk dat je de taal en hun gebruiken leert. Om je te helpen kun je een makkelijke app gebruiken : SayHi.

      De ziekenhuizen zijn geen hotels als in Nederland maar dat doet niets af aan de geweldige vakkennis.

      Hier zijn de winkels ( gelukkig) gesloten op zaterdagmiddag en zondag. Hier is het veilig en zijn normen en waarden erg belangrijk.

      Het klimaat is geweldig, korte milde winter, weinig regen en veel zon met altijd een zwak briesje zodat het nooit te heet is in de zomer.

      Prachtige natuur en lieve behulpzame mensen.

      Maar het is wel verstandig om je goed in te lezen om teleurstellingen te voorkomen. Eerlijkheid gebied dat immigreren niet voor iedereen is weggelegd. Als je makkelijk heimwee hebt doe het dan niet.

      Besef dat films op tv en bioscopen in hun taal zijn gesynchroniseerd. Dat alle post in de landtaal is etc.

      Geliked door 1 persoon

  4. J.v.d.Heijden zegt:

    Zo wordt de VLAG* van islam salonfähig gemaakt….
    https://www.nrc.nl/nieuws/2024/02/29/merrachi-verkoopt-een-verhaal-dat-kwaliteitskleding-combineert-met-religie-a4190602
    Interview/Alice Schwarzer: Kopftuch ist eine Flagge.
    https://tinyurl.com/jderahbs

    Like

    • Marc zegt:

      Kan het artikel niet lezen, maar de titel is duidelijk. Dat een kopdoek een vlag is, zeggen we op deze site al jaren. Maar die minkukels op NRC maken er een deugd van, in plaats van te waarschuwen voor dit nazi-symbool.

      Like

  5. bobzelf zegt:

    IK KAN ALLEEN MAAR ROEPEN … GOE GEDAON JOCHIE

    WHAHAHAHAHA ..

    DE RUST. EN DAN MET EEN BAKKIE PLEUR ..

    HET VOLLEDIG GESCHIFTE NEDERLANDSE NIEUWS LEZEN

    IK PLEUR DAN REGELMATIG VAN MIJN STOEL

    DUS HOUWE ZO HENK . TROTS OP JE.

    HUGGIE VRIND BOB

    Geliked door 1 persoon

  6. Angélica zegt:

    Dank voor het leuke artikel!
    Het is vooral hartverwarmend om te lezen hoe vriendelijk de mensen in Oost-Europa en met name Bulgarije zijn. Zelf ken ik geen mensen uit die regio. Uw verhaal over de armband deed mij wel terugdenken aan een Armeense vrouw die ik tijdens een tussenstop op een vliegveld ontmoette. Haar geloof leek haar zoveel kracht en hoop te geven dat ik er ook meer mee ben gaan doen. Ze was met haar dochtertje van slechts enkele maanden onderweg naar haar vader in Jerevan, die ze nog hoopte te kunnen zien en spreken vóórdat hij zou overlijden want hij lag al enige tijd op sterven. Het dochtertje was haar eerste kindje en zijn vijfde kleinkind en ze wilde dolgraag dat hij haar nog zou kunnen vasthouden. Ook was het voor haar sinds haar vertrek uit Armenië, de eerste keer dat ze terugkeerde naar Europa want Armeniërs voelen en noemen zich Europeanen. Het leek wel alsof we elkaar al heel lang kenden en nu eindelijk weer even konden bijpraten over haar en mijn familie maar ook over de geschiedenis van haar volk, de Armeense diaspora en ik over mijn werkzaamheden en interesses. Over Nederland zeg ik nooit veel… Omdat ze naar het toilet moest, bood ik aan om op haar dochtertje en op haar bagage te letten. Ze bedankte me hiervoor en daarna moest ik ook, dus namen we alvast afscheid want de gate was inmiddels open. Maar toen ik terugkwam, stond ze er nog steeds. Voordat ze aan haar reis begonnen was, had ze eerst gebeden zei ze, om onderweg ook ‘goede mensen’ te ontmoeten. Ze was dankbaar en blij dat ik hetzelfde geloof had als zij maar ook omdat ik af en toe samen met haar had gehuild. Toen drukte ze me ineens een armband in mijn handen, die ik eerst absoluut niet wilde aannemen. De armband is in Armenië gemaakt van twaalf zwarte kralen uit onyx met daartussen elf koperen knopen en een miniatuur-gebedsrol, waaraan een anker, een grotere onyx gevat in koper en een kwastje van echt goud hangen. Ze stond erop dat ik hem omdeed. Dit zal je in Nederland niet snel gebeuren al vind ik dat échte Nederlanders ook vriendelijke en hardwerkende mensen zijn en je komt ze op de gekste plaatsen tegen. Maar Nederland zelf is geen Nederland meer. Daarom zeg ik net als u: als je kunt vertrekken uit Nederland, DOEN! Maar vermijd ook alle Europese landen die veel moslims hebben binnengelaten; anders kom je van de regen in de drup.

    Geliked door 2 people

    • Henk der Niederländer zegt:

      Hier in Bulgarije zijn ergens tussen de 10 en 13 % moslims maar de meesten zijn dat alleen in naam en word er verder niet veel mee gedaan.
      In tegenstelling tot Nederland zie je hier dus ook geen enkele hoofddoek.
      De grootste godsdienst is hier de oosters orthodokse kerk maar ook daar wordt niet echt veel aandacht aan besteed.
      Religie is hier zogezegt niet zo’n item.

      Geliked door 1 persoon

      • Bas Kievit zegt:

        Ik zit in een latijnsamerikaans land. Catoliek als de neten. Moslims wilden voet aan de grond krijgen en begonnen op een kruispunt de koran uit te delen. Dat ging vijf minuten goed. Politie hebben ze in een bus naar het vliegveld gebracht voor hun eigen veiligheid. Net als mieren: vertrap de verkenners en de hoofdmeute komt niet.

        Geliked door 1 persoon

  7. karton zegt:

    Héél interessant om te lezen hoe het `dagelijks leven` in Bulgarije zich afspeelt.
    Waar ik overigens óók wel nieuwsgierig naar ben : hoe is de gezondheidszorg geregeld in die landen ? Duurt het bijv. ook 3 of 4 maanden vóórdat een operatie kan plaatsvinden en ….. is er in zo’n situatie enige nazorg : fysio bijv. ?
    Ik vraag dat omdat ik, met name in Polen, enige jaren geleden meemaakte dat een bepaalde medicijn niet leverbaar was terwijl een Pools kind in levensgevaar verkeerde, ik heb toen in NL dat medicijn gekocht en naar dat gezin gestuurd.
    Ik weet wel, dat in NL momenteel ook veel medicijnen niet verkrijgbaar zijn, maar vaak is hier een mouw aan te passen door de spullen in Duitsland of België te halen.
    Ik ben gewoon erg nieuwsgierig naar de “totale” manier van leven in ’t land van Henk der N.

    Geliked door 2 people

    • Henk der Niederländer zegt:

      Zo ver Ik weet is de gezondheidzorg wel goed Karton maar Ik kan niet spreken uit eigen ervaring omdat Ik niet makkelijk bij een dokter over de vloer kom omdat ondanks wat lichte kwaaltjes mijn gezondheid wel goed is

      Geliked door 1 persoon

      • Julia zegt:

        Ik kan wel terdege spreken over ervaring ik heb een vriend in de Balkan als hartchirurg weet u wat daar de stelregel is ondanks leeftijd zetten wij alles op alles om een mensenleven te redden. Ik heb een kennis waarvan in Nederland door diabetes een teen zou moeten worden geamputeerd hij legde zich hier niet bij neer en vertrok voor een second opion naar Hongarije wat denkt na zes weken kwam hij met alle tenen terug. In Nederland wordt men zeer zeker boven een bepaalde leeftijd snel opgegeven en wordt de vraag vaak gesteld heeft uw leven nog toegevoegde waarde.

        Geliked door 1 persoon

    • BosscheBol zegt:

      Karton. Hoe is ’t met je knie? Operatie geslaagd? Alweer een beetje lopen?

      Geliked door 1 persoon

      • karton zegt:

        @ BosscheBol op 2-3-2024om 16.34 u.
        ’t Gaat goed met de knie, weinig narigheid ondervonden tot nu. Loop achter rollator, veel oefenen vlgs. de fysio.
        Ik heb wel begrepen dat het vrij lang kan duren voordat het weer 100% is, maar weet je, Bol, ik heb de tijd, nou ja, NIET tot m’n 100ste, maar toch nog wel een paar jaren. (hoop ik).
        Ik heb maanden moeten wachten op deze operatie daarom was ik wel benieuwd naar de bevindingen van Henk der N.
        Dank voor je belangstelling !! 👍👍🩼🦿🦽

        Geliked door 2 people

    • Julia zegt:

      Troost u ook wij hebben te kampen met een groot medicijnen tekort ook onze zorg is geheel kapot bezuinigd en heeft te kampen met heel lange wachtlijsten, SEH moeten veelal sluiten vanwege bezuinigingen dus hoeveel slechter kan het in de Balkan zijn. Ga er al jaren op vakantie en heb met zorg vanwege een ongeval te maken gehad niets ten nadele als dat ik prima zorg heb gehad waar helemaal niets mee was en een zeer snelle en adequate behandeling. In Nederland moet men nog smeken na een val om voor een MRI-scan in aanmerking te komen en hopen dat men bij een huisartsenpost tijdens vooral de weekenden en avonduren terecht kan. Daarbij is het leven in de Balkan landen een stuk goedkoper dan in dit landje waar de Haagse maffia haar burgers geheel leeg rooft maar niet eens voor eigen land landsbelang.

      Like

    • Ravian zegt:

      Ik heb een aantal jaren geleden, voor het covid tijdperk, eens een gesprek gehad met een al heel lang in Hongarije woonachtige Nederlander op leeftijd.
      De man runde daar een camping, en vertelde mij dat de gezondheidszorg in Hongarije beter was dan die in Nederland (hij had er van wegen zijn leeftijd al meerdere malen voor allerhande operaties in het ziekenhuis gelegen).
      Hij wist mij ook te vertellen dat die gezondheidszorg er spotgoedkoop was (hij betaalde in totaal minder dan veertig Euro per maand voor hem en zijn vrouw voor de beste verzekering die er in Hongarije te krijgen was.)
      Ik denk dus dat de gezondheidszorg niet je probleem gaat wezen…

      Geliked door 1 persoon

  8. rhgeggink zegt:

    Na dit artikel lezen wel tijdje jaloers hoor…!
    Kotsbeu van Nederland cq. Islamistan.

    Geliked door 1 persoon

  9. ronjaspers zegt:

    Henk.Het leven in bulgarije klinkt ongeveer hetzelfde,als het leven in nederland 40 jaar en langer geleden.Dat het u en andere nederlanders die niet echt vrijwillig naar het buitenland verkast zijn,goed mag gaan.

    Geliked door 3 people

    • Henk der Niederländer zegt:

      Het klopt inderdaad Ron dat het hier enigzins lijkt op Nederland van 40 jaar terug, maar toch is er een groot verschil, namelijk de mensen houden hier ontzettend veel van hun cultuur en met name hun geschiedenis die ze koesteren, waar Ik het idee nog steeds heb dat 40 jaar geleden de Nederlandse geschiedenis hoofdzakelijk iets was wat in schoolboeken terug te vinden was maar hier in BG bij tijd en wijle gebruikt wordt om ook hun cultuur in stand te kunnen houden.
      Overigens zij hier in veliko Tarnovo maar ook in heel veel andere steden culturele festivals zowel nationaal als internationaal.
      Afgelopen september heb Ik nog wat opnamen gemaakt van een 5 dagen durend folkloristisch festival.
      Fantastische belevenis.

      Geliked door 3 people

    • Henk der Niederländer zegt:

      En dan nog zo iets waar de Bulgaren trots op zijn.
      Gedurende de tweede wereldoorlog werd Bulgarije uiteraard gedwongen om met Duitsland samen te werken.
      Maar er is een heel grote maar, namelijk dat Bulgarije nooit een jood aan Duitsland uitgelevert heeft met het eenvoudige antwoord aan Berlijn.
      je kunt bedenken wat je wilt maar het zijn wel onze joden.
      En dat was einde verhaal.

      Geliked door 1 persoon

  10. Duchesne zegt:

    Ik vind het prachtig om te lezen….de Balkan…nou ja, Bulgarije/Hongarije etc….heeft altijd een slechte naam gehad wat denk ik vooral aan de MSM te danken is…als je jong bent ben je vaak beïnvloedbaar, de reden waarom ze jonkies het leger in forceren, die doen alles zonder zelf na te denken….

    Als ik je verhaal lees denk ik, verdomme, waarom niet….ik ben hier echt niet gelukkig, vind de Nederlandse mentaliteit en vooral die van de overheid om het heel erg kort te zeggen eerloos.

    Ik ga zeker kijken wat ik kan die kant op, Hongarije zit vaker op mijn scherm om hele goedkope huizen te bekijken….huren is misschien leuk maar ik wil zelf dingen aanpassen…gaat wat lastig bij een huurhuis….en dan dat klote geld, ook zoiets….ik keek Ben Fogle ( where the wild men are) en veel mensen die een mooi paradijsje hebben kregen een erfenis….hij vraagt het ook aan de mensen, hoe kon je dit betalen, of waar leef je van…..om die stap elders te kunnen maken zonder veel geld en als je ouder bent, dat is soms de clou….als je jong bent is het een avontuur, nu spelen afwegingen mee die je vroeger niet eens besefte…

    Wat ik me afvraag: als je je leven in een ander land op de rit hebt, waarom nog überhaupt jezelf druk maken over Nederland….het zakt toch steeds verder af en net als vele Engelsen ontdekken als ze na jaren weer terug in Engeland komen: Engeland als begrip land en historie is niet meer….zelfs Vikingen worden als negerts afgebeeld….de waanzin….en hier is hetzelfde bezig. Nederland is op exact dezelfde weg….totale aftakeling en nul verbinding met elkaar….

    …..ik zie wel waar dat Oekraïne gedoe heengaat….alle blanke jonkies uit West Europa mogen er straks dienstplichtig kapot gaan zodat de nieuwe burgers kindertjes kunnen maken bij de blanke vrouwen die dan vancoudenhoven kalgerie licht bruin worden….we worden hier echt subtiel doortrapt uitgeroeid waar we bijstaan, maar je moet het willen zien. Alsof we beesten zijn….

    Voor mij en vele anderen is er weinig alternatief tot emigratie, dus ik wacht in enig ongeduld het moment af waarop men hier ten lande elkaar massaal te lijf gaat….nu ik nog een kans heb er wat terug te pakken en niet te oud ben….ik had liever kippen gehouden en groente gekweekt, zelf mij dak op mijn huisje gelegd, ergens zonder al die achterlijkheid.

    Daar waar mensen mensen mogen zijn en geen serienummers met overheids bepaalde houdbaarheids datum.

    Ik groet u, leef trots en hang bij een revolutie wat eten en drinken aan je deurkruk, enkel op lucht loopt er niets.

    Duchesne.

    Geliked door 3 people

  11. Henk der Niederländer zegt:

    Het waaromIk me nog druk maak om Nederland is heel makkelijk uit te leggen Duchesne.
    Ondanks dat Ik het hier geweldig naar mijn zin heb zit Nederland nog steeds in mij.
    Ik ben er uiteindelijk opgegroeid en heb het grootste deel van mijn leven daar dan ook mee van doen gehad dus Nederland zit in mijn bloed.
    Het is niet anders.
    Daarbij komt dat Ik geen hekel heb aan de gemiddelde Nederlander maar eerder medelijden met hen heb, doordat ze door de eigen overheid verneukt worden hoewel ze met mijn medelijden ook niets opschieten.

    Geliked door 1 persoon

    • waalkade953aa90f30 zegt:

      Henk ik kan mij daar helemaal bij aansluiten.
      Je bent in Nederland geboren en opgegroeid in ( nog) een mooie tijd.

      Ik heb in diverse landen gewoond.
      Toen ik Nederland verliet en ik na 5 jaar voor 3 maanden op vakantie ging in Nederland was dat een enorme schok. Ik herkende Nederland en de Nederlanders niet meer.

      Ik ben door mijn hartinfarct weer terug naar Nederland gegaan omdat ik niet langer in Azië kon leven bij 45 graden hitte.
      Na 4 jaar met grote tegenzin in Nederland alles achter mij verbrand en naar Hongarije vertrokken en hier voel ik mij het beste thuis en ga hier nooit meer weg.

      Ik pas mij aan, leer hun cultuur en hun taal en heb alleen maar Hongaarse vrienden. Ik mijd Hollanders ookal wonen er Nederlanders in mijn woonplaats.

      Advies, huur eerst en neem de tijd om een goed huis te zoeken.

      Geliked door 2 people

  12. stradivotsi zegt:

    Ligt voor iedereen anders. Ik zou ook al jaren geleden graag weg gewild hebben uit Nederland. Maar ik kan mijn werkgever niet in de steek laten, en de dik 20 jaren die ik nodig gewerkt heb voordat ik mijn huis ( hyptheek ) kon veroorloven. Al datgene waar ik voor gewerkt heb en opgebouwd.

    Maar vooral sinds bijna 18 jaren bij een top bedrijf werk, dat krijg ik niet over mijn hart om te zeggen bedankt en succes, ik vertrek naar ander land. En dan, is nog maar de vraag hoe ik nog 10 jaren moet werken ergens in een vreemd Land, met geen taalkennis, behalve de engelse en de duitstalige die ik wel goed beheers.

    Dus ik denk dat ik NL niet verlaten kan vanwege dit.

    Like

    • Henk der Niederländer zegt:

      Zeer serieuze denker, want zo schat Ik je in.
      Chapeau dat je zo loyaal bent aan je baas, en dat meen Ik uit de grond van mijn hart.
      Ik heb dezelfde ,mensen in dienst gehad die mij op geen enkele manier in de steek lieten, maar helaas moest Ik hen in de steek laten wegens einde werkzaamheden.
      Ik heb de papieren overlegt aan mijn personeel zodat ze een en ander konden begrijpen, waarbij Ik twee jaren later een nieuwe firma startte om dezelfde mensen weer aan het werk te kunnen zetten.
      Maar bedenk welke werkgever doet zo iets.
      Laat Ik zeggen dun gezaaid.
      Op het einde van de rit wordt je af geserveerd met een gouden horloge wat uiteindelijk niet meer als bladgoud blijkt te zijn.
      Neem van mij aan beste vioolbouwer er is maar een mens die je garantie kan geven en dat ben je zelf.

      Like

      • stradivotsi zegt:

        Henk dat laatste, Garantie kun je jezelf ook niet geven, want
        men is onderhevig aan de situatie en diens gevolgen.

        Volgende, loyaliteit… komt beiderzijds. Wie goed voor zijn
        werknemers is, ontvangt ook vaak goed van hun.

        Mijn werkgever is 10 jaren jonger dan ik en best goed in
        zaken.. Hij zou kapot gaan als hij noodgedwongen zijn
        mensen moest ontslaan.

        Wij zijn een kleine onderneming met een goede reputatie
        in de staalbouw. Team is goed, en mijn werkgever ( ik hou niet van “baas “spreken )
        respekteert en beloont ernaar, hoe moeilijk het nu ook
        is in deze tijd.

        Het is harken, en je het vuur uit de sloffen lopen, voor op-
        drachten. Daar gaat hij voor, en ik voor hem of beter
        gezegd hun als Bedrijf.

        Afgelopen Zaterdag 12 overuren gedraaid op mijn weekeind.
        Ik wilde zelfs met collega nog de Zondag deels doen om de
        deadline te halen, mar dat wilde het Bedrijf niet.

        Family time zei hij… geen werk op Zondag..

        Dus ja, en mijn zwoegen pas na met 32 een kans hypotheek te
        verkrijgen op een appartement, 3 jaar en dan mijn eigen
        kleine hoekhuis te kunnen bemachtigen, is een deel van
        je leven. Verkassen naar andere oorden is fijn als je in een
        bepaalde tijd kon permiteren en of een meevaller had.

        Like

  13. Bas Kievit zegt:

    Wat u bevestigd is dat het grootste tuig naar Nederland komt en mensen die een normaal leven willen leiden, thuis blijven. U heeft het over lagere welvaart. Zo aan de uw kosten te zien heeft u, al is het maar enkel AOW, uw levensstandaard verdubbeld t.o.v. Nederland. En wellicht belangrijker: welzijn is belangrijker dan welvaart.

    Like

  14. Joannes den Hollander zegt:

    Ik loop niet op lafhartige wijze weg uit mijn Vaderland. Integendeel zelfs, ik ben bereid zoals zovelen van ons, om te strijden tegen de huidige bezetters die ons het leven zuur maken. Die verplichting hebben wij naar onze kinderen zodat ook zijn in vrijheid kunnen leven. Op dezelfde vaderlandse wijze zoals onze voorouders dat deden door o.a. de Spanjaarden en Fransen die ons wilden knechten, Nederland uitschopten.
    Voor allen die Nederland verlieten of nog gaan verlaten uit eigen gewin en om burgeroorlogen uit de weg te gaan: kom niet terug als wij de klus geklaard hebben, want mensen die weglopen als de nood aan de man is, zijn wat mij betreft niet meer welkom in Nederland nadat de strijd gestreden is.

    Pugna pro Patria.

    Like

    • Henk der Niederländer zegt:

      Ik zou zeggen keep on dreaming Johannes, want Je mag niet vergetendat tijdens de coronaprotesten de hele politiemacht tegen de bevolking werdt ingezet en bij de boerenprotesten het zelfs zo ver kwam dat op een boerenzoon geschoten werdt wat gelukkig dooor omstanders werd gefilmt en duidelijk werd dat die wout wel degelijk gericht schoot terwijl er niks aan de hand was in feite.
      Zou het niet gefilmd zijn was de boerenzoon eenvoudig veroordeeld geworden omdat hij zogenaamd op de politie in reed.
      Vergeet ook niet dat tijdens de boerenprotesten de hulp van het leger en de MIVD ingeroepen werd, zogezegd werd de hele truckendoos open getrokken en dan ben je niet ver meer verwijdert of het leger wordt direct tegen de bevolking ingezet.
      Het is al lang duidelijk dat met name het ambtenarenapparaat tegen de autochtonen ingezet wordt tegen de bevolking om de mensen kort te houden en zelfs wetten worden in elkaar gezet om de mensen het leven moeilijker te maken.
      Dan weet je te vertellen dat wij wat jou betreft niet meer welkom zijn in Nederland, maar laat Ik je vertellen dat Ik nog niet eens meer terug op vacantie wil naar dat totaal naar de kloten geholpen onland, waar het de gewoonte geworden is dat de ene burger de andere verraad bij de overheid om een bruine arm te halen, want Ik neem aan dat je je nog kunt herinneren dat de politie binnen viel op een kinderfeestje omdat een of andere lamstraal uit de buurt vond dat hij of zij in de telefoon moest klimmen om deze mensen te verraden.
      In een land waar de bevolking alleen nog dient om de overheid te spekken zodat die het belastinggeld met bakken over de grens kan flikkeren heeft een weldenkend mens niks meer verloren
      Dan sluit je af met Pugna pro Patria Vechten voor je land
      Grotere onzzin heb ik de laatste jaren niet meer gehoord want je meent dat het jou land is, maar dat is al decennia niet meer van toepassing omdat het hele goedje al lang uitverkocht is aan de globalisten

      Like

Plaats een reactie