De rotondehonden op tournee ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting

Screenshot_37

(Door: Chris Knowles)

De houten honden van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks zijn op tournee. De rotondehond tournee, die geïnspireerd werd op de werken van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks, wil 60 Europese steden bezoeken om aandacht te vragen voor de betekenis van kunstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Lars Vilks had een serie rotondehonden getekend om te wijzen op een atmosfeer van censuur die zich de afgelopen jaren in Europa ontwikkeld heeft. Hij werd gedemoniseerd en bedreigd en is zijn inkomen kwijtgeraakt vanwege zijn mening, die hij openlijk verkondigde.

De tekeningen zelf gaan niet mee op tournee, wel echter een houten versie van de rotondehond, die in de verschillende steden tentoongesteld zal worden. Deze werd gemaakt door de Zweedse vereniging voor vrijheid van meningsuiting in Europa.

Hoewel de tournee zich erop concentreert de westerse waarden te benadrukken, zullen velen dit als opzet en provocatie kwalificeren. De honden zijn echter niet op tournee om moslims te beledigen, maar om de aandacht te vestigen op het zeer serieuze onderliggende principe. Mohammed mag dan belangrijk zijn voor de moslims, voor de burgers in het Westen is de vrijheid van meningsuiting belangrijk. Deze te beperken is een politieke willekeurige daad en als dit plaatsvindt in naam van de religie, dan wordt dit een legitiem object van een publiek debat, satire of kritiek.

Als daarover geen politieke discussie meer kan plaatsvinden, dan is er geen democratie meer. Censuur en zelfcensuur zijn een steile afgrond op weg naar een ondemocratische levenswijze. De tournee moet dus ook een soort mechanisme voorstellen om begrip voor deze wens op te wekken. De honden moeten de andere kant van de discussie voorstellen.

Tijdens de Deense karikaturenstrijd waren veel vrijheidslievende mensen gechoqueerd over de manier waarop de regeringen en media, in plaats van de vrijheid van meningsuiting te beschermen, diens beschermers demoniseerden. Wanneer de regeringen en media zich destijds openlijk voor de vrijheid van meningsuiting ingezet zouden hebben, dan zouden veel mensen nu niet bang voor de islam zijn. De zogenaamde “Counter jihad” zou nooit ontstaan zijn en deze honden zouden er nooit zijn geweest.

Het ondermijnen van onze vrijheden zorgt voor ergernis en angst in het Westen, want de bedoeling van de censors lijkt duidelijk – de oprichting van islamitische taboes, die taboes voor ons allen zijn. Een religieuze groepering probeert aan diegenen waarden op te dringen die hun religie niet volgen.

Onder de sharia wordt het als afgodenverering beschouwt wanneer men de islamitische profeet afbeeldt, de publicatie van de Deense karikaturen was dus een overtreding van een shariawet en het antwoord van de moslims daarop waren agressieve protesten.

Sindsdien heeft het respect voor de islam catastrofale proporties aangenomen en schaadt de vrijheid van meningsuiting. De mensen maken zich constant zorgen dat ze niets verkeerds zeggen, schrijven of tekenen. Daartegen willen de rotondehonden hard blaffen.

De politici doen net alsof er geen fundamentele tegenstellingen tussen de vrijheid van meningsuiting en de islam zouden bestaan, ze onderschatten echter het feit dat de huidige bereidheid van het Westen tot een compromis niet blijvend zal zijn. De honden zullen propageren dat een verbod op het afbeelden van de islamitische profeet in het Westen niet zal plaatsvinden en zich slechts beperkt tot islamitische landen.

De honden zijn vriendelijk en willen niemand beledigen, ze willen alleen hun standpunt vertegenwoordigen. Ze gaan op tournee om de mensen te laten zien dat men niet bang moet zijn. Als de islam een houding aanneemt waarbij anderen zo kunnen leven als ze willen, dan hebben de rotondehonden hun doel bereikt. De honden zijn al in Lund, Malmö en Kopenhagen geweest, volgens geruchten waren ondertussen ook in Odense, Kolding en Århus.

Meer informatie op de website.

Tentoonstellingen van de werken van Lars Vilks staan gepland in Londen, München en Wenen.

(Chris Knowles is een mensenrechtenactivist, die zich gespecialiseerd heeft in de negatieve effecten van de sharia op de mensenrechten. Hij is lid van de Civil Liberties Alliance (ICLA), waar hij schrijft onder de naam “Aeneas”)

Screenshot_39

Bron:

http://europenews.dk/de/node/67129

Auteur: Chris Knowles

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Islamofobie", "Nuttige idioten", Appeasement, cultuurrelativisme, Cultuurstrijd, Dhimmitude, Islam, Islamisering, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

3 reacties op De rotondehonden op tournee ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting

 1. Als ie in Nederland komt ga ik er naar toe!

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Niks ten nadele van Lars Vilks en de Zweedse strijd voor behoud van de vrijheid van meningsuiting, maar DEZE honden heb ik liever dan het exemplaar op de foto.
  http://www.amsterdampost.nl/lol-honden-nemen-wraak-op-haramzeur/#comments

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Zouden ze hier ook moeten doen, maar dat moet wel de prijs van electra OMLAAG..!!!
  http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3433669/2013/04/29/Britse-hondendrollen-zorgen-voor-groene-energie.dhtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s