Hooligans hielden in 1989 de Stasi in bedwang

Screenshot_18

(Door: Wolfgang Prabel – Vertaling: E.J. Bron)

Hooligans vechten niet alleen tegen Salafisten: Bij de demonstraties in de herfst van 1989 in Leipzig en Weimar leerden hooligans de DDR-staatsmacht het vrezen. Hun verdienste werd nooit gewaardeerd.

De 2e oktober 1989 was de beslissende dag voor de vreedzame revolutie van de DDR-burgers. Al in de weken daarvoor kwamen er enkele dissidenten op de maandagen bij elkaar in de kerken van Leipzig en probeerden daarna te demonstreren. Hieraan werden ze onbehouwen gehinderd. Op die 2e oktober had de partij de gevechtstroepen en de mobiele eenheid opgestild om de demonstratie in de kiem te smoren.

In tegenstelling tot de voorgaande weken verschenen de Leipziger voetbalfans massaal. Wie herinnert zich nu nog Lokomotive Leipzig? Pas deze hooligans gaven de demonstratie body en structuur. Gehard en geschoold in de wekelijkse gevechten met de politie liepen ze trots en zonder angst langs de gevechtstroepen en maakten hen belachelijk. De meer intellectuele dissidenten waren van deze massale bescherming helemaal ondersteboven. Geen enkele Stasi durfde nog demonstranten uit de optocht te sleuren en in elkaar te slaan.

Ik herinner me ook nog dankbaar de eerste demonstratie in Weimar. Wat betrof de leiding van een veldslag had ik weinig vertrouwen in de dominees en in de burgemeester die vooraan liepen. Maar ze deden hun werk goed. Er gebeurde niets ergs. Direct in het begin kwam de demonstratie langs tien Russische pantservoertuigen. Dat was niets voor zwakke zenuwen.

Daarna stonden er steeds opnieuw bewapende organen en Stasi-mensen in burger langs de route, die de ongeveer twee kilometer lange stoet op ieder gewenst moment uit elkaar hadden kunnen scheuren. Maar overal in de opticht bevonden zich schrik aanjagende hooligans. Ze riepen “Wir sind das Volk!” en “Vrijheid van reizen tot Sjanghai!”. De man die naast me liep schold met de stem van een sergeant-majoor twee politieagenten aan de kant van de weg zó uit, dat ze er wel kippenvel van hebben moeten krijgen. “We zouden het liefst meelopen”, mompelde een van de twee.

Zo sloeg de stemming ook om bij de mensen van het systeem in Leipzig. De gevechtstroepen waren uit kleine steden opgetrommeld. Twee weken lzater liepen de bewapende organen over naar het volk en vonden er in deze kleine steden wekelijks demonstraties plaats. De gevechtstroepen deden mee.

We hebben de overwinning te danken aan de voetbalfans. Bedankt hooligans!

Bron:
www.geolitico.de
Auteur: Wolfgang Prabel

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Historie, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

10 reacties op Hooligans hielden in 1989 de Stasi in bedwang

 1. Theresa Geissler zegt:

  Ik schoot waarachtig vol van dit bericht, ongelogen!
  De avond in ’89, toen op RTL Plus opeens de strook over het TV- scherm vootbijgleed met ongeveer de tekst: “Op dit moment is in Oost-Berlijn een begin gemaakt met de afbraak van de Muur” was al overweldigend, maar tot nu toe wist ik niet precies, dat dít er achter zat!
  Das Volk steht auf! Wir sind das Volk!
  Dat thans de hooligans in Duitsland hun initiatief continueren en dat zij in Nederland, GB en waar dan ook in Europa héél gauw navolging mogen krijgen!
  Genoeg=genoeg!

  Like

  • Cathja zegt:

   @ Theresa,

   ja, het waren bijzonder mooie ogenblikken toen de muur viel, en zovelen de vrijheid tegemoet konden gaan! De TV-beelden van toen staan ons nog helder voor de geest, en de zichtbare vreugde en emoties van die mensen raakten ook ons!

   Ik hoop dat ook wij ‘de bevrijding van Europa’ nog mogen meemaken! Ik kan niet wachten tot het zover is..!

   Geliked door 1 persoon

 2. Jelle R zegt:

  Ik hoop dat ze zo voortdoen maar er zijn ook veel linkse voetbalfans in Duitsland. Ik zag vorig weekend absurde boodschappen bij Dortmund zoals: ‘refugees are welcome’ met daarachter een hartje, daar kreeg ik toch kippenvel van!

  Like

 3. Sjaak zegt:

  Het vuile vieze media-spel kan BEGINNEN !
  In BILD stond vandaag dat er waarscheinlijk 10.000 Hooligans
  zich op 15 November op weg maken naar Berlijn !
  Het duitse PI Block werd enkele uren nadat er besproken
  werd dat er zoveel wie mogelijk toch naar BERLIJN komen mogen,
  METEEN GESPERT EN IS IN DUITSLAND NIET MEER BEREIKBAAR !
  De vieze smerige linkse vaderlandverraders zitten met volgescheten broeken
  en proberen nu met alle macht alle niet mainstream gepoolde Sites van het
  net te halen ! De volgende stap moet wel zo zijn dat alle demonstranten hun
  e-mail adressen met elkaar uitwisselen om noch beter in kontakt te blijven !
  Let the games comming !

  Like

 4. Dat ze hier dan ook maar heel gauw mogen beginnen;er zijn er genoeg!

  Like

 5. Helaas is Nederlands te gemakzuchtig (schijterig?) om zoiets tot stand te brengen…

  Like

 6. luckybee zegt:

  Ik ben eigenlijk wel heel erg zuinig met onze staatsdieners, wij zullen ze ook nodig hebben als wij teruggaan naar de Geuzen wetten, en deze Code Napoleon verlaten, dat nu bij ons heerst.Niet vergeten dat onze staats dienners geen Vopo’s zijn.

  Like

 7. oud-marinier zegt:

  Mooi ….!!!

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  Voor mij zijn deze HOOLIGANS, ware helden! Tenminste “mannen van stavast”. Deze mannen hebben bij mij, het “voordeel van de twijfel”, en een flink stuk krediet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s