Griekenland: Hevige onlusten bij demonstratie

Screenshot_60

(Vertaling: E.J. Bron)

In Griekenland hebben duizenden jongeren tegen de politie en de regering gedemonstreerd. Het kwam tot heftige botsingen. De politie zette waterkanonnen en traangas in.

In Athene is het zaterdag tot heftige botsingen gekomen tussen de politie en demonstranten. Na een protestmars op de herdenkingsdag van de dood van een jongere door de politie begonnen deelnemers in het centrum van de stad met brandbommen naar de politie te gooien en staken ze winkels en auto´s in brand. De politie zette traangas en waterkanonnen in, er werden ongeveer 100 demonstranten gearresteerd. De regering had van tevoren tot kalmte opgeroepen.

De protestmars vond plaats op de 6e herdenkingsdag van de dood van de teenager Alexandros Grigoropoulos door een politiekogel. Het incident in 2008 had tot zware onlusten in het hele land geleid.

Bij de protestmars van afgelopen zaterdag hadden ongeveer 6.000 mensen ook hun solidariteit met de 21-jarige Nikos Romanos betuigd. Hij zit wegens roof in de gevangenis. Sinds 10 november is hij in hongerstaking. Hiermee wil hij proberen te bereiken aan colleges op universiteiten te mogen deelnemen. De regering heeft zich er voor ingezet dat gevangenen principieel op afstand aan seminaries van de universiteiten kunnen deelnemen. Romanos staat echter op een persoonlijke deelname in de collegezaal. “Ik zal niet toegeven. Mijn antwoord is: overwinnen of sterven”, had hij verklaard. De 21-jarige bevindt zich in het ziekenhuis. Na bijna een maand hongerstaking is zijn toestand echter kritiek.

De afgelopen jaren was er regelmatig sprake van onlusten in Griekenland. De belangrijkste reden daarvoor is de harde bezuinigingskoers van de regering, die veel ontberingen van de burgers eist. De regering op haar beurt heeft maar weinig speelruimte, omdat zij zich als tegenprestatie om gered te worden van het staatsbankroet door miljardenhulp van de EU, de ECB en het IMF moest onderwerpen aan een bezuinigingsdictaat van deze donoren. Griekenland wil graag van het hulpprogramma af om zich daarmee te verlossen van de impopulaire begrotingscontroles. Over het algemeen verwacht men echter dat Griekenland in dit programma moet blijven. De schulden en de werkloosheid zijn hoger dan voor de “redding” door de EU, in het kader van de 240 miljard euro hulp die door haar in de banken van het land werd gepompt.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ECB, Eurocrisis, EUSSR, Griekenland, IMF. Bookmark de permalink .

19 reacties op Griekenland: Hevige onlusten bij demonstratie

  1. Sjaak zegt:

    Dat komt er nu bij uit wanneer de reederijj milliardären hun
    geld buiten het land gesluist hebben en de links versifte EU
    kontelikkers nog altijd aan het roer zijn !

    Like

  2. Berthe zegt:

    Bedankt weer, E.J. Bron, voor het informeren via deze website! Maar weet u wie deze demonstranten zijn? Anarchisten? Socialisten? Anti-EU betogers? Of is het enkel hun lot van verloren/opgeofferde generatie dat hen hier bindt?

    Like

    • E.J. Bron zegt:


      Helaas heb ik daar geen informatie over.

      E.J. Bron

      Like

    • Maria zegt:

      voornamelijk de eigen gewone bevolking die zwaar keren tegen eigen regering en de EU, het gaat niet om anarchisten socialisten maar het eigen volk Grieken van alle rangen en standen, hetzelfde zie je in andere Zuiderse landen en Oostbloklanden.
      Voornamelijk de jongeren die zijn de drijvende kracht hierin want die zien hoe alles en iedereen in hun landen ten onder is gegaan en hun ouders familieleden alles hebben zien verliezen en zijzelf inzien dat er voor hen GEEN toekomst is.
      de MSM liegt enorm over de reden, hier is een engelse versie erover

      http://www.telesurtv.net/english/news/Thousands-Protest-Police-Brutality-in-Greece-20141206-0020.html

      de Grieken willen hun land terug en naar vroeger maar mogen de EU niet verlaten, dus verzet groeit daar per seconde… zelfde is dit voor Italië en andere landen die de EU volledig bankroeteerden ze houden ze in een wurggreep, want de EU verlaten is geen optie van de elite

      http://www.ahistoryofgreece.com/junta.htm

      Like

    • Sjaak zegt:

      Nou Berthe ! Ik zeg maar een ding daartoe !
      Daar ! Gebeurt iets en ze gaan massaal op
      straat evenzo in Keulen, Dresden of Italien !
      Hoofdargumenten en groeperingen lopen ver
      uit elkaar maar de hoofdsensus is bij alle op
      een noemer te brengen !
      De masale werklozigheid bij de jeugd en ook toenemend
      bij vele ouderen !
      Het sterk inperkende gezondheitsysteem !
      Onkontroleerde massen invatie van vreemdlingen !
      Graaiende, onkompetente en korrupte linkse politiker !
      Deze rij laat zich oneindelijk voortzetten !
      Het is wie in Nederland !
      Maar daar zie ik geen mens massaal op de
      straat en demonstreren !
      Waarscheinlijk is alles palletie en in orde zo
      wie het nu in Nederland is ????
      EERST MAAR ZELF OP DE STRAAT GAAN !
      ZIJ DOEN HET TENSLOTTE VOOR !

      Like

      • Tom Hendrix. zegt:

        @Sjaak: 18.53. uur. Helemaal waar Sjaak! Maar het zijn niet de volgers van E.J. Bron, die daar schuld aanzijn. Neen, dat zijn de “halve zolen”, die maar blijven stemmen op de RODEN en de politieke elite. Op de Koekamp heb ik gezien, dat er wel MENSEN genegen zijn de straat op te gaan, net als bij de Pro Patria demonstratie. Maar WIJ zijn met te weinig om het verschil te maken. De grote meute Nederlanders, komt niet in actie, helaas!

        Like

      • Maria zegt:

        @Tom zijn die verkiezingen in Nederland wel correct? wie zegt dat ze niet frauderen met de uitslagen??? mijn buikgevoel zegt me dat er iets niet juist is in deze… overal gaan socialisten ten onder, maar niet in Nederland???

        Like

  3. Driek zegt:

    Ik lees: De schulden en de werkloosheid zijn hoger dan voor de “redding” door de EU, in het kader van de 240 miljard euro hulp die door haar in de banken van het land werd gepompt.

    Dus, als ik het goed begrijp, heeft al dat geld, opgebracht door de belastingbetaler, geen enkel nut gehad, ze zijn er daar nog slechter aan toe. Ik vind het weer een staaltje van onkunde.

    Wat we kunnen doen, want wij zitten toch al op een hellend vlak, alle menselijk fatsoen is door dat regeringstuig geschonden: we gaan er nog meer geld inpompen, en dan geven we de bejaarden in de verzorgingshuizen één maaltijd per dag, en één keer per maand een wasbeurt.
    En om verdere kosten te drukken, want de opvang van zielige negers loopt uit de hand, het geld raakt zo langzamerhand op, nemen de Nederlanders die over een groot huis beschikken, een neger in huis, die kunnen ze dan gebruiken als huisbediende en schoonmaker.
    Het lijkt mij wel handig, zo’n neger, die alle rotzooi voor me opruimt, boodschappen doet en de plee schoon maakt. Je moet hem natuurlijk wel eerst africhten.

    Like

    • Tom Hendrix. zegt:

      @Driek: 15.16. uur. Ach meneer Driek, dat zijn nu de geweldige zegeningen van de EU! En voor deze EU loopt MARK RUTTE, zich het vuur “uit zijn”, sloffen! WIJ mogen daarvoor het gelag betalen. Deze hele communistische EUSSR maakt de Europese bevolkingen kapot!

      Like

    • Joost Visser zegt:

      Het is geen onkunde. Bewust zo gegaan om de banken en de eu alsmede de euro te ´redden´. Indirect is het eten in de monden van de Grieken naar de bonussen van de bankiers gegaan.

      Like

  4. Marlies zegt:

    Héél apart – 240 miljard euro “hulp” en de schulden en werkloosheid zijn hoger dan daarvoor. Maar de banken zijn OK. Daar gaat het toch om, nietwaar. Wat een ellendig tuig.

    Like

    • nelly zegt:

      tuig eerste klas

      Like

      • Sjaak zegt:

        EN MAAR NA APEN ! HET ZIJN KANSLOZE WERKELOZEN
        WAARVAN DE MEESTE NA EN NA OP DE STRAAT LANDEN !
        DAAR IS DE AFBRAAK AL BEGONNEN DIE WANNEER WE
        HIER NIKS ONDERNEMEN EVENZO ONMIDDELBAAR VOOR
        DE DEUR STAAT ! HEEL EUROPA STEEKT TOT HUN NEK IN
        DE STRONT EN DEZE TAFARELEN ZIJN OVER FRANKRIJK
        OOK NAAR ONS OP HUN WEG !
        WAAR LEVEN JULLIE ?

        Like

    • Sjaak zegt:

      EN MAAR NA APEN ! HET ZIJN KANSLOZE WERKELOZEN
      WAARVAN DE MEESTE NA EN NA OP DE STRAAT LANDEN !
      DAAR IS DE AFBRAAK AL BEGONNEN DIE WANNEER WE
      HIER NIKS ONDERNEMEN EVENZO ONMIDDELBAAR VOOR
      DE DEUR STAAT ! HEEL EUROPA STEEKT TOT HUN NEK IN
      DE STRONT EN DEZE TAFARELEN ZIJN OVER FRANKRIJK
      OOK NAAR ONS OP HUN WEG !
      WAAR LEVEN JULLIE ?
      EN MARLIES ! SINS WANNEER ZIT OOK MAAR EEN VAN
      DEZE DEMONSTRANTEN IN HET GRIEKSE GREMIUM
      VAN POLITIKER DIE DE EU GELDPOT IN HUN LAND
      VERDELEN ?

      Like

  5. Ik begrijp die mensen op de straat volkomen;ik begrijp de Nederlandse bevolking voor geen meter!

    Like

    • Maria zegt:

      waarschijnlijk als de bom barst in nederland dan zal het pas stuiven zijn denk ik…
      Begrijp ook niet waarom (niet de reaguurders hier) geen 1ne Nederlander op straat komt, zie naar België wat hier aan de gaande is, en vanmorgen op de bloedrode VRT zag je de ergernis van rode journalisten die dan vroegen of ze dan tot volgend jaar en heel volgend jaar gaan staken en land lamleggen.. Het ziet ernaar uit dat de chaos in België compleet is, de bevolkingen razender en razender worden omdat politiek de superrijken ontziet en de gewone mens middenklasse nu aan het bankroeteren is ongezien, het lont is hier aangestoken en niet meer te doven… waanzin dat politiek de superrijken tax weigeren in te voeren en NIETS willen doen aan de “legale” fraude van luxemburg voor de superrijken, niets willen ze eraan doen, wel dat wordt hier niet meer geslikt… miljarden concerns die honderden miljoenen miljarden wegsluizen, hier dan 0 euro belastingen betalen via luxemburg daar weigeren de politiek iets aan te doen… wordt langt geen kanten meer gepikt, en de grap paar dagen geleden durven ze op de staats tv opnieuw spreken over nog meer besparingen en de superrijken worden rijker en rijker en moeten niets betalen… pffff dat dit allemaal mogelijk is…

      Like

  6. louis-portugal zegt:

    Ik heb ergens gelezen dat de politieke partijen een schuld van 54. miljoen aan de staat hebbn voor geleend geld voor de verkiezingen.
    Ze hebben 300 DRIEHONDERD parlementsleden.
    Dus het zal wel goed komen met 2 x het aantal kamerleden als Nederland en Nederland heeft er nog veeeeeeeeeel teveeel.

    Like

  7. Berthe zegt:

    En Wilders is de enige met een visie: stap uit de EU en stop met de Euro….

    Like

Plaats een reactie