EEN RASZUIVERE JODENHATER

Screenshot_11

(Door: “Driek”)

Men moet hun synagogen en scholen in brand steken. Hun huizen moeten worden afgebroken, hun gebedsboeken moeten worden afgenomen. Het moet rabbijnen en andere Joodse geletterden, op straffe van de dood, verboden worden ooit nog iemand het Joodse geloof te leren. De sieraden en het geld moeten van de Joden worden afgenomen. Joden mogen zich niet meer op straat vertonen. Joden moeten opgepakt en in werkkampen gestopt worden om hen hun brood te laten verdienen.

(Maarten Luther in “Over de Joden en hun leugens”)

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, Christendom, demoniseren, Duitsland, Historie, Hypocrisie, Joden, Jodendom, Jodenhaat, katholieke kerk, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, meningsdictatuur, Rotzakken, tolerantie/intolerantie. Bookmark de permalink .

50 reacties op EEN RASZUIVERE JODENHATER

 1. sammy zegt:

  ja lijkt net op de islamitische wereld hebben goed naar dit stuk nageboorte van varken geluisterd. dat schorem had het idee een band te hebben met god. het zijn gewoon duivels aanbidders net als die pedo paus in een soepjurk allemaal misbaksels.

  Like

 2. Anneke zegt:

  Luther stond eveneens krom van jaloezie, richting de joodse uitverkorenen. Niet beseffende blijkbaar, of toch wel ??? dat de christenen ook uitverkoren waren. En nog steeds zijn, al beseft men dit tegenwoordig vrijwel niet meer. De Bijbel op de boekenplank, onder een dikke laag stof. Of, in een oude verhuisdoos op zolder…

  Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Rot toch eens een eind op met dat uitverkorenen .

   De bijbel hoort op een brandstapel .

   Like

   • Anneke zegt:

    Vrijheid van meningsuiting hier op de site allang verdwenen. Trieste ziel ben je toch….

    Like

   • Anneke zegt:

    Je doet je naam eer aan…zeiker.

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    Nee hoor je vrijheid van meningsuiting is goed gewaarborgd door de heer bron, en de mijne ook, wen er maar aan .

    Je bent niet uitverkoren .

    De verongelukte christenen zijn net moslimes, lange tenen en voelen zich uitverkoren.

    Neven en nichten zijn het .

    Like

   • Driek zegt:

    joopklepzeiker zegt: Rot toch eens een eind op met dat uitverkorenen .De bijbel hoort op een brandstapel .

    Beste joopklepzeiker, ter uwer informatie:
    De Bijbel bestaat uit het Oude – en Nieuwe testament. En nu niet meteen schreeuwen van “rot op”, want daar wordt niemand wijzer van. Dat is beneden het niveau van deze site van E.J. Bron.

    Waarom zijn Joden het Uitverkoren Volk?

    Deuteronomium 7:7-9 vertelt ons het volgende over de Israëlische natie:
    “Niet omdat u talrijker bent dan de andere volken heeft de HEER zich aan u verbonden en u uitverkoren, want u bent het kleinste van alle volken. Maar omdat de HEER u liefhad en Hij de eed aan uw vaderen wilde nakomen, heeft de HEER u met sterke hand uit het slavenhuis geleid en u verlost uit de macht van de farao, de koning van Egypte. Erken dan dat de HEER uw God inderdaad God is, de getrouwe God die zich aan het verbond houdt en vol medelijden is voor degenen die Hem liefhebben en zijn geboden onderhouden, tot in de duizendste generatie.”

    God koos de Israëlische natie als het volk waaruit Jezus Christus geboren zou worden – de Verlosser van zonde en dood (Johannes 3:16).
    God beloofde ons de Verlosser al meteen na de zondeval van Adam en Eva (Genesis hoofdstuk 3). God bevestigde later dat de Messias uit de familielijn van Abraham, Izaak en Jakob zou komen (Genesis 12:1-3).
    Jezus Christus is de uiteindelijke reden waarom God Israël als Zijn uitverkoren volk koos. God had helemaal geen “uitverkoren volk” nodig, maar Hij besliste om er toch een te kiezen.

    Like

   • Jan zegt:

    Dat zeggen de bolsjewieken dagelijks. Ik dacht dat jij juist anders was en het westen juist niet op de brandstapel wilde?
    Hoe je je ook maar weer kan verkijken.

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    En nu bent u dus een Jood aan het vertellen wat god bedoelt met de joden zijn het uitverkoren volk ?

    Ik doe echt niet aan tapijt vreten, kruis fluisteren of mijn kop tegen een muur beuken .

    Ook Joden en joden zijn niet uitverkoren, opzouten met die achterlijke primitieve nonsens .

    Like

   • tjonge zegt:

    beste driek, omdat een boekkie zo iets beweerd is het meteen maar een feit ?
    nee, beste driek, iedereen mag geloven wat ie wil, zolang het maat een vreedzaam en geen opdringerig geloof is doet een ieder maar wat ie wil.

    .
    dat gezegd hebbende ben ik het met joop eens, mensen die zichzelf de uitverkorenen noemen die veracht ik, want die mensen denken namelijk dat zij iets speciaals zijn, boven al het andere volk staan.
    oftewel, ik ben hun mindere.
    .
    en ook dan zeg ik, rot op met uw “uitverkoren” volk…

    Like

   • tjonge zegt:

    ” Jan zegt:
    19 mei 2016 om 21:43 ”
    .
    beste jan, als ik u goed begrijp ben je dus een bolsjewiek als je ongelovig bent ??

    Like

  • Zou het ‘m dat geweest zijn? Dan valt deze buitensporig-felle uitval nog enigszins te verklaren. Luther had natuurlijk voor zijn eigen gevoel het christendom nèt gerestaureerd en al nieuw opgepoetst en als je dan weer moet lezen, dat het voor niets geweest is, omdat de Jóden het uitverkoren volk zijn…….
   Ach ja, Luther……Beschermeling van onder meer Filips, Landgraaf van Hessen en zo nog een paar Duitse edelen, die de Hervorming wel zagen zitten en hem daarom afschermden voor de Keizer en de Inquisitie. Voor hen was zijn woord héilig! Wie weet heeft Hitler zich later, on-uitgesproken, nog wel meer door hem laten inspireren dan door de Islam, wat hij echter niet kon toegeven, daar het Nationaal-Socialisme in beginsel atheïstisch was. Sympathieën voor de “uitheemse” Islam leken hem om die reden misschien wel veiliger dan sympathieën voor het “eigen” Lutheranisme, precies zoals Links tegenwoordig nóg redeneert.

   Like

   • hendrikush zegt:

    Jodenhaat komt al eeuwenlang in Rusland en Europa voor. Wat Luther hier verwoord is een uitvloeisel van de haat tegen degenen die “zijn” Jezus hadden gekruisigd. Haat is ook de essentiële emotie die de koran uitstraalt.
    Zolang naastenhaat niet vervangen wordt door naastenliefde blijven de conflicten dooretteren. Daarom zal elke weldenkend mens de islam afwijzen, net zoals bovenstaande uitspraken van Luther.

    Geliked door 1 persoon

   • sammy zegt:

    Er zal geen vrede zijn in het Midden-Oosten totdat de Arabieren meer van hun kinderen houden dan ze de Joden haten.”

    Like

  • joopklepzeiker zegt:

   @ Jan

   Ik zie de ontwikkelingen dan ook met grote belangstelling tegemoet.

   Een aardig experiment in sociaal engineering.

   Had ik al een vermeld dat ik maar een reiziger ben in de trein van de geschiedenis die een plaats heeft ingenomen voor het raam met uitzicht op het voorbij snellende politiek en sociaal landschap .

   Het eindstation is mij al bekend, maar geniet toch van de reis .

   Like

   • Driek zegt:

    @Ach, beste klepzeiker, U neemt mijn woorden letterlijk, doch ik citeer slechts een Bijbeltekst. Het is niet mijn persoonlijke mening. En voor de goede orde: ik behoor tot de ongelovigen. Maar U reageert meteen al bozig, terwijl U mijn reactie niet eens goed hebt gelezen blijkbaar.

    @tjonge zegt: beste driek, omdat een boekkie zo iets beweerd is het meteen maar een feit ? nee, beste driek, iedereen mag geloven wat ie wil, zolang het maat een vreedzaam en geen opdringerig geloof is doet een ieder maar wat ie wil.

    En voor u geldt hetzelfde, beste tjonge. Beter lezen. Het is niet mijn persoonlijke mening.

    Like

   • tjonge zegt:

    beste driek, eerst een enorme lap saaie/achterlijke tekst citeren en dan achteraf zeggen dat het niet uw persoonlijke mening is ?
    ja, zo lust ik er nog een paar……

    Like

 3. gielah zegt:

  Goed dat dit weer eens onder de aandacht gebracht wordt.
  In mijn jaren als godsdienstdocente aan een christelijke scholengemeenschap (VMBO, HAVO, VWO en Gymnasium) behandelde ik in het kader van de kerkgeschiedenis altijd het smerige boekje van de hand van Maarten Luther: ” Von den Juden und Ihre Lügen”.
  Tijdens mijn eigen theologiestudie had ik dit boekje nimmer onder ogen gekregen.
  Er werd ook in de studieboeken over de reformatie geen of nauwelijks aandacht aan geschonken.
  Er werd kennelijk van ons, a.s. dominees en godsdienstleraren, verwacht dat wij Luther, Calvijn, Zwingli en nog een stel boegbeelden als halve heiligen zouden zien… en dat wij hen altijd zouden eren en respecteren… want hadden zij ons niet vrijgemaakt van de Roomsche afgoderij?
  Nou dan!
  Nu… ik ontdekte het genoemde boekje, geschreven in 1543, zelf.
  Ik las het… verbijsterd… en met grote afschuw.
  En daarna maakte ik er gestencilde lessen over, die ik in de lessen besprak… en die mijn leerlingen moesten leren… en die ik overhoorde.
  Al snel meldden zich verontwaardigde ouders.
  Hoe orthodoxer in de leer, hoe bozer ze waren.
  Was dit geen christelijke school?
  Waarom haalde ik de naam van de grote kerkvader Luther dan middels deze merkwáárdige lessen door de modder?
  Dat mocht toch niet?

  Nu ben ik …. zal ik meteen toegeven….zelf ook behoorlijk “recht-in-de-leer”, maar dat wil niet zeggen dat ik het pure antisemitisme van zo’n Luther om dié reden voor zoete koek slikte.
  Zomaar even uit mijn hoofd…. een paar dingen die erin staan:
  a. Joden moeten via b.v. kleding laten zien, dát het Joden zijn.
  b. ze moeten geweerd worden uit heel veel beroepen.
  c. Hun huizen moeten in brand gestoken worden.
  d. Ze moeten in kampen bijeen worden gebracht.
  e. Wie een rabbijn tegenkomt op straat, die komt de duivel zélf tegen.
  f. Een rabbijn, die in de Torah zit te studeren, is even afzichtelijk als de schaamspleet van een zeug…!!

  En dat gaat dan over het volk, waaruit de Messias van Israël en de Heer van de kerk is voortgekomen…. en dat door God in héél de Bijbel, Oude én Nieuwe Testament, het uitverkoren volk wordt genoemd…. het volk waardoor God de hele wereld verkozen heeft te helpen en te verlossen…. Zijn dienstvolk op aarde!

  Ja maar… ja maar…. pruttelt men dan in kerkelijke kringen… was het dan niet GOED dat Luther zo stellig geponeerd heeft dat een mens alleen door gelóóf behouden wordt… en dat de hele goede werken-santekraam van de Roomsche kerk aan de kaak gesteld werd?

  Ik weet het niet, mensen.
  Ik denk altijd aan dat Bijbelse zinnetje: ” Een goede boom brengt góede vruchten (=daden) voort en een slechte boom brengt sléchte vruchten voort.
  Aan de vruchten beoordeel je de toestand van de boom!
  Wat Luther over het Joodse volk schreef ( en wat Hitler dankbaar heeft overgenomen….) is voor 1000% slecht…. en kan dus alleen maar van een slechte ‘boom’ komen.

  Ja maar… ja maar… denk ook eens aan de TIJD waarin hij dat schreef… mevrouwtje!
  Iederéén was in die tijd antisemitisch!
  Heel Rusland en midden-Europa stonden bijvoorbeeld stijf van de Jodenhaat….. en daarbuiten ook, hoor!
  En… laten we eerlijk zijn….waren het niet de Jóden die Jezus zo graag aan dat kruis wilden hebben?
  Toch?
  En hebben zij indertijd niet zélf geroepen: ” ZIJN bloed kome over ons en over onze kinderen?”
  Dat is dan toch in de eeuwen erna uitgekomen?
  Dat is dan toch oorzaak en gevolg?
  Zo kletst een antisemiet.

  Het bloed van Jezus, zeg ik daar dan als gelovige overheen, IS geen vloek…. maar het is de redding der wereld…. dus wát nou…!
  Als dat bloed dan de rédding is van ieder mens, die zijn of haar leven aan Koning Jezus overgeeft…. zou datzelfde bloed dan ineens voor de mensen van Zijn éigen volk, van zijn eigen broers en zussen naar het vlees…een vloek zijn?
  Onzin!
  Quatsch!
  Als het bloed van Jezus, stervend aan het kruis, inderdáád mensen behoudt en hen het eeuwige leven geeft… (en christenen geloven dat…) dan behoudt het én Joden én christenen en alle, alle, alle mensen…. zonder uitzondering.

  Jacob Revius ( 1586- 1658) was ook een christen… én een dichter… en hij begreep een en ander een stúk beter dan de antisemieten van alle eeuwen en van alle plaatsen…. inclusief de álle Joden vervloekende Luther.
  Als Jezus voor de zonden van alle mensen stierf… dan voor de zonden van álle mensen… dus ook van vrome protestanten en andere brave hendriken… en die zijn dan allemaal tesámen de oorzaak van en de noodzaak voor Zijn dood…. en er is dus geen enkele reden om de Joodse mensen daar éxtra schuldig aan te achten…. en het antisemitisme mist dus élke grond!
  ============================================================

  T’en zijn de Joden niet, Heer Jesu, die u cruysten,
  Noch die verradelijck u togen voort gericht,
  Noch die versmadelijck u spogen int gesicht,
  Noch die u knevelden, en stieten u vol puysten,

  T’en sijn de crijghs-luy niet die met haer felle vuysten
  Den rietstock hebben of den hamer opgelicht,
  Of het vervloecte hout op Golgotha gesticht,
  Of over uwen rock tsaem dobbelden en tuyschten:

  Ick bent, ô Heer, ick bent die u dit hebt gedaen,
  Ick ben den swaren boom die u had overlaen,
  Ick ben de taeye streng daermee ghy ginct gebonden,

  De nagel, en de speer, de geessel die u sloech,
  De bloet-bedropen croon die uwen schedel droech:
  Want dit is al geschiet, eylaes! om mijne sonden.
  =====================================================

  Luther had, met zijn haat tegen de Joden, Bijbels gezien geen póót om op te staan!
  Hitler ook niet.
  En Arafat niet.
  En de huidige anti-zionisten ( ander woord voor antisemieten) ook niet.

  Antisemitisme komt voort uit mensen met harten als móórdkuilen…. hoe vróóm ze misschien ook praten en doen…. en het steekt in elke eeuw de smerige kop op en het brengt steeds opnieuw dezelfde valse leugenpraat voort.

  Wees er bedacht op!
  Wijs het af!
  Laat u niet in de luren leggen!

  Geliked door 1 persoon

  • ….f. Een rabbijn, die in de Torah zit te studeren, is even afzichtelijk als de schaamspleet van een zeug…!!….

   Hoe weet een augustijnermonnikse priestergewijde getransgenderde dominee eigenlijk hoe zo’n zeugenkut eruit ziet? Was dat een ingesleten gebruik in het paterland der gecelibateerden? Vinden de concurrerende gelovigen mogelijk daarom het varken onrein? Goh, Luthertje toch, ouwe varkensneuker:)

   Like

  • anna zegt:

   zitten we hier wel op de goede site …..???????? dit is allemaal wel een beetje veel van het “goede”….

   Like

   • Tja, zowel gelovigen als atheïsten en agnostici zijn hier welkom. Maar van tijd tot tijd maak je dan wèl mee, dat vooral de gelóvigen ‘vol op het orgel gaan!’
    Heeft al voor de nodige woordenwisselingen gezorgd, hier!
    http://depatriotten.weebly.com/

    Like

   • Wachteres zegt:

    Nou Theresa, ik zie geen verschil in wat jij ‘vol op het orgel’ noemt, tussen bepaalde gelovigen en ongelovigen hier.

    Sommige atheïsten kunnen er ook wat van.

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    Moet je dat aan een ander vragen , kan je zelfs dat niet zelf beoordelen ?

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    @ Theresa Geissler

    U heeft verdient .

    De prachtige verkrachting van een kerk orgel

    We gaan nog even door

    Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Prachtig !

   Maar even een vraagje als ex godsdienst Leeraar , is uw dan lid van zo een kleffe sekte ?
   Kijk na al dat onderwijzen van u, en zo te lezen op een uitstekende wijze gedaan heeft dat enige relevantie voor mijn .

   Like

   • gielah zegt:

    Ik ben nergens meer lid van.
    Georganiseerde religie heb ik achter me gelaten.
    Werd geboren in een Zwarte Kousengezin, daarna verlieten mijn ouders die kerk en namen me mee naar de Nederlands Hervormd na mijn 7e jaar…. prima kerk, trouwens…. waar vind je zoiets nog nu…
    toen, in een andere stad, ben ik een tijdje gereformeerd geweest, maar tegen die tijd was ik afgestudeerd en ben toen opnieuw Hervormd geworden… stond op de preekstoel op zondag en werkte door de weeks als godsdienstlerares op die school.
    Heb ook een paar jaar het evangelische terrein verkend…. met genezingen en zo…. wat ik nog niet eerder had meegemaakt…. een hele nieuwe wereld, waar soms échte wonderen gebeurde….. en vervolgens heb ik weer hele andere dingen geleerd bij de Messiaanse Joden in Amsterdam ( dat zijn Joden die geloven dat Jezus inderdaad hun langverwachte Messias was …is…).
    Ik ken het kerkelijke leven dus héél goed!
    In mijn huidige woonplaats bij de Vrije Baptisten.
    Nu….daar zit héél weinig VRIJHEID in…!
    Ik ga daarom steeds minder, ook al omdat ik dat eeuwig-blije-simpele-liedjes zingen, dat ze daar doen ónverdraaglijk vind…. en ik dus meestal briesend van frustratie en woede huiswaarts keer.
    Sommige voorgangers daar preken openlijk tégen de PVV.
    “En nu NIET achter allerlei rechtse partijen aan gaan lopen schreeuwen, hè?” riep er laatst een…. een raar mannetje op schoenen met spekzolen…. de kerkgangers toe.
    Wel worden we opgeroepen Arabische Bijbeltjes bij azc’s te gaan afgeven… en migranten bij ons thuis te laten éten… allemaal dingen die ik als een vorm van landverraad zie.

    Kijk: God word steeds belangrijker voor me…. maar de georganiseerde religie, die is zó politiek correct en zó weinig op gerechtigheid gericht, dat ik die niet meer HOEF.

    Zonder al die reli-clubs gaat het béter.
    En nee… ik heb alle hiervoor nooit gedacht, dat ik dat nog eens zou vinden en opschrijven, maar toen wist ik nog niet hoe ontrouw en laf en nauwelijks relevant de meeste kerken zouden gaan worden.
    O.K.?

    Geliked door 2 people

   • joopklepzeiker zegt:

    weer prachtig , en mijn respect voor uw antwoord ,

    Like

   • sammy zegt:

    Mozes heeft ons veertig jaar lang door de woestijn gesleept om ons te leiden naar de enige plek in het Midden-Oosten zonder olie.” Golda Meir

    Like

 4. Luchtpint zegt:

  Beetje een afgezaagd verhaal. Luther meende namelijk dat de Joden zijn logica wel zouden volgen door zich te bekeren tot het enige echte geloof, namelijk ZIJN christendom. Veel christenen – ongeacht de strekking – van neoconservatieve overtuiging menen ook nog vandaag in de 21e eeuw dat iedereen zich maar beter tot HUN christendom kan bekeren. Als je het zo megalomaan groot ziet, dan raak je natuurlijk gefrustreerd als je wensvoorstellingen niet uitkomen. Toen Joodse gemeenschappen in pre-Reformatie Europa nog tegenover de Rooms-katholieke kerk stonden als religieuze minderheid, meende Luther nog dat de Joden niets in de weg mocht worden gelegd, de Joden waren voor hem in die tijd nog een authentieke gemeenschap, één die ergens weliswaar dwaalde, maar toch. Zijn kritiek betrof vooral de Rooms-katholieken, maar de Joden moest dan maar wachten op het “ware” geloof om daartoe over te gaan !

  Bovendien valt het ook te betwijfelen of zijn protestantisme op de duur minder anti-semitisch zou gaan worden. In Rooms-katholiek Spanje werden Joden onder dreiging van vervolging namelijk min of meer gedwongen om zich te bekeren tot het katholicisme, en dat deed echter niets om katholieken een andere houding tegen Joden te doen aannemen. Die Joden werden gewoonlijk “conversos” genoemd, en door de Spanjaarden algemeen gewantrouwd als Joden die poseren als katholieken, maar niet de katholieke overtuiging deelden. Nog sterker: sommige conversos namen plaatsen in hoog op de maatschappelijke ladder, zoals bv. raadsmannen van de Spaanse koningen in de adel, e.d. En toch bleven tijdgenoten in Spanje heel denigrerend schrijven over conversos in hun correspondentie, zowel binnen de clerus, de adel als in andere lagen van de geletterde bevolking. En dat alleen maar op grond van wantrouwen tegen mensen van Joodse origine, ook al zouden ze zich bekeerd hebben tot een ander geloof !

  Wat voor zin het heeft om vervlogen tijdsgewrichten en de religieuze leiders erin te beoordelen met de maatstaven van vandaag begrijp ik niet goed. Done and dusted, zeg ik dan. Vandaag zijn de anti-semieten van VANDAAG het probleem, en die zijn jammer genoeg even salonfähig in hun Jodenhaat vandaag als de christenen in de 15e en 16e eeuw. Beter de kritiek richten op diegenen die het VANDAAG verdienen ! Die zijn relevant om te bekritiseren.

  Like

 5. Rik zegt:

  Beste Driek, wat beoog je met dit stukje? De verdiensten van Luther voor onze beschaving zijn niet te overschatten. Echter, hij was ook een gewoon mens die gefrustreerd raakte omdat zijn gedachtengoed geen gehoor vond bij de Joden. Hoewel hij een voorbeeldig christen was, sloeg hij hier de plank volledig mis. Maar moeten we hem dan gelijk stellen met psychopaten als Adolf Hitler, Mohammad Amin al-Hoesseini e.d.? Wie zonder zonde is werpe de eerste steen (uitspraak van de enige volmaakte mens ooit)

  Like

  • Driek zegt:

   Rik zegt: Maar moeten we hem dan gelijk stellen met psychopaten als Adolf Hitler, Mohammad Amin al-Hoesseini e.d.? Wie zonder zonde is werpe de eerste steen (uitspraak van de enige volmaakte mens ooit)

   Maar, beste Rik, waar staat dat ik Luther gelijk stel met Adolf Hitler?

   Een interessant boek, mogelijk nog antiquarisch te verkrijgen, is “De Valse god”, van Theodor Fritsch, een uitgave Uitgeverij Westland – Amsterdam 1941. Deze uitgeverij gaf Nationaal Socialistische lectuur uit.

   Zoek de naam eens op van Theodor Fritsch op internet.

   Die Maarten Luther? Dat was een echte raszuivere onvervalschste geboren Jodenhater, meer kan ik er niet van maken. Het was geen edel mens. Maarten Luther was een bron van inspiratie voor de Nazi’s. Het aantal boekwerken over dit onderwerp zijn talrijk, ik ga ze hier niet opnoemen. Ik heb er geen zin in. U kunt ze denk ik wel op internet vinden.

   Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Van die verdiensten kunnen we nog elke dag genieten, het antisemitisme tiert nog welig .

   De bijna volmaakte had om roestvrije spijker moeten vragen , die ijzeren spijkers roesten zo snel, en dan zou het volmaakt geweest zijn.

   Like

  • Luchtpint zegt:

   De verdiensten van de Reformatie, die zijn er inderdaad. Als je de zaken objectiveert, dan merk je dat Luther op zijn manier de voortrekker is geweest van wat we vandaag “volksbewegingen” kunnen noemen. Door zijn kritiek te formuleren op het instituut van de Rooms-Katholieke kerk en het middels het gedrukte woord (in de eigen taal) dichter bij de mensen te willen brengen, doorbrak hij als één van de eersten het geïnstitutionaliseerde moreel monopolie van een organisatie die de facto ver van de mensen stond en die de grote lagen van de samenleving probeerde te intimideren tot een grote conformiteit.

   Daarin schuilt volgens mij wel degelijk een analogie met wat er vandaag gebeurt. Politieke Correctheid, moreel relativisme en multiculturalisme zijn even goed een geïnstitutionaliseerd moreel monopolie dat van bovenaf (top-down) aan gewone mensen zoals jij en ik wordt opgedrongen door mensen die vinden dat ze er belang bij hebben om het met alle middelen in stand te houden en op te dringen, inclusief door diegenen, die de touwtjes van de standaard propaganda in handen hebben, zoals linkserig journaille en bijvoorbeeld de EU, die als een soort nieuw Vaticaan over de hoofden van de mensen heen praat. En ook hier zie je dan dat er voortrekkers hun kritiek op de Islam formuleren, waardoor er identitaire bewegingen ontstaan rond hen.

   Zonder het historisch verzet van protestantse bewegingen waren we nu nog steeds zielloze conformistische katholieken geweest, en dan had de mensheid hier in Europa nooit kunnen evolueren naar meer politiek pluralisme of naar meer fragmentatie van het politieke landschap.

   Dus op die manier kan je de zaken uitbalanceren. Luther en de anderen hebben dus zeker hun verdienste gehad.

   Het enige probleem is dat er altijd christenen overblijven die de prioriteit van HUN christendom daar leggen waar het niet nodig is, ook in de 21e eeuw: sommigen benadrukken liever dat de Joden, door Christus te laten doden, de moraliteit ZELF hebben gedood, alsof dat dat het kernelement van het christendom zelf zou zijn en bouwen daar al hun Jodenhaat op. En gelukkig zijn er christenen genoeg die de prioriteit daar niet leggen, maar die logischerwijze hun prioriteit daar leggen waar het WEL nodig is: de Islam is een probleem. En niet alleen voor hen. Luther was natuurlijk een product van zijn tijd, die kan je moeilijk gaan beoordelen met de maatstaven van vandaag. Bovendien was hij aanvankelijk ook een augustijner monnik.

   De zgn. anti-zionisten van atheïstisch links en de zich daarbij aansluitende christenen kunnen niet rationeel denken op die manier. Omdat ze simpleweg niet kunnen aansluiten bij identitaire bewegingen (die het probleem WEL duidelijk kunnen overzien), enkel en alleen omdat ze geïndoctrineerd zijn door het salonfähig moreel monopolie van Multikul en PC, dat van bovenaf wordt opgedrongen als een soort onomstotelijk geachte tijdsgeest, net zoals in de 16e eeuw met de Rooms-katholieke Kerk het geval was. Dat onderscheidt hen duidelijk van Politiek Incorrecte christenen en atheïsten, zoals wij. Dus is het voor ons logisch en rationeel dat we tegen de stroom inzwemmen en haat voor het Jodendom totaal verwerpen !

   Like

 6. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 7. joopklepzeiker zegt:

  Zoals ik al gezegd heb, het zijn zwakzinnige neven en nichten

  Like

 8. Brett Nortje zegt:

  Jodenhater=Moslimhater=Christenenhater.

  Realitiet? Terreurdreiging van
  Christenen > Kruistochten 1271 > Inquisitie 1478
  Nieuwe Koninkrijk van Judah 1836 – 2016
  Moslims 620 – 2016

  Like

 9. anna zegt:

  langdradig en veel te lang verhaal. er zijn meer belangrijke dingen ……

  Like

 10. Bas zegt:

  Directeur refo500.nl
  Herman Selderhuis: Je moet lezen wat hij gezegd heeft om het beter te doen. Zegt hij.

  Like

 11. D. G. Neree zegt:

  Is het woord ‘raszuiver’ in de titel bewust zo gekozen?

  Like

 12. P. Romeijn zegt:

  Martin Luther is zonder zijn apocalyptische wereldbeeld in combinatie met de politieke omstandigheden van zijn tijd niet te begrijpen. Luther beschaduwde het pausdom als de geestelijke en de jihadisten van het Ottomaanse Rijk als de fysieke antichrist. Deze fysieke antichrist beschouwde hij tevens als een middel waar mee God zij toorn over de zonden van de Europese christenheid liet blijken. In 1541 veroverden de Ottomanen Boedapest en veranderden haar centrale kerk in een moskee. Luther beschouwde dit als een teken dat het einde der tijden nabij was. Sinds 1541 wordt zijn polemiek steeds harder, niet alleen tegen de joden. Zo noemt hij in 1543 Mohammed een hoerenloper en seksverslaafde. De tekst die hierboven wordt weergegeven stamt ok uit 1543. De Ottomanen stonden voor de poort, dus moesten de christenen volgens Luther tegenover God tonen dat zij de zogenoemde zonden van de joden niet langer duidden in de hoop dat Hij zijn toorn – dat is dus het geweld van de jihad – zou laten varen. Drie dagen voor zijn dood in 1546 spreekt hij nog over het feit dat christenen joden tot broeders moeten erkennen als dezej Jezus zouden erkennen. De teksten van Luther tegenover de joden aan het einde van diens leven zijn hard en vooral vanuit huidig oogpunt smerig, maar een antisemiet in moderne zin was Luther absoluut niet. Zijn uitspraken zijn theologisch gemotiveerd en absoluut niet los te zien van het jihadisme dat ook in de 16e eeuw Europa reeds deed sidderen. Luther antisemitisme is een product van de politieke en geestelijke situatie v.C.can zijn tijd en diens apocalyptische interpretatie daarvan. Tegen de joden als mensen had hij geen bezwaar, maar tegen hun zonden… Luther was geen verlichte geest. Ook hij was een geest van zijn tijd!

  Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Kort samengevat voor een weldenkend mens in 2016 is hij dan ook volkomen onbetekenend !

   Vuilnis man mag hij ook even mee .

   Like

 13. Japio zegt:

  De reacties van sommige personen hier zijn behoorlijk haatdragend richting het christendom. Ik dacht hier op een site te zitten omdat we 1 gezamenlijke frustratie hebben namelijk de islam. Het christendom gaat hand in hand met het jodendom en vindt ook zijn oorsprong in deze. Vele christenen zijn heel erg solidair met de Joden. Als men zich wat meer zou verdiepen in het nieuwe testament kom je er achter dat het vooral gaat over liefde en mededogen. Ik denk wel dat ik weet lwaar de frustraties vandaan komen, dat vindt z’n oorsprong in de opvoeding. Het prediken van christelijke geloof ging vooral over hel en verdoemenis. Rooms katholieken mochten niet een zelf uit de Bijbel lezen vroeger. Op zondag mocht je helemaal niks terwijl je vriendjes lekker buiten speelden. De Bijbel werd toen de tijd niet echt begrepen en totaal verkeerd geïnterpreteerd. Voor al deze dingen wordt in de Bijbel zelfs gewaarschuwd. Waarom zo een hekel aan christenen vraag me zelf wel een af. Waarom wordt er wereldwijd gevloekt door de naam Jezus te misbruiken? En over de vloek gvd maar niet te spreken. Er wordt nooit gevloekt met de Hindoe goden of de islam goden of de weet wat voor goden nog meer. Dat geeft wel te denken vind ik. En de Bijbel leert ook dat niet de islam straks in de eindtijd de boosdoener is waar de wereld uiteindelijk tegen in opstand komt maar de christenen en de Joden. Dus wat gaat dat inhouden, de kritiek, geweld en de vervolging gaat steeds heviger worden richting christenen en Joden. Kijk eens naar het midden-oosten en naar Afrika. Ook leert de Bijbel dat de eindtijd gekenmerkt wordt door steeds hevigere natuurrampen en oorlogen en geruchten van oorlogen. Het ene volk tegen het andere volk. En wat zien we om ons heen gebeuren? Ook zullen de grenzen van de jaargetijden vervagen en verdwijnen. Geen echte winters meer of zomers, het wordt een eenheidsworst. Je ziet de ellende om je heen, het is bijna tastbaar. Je hoeft de tv maar aan te zetten en het is allemaal kommer en kwel in de wereld, oorlogen terrorisme geweld haat honger en dorst natuurrampen bosbranden vliegtuigen worden uit de lucht gehaald enz enz. Laten we elkaar respecteren zoals we zijn, humanist, christen of Jood of wat dan ook. Respect moet je krijgen maar zeker ook geven en daar zit nou precies het euvel met de islam, die leren van kinds af aan dat je geen respect voor anders denkenden of gelovigen moet hebben. En dat is het grote probleem wat de islam wereldwijd laat zien.

  Like

  • tjonge zegt:

   “Ik denk wel dat ik weet lwaar de frustraties vandaan komen, dat vindt z’n oorsprong in de opvoeding.”
   .
   nee, japio, die frustraties jegens de huidige christenen/linkse kerk is puur om hun wegmetons/vluchtelingen-beleid….
   .
   tenminste, dat is MIJN frustratie jegens de huidige christenen,ik kan niet voor een ander praten….

   Like

 14. delamontagne zegt:

  Dat anti-semitisme had Luther ongetwijfeld onveranderd mee overgenomen van z,n vroegere geloof, Het Katholieke.
  Tot in de jaren 40/50 kwamen in de R.K.Kerk. teksten en de Liturgie openlijke anti-semitsche
  uitdrukkingen voor.
  Ook boeken. Ik herinner mij het boek:”De Kleine Bloedgetuige”.
  Een kinderboek dat je door de nonnen geprest werd te lezen.

  Elie van Schilt stelde de vraag:
  “Mag ik misschien ook even het voor mij meest onsympathieke boek naar voren brengen?
  Dat is “De kleine bloedgetuige”. In de oorlog gedrukt door de drukkerij van het RK-Jongensweeshuis aan de Gasthuisstraat in Tilburg.
  Dit boekje werd voorgelezen op de Katholieke scholen in Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  Het is voor mij het meest anti-semitische boekwerk dat ik ooit heb ‘moeten’ lezen. Voor mij ook een bewijs dat de toenmalige katholieke kerk de jodenvervolging
  niet zag als een exces.
  Mijn naam is Elie, maar ik ben geen jood.
  Ik werd tijdens de oorlog op de ambachtsschool door een NSB-onderwijzer wel omgedoopt naar Frans, omdat hij Elie niet uit wou spreken.”
  ////
  Er schijnt zelfs een “praat/schrijfgroep” te zijn waar voormalige Katholieken terecht kunnen die menen er een trauma van-te-hebben opgelopen.

  Like

 15. nodhimmi zegt:

  who care’s wat Luther zegt. Het christendom staat is kapot gemaakt en staat op zijn laatste poten en hij was niet hun profeet.

  Like

 16. Jan zegt:

  Men kan wel een potje schelden op Luther, maar men kan gerust stellen dat het traditie was bij 99% van de WB’ers (wereldbekenden) dat zij antisemitisch waren:

  What World-famous Men have said About the Jews
  http://www.biblebelievers.org.au/repute.htm

  En dan hebben wij natuurlijk onze eigen Erasmus:

  Erasmus haatte Joden

  Desiderius Erasmus noemde het Jodendom een „verderfelijke pest”, een gevaar voor de kerk van Christus. Joden waren „arrogant, onhandelbaar, corrupt en volslagen blind.” Voor prof. dr. Hans Jansen is het duidelijk: de zestiende-eeuwse „prins der humanisten” was een fervent Jodenhater.
  „Als de voorstellingen van haat niet tot in de diepte worden blootgelegd, zijn wij er niet tegen gevrijwaard dat uit de gloeiende as van het verleden het antisemitisme weer oplaait.” Deze waarschuwing van kerkhistoricus Heiko Oberman is nog altijd relevant, vindt theoloog prof. Jansen, verbonden aan het Simon Wiesenthal Instituut in Brussel. Hij scheef daarom het boek ”Protest van Erasmus tegen renaissance van Hebreeuwse literatuur”, dat maandag in de synagoge van Enschede wordt gepresenteerd.

  Was u verbaasd om in de geschriften van Erasmus, die toch bekend staat om zijn tolerantie, zo veel anti-Joodse uitspraken te vinden?

  „Misschien hebben we Erasmus te lang gezien als de grote prins der humanisten, die de bronnen van de klassieke oudheid herontdekte. Als je iemand geweldig vindt, wil je geen negatieve kanten bij hem ontdekken. Er zijn bovendien weinig goede publicaties in het Nederlands over Erasmus en de Joden. Een uitzondering is een artikel van prof. Augustijn uit 1980, maar hij belicht vooral Erasmus’ kritiek op een wettische levensstijl. Die visie kun je niet volhouden als je alle uitspraken van Erasmus over de Joden leest.”

  http://www.refdag.nl/boeken/recensies/erasmus_haatte_joden_1_398285

  Of Voltaire, waar iedereen graag mee dweept:

  Voltaire, waarmee iedere vrijeheidslievende dweept: Het Jodendom is de religie van een gruwelijk volk, een vijand van de mensheid’

  ….
  Met de opkomst van de verlichting (Haskalah) vanaf 1795 dachten de Joden even dat er betere tijden voor hen zouden aanbreken. Helaas niets is minder waar. Voltaire, uit dezelfde tijd van de verlichting, schreef het volgende in één van zijn artikelen, “Tolerance”: ” Met spijt spreek ik over de Joden: dit volk is, in menig opzicht, het verwerpelijkste dat ooit de aarde heeft bevuild “. De Franse historicus Léon Poliakov noemt hem “de ergste Franse antisemiet van de 18de eeuw “. Je kan eigenlijk stellen dat bijna alle Franse filosofen uit die tijd Jodenhaters waren. Openlijk antisemitisme begon in Frankrijk met de zaak Alfred Dreyfus.

  https://ejbron.wordpress.com/2014/02/05/waarom-bloeit-het-antisemitisme-in-europa-weer-zo-op/

  Overigens, een atheïst komt er niet onderuit dat hij door het christendom is gevormd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s