Eerste Brexit-maatregel verkondigd: Londen trekt zich terug uit visserijakkoord van 1964

Screenshot_90

(Vertaling: E.J. Bron)

De Brexit, de Britse uittreding uit de EU, is begonnen. Als eerste concrete maatregel kondigde de Britse minister van Milieu, Michael Grove, nu aan dat Groot-Brittannië zich binnen twee jaar zou terugtrekken uit het in 1964 ondertekende visserijakkoord. Zodoende zullen vijf landen in het vervolg niet meer in Britse kustwateren mogen vissen.

Duits - Zuerst

De uittreding uit het akkoord zou een “historische stap” bij de opbouw van een nieuwe nationale visserijpolitiek zijn, verklaarde Gove, die als fervent voorstander van de Brexit bekendstaat. De stap zou bijdragen aan een meer winstgevende en duurzame visserij. “Voor het eerst sinds meer dan 50 jaar zullen we kunnen beslissen wie toegang heeft tot onze wateren.”

Het visserijakkoord werd al voor de toetreding van GB tot de EU ondertekend. EU-chef-onderhandelaar Barnier reageerde op Twitter op de Britse stap met de vaststelling dat de Britse uittreding helemaal niets zou veranderen. De gezamenlijke visserijpolitiek van de EU zou het akkoord sowieso hebben vervangen. Zijn prioriteit voor de onderhandelingen zouden de belangen van de resterende 27 landen zijn.

Londen wil na de Brexit ook uit de EU-visserijpolitiek stappen en kan de EU-landen dan de toegang tot zijn zone van 200 zeemijlen ontzeggen.

Al in het nieuwe regeringsprogramma van de Britse premier Theresa May heeft deze als een van haar eerste politieke doelen geformuleerd: “Groot-Brittannië regelt de toegang tot zijn territoriale wateren zelf en controleert zodoende zijn eigen visserijpolitiek, inclusief vangstquota.” Zo dienen visbestanden beschermd en de toekomst van Britse vissers verzekerd te worden.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, gezond realisme, Groot-Brittannië, soevereiniteit. Bookmark de permalink .

4 reacties op Eerste Brexit-maatregel verkondigd: Londen trekt zich terug uit visserijakkoord van 1964

 1. tippelaar zegt:

  helemaal logisch. eigen visserij eerst

  Like

 2. Beschouwer zegt:

  Nou dan brengen de Nederlandse vissers de vis aan wal in Groot Brittannie. De Nederlandse vissersvloot is vaak wat moderner dan de Britse vissersvloot.

  Like

 3. kruisridder zegt:

  Het omgekeerde kan ook. De britse vissers zullen dan geweerd worden binnen de EU-wateren.

  Like

 4. kraftavilqa zegt:

  “Zijn prioriteit voor de onderhandelingen zouden de belangen van de resterende 27 landen zijn.” Dat is nieuw. Sinds wanneer hebben die eurocraten oog voor de belangen van de lidstaten?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s