Migranten brengen tuberculose terug in Nederland

screenshot_152

(Door: Bert Dijkstra)

In 2015 waren er 867 tuberculosepatiënten in Nederland, waarvan 624 (72%) geboren in het buitenland. De voornaamste landen van herkomst waren Eritrea (94), Somalië (90), Marokko (63) en Ethiopië (23). (Bron: RIVM, 2015). Dit is een stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen er nog maar 814 gevallen werden geconstateerd. In 1994 werden er nog 1811 patiënten geregistreerd, waarna een lange daling inzette.

De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door het aantal asielzoekers dat korter dan 2,5 jaar verblijft in Nederland. Het aantal tbc patiënten in deze groep steeg van 44 (2013) naar 97  (2014) en vervolgens naar 149 in 2015. Dit hangt vermoedelijk samen met de komst van 50.000 Syriërs in die periode. Het RIVM bevestigt dit in 2018, als blijkt dat in 2017 het aantal patiënten is gedaald tot 787.

Dat er minder tbc-patiënten zijn, komt onder andere doordat de instroom van migranten in 2016 en 2017 is afgenomen.” (citaat Tuberculosefonds)

In het verslag wordt uitgerekend dat tbc 5,1 mensen per 100.000 inwoners treft. Als we rekening houden met het feit dat 72 % geboren is in het buitenland, dan verandert dit getal. Dan blijkt dat tbc maar 167 autochtonen treft (dus 1,3 per 100.000) (bron: RIVM, figuur 3, p.4). Onder tweede generatie allochtonen is het aantal gevallen nauwelijks hoger. Onder migranten daarentegen worden ongeveer 600 gevallen per 100.000 geconstateerd. Deze groepen worden door het RIVM ingedeeld als risicogroepen en deze mensen worden dan ook benaderd met actieve opsporing. De overige patiënten worden kennelijk geconstateerd bij een routineonderzoek of melden zichzelf aan. Het lijkt aannemelijk dat een deel van deze mensen de reis naar Europa bewust onderneemt met het doel een gratis medische behandeling te krijgen.

De cijfers leveren nog meer interessante gegevens op. De verhouding tussen man en vrouw onder tbc patiënten is ongeveer 1,5. De populatie migranten bestaat voornamelijk uit mannen. Dit betekent dat tbc onder vrouwen ongeveer 3 keer zo vaak voorkomt dan onder mannen.

Het aantal gevallen sputum-positieve tbc (zogenaamde open tbc, zeer besmettelijk) bedroeg 217, oftewel ongeveer een derde van alle gevallen onder migranten. Bij open tbc moet de patiënt geïsoleerd worden van zijn omgeving, hetgeen in de praktijk enkele maanden ziekenhuisopname betekent. De kosten van tbc in Nederland zijn dan ook niet gering: het ging om € 30 miljoen in 2009 (Bron RIVM rapport). Er waren toen 1158 patiënten.

Omdat de meeste en de zwaarste gevallen onder migranten worden vastgesteld, en die ook de meeste kosten met zich meebrengen, mag worden aangenomen dat het grootste deel van die € 30 miljoen wordt uitgegeven aan de behandeling van migranten. Deze mensen hebben nooit een ziektekostenpremie betaalt. En zullen dat waarschijnlijk ook nooit doen. Hun bijstandsuitkering wordt door Nederland verstrekt en de nominale premie die daarover wordt geheven dus ook.

Als u zich afvraagt waarom elk jaar de premie ziektekosten stijgt, dan is dit in ieder geval een deel van de verklaring.

Door:
Bert Dijkstra
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "diversiteit", "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", Afrika, Arabische wereld, asielwaanzin, cultuurrelativisme, Eurabië, gezond realisme, Graaien, Illegalen, Immigratie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Multiculti, Nederland, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

20 reacties op Migranten brengen tuberculose terug in Nederland

 1. Ruud zegt:

  Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr; en dat laten ze allemaal binnen en wij moeten dat betalen. Ziekelijk……..!

  Like

 2. Wachteres zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2017/07/schokkend-nieuws-uit-duitsland-massa-immigratie-betekende-ook-massale-import-van-besmettelijke-ziektes/

  chokkend nieuws uit Duitsland: massa-immigratie betekende ook massale import van besmettelijke ziektes

  Like

 3. ruud beijer zegt:

  Hopelijk krijgen veel huichelaars en wegkijkers in Nederland deze ziekte.

  Like

 4. Thom zegt:

  Nederland is het gratis ziekenhuis voor iedereen die niet uit Europa komt.
  Ik krijg daar toch zo’n rustgevend warm gevoel bij. Waarin een klein land Groot kan zijn..

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Het project overheveling welvaart ligt op schema.

  Nu nog het klimaat drama uitvoeren en de fiscale eenheid binnen de EU afronden en het project is klaar.

  We hoorden bij de rijkste landen van de wereld en dat mag niet.

  Dat is niet inclusief.

  Like

 6. Claudia M. zegt:

  Ze komen zeker met het doel, gratis medische zorg. Sterker nog er zijn er die geloven dat wij hier diverse geestesziektes, veelal veroorzaakt door inteelt en lichamelijke handicaps maar zo even kunnen genezen.

  Dan nemen ze ook AIDS mee, schurft, polio en nog veel meer ziektekiemen, die wij hier al een poosje geleden uitgeroeid hadden.

  Neem de gebitszorg nog even mee, de meeste hebben een compleet brak gebit en ook dat mogen we allemaal betalen.

  Gek hè dat de zorgverzekering zo ontzettend veel centjes kost…

  Like

 7. Taljaard zegt:

  Mijn jongere broer heeft in 1972, als 12 jarig jochie, nog een maand in een sanatorium moeten doorbrengen nadat bij hem TBC was geconstateerd. Gelukkig was deze ziekte toen niet echt ernstig en levensbedreigend meer; althans niet de vorm die hij had.
  Een tante van moederskant, die ik nooit heb gekend, is er echter in 1934 aan overleden.
  Kun je nagaan hoe dat toen bij moe en opoe op het dak viel……
  De bron van de besmetting kon worden getraceerd, want een klasgenootje, waarvan de ouders een aantal jaren in Portugal hadden gewoond, was de eerste draagster. En zij had nog 2 andere kinderen op school besmet.
  Een rotziekte.

  Like

 8. Yvonne zegt:

  Het ziekenhuis waar ik vaak heen moet heeft nu in de centrale hal een paal waarin je ID of rijbewijs in moet doen dan zie je op een scherm al je gegevens, maar achter mij zien anderen het ook
  Ik heb een idee waar dit voor is dat hele families op 1 kaart eerst naar de specialisten gingen
  Ik word ziek van al die regels en controle, wat is er mis met de handgeschreven afspraken kaart?

  Like

 9. Cleo zegt:

  Claudia M.: deze door linkse Gutmenschen georchestreerde invasie van profiteurs wordt door hun eufemistisch dan ook nog ‘verrijking’ genoemd; zo’n ‘wereldbeeld’ krijg je wanneer je voortdurend met je hoofd in je h*l zit!

  Like

 10. koddebeier zegt:

  Fijn he, smerige regenten, nou maar hopen dat jullie ook snel aan de beurt komen !!

  Like

 11. Is er nog iets positiefs te melden na alle ziektes?
  Ja……ik heb nu een alarminstallatie thuis vanwege de stockvoorraad en in mijn twee houten Tiny-huisjes op de toeristenmarkt..!
  Waarom? Omdat er eerst in november vorig werd ingebroken en er 8 dozen voorraad met bijouterie werden meegenomen. En nu weer in de derde week van januari opnieuw er werd ingebroken en drie voorraad dozen bijouterie werd gestolen.
  De markt waar ook bars en restaurantjes zitten, wordt de laatste tijd te vaak bezocht door een bende.
  Vandaar dat ik even positief moet zijn, want bij de volgende inbraak is binnen drie minuten de Guardia Civil aanwezig.

  Like

 12. Alex Delarge zegt:

  Tbc? Bleef het maar daarbij. Het gaat nog veel gekker worden.Zelfs de pest rukt op.
  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171026_03154533

  Like

 13. kampersrene zegt:

  Niet klagen hoor ….De goudklompjes hebben ons toch iets gegeven….Nog even en de regering verplicht ons er dankbaar voor te zijn ….De Paus zou in zijn “orbis urbi “zeggen Wees blij nu krijgen die arme “fluchtelingen” tenminste de verzorging waar ze in hun “heimat” kunnen naar fluiten….Is dat niet Christelijk en een voorbeeld van naastenlefde ! ….en hij lulde voort

  Like

 14. Wachteres zegt:

  https://www.hln.be/sport/meer-sport/stefan-everts-kroop-door-oog-van-de-naald-en-wacht-lange-revalidatie-25-malaria-in-je-bloed-ik-ben-de-eerste-die-dat-overleeft~a2f9cba3/?utm_source=hln&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=avondkrant&ctm_ctid=

  Stefan Everts kroop door oog van de naald en wacht lange revalidatie: “25% malaria in je bloed. Ik ben de eerste die dat overleeft”

  Stefan Everts is weer onder de levenden, al scheelde het niet veel. De 46-jarige Limburger vult nu zijn dagen met revalideren, in de stille hoop dat hij weer helemaal de oude wordt na een bijna fatale malaria-aanval. Het is afzien voor de ex-motorcrosser die tussen 1991 en 2006 tien wereldtitels won. “En dat allemaal door die verrekte mug. Maar míj kreeg ze niet klein.”

  Wat als hij niet had toegezegd om in Congo te racen voor een goed doel? (“Ik ben een avonturier, ik zag dat als een uitdaging. Ik kan mezelf nu wel voor de kop slaan.

  Like

 15. A.Ruygrok zegt:

  EU/NL ontploft maatschappelijk als er orthodoxe christenen zijn die zich onthouden van vaccinatie e.d. maar het rucksichtlose instromen van immigranten met allerlei gruwel onder de leden wordt stilzwijgend volledig op de koop toegenomen en geaccepteerd…, rare logica.., of te wel geen logica.., zo ook .. ga je naar dergelijke landen toe.., is het spuiten en slikken geblazen.., echt.., in.. alles wat met immigranten/vluchtelingen en in het bijzonder als ze ook nog moslim zijn druipt de …Hypocrisie er in dikke vette lagen van af.., dit gaat zeker niet goed zo…, dat is meer dan duidelijk en helder..,
  A.Ruygrok, Monster.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s