Donderslag: Turkse ex-premier stapt uit de AKP en richt eigen partij op

Screenshot_108

(Vertaling: E.J. Bron)

Valt het fundament van de macht van president Erdoğan, de Turkse regeringspartij AKP, uit elkaar? Met Ahmet Davutoğlu (foto) stapt binnen korte tijd een tweede zwaargewicht uit de partij. En er volgen meer partijleden.

epoch times

De voormalige Turkse minister-president Ahmet Davutoğlu is uit de regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdoğan gestapt. Davutoğlu kondigde vrijdag in Ankara tegelijkertijd de oprichting van een nieuwe partij aan.

Het zou zowel een “historische verantwoordelijkheid als noodzakelijkheid zijn om een nieuwe politieke beweging op te bouwen”.  Hij zou iedereen uitnodigen tot samenwerking “wiens hart voor het land klopt”. Er kwam nog geen reactie uit de partijtop. Daarentegen werden ´s middags wel meer partij-uittredingen bekend.

Davutoğlu (60) was zelf van 2014 tot 2016 chef van de AKP, werd echter na onenigheden met Erdoğan deels uit de macht gezet en trad in 2016 ook af als minister-president. Hij had zijn partij er meermaals van beschuldigd zich te verwijderen van haar basisprincipes.

Hij had o.a. kritiek op de annulering van de burgemeestersverkiezing in de miljoenenstad Istanboel in maart. Destijds had de AKP de verkiezing verloren. Bij de herhaling van de verkiezing in juni, die onder druk van de regeringstop tot stand kwam, won de kandidaat van de oppositie, Ekrem Imagoğlu, voor de tweede keer, wat een enorme blamage was voor de AKP.

Davutoğlu klaagt over gedrag van de AKP-leiding

Vrijdag zei Davutoğlu dat de AKP-leiding “elke goed bedoelde kritiek en aanbeveling als verraad en vijandigheid” zou zien, en dat daarom niet meer de mogelijkheid zou bestaan om “de principes en doelen, waarvoor we ons inzetten in ons politieke leven, in de AKP uit te voeren.”

Davutoğlu hield de persconferentie samen met de voormalige AKP-parlementariërs Selcuk Özdag, Abdullah Basci en Ayhan Sefer Üstün, evenals met de voormalige AKP-politici Selim Temurci en Nedim Yamali, die eveneens uit de AKP traden.

Later doken er in Turkse media en op Twitter meer berichten en tweets op over uittredingen uit de partij. Volgens die berichten verlieten tot vrijdagmiddag nog minstens vijf andere partijleden de AKP. Zij bezetten in het verleden deels hoge posten, zoals een provincievoorzitter van de partij.

Hun beslissing viel te midden van verschijnselen van verval in de machtigste partij van het land. De media berichtten al maanden lang dat enkele persoonlijkheden in de AKP ontevreden zijn over de koers van president Erdoğan.

Erdoğan dreigt tegenstanders: “We zullen ze ter verantwoording roepen”

In juli was de voormalige viceminister-president Ali Babacan al uit de partij gestapt, die hij mede opgericht had. Er zouden verschillen zijn ontstaan tussen de principes waarin hij zou geloven en het optreden van de partij, schreef Babacan destijds in een door de media geciteerde brief. Volgens berichten wil ook Babacan een nieuwe partij oprichten. Het zou er om gaan de naam van het land te verbeteren, schreef hij in juli.

“Mensenrechten, vrijheden, vooruitstrevende democratie en rechtssoevereiniteit zijn onze absolute grondbeginselen.”

Bovendien zijn er geruchten dat ex-president Abdullah Gül een splinterpartij zou kunnen oprichten of zich zou kunnen aansluiten bij een nieuwe partij. Gül geldt als een van de groten van de AKP, is echter volgens deskundigen en de persafdeling van de AKP geen lid meer van de AKP, sinds hij in 2007, zoals destijds was voorgeschreven, uitgetreden was om president te worden.

Erdoğan ging meermaals tegen de interne tegenstanders tekeer. “Het werk van enkele mensen uit het centrum van de partij is moeilijk te slikken”, zei hij bijvoorbeeld eind april tijdens een partijbijeenkomst. “We zullen ze ter verantwoording roepen wanneer de tijd rijp is.” Voor hem zouden splinterpartijen machtsverlies kunnen betekenen. AKP-politici beschuldigen de dissidenten ervan de partij alleen maar de rug toe te keren om Erdoğan´s kansen bij verkiezingen te verkleinen.

Met de persconferentie van vrijdag voorkwamen Ahmet Davutoğlu en andere AKP-leden een procedure van partijuitsluiting, waartoe het AKP-bestuur onder leiding van Erdoğan begin september unaniem had besloten.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Turkije. Bookmark de permalink .

4 reacties op Donderslag: Turkse ex-premier stapt uit de AKP en richt eigen partij op

 1. henk verhoef zegt:

  hitler en de nederlandse overheden hadden ook aardige manieren om zich van tegenstanders te ontdoen( wilders proces) dus deze man kan best eens een Pimmetje worden
  hij moet maar goed omkijken

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Maar intussen staat het leger nog aan de zijde van Erdogan dus het is de vraag wat het uit gaat halen.
  De enige manier om van Erdogan af te komen is een staatsgreep door het leger.

  Like

  • ruud beijer zegt:

   De volgende die in de gevangenis zal belanden. Er zitten al meer dan 220.000 onschuldige Turkse mensen opgesloten Die anders denken. Het leger zit ertussen althans bijna alle officieren. Dus het leger doet niks meer.Turkije wordt een islamland en trekt Europa mee.

   Geliked door 1 persoon

 3. jack black zegt:

  Nog zo een turkse Homo !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s