Paus Pius XII wist van Joden-moorden tijdens WO-II

Screenshot_156

Eugenio Pacelli als nuncio van Berlijn van 1917 tot 1929 in Duitsland. Pacelli werd in 1939 (tot aan zijn dood in 1958) Paus van Rome aka Pius XII, en werd ook de “Zwarte Paus” genoemd omwille van zijn sympathie voor de nazi’s en ook wel de “Zwijgende Paus” omtrent zijn akelig verdachte “zwijgen toen de Joden werden vermoord“…

Onderzoekers, die de pas geopende Vaticaanse archieven van paus Pius XII bestuderen, hebben al bewijs gevonden dat de paus uit de Tweede Wereldoorlog op de hoogte was van de massamoord op Joden uit zijn eigen bronnen, maar deze voor de Amerikaanse regering verborgen hield, meldde de Washington Post op woensdag, onder verwijzing naar interviews met Duitse geleerden.

De archieven werden geopend op 2 maart jongstleden, maar werden kort daarna gesloten vanwege de corona-virus crisis. Een Duits team onder leiding van de bekroonde religieuze historicus Hubert Wolf van de Universiteit van Münster heeft al enkele vernietigende ontdekkingen gevonden.

Lees verder>>>
een ander Israëlisch geluid

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, belangenverstrengeling, Censuur, Historie, Holocaust, Jodendom, Jodenhaat, katholieke kerk, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Rotzakken, Vaticaan. Bookmark de permalink .

16 reacties op Paus Pius XII wist van Joden-moorden tijdens WO-II

 1. droevige mof zegt:

  Het is de moeite waard om verder en dieper te graven. De centrale vraag is, wat is het Vaticaan, welke rol speelt het in het bestuur van de wereld? Een voorbeeld: in 1832 was het Vaticaan failliet, maar het kreeg een hoog krediet van de Rothschild Bank, d.w.z. van de perfidi iudaei, de ontrouwe joden en God-mordenaars.
  Was nu het Vaticaan afhankelijk van Rothschild of was het andersom of waren beide afhankelijk van een of meer anderen?
  De laatste 200 jaar zitten vol met dergelijke vragen en zodra je ze probeert te beantwoorden, wordt het links/rechtsextremisme- en samenzweringshamertje uit de la gehaald.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rothschild_loans_to_the_Holy_See

  Geliked door 1 persoon

  • Inderdaad, zodra een mens gaat graven, en dat gaat tegenwoordig reuze gemakkelijk via het internet, kom je achter allerhande zaken waar je voordien geen weet van had.
   Zo kwam ik enige jaren terug achter het bestaan van Fort Breendonk, een fort dat tijdens de bezetting werd gebruikt als gevangenis en doorvoer station naar de concentratiekampen. Het werd ook wel de hel van Breendonk genoemd omdat er vaak en zonder enige aanleiding zware martelingen hebben plaatsgevonden.
   Een aangrijpend verhaal.
   Nog nauwelijks daarvan bekomen stuitte ik op het verhaal van een Vlaamse Oostfronter die vertelde dat destijds via de kansel werd opgeroepen zich te melden voor dienst in het Duitse leger. Hij vertelde dat hij en een stel andere vrijwilligers feestelijk uitgeleide was gedaan met de fanfare en de katholieke priesters.
   Overigens heeft slechts een zeer klein deel der vrijwilligers de strijd aan het Oostfront overleefd.

   Like

  • fleckie zegt:

   Op 5.8.2018, onder 2 nationaliteiten…is de achterflap beschreven van het boek:” hitlers. PAUS” , auteur. John Cornwell,…” de verborgen geschiedenis van. Pius Pius Xll. Uitg.Balans, ,A’dam, isbn 90.5018.434.0, uitg. Van Halewijck Leuven, Isbn 90.5617.247.6. …….KRANTENKNIPSEL. PROV. . ZEEUWSE. , COURANT ( PZC) op bron internet: 21.3.2015, onder ‘‘de EU kijkt weg”……”AMERIKAANSE BANKIERS FINANCIERDEN. HITLER”……..<~<~<~<~<~<~<~

   Like

 2. Peter zegt:

  Dat hele zooitje in Rome heeeft een klont boter op het hoofd waar een paard de hik van krijgt ,doet in Wapenhandel ,Jodenvervolging,kleine kinderen naaien,en houd alles onder tafel ,of doet of er niks aan de hand is .

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook de geallieerden waren op de hoogte wat er in Auswich gebeurde en wel door ene Pilecki die zich vrijwillig liet interneren in het kamp en daardoor informatie door te spelen naar het Poolse verzet, die de informatie direct deelden met de Engelsen.
  Dus de toenmalige politiek wist ook van wanten.
  Later in 1944 wist ook Vrba te ontsnappen en wist documenten in Zwitserland te krijgen die ook doorgestuurd werden naar de Engelsen.
  En na de oorlog was het van alle kanten “wir haben es nicht gwust”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Witold_Pilecki

  Geliked door 1 persoon

 4. Jules Vismale zegt:

  Sterker nog: vrijwel alle geallieerde leiders wisten van de Holocaust af maar dat werd door hen totaal niet geloofd! En dat zou ook kunnen omdat er, tijdens WO I, allerlei propagandaverhalen werden gemaakt over de Duitsers waarin werd beweerd dat deze de ogen van kinderen uitsneden, gifgas produceerden of uit menselijke lijken zeep en vet fabriceerden!
  En toen de geallieerden de concentratie- en vernietigingskampen ontdekten konden zij er met hun verstand niet bij dat een beschaafd volk als de Duitsers, die grote filosofen, dichters, schilders, kunstenaars, dokters, wetenschappers enz., voortbrachten, zich zo diep verlaagden tot het kwaad en moordzucht ofschoon ik hierbij NIET de vele tienduizenden Duitsers meereken die tegen het nazi-regime waren of werden vermoord omdat zij joden, zigeuners, communisten, socialisten, verstandelijke en geestelijke gehandicapten, Jehova’s e.v.a. waren!

  Geliked door 3 people

 5. Nemesis zegt:

  We, dus die deze Paus hebben meegemaakt, die wisten het al, maar de echte bewijzen waren verborgen in ht Vaticaan.
  Bovendien hielp dete oaus vlijtig mee, na de ww2, aan het ontsnappen van de hoge nazi’s naar Zuid Amerika. Daar zal ook wel genoeg over te vinden zijn.
  All die nazi’s en nakomelingen hokken daar bij elkaar in de buurt, zie de NL Bilderbergers m.n, ook de bolle met z’n pampa loeder, ondersteunt door ruttekliek en consorte, Hij krijgt of kreeg niet voor niks dat grotere vliegtuig voor non stop lange afstanden. Wij idioten betalen er wel voor.

  Geliked door 1 persoon

 6. Alex Delarge zegt:

  Een vieze smeerpijp was het. Maar er waren er nog veel meer.

  Like

 7. fleckie zegt:

  ‘DE. ZWARTE. KAMERADEN’, ‘ een geïllustreerde. G e s c h I e d e n I s, van de*Isbn 90.269.6519.9/ Ugi 510 …….. pag. 96: … “De. SS als concurrent v.d.NSB.“.: …
  ‘ de NSB was nu wel de enig toegelaten politieke partij, maar daarmee was nog geen einde gekomen aan alle onderlinge politieke strijd. Binnen de partij zelf was de radicale, volkse richting nog altijd springlevend. Door de steeds nauwere banden met het Duitse nationaal- socialisme kreeg deze streng pro- Duitse stroming steeds meer de wind in de zeilen. Juist in de nieuwe mantelorganisaties, die geleidelijk aan verrezen, traden vaak NSB- leden die tot deze radicale vleugel behoorden op de voorgrond., in het bijzonder bij de Landstand en het NAF. Doordat bovendien steeds meer NSB- leden functies in het bezettingsapparaat gingen bekleden of in Duitse dienst aan het front terechtkwamen, begon de partij langzaam leeg te lopen. Met zo’n. 85.000. leden stond de NSB overigens aan het begin van 1942 op het hoogtepunt van zijn bestaan. De voornaamste concurrent zou voorgaande Nederlandse. SS. zijn, en deze formeel aan de NSB ondergeschikte organisatie bezat op dat ogenblik amper 3000 leden.
  De Nederlandse. SS. was, zoalswe in een vorig hoofdstuk hebben kunnen lezen, in de zomer van 1940 opgericht met het doel Mussert en zijn NSBdwars te zitten en het Nederlandse volk rijp te maken voor de SS- ideologie. In wezen was het verschil tussen de doelstellingen v.d.SS en die v.d.Duitse nazi- partij , de NSDAP, niet erg groot. Beide nationaal- socialistische richtingen gingen uit v.d, ongelijkheid v.d. mensen en de superioriteit van het zogenaamde Germaanse ras. SS zowel als de NSDAP. hebben zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot en het bedrijven van gruwelijke terreurdaden. Uit racistische overwegingen trad de NSDAP tijdens de oorlo anders naar buiten dan de SS. Zeker zou het, als de Duitsers de oorlog gewonnen hadden, weinig uitgemaakt hebben of de partij of de SS de macht in handen had gekregen. De partij moest zich tijdens de oorlog- alleen al omwille v.d.oorlogsvoering- enigszins inhouden tegenover de nog niet volledig gelijkgeschakelde instellingen als de kerken., de Wehrmacht, de universiteiten, het bedrijfsleven en bepaalde sectoren van het ambtenaren apparaat . Tijdens de oorlog kon de NSDAP zich nog wel voordoen als een partij die het christelijk geloof wilde respecteren mits de kerken zich niet uitdrukkelijk tegen haar keerden, en ook de zelfstandigheid v.d. Wehrmacht kon nog geaccepteerd worden. Uiteindelijk was de partij verantwoordelijkvoor de gruweldaden van de SS, waarmee zij volledig instemde en waaraan zij meegewerkt heeft. Figuren als Himmler en Heydrich waren eenvoudig het verlengde van de partijleiders Hitler, Bormann,Goebbels en Von Ribbentrop. Overigens is ook het verschil in optreden tussen Wehrmacht en SS maar zeer betrekkelijk . De Wehrmacht heeft zich,zeker in OOST- EUROPA , maar ook in Nederland, Belgie en Frankrijk , nauwelijks minder schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden dan de SS- instellingen.
  Recent historisch onderzoek heeft dat voldoenhttps://ejbron.wordpress.com/2020/05/01/paus-pius-xii-wist-van-joden-moorden-tijdens-wo-ii/de aangetoond. BELGIË en Noord- Frankrijk hebben onder hun militaire bezetting niet minder geleden dan Nederland en Noorwegen onder hun niet- militaire bezettingsapparaat. Zo zou het vergelijkenderwijs niet veel hebben uitgemaakt of in Nederland Mussert met zijn NSB de macht van Seys- Inquart zou hebben kunnen overnemen of dat Rauter met zijn handlangers v.d. Nederlandse SS dat zou hebben kunnen doen. In dat laatste geval zou Nederland waarschijnlijk niet eens verenigd met Vlaanderen, door Duitsland zijn geannexeerd. In het andere geval zou Nederland, evenmin verenigd met Vlaanderen, dan wel onder een Nederlands bewind hebben gestaan,maar een regering van Mussert c.s. zou hier toch nauwelijks andere maatregelen hebben kunnen of willen nemen dan de eerste de beste Duitse Gauleiter dat kon in zijn Duitse provincie. Waarschijnlijk zou zo’n situatie nog onverdraaglijker zijn geweest. Een indicatie daarvoor kunnen we halen uit de reacties van het Nederlandse volk op die momenten waarop de NSB aan de macht dreigde te komen, Men zag tussen NSB en de Nederlandse SS zeker geen verschil; zelfs zag men in het voortbestaan van het Duitse gezag, overigens ten onrechte ,een soort van veiligheidsgaranties. Van Mussert verwachtte men nog meer kwaad dan van de Duitsers zelf. De verachting, die voor de Nederlandse landverraders gevoeld werd, ging dieper dan de vrees voor de Duitse uniformen. Het verschil tussen NSB en SS kan dus sterk gerelativeerd worden, toch echter moet de nodige aandacht besteed worden aan
  de onderlinge strijd tussen beide groeperingen.Deze strijd is juist in de latere jaren zeer hevig geweest. Dat hoeft ons niet te verbazen ,omdat de dezelfde onderlinge strijd en verdeeldheid voor het Duitsebnationaal- socialisme kenmerkend was. Juist het fascistische levensprincipe van nooiteinigende strijd lag hieraan ten grondslag. Het. DERDE. RIJK. was daaraan verre van een goed georganiseerde staatsmachten. Op allerlei terreinen waren verschillende concurrerende instanties werkzaam,die elkaar het licht niet in de ogen gunden. Zijnbestreden elkaar vanuit de achterliggende gedachten dat dev sterkste – dus de beste – zou overwinnen. Uiteraard werd deze strijd ook overgebracht naar de bezette landen. Juist de SS zag in die gebieden een mogelijkheid macht te verwerven op terreinen waar zij dat in Duitsland zelf wegens de zware concurrentie niet kon. Daarom werden in Nederland, Belgie, Denemarken,Noorwegen zogenaamde nationale SS- organisaties opgericht als kopieën v.d. Duitse SS. Hoewel deze nationale SS- organisaties in naam vaak als formaties v.d, eigen nationaalsocialistische partijen werdenopgericht, Netz zoals de SS in Duitsland, waren zij van het begin af aan bedoeld als onderdelen van de Duitse Algemene<~<~<~<~<~<~>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Pag. 99. Uit hetzelfde boek: ‘ De SS In Duitsland’, ‘ Deze Allgemeinen SS was in Duitsland de kernorganisatie van het hele SS- apparaat. Zij moet beslist niet verward worden met met de veel bekendere. WAFFEN-SS, die in alle bezette landen grootscheepse propaganda voerde voor militaire dienstneming in eerste instantie voor de strijd. aan het. OOSTFRONT.
  De Allgemeine SS was de voortzetting van. de. al. in. …1923… opgerichte lijfwacht van Adolf Hitler, de Stosstruppe- Hitler, al gauw de. Schutz-Staffel ( SS. ) genoemd. In datzelfde jaar nam deze kleine groep getrouwen naast de SA en een aantal Freikorpsen deel aan de mislukte Putsch in Munchen……..>>>>>>>
  HET boek van KIRST, ‘ DE Nachten van de lange MESSEN’ Uitg.1988, De Boekerij – Amsterdam, isbn 90.225.0904.4; vertelt betr. de oprichting van een ‘. GESELECTEERDEN!!! Het was een groep , ( totaal zonder empathie – …..opleiding, wel intelligente jonge mannen. ….Met KERNSPREUK” ONZE EER. HEET. TROUW”……….<~<~<~<~<~<~<

  Like

  • fleckie zegt:

   ‘ De Nederlandse. SS. ‘. …….uit ‘Verraad en Verzet’, uitg. LEKTURAMA, pag. 31.
   De Nederlandse SS, later ‘ Germaanse SS in Nederland’ genoemd, werdopgericht naar dev de idee van Hamlet dat ook het ‘ Germaanse ‘. Nederland een SS moest hebben,overeenkomstig de SS in Duitsland. In wezen was de oprichting v.d. SS bedoeld als tegenwicht tegen de gedachte n v.d. nSB. De voorman van de SS werd de Groninger
   Feldmeyer. Deze voerde een beleid dat nauw was afgestemd op de denkbeelden van Rauter,die de vertegenwoordiger was van de Duitse SS in Nederland. Voor de Waffen- SS in Nederland,een militaire organisatie van de Germaanse SS in Nederland. Bestonden strenge voorwaarden voor toetreding. Zo was een lengte van minimaal 1.70 meter vereist en ook moesten de kandidaten kunnen aantonen dat ze teruggaand tot 1800 van ‘’noordse’ afstamming waren. Dit laatste gold ook voor de echtgenote of verloofde. Bovendien mochten bij de voorouders geen afwijkingen zijn geconstateerd, die werden beschouwd als een aantasting van de ‘gezonde’ kiemcellen. Velen kwamen dan ook niet door deze strenge selectie heen. In de zomer van 1944 bereikte de de Germaanse SS in Nederland een maximaal ledental van 4000. personen . Velen bevonden zich echter , zoals wij later zullen zien, aan het. OOSTFRONT. Naast dit maximum van 4000 kende de SS nog een 4000 ‘begunstigde. leden’. …….>>>
   Intriges om het ‘ Leiderschap’ in Nederland. Keer op keer wisten de Duitse bezetters Mussert ertoe over te halenzijn medewerking te verlenenaan hun plannen. Onder de dreiging van Duitse strafmaatregelen of gesust door allerlei vage beloftes, gaf Mussert uiteindelijk toe, in de hoop met Duitse samenwerking het premierschap over een zo zelfstandig mogelijk Nederland te bereiken. Veel steun van Duitse zijde kreeg hij niet. Alleen de vertegenwoordiging van de NSDAP in Nederland. Generalkommissar Schmidt , die met zijn SS – rivalen in een politieke machtsstrijd was gewikkeld, schaarde zich af en toe om tactische redenen achter Mussert. De hoogste gezagsdrager in . Nederland Reichskommissarbn Seyesv- inquart, sympathiseerde in beginsel met de SS.
   Hij was generaal in de Algemeine nSS, niet te verwarren met de Waffen- SS( een militaire organisaties van de Algemeine SS.
   Hij waakte tevens voor de instandhouding van een machtsevenwicht tussen de verschillende politieke krachten in het Duitse bezettingsapparaat. Wanneer de macht v.d. agressieven SS te groot werd, hield Seys – Inquart Mussert de hand boven het hoofd.
   Vooral als gevolg van zijn gebrek aan politieke macht vestigde Mussert al zijn hoop op Hitler. Hij legde zelfs zijn eed van trouw aan de ‘Fuhrer aller Germanen ‘. Hij meende dat de ‘Fuhrer ‘ Het beste met de NSB , met hem en met Nederland voorhad en dat hij wel garant zou staan voor de vestiging vannen zelfstandige staat onder. NSB- bestuur. Gedurende de oorlog bracht Mussert. viermaal een bezoek aan Hitler . Bij deze gelegenheden hield Hitler telkens een lange alleenspraak waarin geen enkele toezegging aan Mussert werd gedaan.
   In zijn pogingen om politiek succes te behalen kwam Mussert dikwijls in botsing met de SS- denkbeelden. Als reactie daarop werkte hij nog vaker samen met de overige Duitse bezetters. In zijn pogingen de Duitsers te bewegen hem eerste minister te maken ging hij heel ver, toen hij in het voorjaar van 1942 aan Seys- Inquart liet doorschemeren dat hij, als hij eenmaal eerste minister zou zijn, bereid zou zijn de dienstplicht in te voeren. In dat geval, zo rekende hij de Reichskommissarbvoor, zouden tien lichtingen worden opgeroepen. De. Wehrmacht. aan het Russische front zou dan met zo’n 100.000 Nederlanders worden versterkt, Tot een benoeming kwam het echter niet. Wel besprak Seys-Inquart in het najaar van 1942 nde kwestie met Hitler, maar die voelde er niets voor.
   Ondanks al zijn inspanningen zou Mussert er nooit in slagen een politieke machtspositie te bereiken. Wel werd in december 1941 de NSB tot de enig toegelaten politieke groepering van Nederland uitgeroepen. En een jaar later kreeg Mussert toestemming de symbolische titel ‘ leider van het Nederlandse Volk’ te dragen. Tevens beloofden de Duitsers dat ze voortaan NSB- leden bij hetb bestuur van het land zouden betrekken. In de praktijk hield dit alles echter weinig in. De Duitsers waren niet van plan de NSB macht te geven. ……..<~<~<~<~<~<~<

   Like

   • fleckie zegt:

    Vervolg op ‘de zduitsers waren niet van plan de NSB: macht te geven.
    ‘ DE. NSB. En de SS‘. .Drie jaar lang had Mussert van alles gedaan om de bezetter te overreden hem eerste minister an Nederland te makken. Hij stelde zich daardoor steeds meer en actiever achter de Duitse oorlogsinspanning. Hij maakte de Duitse zaak en de Duitse propaganda tot de zijne. Zijn NSB’ersvochten in de. WAFFEN- SS, werkten als spionnen en verraders voor de. Sicherheitsdienst ( SD) en hielpen actief bij het opjagen van Joden, verzetsstrijders en de honderdduizenden die door de. ARBEIDSEINSATZ waren opgeroepen om in het REICH. te werken. Mussert hoopte heimelijkst de Nederlandse eenheden in de Waffen-SS de kern zouden vormen van een nieuw Nederlands leger, dat uiteindelijk- wanneer hij eenmaal eerste minister zou zijn van een nationaal- socialistische Nederlandse staat- onder zijn bevel zou komen te staan.
    Naar schatting 25.000 Nederlanders. hebben dienst gedaan. in. de. WAFFEN- SS. Minstens 1500 Nederlanders namen dienst in de Duitse Wehrmacht, de
    Uftwaffe. en de. Kriegsmarine. Bij het semi- militaire NATIONAL- Sozialistisches Kraftfahrer Korps ( NSKK ) waren tenminste. 5.000 Nederlanders betrokken. En ten slotte waren er nog bewapende vrijwilligers. in. andere. semi- militaire korpsen,( Wach- und Schutzdienste, Reichsarbeidzdienst, enz.
    Mussert ging zich steedsfeller tegen de Nederlandse SS verzetten, omdat hij begreep dat de SS politiek erop was gericht Nederland zo snel mogelijk in te lijven bij Duitsland..
    Toen de Duitsers eind april 1943 alle voormalige Nederlandse militairen in. Krijgsgevangenschap wilden terugvoeren, brak er een landelijke staking uit, due de Duitsers ten koste van 140 doden wisten te onderdrukken. Na deze confrontatie met het brute geweld. van de bezetter,zag het Nederlandse volk de NSB’ers niet alleen als verraders , maar ook nog als beulsknechten. Midden 1943 bevond de NSB zich in een crisis: een openlijke breuk met de SS. stond voor de deur. ToenMussert inzag dat zijn beweging de smet van collaboratie en verraad bij de Nederlandse bevolking niet meer zou kwijtraken , kon hij niet anders meer dan partij kiezen voor de SS. Na een gesprek met de Reichsfuhrer – SS. Heinrich Himmler op 8 Juli 1943 , blaakte ussert van enthousiasme over samenwerking met de SS . Met het keren van de oorlogskassen voor Duitslanspd had Mussert namelijk ingezien, dat zijn lot onverbrekelijk met. dat. van. de. Duitsers was verbonden. Moordaanslagen op NSB’ers door de ondergrondse waren aan de orde V.d.dag, en alleen de Duitsers konden zijn NSB’ers nog beschermen. Dat is de reden waarom MET. Mussert de hele NSB in het najaar van 1943 fanatieker dan ooitmet de Duitsers collaboreerde. De NSB’ers meldden zich massaal aan voor de ‘Landstorm’ of werden in 1944 lid van de ‘Landwacht’. De ‘Landstorm Nederland’ had ten doel duizenden mensen die nog niet bij een of andere organisatie behoorden voor militaire doeleinden in te schakelen. Het was een ‘organisatie voor de landsverdediging, bestemd voor de afweer van. buitenlandse of binnenlandse vijanden binnen. Nederland.
    In de zomer van 1944 bereikte het ledental van de Landstorm Nederland een totaal van 3400 . Wellicht was meer dan de helft hiervan lid v.d. NSB.
    De Nederlandse Landmacht had een. Polietietaak. De leider V.d. NSB , Mussert, wilde met deze organisatie zijn beweging tegen de toenemende aanslagen beschermen. Rauter dacht meer aan een politietaak in het algemeen. Ten slotte kwam men tot een vergelijk. De Landwacht gering behoren tot de SS en van Geelkerken , de plaatsvervangend leider V.d.NSB, werd inspecteur- generaal van de Landwacht.. de WA- commandant Zondervan devoorman v.d. Germaanse SS Feldmeyer werden inspecteurs v.d. Landwacht. Vele NSB’ers waren tenslotte betrokken bij de ‘Nederlandse Arbeitsdienst’. Men schat dat in de herfst van 1943 van het kader van 1800 personen bijna 25 % NSB’ers was. De Nederlandse Arbeidsdienst was een organisatie voor jonge mannen en meisjes , naar Duits voorbeeld. Hetn doel was de. Nederlandse jongeren het ‘nationaal- socialistisch gemeenschapsideaal ‘. bij te brengen.
    In 1943 werd de Nederlandse Arbeidsdienst verplicht gesteld. Er kwamen nogal wat aanmeldingen , want de vrees anders naar DLD te worden gezonden, zat er goed in. Veel invloed heeft dit alles overigens op de jeugd niet gehad. …….>>>>>>>>>>>>>>>>
    …….NEDERLANDERS. AAN. HET. OOSTFRONT……………….
    Er zijn veel Nederlanders geweest die aan Duitse zijde hebben meegestreden aan het. OOSTFRONT. Zo’n. 17.000 tot. 20.000 Nederlanders zijn betrokken geweest. Bij de strijd tegen de. Russen. Een aantal van hen was afkomstig van de Waffen-SS en de Nederlandse SS, later omgedoopt tot de ‘Germaanse SS’. Men schat dat in totaal een 4.000 WA- mannen aan destijds tegen de Russen hebben deelgenomen.
    De leden V.d. Waffen- SS die zich voor het OOSTFRONT. meldden , werden onderworpen aan strenge selectie. Ze mochten bijvoorbeeld niet jonger zijn dan 17, en niet ouder zijn dan 45, P. Ook moesten zij beschikken over een minimale lengte van 1.70 meter. De goedgekeurden werden opgenomen in het zogenaamde Vrijwilligers- Legioen, althans, dat werd hun voorgehouden. In werkelijkheid kwamen ze terecht in een regiment v d. Waffen – SS onder leiding van de Duitser. Otto Reich. Voor velen was dit een grote teleurstelling. Het leidde tot een gebrekkige motivatie en bovendien vielen de Omstandigheden hen bitter tegen. Ruim 250 keerden huiswaarts. De Nederlandse Waffen- SS’ers aan het. OOSTFRONT. werden voor een deel ondergebracht bij de Waffen- SS divisie. ‘VIKING’. Er sneuvelden 5.000 van hen aan het. OOSTFRONT
    Met het voor de Duitsers minder voorspoedige verloop van de strijd tegen de. RUSSEN , werden ook de selectie- normen sterk verlaagd. Het werd toen zelfs voor ‘ normale’ criminelen mogelijk eendelig van hun straf te ontlopendoor dienst te nemen voor de strijd aan het. OOSTFRONT. In totaal hebben zich zo’n 50.000 personen aangemeldvoor Duitse krijgsdienst . Slechts iets meer dan de helft kwam door de strenge keuring. Daaronder waren. vele. NSB’ers , idealisten. en. anti-communistische. Nadat de keuringseisen minder streng. werden , volgden criminelen, avonturiers ,a- socialen en huurlingen. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    DE. ‘OOSTINZET’. …Naast Nederlandse steun,moest Nederland ook bijdragen in het tot ontwikkeling brengen van de door Duitsers veroverde gebieden in OOST- EUROPA. Nadat al eerder een 600. landbouwers naar Oost- Europa . Ze werden in de waren vertrokken ( later zouden nog eens vier- tot vijfhonderd tuinders en boeren volgen) vertrokken begin 1942 timmerlieden,metselaars en andere ambachtslieden naar. OOST-
    EUROPA…….. Enige maanden later vertrokken nog een paar honderd man. Ze werden in de ‘Werkdienst Holland’. ingezet voor onder meer de bouw van een ziekenhuis en een theater. Door de vaak primitieve omstandigheden, het doorlopend gebrek aan benodigde materialen. en. de. slechte beloning. kwam er niet veel tot stand. Een aantal V.d. vrijwilligers keerde teleurgesteld huiswaarts. ..Later werd de Werkdienst Holland geplaatst onder de de Nederlandse. Oostfrontcompagnie. Deze oostfrontcompagniev was een idee v.d. president van De. Nederlandsche. Bank, : de NSB’er ROST. van. TONNINGEN. Hij wilde op deze wijze het bedrijfsleven interesseren in de veroverde gebieden in. OOST- EUROPA. In de praktijk bleven resultaten echter uit.
    Verder waren er nog de Nederlanders V,d. zogenoemde SS-Frontarbeiter. Ook delen werden onder de Oostcompagnie gesteld. Het betrof hier vooral bouwvak- arbeidersb die in de jaren 1941 en 1942. in dienst waren van kleine aannemers die werkten voor de SS. Na mei 1943 werd de Frontarbeidbvoor een aantal van degenen die zich voor de arbeidsinzet in DLD moesten melden, verplicht gesteld. Ze moesten aan het Oostfront onder meer bunkers bouwen en primitieve verbindingswegen aanleggen. In totaal zijn een 6.000 Nederlanders op deze manier bij de ‘Oostinzet’ betrokken geweest. Enige duizendenvielen in handen V.d. Russen en belandden in gevangenschap.. velen sneuvelden in de strijd tegen de Russische. partizanen. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    HET. OVERHEIDSAPPARAAT. .Toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen , troffen ze. een. goed.functionerend. . bestuursapparaat. aan.
    Dat kwam hun goed van pas , want ze hadden een dergelijk ambtenarenapparaat nodig voor zowel het handhaven V.d. Orde als voor hun eigen doeleinden.
    Maar de ambtenaren kampten met de volgende gewetensvraag: aanblijven en daardoor meewerken aan de bezettingspolitiek , of aftreden met alle gevolgen daarvan, zoals de opvolging door ‘foute’ functionarissen. .
    Nadat de bezetter zijn ware aard meer en meer too de en moord, deportatie, roof en plundering sterk toenamen, lieten steeds meer ambtenaren hun werk in de steek. In de loop V.d. oorlog werd bijvoorbeeld meer dan de helft van alle burgemeesters ontslagen. of. op. andere. wijze. door handlangers van de bezetter vervangen. Ronduit belachelijk was de door de NSB in het leven geroepen schriftelijke b’burgemeesterscursus’. Deze leverde veel NSB- burgemeesters op. Van de tien secretarissen- generaal die bij het uitbreken v.d.oorlog op 10 mei 1940 in functie waren, resteerden er in de zomer van 1941 nog maar 4. Ook de Commissarissen van de koni gin was eenzelfde lot beschoren: 8 van de. 11 werden vervangen door Duitsgezinde. commissarissen . Er is echter geen Nederlands overheidsapparaatdat zo volledig in handen v.d.bezetter is gevallen als. de. NEDERLANDSE. POLITIE>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    DE. NEDERLANDSE. POLITIE. .

    Like

 8. fleckie zegt:

  ‘De Nederlandse Politie‘…………..al direct na de meidagen van 1940 kwam het politieapparaat. onder. rechtstreeks. toezicht v.d. Duitse politie, met aan het hoofd de. HoherenSS. und. Polizeifuhrer Rauter. Het beleid V.d. secretaris- generaal van Justitie Tenkink en de procureur- generaal, als directeuren van. politie, kwam geheel overeen met het beleid V.h. college van. secretarissen- generaal, het Nederlandse burgerlijk bestuur. Dit college was voorstander van een harmonisch e verhouding met de Duitse bezetter. Het Nederlandse volk moest zich daarom gedragen overeenkomstig de bepalingen van de Duitse en Nederlandse overheid. Bij een eventueel verzet zouden de Nederlandse gezagsdragers in eerste instantie moeten optreden.
  Pas wanneer ze daartoe niet in staat zouden blijken te zijn,moesten de Duitsers proberen het verzet tegen te gaan. Teneinde meer greep te krijgen op het Nederlandse politieapparaat waarvan. de. leiding. sterk. gespreid. was, besloot Rauter tot een verregaande centralisatie. Op de centrale posten benoemde hij voorts Duitsers welgezinde personen.
  Om de Duitsers niet al te zeer te kwetsen , deed de secretaris- generaal van Justitie Tenkink een reeks van circulaires uitgaan, waarbij hij keer op keer probeerde handelingen te voorkomen die de Duitsers zouden kunnen irriteren. Zo adviseerde hij de leiding v.d. Nederlandse Unie , tijdens de eerste grote openbare vergadering het Wilhelmus niet te zingen.
  Toen dit alles nog niet naar de zin van Rauter en zijn volgelingen was, zetten Tenkink en Frederik s ( secretaris – generaal Binnenlandse Zaken, tevens voorzitter van het college van secretarissen- generaal) een verdere stap: zij gelastten de Rijkspolitie ervoor te zorgen iedere vorm van verzet direct aan de SICHERHEITSPOLIZEI zou worden gemeld. Rauter verving ook alle. procureurs- generaal. door hem welgevallige personen. Tenkink trad in maart 1941 reeds. af. als. secretaris- generaal van Justitie.
  Maar Rauter had andere plannen met de politie. Zo wilde hij dat de Nederlandse politie zou worden ingepakt in de. SS. Naar zijn mening was daartoe een vorming v.d. Nederlandse politieman in de geest van de. SS. noodzakelijk.
  Eind 1940 werd daarom in Schalkhaar gestart met een volgens de nationaal- socialistische beginselen opgezette politie- opleiding. Het tweede doel dat Rauter voor ogen had , was een op nationaal- socialistische basis doorgevoerde. reorganisatie. het politie- apparaat in zijn geheel. De door hem aangestelde politie- president Mr. Leo Jakobus Broersen begaf zich naarmate de Duitse successen verbleekten , steeds meer en meer in uitspattingen. Uiteindelijk zou hij opzij geschoven worden. Hij werd benoemd tot. waarnemend. griffier bij het kantongerecht in Amsterdam. De rol V.d. Nederlandse politie tijdens de bezettingsjaren is niet bepaald verheffend te noemen. De politie was immers bij vrijwel alle arrestaties betrokken en zij verleende bijvoorbeeld medewerking aan het transporteren van. duizenden. Joden. Wel groeide tijdens het verloop van de oorlog bij de politie het verzet, maar toen waren. reeds. de. meeste. Joden. verdwenen. Wel moet daar iets tegenover worden gesteld. Ongetwijfeld hebben afzonderlijke politiemensen hun best gedaan de. gevolgen. van. hun. opdrachten. te. verzachten. Want dat moet zeker niet worden vergeten: het waren de Instructies van de secretarissen- generaal Tenkink en Frederiks, die het de doorgaans in de sfeer van gehoorzaamheid opgeleide politieman zeer moeilijk maakten. anders te handelen. Daarbij kwam dat de politieman maatschappelijk gebonden was en als geen ander wist wat er met hem zou gaan gebeuren,indien hij zou overgaan tot een weigeren van het opvolgen van orders. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  GELIJKSCHAKELING. VAN. DE. CULTUUR. .de Duitse bezetters waren van mening dat een mi.itaire bezetting van. het. Nederlandse. grondgebied nog niet voldoende was. Ook de Nederlandse cultuur en. bestaande. Nederlandse. verenigingen en. instellingen. moesten. op nationaal- socialistische. leest worden geschoeid.
  Voor de cultuur eas daartoe reeds eind 1940 een speciaal departement opgericht en wel het departement. van. volksvoorlichting. en. kunsten. De NSB- cultuurfilosoof dr. Tobias. Goedewaagen werd benoemd tot leider. ( secretaris – generaal) . Een jaar later besloot de rijkscommissaris Seys- Inquart nog een tweetal lichamen het licht te doen zien.: de Nederlandse Cultuurkamer en de Nederlandse Cultuurraad. De. meeste. invloed. hebben het departement van volksvoorlichting en. kunsten en de Nederlandse Cultuurkamer gehad. Hoewel de meeste mensen die bij deze instellingen werkten NSB’rs earen , heeft Mussert weinig invloed op het beleid gehad. Dat bleef voorbehouden aan het. Reichskommissariat, ondanks herhaalde pogingen van de. ‘Leider’. v.d. NSB om door middel van intriges en het naar voren schuiven van NSB’ers meergreep op de gang van zaken te krijgen. Zo probeerde Mussert herhaaldelijk Goedewaagen van zijn post te krijgen. Goedewaagen die aanhanger was van de. SS- ideologie , werd echter door de SS’er Seys- Inquart. de hand boven het hoofd gehouden. Pas toen Mussert. in december 1942 door Hitler tot ‘Leider van. het. Nederlandse. Volk. ‘. werd benoemd, moest ook Seys- Inquart. zwichten.
  De opvolger van Goedewaagen werd mr. H.Reydon. Toen deze door een aanslag van de illegaliteit zwaar werd gewond( hij zou later overlijden) ‘ werd. Jhr. mr. S. M. S. De. RANITZ tot waarnemend secretaris generaal benoemd. Hij zou tot het einde van de oorlog deze functie blijven vervullen. Het departement. van. Volksvoorlichting en. kunsten heeft eigenlijk nooit het resultaat bereikt dat de Duitsers voor ogen stond. Daarvoor zijn een aantal redenen te noemen: de onbekwaamheid van de ambtenaren, het niet. of. slecht gedeeltelijk aanwezig zijn. van het personeel, de strubbelingen met het hoofdkwartier V.d. NSB. . Maar ook de tegenwerking van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het gebrekkige leiderschap heen zeker bijgedragen tot het slecht functioneren van deze instelling.
  In juni 1942 ging de Nederlandse Cultuurkamer van start. Begonnen werd met het instellen vaneen zestal gilden,. Het Gilde. voor Bouwkunst , Beeldende Kunstnijverheid , het zfilmgilde, het Letterengilde, het Muziekgilde, het Persgilde, en het Gilde voor Theater en Dans. Voortaan was het voor leden van de gilden onmogelijk op te treden of op een andere wijze hun vak te beoefenen zonder dat dit uit de Cultuurkamer was gemeld. Diegenen die zich niet aan de meldingsplicht hielden, verloren de mogelijkheid hun beroep uit te oefenen. Dat kon voor hen een oproep voor de tewerkstelling in de Duitse industrie betekenen. Vooral vooraanstaande schrijvers als Bordewijk , Antoon Coolen, en Theun de Vries, hebben het toetreden geweigerd. >>>>>>>>>>
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  . DE. NEDERLANDSCHE. PERSKAMER ..’ Naar wij van bevoegde zijde vernemen , betekent de oprichting van de stichting De Nederlandsche. Perskamer., welke
  Vrijdag bekend gemaakt Is, een. voorbereidende. maatregel. . In afwachting van. een. te. verwachten. verordening. geschied. ter. bespoediging. Avances. den. straks. vereischten. praktischer. arbeid. en. om. een. organisatie. bij. de. hand. te. hebben. , welke. dezen arbeid meteen. kan. opvangen.
  Voorlopig blijft. de. raad. van. voorlichting. de. aangewezen. instantie. voor. de. Nederlandsche
  pers.
  Het. is. een. verblijdend. teeken. dat, ondanks. de. moeilijke. situatie. waarin. de. Nederlandsche pers. zich. na. de. oorlogsdagen. zag. geplaatst, toch. in. zoo. korten. tijd. vorm. gegeven. kan. worden. aan. de. vele. , vaak. tegenstrijdige. in. de. Nederlandsche. pers. werkende. en. werkzame. krachten.
  In. den. komenden. tijd. immers. Al. het. niet. meer. mogelijk. zijn. , dat. in. de. samenwerking. machten. naar. voren. treden, welke. slechts. het. eigen. belang. beogen. en. zonder. oog. te. hebben voor. de. volksgemeenschap. hun. eigen. belang. boven. dat. van. het. volk. stellen. De thans bereikte ordening. zal. door. de samenbundeling was. wat. vroeger. veelal. afzonderlijk. en. tegen. elkaar. werkte. ongetwijfeld in. staat. zijn. de. pers. Op. een. hoger. peil. te. verheffen.
  Ook. hier. is. de. eer. van. het. beroep. alleen. dan. verzekerd, wanneer. het. welzijn. der. volksgemeenschap. op. den. voorgrond. staat. en. zowel. journalist. als. uitgever. hun. dienende. taak. beginnen.
  De. leiding. van. de. Nederlandsche. perskamer. berust. bij. dr. T. Goedewaagen. , zijn. plaats-
  vervanger. is. de. heer.A. Meijer – Schwencke. Tot. algemeen- secretaris is. benoemd. drs. W. Goedhuys , naast. wien. als. directeur. van. Het. Bureau. der. Nederlandsche. perskamer. is. benoemd. de. heer. j. Lehrbuch. Er. is. een. raad. van. bestuur. gevormd. waarin. zitting. hebben. de. heeren. l.Arts, drs. Goedhuys, mr. J.Kars. H.j. Kerkmeester, P.j.van Meghelen, A. Meijer –
  Schwencke, dr. Alb.van de Poel, en mr. M.M. ROST. van. TONNINGEN.>>

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s