Waarom hebben we 75 jaar geleden gevochten voor onze vrijheid???

(Door: “Carver”)

Ik dacht laatst nog eens terug aan mijn diensttijd in de jaren ’80 bij de Cavalerie en onze grootschalige najaarsoefeningen in de Noord-Duitse laagvlakte. De Koude Oorlog was nog heel aanwezig voor niet-burgers. Het Oostblok had een tankmacht van een aantal keren van die van de hele NAVO, vele dúizenden tanks, en Oost-Duitsland, waar die gestationeerd waren, was niet zo erg ver weg.

Wij kregen te horen dat mócht er écht oorlog uitbreken, dat de Warschaupact-tankmacht binnen een paar uur zou staan waar wij gelegen waren, onze statistische overlevingskans was dan hooguit een aantal úren, omdat tanks nu eenmaal in de voorste linie staan bij een oorlog…

Niet dat onze ‘jongens’ daar vrijwillig voor gekozen hadden, maar áls het echt gebeurd was, zouden wij gedaan hebben wat we al tientallen keren keer geoefend hadden: we hadden zo goed mogelijk weerstand geboden tegen de inval van alweer een dictatuur (na de Nazi’s 40 jaar eerder nu een communistische).  Véértien maanden van ons leven offerden we min of meer op als ‘dienstplichtigen’ voor onze democratie en ‘de vrijheid’ van het Westen, tegen een schamele ‘vergoeding’ van een aantal honderden guldens toen. Toen met die Brexit-discussies in de UK heb ik veel naar de BBC gekeken. Daar zat eens een zoon van een oorlogsveteraan die zei hoe hetgeen de EU allemaal wilde gaan doen te rijmen was met al die Britse soldaten die hun leven gegeven hadden voor de vrijheid en dat Engeland alleen al dáárom uit de EU moest. Dáár moet ik nu dus ook aan denken.

Als je nu ziet hoe diezelfde vrijheid ons via de achterdeur stapje voor stapje wordt ontnomen, om iets dat qua sterftecijfers zowat het dubbele is van het zware griepseizoen 2018 ( 9400 doden in 4 maanden griepseizoen en nu corona in 22 maanden 18.600 doden), voor onze ‘veiligheid’ en ‘gezondheid’, précies zoals die dictaturen met hun Gestapo en Stasi ook deden, dan word ik misselijk. Misselijk van het precedent dat nu gevonden is om dit in de nabije toekomst vaker te doen. Aankomende (semi-) dictaturen zeggen nóóit dát ze een dictatuur willen worden, maar altijd dat controle ‘nodig’ is voor……. De overheids-slogan “Samen krijgen we corona onder controle” wordt lángzaam maar zeker: “Samen krijgen we U onder controle”.

Ik word misselijk van de grote massa burgers die nóóit ook maar iets uit plichtsgevoel en voor niets voor onze democratie en vrijheid gedaan hebben; niet maar één weekje, maar zoals veel jongemannen vroeger bijna 170 weken; de grote massa die het in méérderheid blijkbaar allemaal wel oké vindt, want ze doen niets, protesteren niet en demonstreren niet.

Al dát is een klap in het gezicht van al die oorlogsveteranen en gesneuvelden van zowel de Eerste áls de Tweede Wereldoorlog, al die mensen die hypocriet ieder jaar in mei op de voorste rij ‘herdacht’ worden door politici die zélf nú langzaam maar zeker op weg zijn hetzelfde te doen waar al die veteranen zo’n 75 jaar geleden tégen gevochten hebben en vaak zelfs hun leven uit idealisme voor gegeven hebben. Ik word misselijk van al die burgers die nóóit érgens hun leven voor zouden geven of zelfs maar op het spel zullen zetten, en die, ook nú nog, ánderen dat voor zich laten doen en zelf lekker in hun gemakkelijke comfort-zone blijven zitten en geen vinger uitsteken om het land en Europa tot een soort van halve dictatuur te laten verworden.

Door:
“Carver”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

27 reacties op Waarom hebben we 75 jaar geleden gevochten voor onze vrijheid???

 1. scherpschutter1943 zegt:

  Carver, u heeft helemaal gelijk maar uw gevoelens zijn “nationalistisch” en dat is vandaag de dag erger dan vloeken in de kerk. Nederland wordt doelbewust ontdaan van alle nationale symbolen en daar hoort het vervagen van de 2e wereldoorlog ook bij. Geschiedenisboeken worden herschreven en de islam in nederland in brede zin ingevoerd. Dat wil Brussel en ook Rutte, c.s. gaan hiervoor vo lop het orgel. Rutte is een verrader van zijn eigen mensen en ligt volledig op zijn knieen voor de brusselse afgod. Nederland, een volledige provincie van duitsland en een wingewest van Brussel. Dag vrijheid. En beste mensen, niets aan de hand verder want vanavond is weer de kwis fifty fifty op tv en uw bier staat al koud. Lekker verder leven onder uw steen en in uw eigen bubbel. Niemand maar dan ook niemand komt u straks redden als de hordes indringers u in uw blote reet uit huis sleuren en op de hoek van uw straat uw keel wordt doorgesneden. Daarna blijft uw ontbindend lijk nog weken liggen want niemand ruimt het op. Fijn land, dat nederland

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ scherpschutter1943 op 23-11-2021 om 18.01 u.
   Uw reactie is zéér duidelijk maar…….ik, persoonlijk, vind u hierin nogal zwartgallig.
   Ik zie óók duidelijk het verval van de NL-maatschappij, maar als ik zou zien dat iemand, géén moslim, op de hoek van mijn straat de keel zou worden doorgesneden door zo’n vredelievende figuur, of een BLM/KZOP-neger, dan zou ik toch zeker m’n uiterste best doen om die slager van een mooi rond gaatje in z’n voorhoofd te voorzien, tenzij ik hem van achteren moet benaderen, dán probeer ik zo’n gaatje in z’n achterhoofd te schieten, e.e.a. natuurlijk als ik erop gekleed ben om bijv. “de stad in te gaan”, dan heb ik doorgaans wel iets bij mij gestoken.
   Ik ben zo nationalistisch als de neten en dat wil ik graag zo houden, mijn voorvaderen zullen niet voor niks gevochten hebben en enkelen zelfs gesneuveld.
   Mocht de gedode figuur echter een moslim zijn……ja….das different cake !! Dan zal ik er glimlachend overheen springen.

   Geliked door 3 people

 2. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Ik dacht laatst nog eens terug aan mijn diensttijd in de jaren ’80 bij de Cavalerie…”

  Mijn diensttijd was iets eerder, Carver, ik was van de lichting 65-2, ingedeeld bij het Regiment Huzaren van Prins Alexander. Ik lag, zoals dat toen heette, in Duitsland, in Bergen-Hohne; Staf Staf Verzorgingseskadron van het 41 Tankbat.
  Ook wij lagen voor een gulden per dag en in Duitsland met een “buitenland toelage” in totaal DM 1,50 per dag. In Amersfoort, de Willem III kazerne, lagen we op strozakken. In Hohne kenden we onze weelde niet, we hadden echte bedden met echte (schuimrubber) matrassen. Maar we gingen op bivak op de Lühneburger Heide, bij 23 graden onder nul en sneeuw tot aan je knieën. Ons eten bestond uit noodrantsoenen, die we zelf warm moesten maken op de bijgeleverde blikjes. We hadden oefeningen, voor mij als Dikke DAF-chauffeur bestonden die uit nachtelijke ritten bij “black-out”-verlichting. Dat waren een soort gloeiende spijkers, veel minder dan de ouderwetse stadslichten. Daar reed je dan honderden kilometers mee. De beloning aan het eind bestond uit een mok thee (nooit meer zulke lekkere thee gedronken) en boterhammen (godenpijs).
  Al die armoe ondergingen we met trots. WIJ waren de frontsoldaten. Wij boden de ontberingen het hoofd. WIJ waren de eersten die de strijd aan moesten gaan, als de Russen zouden komen. Wij droegen het uniform met het Je Maintiendrai erop.
  Als ik nu kijk naar de kwakbollen, (Rutte, De Jonge, Grapperhaus), die ons land “besturen”, de voze nietsnutten die ons geld van de verzorgingsstaat op komen maken, de volksvertegenwoordigers die het volk allang niet meer vertegenwoordigen, de subversieve elementen die ons land (ONS LAND) naar de verdommenis helpen, dan vraag ik me wel eens af, of de door ons, de dienstplichtigen van destijds, gebrachte offers wel de moeite waard zijn geweest. Maar hoe dan ook, ik durf mezelf in spiegel aan te kijken, zonder me te hoeven schamen. Ik heb gedaan wat van me verlangd werd. Zonder klagen, nou ja, balen hoort erbij, als je in dienst ligt. En balen hebben we gedaan, als 21 kleine tijgertjes. En toen we afzwaaiden, keken we met trots terug op wat we gedaan en doorstaan hadden. We zijn daar met recht van jongens mannen geworden. Nu het criminele element Mark Rutte nog. Ik zie het niet gebeuren. U kent allemaal de term wel: lul met vingers?

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Geliked door 3 people

  • Carver zegt:

   beste heer Köhler,
   Mooie reactie op mijn stukje, ik herken het :-), net als de meesten van ‘ons’ denk ik.
   Wij lagen twee weken op oefening en 2 weken in dezelfde naar diesel stinkende overal, aten uit blikjes en met het weer dat we nu hebben in ‘het veld’, bij koude nachten op de luchtroosters achterop de leopard, die gaven nog wat warmte van de afkoelende motor.
   Maar we hadden allemaal het gevoel dat we iets nuttigs en goeds deden, niet uit nationalisme of zo maar voor de vrijheid die alleen in West-Europa was langs de afschuwelijke alles en iedereen controlerende dictatuur achter dat Ijzeren Gordijn.
   Hoeveel van de véle hónderdúizenden ex-dienstplichtigen (ooit een leger van 120.000 man met 4-6 ‘lichtingen’ per jaar) spreken zich nu niet uit maar zullen hetzelfde denken en vorig gegruwd hebben met de ‘avondklok’, nu de digitale controlepassen wat ze willen, de ‘gezondheidsbewijzen’ (ik ben trouwens wel ingeënt, dus heb er zélf geen last van) en het opeen gluiperige manier opzij zetten van hele delen van de grondwet. Als ik dít toen allemaal geweten had was ik weigeraar geworden en wellicht vele anderen van ‘ons’ ook.
   Júist in het vrije westen, waar al die soldaten als het erop aan gekomen was bereid waren om te vechten, doet nu zijn vrijheden in de uitverkoop en de huidige burgers waar we als jongemannen voor gestáán zouden hebben doen níets; en wij kunnen het vaak helaas niet meer. Maar de huidige lakse generatie zal er wel achter komen, op een dag als wij er niet meer zijn zullen ze op een ochtend wakker worden en merken dat ze in een soort van ‘1984’ beland zijn.
   groet!

   Like

  • Harry zegt:

   Tjonge , Köhler ,
   Je stijgt in mijn achting , een échte soldaat !
   En ik maar denken dat je alleen tegen taalfouten streed .
   Je kan nu niet meer stuk , hoor !

   Geliked door 1 persoon

  • karton zegt:

   @ J.C.Th.Köhler op 23-11-2021 om 18.42 u.
   Prachtig stukje van u, alle waardering voor uw dapper optreden; maar …………u noemt zelf3fpl, en uw maten naar ik aanneem, “frontsoldaten”.
   Echter tot de échte frontsoldaten reken ik mijzelf en de andere leden van onze club.
   Wij lagen in de winter, plm. tégen de eerste lijn van prikkeldraad tussen de grens van Duitsland en de voormalige DDR. Wij lagen daar, met apparatuur om aldus nóg beter de gesprekken te kunnen opnemen die werden gevoerd tussen de diverse onderdelen van de DDR-troepen en die van de USSR ; o.a. telex-over-radio-berichten en morse-berichten.
   Deze werden opgenomen door ons en verzonden naar de vertalers, na enkele dagen kregen we dan soms de vertaling te lezen, erg interessant !
   Maar ik vind dus wel, dat wij, m’n collega’s en ik de échte frontsoldaten waren en op die manier buitengewoon dapper hebben bijgedragen aan het voorkomen van WO-III.
   (Misschien ontvangen wij óóit hiervoor een grote, gouden medaille “wegens betoonde moed en dapperheid ter voorkoming van een wrede, koude en langdurige oorlog”.
   (u begrijpt vast wel hoe ik e.e.a. bedoel : n.l. cynisch, behalve het feit dat ik zeer regelmatig “tegen” de DDR-grens heb liggen luisteren, dat is n.l. echt gebeurd)

   Like

 3. Wappieman zegt:

  Beste Carver , deed je je diensttijd vrijwillig of als
  dienstplichtige ?
  Een vrijwilliger doet het ECHT voor zijn land , een
  dienstplichtige maakt er maar het beste van .
  Hoe dan ook , je hebt gelijk wat al die Gealieerde
  militairen betreft die hun leven hebben gegeven ,
  ook ik kots van die politici met hun walgelijk gehuichel tijdens herdenkingen .
  Ik had zogenoemde broederdienst , hoefde dus niet
  op te komen .
  Maar wie weet kan ik de schade nog eens inhalen als ik verplicht
  word om die experimentele spuit te nemen EN daar
  blijvend letsel aan over houd .
  Mijn steek-ring sleutel 32 ligt gereed .

  Geliked door 1 persoon

 4. scherpschutter1943 zegt:

  scherpschutter1943 is van lichting 62.1, 1e divisie 7 december. Meeste parate tijd, in duitsland en frankrijk doorgebracht. In oorlogstijd, 1,5 minuten overlevingstijd, vanwege de neutronenbom van de russen. Cubacrisis, het was oorlog voor ons. Beroepsofficieren die zo nerveus waren dat ze niet meer konden lullen. Dat hadden we nog nooit meegenaakt. Gelukkig werd het alarm na een paar uur afgeblazen. De indruk die dat toen op mij maakte heb ik nog glashelder voor ogen. Nu geen trots meer op de vlag en het vaderlan maar ingeworteld wantrouwen tegenover politici en bestuurders met hun ambtenaren. Hang de piratenvlag maar op het parlement dan weten we in elk geval met wie we te maken hebben. Voor wappie, beroepssoldaten zijn te vergelijken met huurlingen in vredestijd. In oorlogstijd weet ik wel dat de opkomstplicht weer wordt ingevoerd en dat dienstplichtigen weer op de 1e rij staan. De beroeps komen later als het kanongebulder is opgehouden. Ik heb nog een heel oud boek en dat heet “Generaals sterven in bed”. Dat was toen zo en is nog steeds zo.

  Geliked door 1 persoon

  • karton zegt:

   @ scherpschutter1943 op 23-11-2021 om 21.21 u. Karton was van 61-4 (augustus 1961) dus “ouwe hap” mag ik dan wel zeggen. Ossendrecht,, Ede en Gorinchem (Gorkum) afluisterpost met regelmatig verplaatsingen maar de DDR-grens teneinde beter te kunnen luisteren. Als je mazzel had, lag je ‘s winters in de laadbak van een vrachtwagen of je had dienst en zat de hele nacht met een koptelefoon op op je hoofd in een schamel verwarmde unit op een vrachtwagen, anders in een 2-persoons tentje in de sneeuw/kou. In Gorkum een afluisterpost , is inmiddels verdwenen, geloof ik. Kazerne in ‘t centrum van de stad, is ook afgebroken. Koude diensttijd gehad, lichamelijk niet zwaar.

   Like

 5. ronjaspers zegt:

  Ik heb ook mijn dienstplicht vervuld lichting 84/85,ik werdt bijna afgewezen gelukkig vonden ze speciaal voor mij toch nog een helm met schroefdraad.

  Like

 6. Bert zegt:

  Lichting ’81.
  En na 2 weken vond ik het wel weer leuk geweest daar en ben weer naar huis gegaan met een gratis treinkaartje.
  Ik heb alleen mijn zakmes gehouden als souveniertje.
  Ik laat mij door niemand commanderen met een grote bek.

  Like

  • karton zegt:

   @ Bert.
   Met S5 ?

   Geliked door 2 people

   • Bert zegt:

    Karton, en dan nog wat.
    Zou jij er veel vertrouwen in gehad hebben als je een collega mee kreeg die er eigenlijk helemaal geen zin had. Maar verplicht tot agent is gemaakt.
    Of toch liever iemand bij je die er voor gekozen had om agent te willen zijn.
    Ik denk niet dat je hier lang over na hoeft te denken.

    Like

  • delamontagne zegt:

   Ik wist niet dat de dienstplicht nog bestond in ’81 en als dat wel zo was dat je na een tijdje kon zeggen:”nou tabé, ik heb ’t wel gezien, voor mij hoeft ’t niet”….
   Dat is toch zo’n beetje waar ’t op neerkomt wat je schrijft…….gratis trein kaartje. ?
   ( wat is S5 ? )

   Like

   • delamontagne zegt:

    Bedankt, ja ik had ’t eigenlijk zelf ook kunnen op “duck-ducken” maar ik wist ’t echt niet.
    Wat me uit artikel en diverse reacties opvalt is de enigszins wrange terugkijk:”waarvoor-heb-ik-‘t-eigenlijk-gedaan” [ dat in dienst gaan ] moet natuurlijk zijn “moeten”, want alles was gedwongen.
    Al vanaf de tijd dat je als jong kereltje de brieven van bovenaf kreeg om je te melden voor de keuring.
    Uit de data van verschillende reageerders blijkt dat ik tot de nog ouderen behoor.
    De keuring was al in ’59/’58, precies weet ik niet meer, hing van je naam in alphabetische order af.
    Er was toen een cabaretier die grappen maakte over die jongens die daar naakt werden gekeurd als een soort vee.
    Ik kreeg 2x uitstel vanwege studie en uiteindelijk Afstel [ met köninklijke goedkeuring, wat een flauwekul ! ]………
    Je moest dan het land verlaten en je mocht/moest dan zus-enzoveel tijd niet terugkeren naar NL.
    Het was de tijd dat zowat iedereen werd gepromoot uit NL weg te gaan, te emigreren, want ’t land was VOL gedeeltelijk overvol. ( begin ’50-er waren dat 10 miljoen inwoners, nu gaat men richting 20 miljoen ).
    In die tijd [ als ik met goed herinner ] kregen de d-plichtigen F 0.75 cent per dag.
    Een pakje cigaretten kostte f 0.25
    Degenen die weggingen uit NL kregen de reis van regering betaald en kregen ook nog een bedrag mee.
    Maar nu wordt ’t land, NL, door nieuwelingen [be] OVERbevolkt.
    Ik hoor net op 7 uur nieuws dat het merendeel van die “nieuwe”- Nederlanders, 10% van de bevolking uit Azië/Afriqa, zich Onder-vertegenwoordigd voelen.
    Dus liever nog meer erbij, dan kunnen ze de dienst gaan uitmaken in ’t land.
    ( wanneer je als héél oud persoon je laatste dagen weer in je oude woonplaats in NL wilt slijten, vragen ze bij de Burgerlijke stand Gemeente “waarom komt U eigenlijk terug ? ” ? ) min of meer door verontwaardigde ambtenaar.
    Gehoord jaren terug van kennis, weduwe geworden en weer terug naar land van oorsprong.
    Is ’t erg raciestisch van mij als ik moet “grimlachen” wanneer ik op de NL-nieuws hoor praten over: “Een NL-er van Afghaanse Afkomst”….
    Komen me beelden voor ogen van zo’n baardman in een drollenvangerbroek met een jurk erover heen.
    Over integreren gesproken.
    groet uit [ hier ! ] rustig Fr………..

    Geliked door 1 persoon

   • Bert zegt:

    Was dat maar waar dat ik zo afgekeurd was.
    Dat had mij een hoop gezeik gescheeld.
    Maar ook onder vervangende dienst ben ik onderuit gekomen.
    Mijn fantasie is eindeloos als dat nodig is.

    Ik had nog een reactie er op geschreven aan Karton.

    Geliked door 1 persoon

   • karton zegt:

    @ delamontagne. S5 kreeg iemand die totaal ongeschikt was voor de dienstplicht, meestal betrof het een geestelijke stoornis bij personen die zichzelf héél erg goed en slim vonden. Tijdens de eerste weken/maanden vielen ze al door de mand en werden weggestuurd. Sommigen van hen beweerden achteraf, teneinde niet áf te gaan, dat zij waren “gedeserteerd/ weggelopen”. Het waren dus niet de meest slimme dienstplichtigen.

    Like

   • scherpschutter1943 zegt:

    S5 is afgekeurd wegens geestelijke instabiliteit Je kon daarvoor worden afgekeurd bij de keuring maar ook als je al in dienst was opgekomen.

    Like

   • Bert zegt:

    Ik heb mijn mede keuring slachtoffers omgekocht met gevulde koeken bij de keuring om letters te onthouden bij de oogtest.
    Kom ik in die kazerne aan,, willen ze mij een sterke bril aansmeren bij een oogarts.
    Ik was het alweer vergeten.
    Dus dat werkte ook niet. Laat die bril maar verder.
    Ik heb echt van alles geprobeerd, maar niks heeft gewerkt. Goed gekeurd dus.

    Like

 7. Carver zegt:

  De ontberingen van ‘ons’ ex-soldaten is nog niets vergeleken met de échte veteranen die in oorlogsgebieden gelegen hebben, ook ná de 2e wereldoorlog, met eigenlijk hetzelfde doel wat ‘burgers’ vaak niet helemaal begrijpen: militair ingrijpen om misdadige overheden (Korea/Libanon/ Afghanistan /recenter in Afrika e.d.) tegen te houden of tenminste af te remmen.

  Als we volgend voorjaar weer bevrijdingsdag / nationale dodenherdenking hebben is dat intussen terecht ook om eer te bewijzen aan al díe mensen die daar hun leven gelaten hebben, vóór de vrijhéid van ons allemaal.

  Als onze overheid het 2G-systeem gaat invoeren en feitelijk het alleréérste artikel van de Grondwet overtreden: waarin staat dat discriminatie op welke grond dan ook, verboden is: Baudet vergeleek het met de behandeling van de Joden toen en kreeg de hele politiek correcte kamer en media over hem heen. Maar feitelijk ís het precies hetzelfde: toen: verboden voor Joden (‘Ausweis’ verplicht); nu: verboden voor ongevaccineerden (QR-pas verplicht).

  Als dat ingevoerd wordt ís dat schending van Artikel 1. Geweld wordt meestal toegepast door burgers die nooit echt geweld hebben meegemaakt; en is een goede redenen voor de media om protest als ‘rellen’ weg te zetten. Beter zouden alle veteranen die altijd naar de dodenherdenking en bevrijdingsdag komen massaal weg moeten blijven en óp de dag zélf een verklaring publiceren dat ze weigeren om mee te werken aan zo’n huichelachtige herdenking van ‘de vrijheid’, terwijl de overheid artikel 1 van de Grondwet met allerlei drogredenen opzij schuift.
  Organiseer zoiets maar, stil protest.

  Geliked door 1 persoon

  • Bert zegt:

   Ik heb ook zo’n veteraan in de familie.
   Een half jaar Cyprus. In dat oorlog gebied daar. Was vreselijk spannend.
   Hij heeft ze vriendin maar over laten komen en ze hebben daar een schitterende gratis vakantie gehad op het strand.
   En alleen zij heeft moeten betalen. Ze had daar een een caravan gehuurd.
   Soms moest hij natuurlijk vast wel iets doen met ze eenheid.
   Maar veel zal het niet geweest zijn.
   Maar officieel mag hij mee lopen met optochten voor veteranen.
   Veteraan ben je als je uitgezonden bet geweest naar een bedreigd gebied.

   Like

 8. Wappieman zegt:

  @scherpschutter 1943
  Beste kerel , ik heb me dus zwaar vergist , mijn
  excuses daarvoor .
  Jammer , weer een illusie armer .

  Like

 9. Julia zegt:

  Miljoenen onderdanige onderdanen kunnen zich de geschiedenis niet herinneren en geven zich zonder enig verzet over aan de machtswaanzin. Er komt een dag dat zij allen hier een vreselijke spijt van krijgen maar helaas dan is de ellende al geschied en niet meer terug te draaien. Ik neem toch wel aan dat Rutte het niet in zijn hoofd durft te halen om met een uitgestreken gezicht aanwezig te zijn tijdens de dodenherdenking 4 mei 2022.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s