Het gelijk van Margaret Thatcher

(Vertaling: “Malpaso”)

“Europa gaat steeds meer de koers van één centrale eenheid en één munt. Als de verschillen tussen de verschillende Europese economieën zo groot zijn dat zelfs het Europees Monetair Stelsel ze niet kan beteugelen, hoe zouden deze verschillende economieën dan reageren op een gemeenschappelijke Europese munt? Het antwoord is dat er zo’n grote chaos zou ontstaan dat al die moeilijkheden die we nu al hebben in vergelijking daarmee totaal zouden verbleken. Er zouden steeds enorme sommen geld moeten gaan van de rijkere naar de armere landen, zodat zij de lasten ervan zouden kunnen dragen. Maar zelfs dan zouden de massamigratie, inflatie en alle andere dingen over de nu open grenzen vólgen. En een alomvattende eenheidsmunt zou dan geen ontsnappen meer mogelijk maken.

En wat voor Europa zou dat dan ook moeten zijn?

Hoe groter Europa wordt, des te groter moeten ook de vormen van samenwerking worden. We zouden juist moeten streven naar een Europa met meerdere sporen, waarin groepen van verschillende staten per ‘case’ verschillende niveaus van samenwerking en integratie kunnen hebben. Zo’n structuur zou dan wel de ‘nette’ overzichtelijkheid van statistieken missen, maar ze zou zich wel aanpassen áán de verscheidenheid van het na-communistische Europa.

In plaats van een steeds grotere, gecentraliseerde bureaucratie die steeds meer identieke regels oplegt voor heel Europa, zouden nationale regeringen verschillen in belastingen en voorschriften kunnen hebben, die zo met elkaar konden concurreren. Zo’n systeem zou overheden een begrotingsdiscipline opleggen, omdat ze expertise en ondernemingen niet willen wegjagen. Het zou ook helpen om vast te stellen welk regelgevend beleid de beste algemene economische resultaten heeft opgeleverd.

Elk beleid of programma dat soevereine nationale loyaliteiten niet erkent is gedoemd mislukt uiteen te rafelen. Want de politieke gevolgen zijn nu al te voorspellen: groei van extremisme, gedijend op de angst voor massa-immigratie, inflatie en werkloosheid, als een reëel – zij het ongewenst – alternatief voor het Eurocentrische politieke Establishment. Een centralistische, supranationale EU dat door burgers en hun éigen nationale parlementen niet langer ter verantwoording kan worden geroepen, zou als reactie zulk extremisme, als nog énige optie, alleen maar laten groeien.

Veel ernstiger echter zijn de politieke risico’s, en die worden door de EU nauwelijks begrepen. Het is hoog tijd dat Europese politici kennisnemen van deze gevaren. Het is hoog tijd om een einde te maken aan de eindeloze topontmoetingen – topontmoetingen die steeds meer een surrogaat worden voor het nemen van goede beslissingen – en de realiteit te herkennen.

Er is in Europa een steeds groter wordend gevoel van afstand, een vervreemding van mensen met hun overheidsinstellingen en hun politieke leiders.

Door mij gevreesd wordt dat de Europese trein, volgeladen met zijn gebruikelijke lading snel geld, op weg is naar een bestemming die kiezers niet willen, niet wensen en niet begrijpen.

Maar die trein kan gestopt worden.”

(toespraak Margaret Thatcher 19 september 1992)

Bron:
margareththatcher.org

Vertaald uit het Engels door:
“Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Het gelijk van Margaret Thatcher

 1. Jules van Rooyen zegt:

  Zij was de enige vrouw met hersens op politiek top niveau, ooit. Zij is te vergelijken met Catharina Medici, de Grote (17de eeuw), en koningin Isabella van Spanje (15de eeuw)
  Alle andere dames in de politieke top wereld, fungeren als willige lakeien van de occulte wereld die zijn tirannie uitrolt. Vrouwen op top posities zijn een ramp voor bedrijven en volk.

  Like

 2. Peter zegt:

  Topontmoeting ,met als gast die kleine klimaattrol uit Zweden ,en daar gaan de heren naar luisteren ,zegt alles over de geestelijke nood die daar heerst .

  Like

 3. bobzelf zegt:

  LOOK “” THIS IS MY WOMAN “” LOSERS IN NEDERLAND

  OOM BOB .

  ZE STOPPEN PAS MET GELD VERDELEN . TOTDAT UW GELD OP IS !!

  QUOTE OOM BOB

  Geliked door 1 persoon

 4. koddebeier zegt:

  NEXIT !!!!

  Like

 5. BosscheBol zegt:

  Toespraak van 30 jaar geleden en er is nog helemaal niets veranderd.
  Nieuw is alleen het onbeperkt geld bijdrukken. Komt daar hyperinflatie van? Helemaal niet erg want dan verdampen de Zuid-Europese schulden. Verdampen de spaartegoeden en de pensioenen van de Noord-Europeanen ook? Who cares. Noord-Europese blanken, daar willen ze toch vanaf.

  Like

 6. Frits zegt:

  Niet voor niets Iron Lady genoemd.

  Like

 7. bobzelf zegt:

  AND THE WINNER IS , OP ALLEFRONTEN ??? MIJN OOM VLADIMIR

  DUS NA 224 GESTARTE EN DAARNA TEVENS VERLOREN OORLOGEN ..
  KOMT DIT NET BINNEN

  WHAHAHAHAHAHAHA..

  Dit is de meest vernederende nederlaag voor de NAVO ooit, en de snelste: Jens Stoltenberg zegt dat Oekraïne zich moet overgeven

  Allereerst moet gezegd worden dat de NAVO nog nooit een oorlog gewonnen heeft. Helemaal nooit.

  KNAP HE ??? WHAHAHAHAHA .

  De Amerikanen hebben wat landjes als Belize, Panama en Haïti in elkaar getrapt, maar dat zouden jij en ik met zijn tweeën ook nog kunnen met de juiste bewapening.

  De enige oorlog die de Amerikanen ooit gewonnen hebben was een oorlog tegen zichzelf, de burgeroorlog, maar dat is al erg lang geleden. De komende burgeroorlog, en die komt, zal geen winnaars kennen.

  Ze hebben van elk Derde Wereld land dat niet meer had dan een paar AK-47-s verloren. Iedereen weet van Vietnam, en Afghanistan was bijzonder vernederend. Toen zei ik al dat het het einde was van het goddeloze Imperium dat geen andere ideologie heeft dan homoseks opdringen aan landen die daar geen behoefte aan hebben. En, dat dat hopelijk het einde van onze bezetting door de VS zou betekenen, maar daar lijkt het helaas niet op.

  Ze kunnen miljoenen doden veroorzaken en een rokende puinhoop achterlaten, maar geen oorlog winnen. Denk niet dat een Amerikaanse GI vrijelijk door Irak kan lopen, dan wordt hij gelyncht, hetzelfde geldt voor Syrië. Als je dat niet kan, heb je niet gewonnen.

  Steeds meer Amerikaanse media geven het toe –
  In een verbazingwekkende draai geven Amerikaanse leugenmedia nu toe dat Oekraïne de oorlog aan het verliezen is

  En nu geeft ook de baas van de NAVO, Jens Stuntelaar, het toe.

  En het was het snelste verlies ooit. Vietnam duurde een decennium of meer, Afghanistan 20 jaar sinds de 9/11 hoax, Irak ook, en in Syrië kunnen de Yanks al meer dan 10 jaar niet winnen.

  In drie maanden tijd is het hele NAVO arsenaal er door gejaagd in Oekraïne en liggen de Westerse economieën in puin.

  De Petrodollar is gesneuveld en het unipolaire systeem is ontploft. De wereld scheidt zich in twee delen, helaas. Het rancuneuze Westen zal elke mogelijkheid tot contact met de rest van de wereld voor ons, burgers, steeds verder inperken. Zie het feit dat wij geen kennis meer mogen nemen van Russische media als een eerste stap.

  RT:

  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei zondag dat de door de VS geleide alliantie ernaar streeft de positie van Oekraïne aan de onderhandelingstafel te versterken, maar voegde eraan toe dat elk vredesakkoord compromissen zou inhouden, ook van grondgebied.

  Stoltenberg sprak op de Kultaranta Talks in Finland, na een ontmoeting met de Finse president Sauli Niinisto. De NAVO-chef zei dat het Westen bereid is “een prijs te betalen” om het Oekraïense leger te versterken, maar dat Kiev enkele territoriale concessies aan Moskou zal moeten doen om het huidige conflict te beëindigen.

  “Vrede is mogelijk,’ zei hij. “De enige vraag is welke prijs je bereid bent te betalen voor vrede? Hoeveel grondgebied, hoeveel onafhankelijkheid, hoeveel soevereiniteit…ben je bereid op te offeren voor vrede?”

  Mooi man. Rusland heeft gewonnen, dus Rusland gaat de voorwaarden bepalen. En het is aan Poetin wanneer hij denkt dat het genoeg is. Het Westen mag zich in de handen knijpen, want Poetin heeft zich steeds extreem gematigd betoond en is misschien bereid tot een compromis in tegenstelling tot de vele Russische hardliners.

  Stoltenberg gaf niet aan welke voorwaarden Oekraïne zou moeten accepteren en zei dat “het aan degenen die de hoogste prijs betalen is om dat oordeel te vellen,” terwijl de NAVO en het Westen wapens blijven leveren aan de Oekraïners om “hun hand te sterken” wanneer uiteindelijk over een regeling wordt onderhandeld.

  De secretaris-generaal sprak zich niet rechtstreeks uit voor het afstaan van Oekraïens grondgebied, maar haalde wel het voorbeeld aan van Finland, dat Karelië afstond aan de Sovjet-Unie als onderdeel van een vredesakkoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stoltenberg beschreef de Fins-Sovjet-regeling als “een van de redenen waarom Finland in staat was de Tweede Wereldoorlog als een onafhankelijke, soevereine natie te boven te komen”.

  De verklaring van Stoltenberg komt er te midden van een groeiend sentiment dat Oekraïne binnenkort door zijn westerse medestanders tot een vredesakkoord kan worden gedwongen. Terwijl Amerikaanse en Britse ambtenaren openlijk volhouden dat Oekraïne zijn oorlog met Rusland “kan winnen”, suggereert een recent rapport van CNN dat ambtenaren in Washington, Londen en Brussel bijeenkomen zonder hun Oekraïense tegenhangers in een poging om een staakt-het-vuren en een vredesregeling te plannen.

  Dit is de ergste nederlaag in de geschiedenis van Amerika.

  Als de Europese ‘leiders’ dat nou ook eindelijk eens in zouden kunnen zien, zouden wij ons ook los kunnen maken van de Amerikaanse overheersing. Wij zijn de enigen op de wereld die nog steeds bezet zijn, en de prijs die we daarvoor betalen qua voedsel, energie en inflatie, loopt elke dag op.

  Geliked door 1 persoon

  • Triumph 1971 zegt:

   Snappen al die z.g.lijers nog steeds niet dat je het nooit wint van Russia vraag maar aan Napoleon of Dolf nog effe doorgaan met Putin te treiteren ze komen er wel achter.

   Like

   • bobzelf zegt:

    Triumph 1971 zegt:
    14 juni 2022 om 21:47

    DANK U . JA RUSLAND !!!!!!!!!!!!!!!!
    SPEELT EEN THUIS WEDSTRIJD

    EN RUSLAND UIT WAS ALTIJD AL VOOR IEDEREEN MOEILIJK TOCH ??

    WHAHAHAHAHAHAHAHAHA WHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    ZE HEBBEN GEEN IDEE … WAT ER NOG OP HUN AFKOMT …

    WE HOUDEN U OP DE HOOGTE

    OOM MISSCHIEN IS EEN STRANDVAKANTIE AAN DE DNEPR IN KIEV EEN IDEETJE

    LEKKER GOEDKOOP OOK

    NEEM WEL UW KEPPELTJE MEE. IS “” IN “” IN KIEV NU . WHAHAHAHAHA

    OOM STUUR NOG WAT WAPENS

    Like

 8. bobzelf zegt:

  4 UUR GELEDEN

  SURRENDER OR DAUDTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

  LPR Volksmilitie: Oekraïense militanten in de Azot-fabriek bevinden zich in een catastrofale situatie
  ongeveer 4 uur geleden Avis Krane

  Luitenant-kolonel Andrey Marochko van de Volksmilitie van de Volksrepubliek Lugansk
  mil-lnr

  14.06.2022, Lugansk.

  De Oekraïense militanten die in de Azot-fabriek zijn geblokkeerd, kunnen alleen in leven blijven als ze zich overgeven, zei luitenant-kolonel Andrey Marochko van de Volksmilitie van de Volksrepubliek Lugansk (LPR) op 14 juni op de Russische 24 tv-zender.

  Hij wees op de catastrofale situatie waarin de Oekraïense troepen zich momenteel bevinden, aangezien ze geen bevoorrading meer hebben. “Degenen die nu bij de Azot-onderneming zijn, zitten klem tussen hamer en aambeeld: aan de ene kant worden ze geblokkeerd door onze eenheden, aan de andere kant wachten de [Oekraïense] strafkrachten op hen”, zei Marochko.

  Daarom suggereerde hij dat de enige juiste uitweg voor de Oekraïense militanten die zich op het grondgebied van de onderneming bevinden, is zich over te geven.

  ‘Ze blijven tenminste in leven. Anders worden ze geëlimineerd’, zei Marochko.

  Hij ontkende verklaringen van de Oekraïense autoriteiten over plannen om burgers te evacueren van het grondgebied van de Azot-fabriek, en benadrukte dat burgers daar worden gegijzeld.

  “Oekraïne probeert nu overeenstemming te bereiken over de evacuatie van deze mensen naar het gebied dat onder haar controle staat, maar ik wil erop wijzen dat dit absoluut niet waar is, aangezien gisteren de laatste brug werd opgeblazen door Oekraïense nationalisten”, zei de luitenant-kolonel. van de LPR Volksmilitie gezegd.

  Marochko benadrukte nogmaals dat het voor een veilige evacuatie van burgers noodzakelijk is om “groene corridors” in de richting van Svatovo te openen, terwijl Oekraïne onder het mom van het zorgen voor het leven van burgers onderhandelt.

  Volgens de LPR-ambassadeur bij de Russische Federatie Rodion Miroshnik worden ongeveer 300-400 Oekraïense soldaten bij Azot door geallieerde troepen geblokkeerd.

  Eerder zei het hoofd van de regionale militaire administratie van Lugansk, aangesteld door Sergey Gaydai, dat er nog ongeveer 500 inwoners, waaronder 40 kinderen, op het grondgebied van de Azot-onderneming waren.

  PLANNETJ HE VAN MIJN OOMPIE ?????????????????

  Like

 9. Hovawart zegt:

  Let maar eens op dat bij de alom verdwijnende flappentappen de frequentie van het bijvullen steeds lager wordt, de cashmachines steeds vaker een leeg ‘geel’ schermpje vertonen en dat door het zachtjes ontmoedigen van contant geld opnemen het een steeds grotere inspanning zal vergen,…….vooral voor ouderen en gehandicapten.
  Dat men nu het contant betalen zo aan banden legt geeft toch te denken voor de nabije toekomst, want hetzelfde restrictieve beleid kunnen ze namelijk nog gemakkelijker afdwingen met uw digitale uitgaven…….wanneer u helemaal geen andere keuze (mogelijkheid) meer heeft….urfckd.

  Geliked door 1 persoon

 10. Niek zegt:

  Slimme mevrouw hoewel ik haar niet mag maar dat is persoonlijk om die zure rotkop en wil niet zeggen dat zij niet goed kon besturen want natuurlijk had zij gelijk zoals elke burger weet dat zuidelijke landen vroeger geld bij drukten om de inflatie te compenseren, 100 peseta voor een gulden terwijl het jaar er voor het nog de helft was. Dat is nu al heel lang een probleem en de Ecb blijft bijdrukken maar is onhoudbaar want de Noordelijke landen kost dit keihard valuta en geld ontwaarding van 15% per jaar en de lijn stijgt en stijgt op alle vlakken van energie tot gas, olie echt werkelijk alles wordt eraan gedaan om ons in een crisis te helpen, waanzin ten top.

  Like

 11. Boike zegt:

  Margaret Thatcher had haar eigenaardigheden. Ik was destijds niet haar grootste fan. Maar ik moet toegeven, dat zij, waar het de waanzin van een groot Europees rijk betrof, toch wel goed in de smiezen had, waar de schoen wrong. Zij zag de gevaren van een verenigd Duitsland en een grote en machtig EU-rijk. Jammer dat zij zo onder druk werd gezet en eraan toe moest geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s