Energiecrisis: Nu toch weer smerige kolen in plaats van schoon aardgas?

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

Om de energiecrisis tenminste een beetje te verlichten, zetten de Europeanen weer in toenemende mate op de door klimaat-fanatiekelingen zo gehate kolen in, die het duidelijk schonere gas moeten vervangen. Die komen nu niet meer uit Rusland, maar o.a. uit Australië, Zuid-Afrika en Indonesië… Tegen peperdure prijzen.

Eigenlijk zou de opwekking van stroom door kolen al lang opgeheven hebben moeten zijn, temeer daar de kolencentrales als vervuilers bekendstaan en absoluut niet in de mooie schone energiewereld van de klimaat-fanatiekelingen passen. Maar omdat de Europese Unie zichzelf met de sancties tegen Rusland op dit moment aan de rand van de totale economische collaps brengt en burgers en ondernemingen zich de hoge energiekosten niet eens meer in beginsel kunnen veroorloven, wordt gewoon in de zure appel gebeten: de kolencentrales worden op veel plaatsen weer in bedrijf genomen.

Omdat Russische kolen echter gesanctioneerd wordt (zodat China daar steeds meer van importeert met enorme kortingen), vallen de Europeanen in toenemende mate terug op leveringen uit Zuid-Afrika en Australië. Volgens “Oilprice.com” kostte daar, vanuit de haven in het Australische Newcastle, een ton op basis van de “free on board”-prijs in juli $ 210,-. In september stegen de prijzen in Newcastle al naar bijna $ 460,- per ton – waarmee ze binnen een korte tijd meer dan verdubbelden. Ter vergelijking: Russische kolen werd eind juli voor $ 150,- per ton verhandeld, wat de Chinezen en Indiërs op hun beurt enorme prijsvoordelen biedt.

Brussel zou nu over de eigen ideologische schaduw heen moeten springen en een einde maken aan de onzinnige sancties tegen de Russische energiesector – en er zou direct weer aardgas door Nord Stream 1 (evenals door Nord Strem 2) kunnen stromen. Maar de haviken waarschuwen ervoor dat men daarmee “Poetins oorlog tegen de Oekraïne” zou financieren. De sancties hebben er ondertussen voor gezorgd dat de Europeanen weliswaar qua volume minder uit Rusland importeren, maar tegelijkertijd qua geld er duidelijk meer voor betalen, omdat de prijzen geëxplodeerd zijn. Tegelijkertijd koopt men Russische olie via India en Russisch vloeibaar gas via China – eveneens met prijsverhogingen voor de handelaars daar. Om maar helemaal te zwijgen over hoeveel landen er in de wereld zijn die er het nut niet van inzien om hun eigen economie te vernietigen, alleen om daarmee Rusland te schaden, zodat al die westelijke sancties uiteindelijk sowieso verzanden en alleen de mensen en ondernemingen in Europa er onder lijden.

Als je bedenkt dat Rusland tot nu toe voor ongeveer 70% van de EU-kolenimport voor de krachtcentrales verantwoordelijk was en dat deze import inmiddels wegens de sancties werd stopgezet, dan wordt ook duidelijk hoe wanhopig met van Europese kant nu op zoek is naar vervangende leveringen. Volgens een bericht van Reuters zou de import van kolen in de EU plus Groot-Brittannië komend jaar met bijna de helft groter zijn dan dit jaar – geleverd door Australië, de Verenigde Staten, Colombia, Zuid-Afrika en in toenemende mate ook Indonesië. Maar met de sterk stijgende marktprijzen wordt ook kolen een steeds duurdere en stinkende vervanging voor het Russische aardgas. Een vervanging, die net zoals het dure vloeibare gas, niet echt milieuvriendelijk is en ook nog eens per schip over de Oceanen getransporteerd moet worden…

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Energiecrisis: Nu toch weer smerige kolen in plaats van schoon aardgas?

 1. Rien E zegt:

  Kolen zijn samengedrukte plant- en boom-resten. Dus niet meer of minder smerig dan het verbranden van hout of biomassa. Maw stop de flauwekul

  Geliked door 1 persoon

 2. delamontagne zegt:

  ……smerige kolen ?, vroeger had je de kolenkachels in de huiskamer, de haarden.
  De betere kool was anthraciet super, de goedkoopste “eierkolen”.
  Dat waren a.h.w. synthetische kolen gemaakt van kolengruis en bij elkaat gehouden door afval teer.
  In de vorm van eieren.
  De ouwetjes hier zullen ’t zich nog wel herinneren, jaren ’50.
  Wat was de blijdschap groot eind jaren jaren ’50.
  Er was gas gevonden in Groningen, de grootste voorraad in heel Europa.
  Iedereen, IEDEREEN zou tot in’t oneindige van goedkope Energie zijn voorzien. (( de Nederlanders wel-te-verstaan ! ))
  Prijs Kuub Gas 0.06 guldens centjes, zou nu zijn Euro 0.03
  Maar ik heb uit berichten begrepen dat je de komma nu 2 plaatsen naar Rechts moet verschuiven voor de prijs
  Als men nu weer nootgedwongen op kolen moet overgaan, zouden dan de tijden van de dodelijk “SMOG” zoals toen in London weer terug kunnen keren…………..?
  ( zou die oplichtert “Swiebert” die met z’n kornuiten miljoenen aan mondkapjes heeft verdiend een vooruit-ziende blik hebben gehad met oog op die mogelijk terugkerende Smog. )
  Die kapjes zijn natuurlijk beter dan die van deze Bobby uit Londen met z’n primitief maskertje.

  Meer dan 60 jaar geleden voltrok zich een humanitaire ramp in Londen. De Britse hoofdstad werd dagenlang gegijzeld door een dikke laag smog. Toen de hemel weer opklaarde, bleek dat zo’n 12.000 mensen het leven hadden gelaten.
  BRON:
  https://www.hln.be/nieuws/in-1952-stierven-12-000-mensen-in-londen-nu-kennen-we-eindelijk-de-reden~a014ebf1/

  Geliked door 1 persoon

 3. BosscheBol zegt:

  In Zuid-Frankrijk is ITER in aanbouw, een miljardenproject voor onderzoek naar de gedroomde energiebron: kernfusie. De brandstof kan uit water gemaakt worden maar later kan een betere brandstof van de maan gehaald worden (daarom heeft China zoveel interesse in reizen naar de maan): Helium 3. Er komt bij dat proces nauwelijks radio-activiteit vrij. De science fiction film “Moon” uit 2009 geeft een goed beeld van de winning van He3 op de maan. Nog weer later kan nog veel meer Helium 3 van Mercurius gehaald worden.
  Het is een goedkope vorm van energie waar de mens eeuwen mee toe kan.
  De Russen doen mee met ITER en nu beginnen de Europeanen bang te worden dat zij zich zullen terugtrekken.
  Ja, een ongeluk komt nooit alleen …

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/4816037/poetin-kan-ons-nog-erger-aandoen-dan-de-gaskraan-dichtdraaien-de-meest-complexe-puzzel-ter-wereld

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernfusie

  Geliked door 1 persoon

 4. Svalbard zegt:

  Misschien moeten we eens onderzoeken of het handig is om sommige gesloten kolenmijnen weer te openen? Er zijn veel mijnen die weer zouden kunnen produceren, Zuid Limburg, Duitsland, Wales, Polen.
  Want per schip kolen aanvoeren vanaf de andere kant van de wereld kost ook veel stookolie.

  Like

 5. R Thomasson zegt:

  Het gekke is dat Polen heeft kolen, Tsjechië heeft kolen, Duitsland heeft nog BERGEN KOLEN in de Ruhr gebied en de Saar, Nederland heeft nog genoeg kolen in Limburg, VK zit barstensvol kolen in Wales en andere delen van het koninkrijk. Er wordt geld gegooid voor nop; voor een vals spelletje van de globalistische monsters. Ook de sluiting van de kerncentrales was een AKTE VAN DEBILITEIT. De Polen echter zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Zij weten dat de “lieve EU vrienden uit het westen” zijn misschien op hun manier aardige mensen, MAAR ZE ZIJN ONBETROUWBAAR!!!! Zij waren het niet in 1938 – 1939, en zij zijn het nog steeds niet. Een vos verliest wel zijn haar, maar niet zijn lelijke streken. Als mensen met al te veel slechte ervaringen, hebben zij besloten niet naar het gejank en geouwehoer te luisteren van de VALSE KLIMAAT GAJES. Dus, zij hebben nog veel meer kolencentrales geopend. In tijd van nood hebben ze genoeg energie uit eigen bodem. Ik ben niet zo gek op Emmanuel Macron, maar ten opzichte van kerncentrale heeft hij volkomen gelijk. Alle kerncentrales van Frankrijk werken nu op volle toeren, en er worden meer kerncentrales gebouwd. Ook Frankrijk zegt SAMEN VOOR ONS EIGEN, laat de rest de rambam krijgen. Wij kunnen iets van ze leren. https://www.youtube.com/watch?v=9U46uIc1D2Y

  Geliked door 2 people

  • delamontagne zegt:

   Ik betaal hier Euro o.185 per kWh Heure Plein en heb op 4 plekken electrische radiatoren [ aan de muur ].
   Om die windmolens te zien moet ik een eind noordwaarts rijden ( het waait hier vrijwel nooit…….) en vreemd genoeg met al die zon zie ik ook nauwelijks die [ afschuwelijke ] zwarte zonnepanelen op de daken.

   Like

 6. Andre zegt:

  In Nederland zijn de kolencentrales helemaal niet dicht geweest! Ook het gasnetwerk rond Groningen wordt op het moment weer in gereedheid gebracht voor vol gas en Rob Jetten maar rond lopen met een tampon in z n reet. Wat een flut kerel op een ongelofelijk dom minister postje.

  Like

 7. LUCIA zegt:

  Groen of smerig… het interesseert ze niet, het gaat er alleen om maximale chaos te creëren en daarbij een bepaald percentage van het domme deel van het volk mee te krijgen, dat is het gewoon. Wat ze vandaag propageren wordt morgen afgeschaft of zelfs verboden, het zal ze worst wezen…. principes, ach hou toch op, een rat heeft meer principes, dan de gemiddelde politicus.

  Geliked door 3 people

 8. Patriot zegt:

  antraciet en met name de Russische antraciet is net zo schoon en soms schoner dan aardgas.
  Tot voor kort mochten in de Poolse steden daarom alleen Russisch antraciet gestookt worden en geen Poolse vetkolen omdat de Poolse vetkool voor smog en stankoverlast zorgen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Als het politiek zo uit komt zijn kolen helemaal niet smerig.
  Dat is zo’n ding dat je moet onthouden.
  Ook Nederlands gas is niet smerig maar Russisch gas, dat is pas vuiligheid.
  Whahahahaha

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s