Saoedi-Arabië bekritiseert de VS wegens manipulatie van brandstofprijzen

(Vertaling: E.J. Bron)

Zoals bekend beïnvloeden schommelingen bij de Amerikaanse aardoliereserves de globale markt. Een stijging drukt in de regel de prijs naar beneden. De geopolitieke verbanden zijn iets complexer. Het gebruik van noodvoorraden in de VS baart Saoedi-Arabië zorgen. De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, heeft dinsdag kritiek gehad op meerdere landen om door het gebruik van hun noodvoorraden aan aardolie de brandstofmarkten te manipuleren. Volgens de minister zouden de regeringen in plaats daarvan alle tekorten bij de aardolieverzorging moeten verminderen. Tijdens een conferentie in Riyad zei Abdulaziz:

Het is mijn vaste verplichting om aan de wereld duidelijk te maken dat het vrijgeven van noodreserves in komende maanden pijnlijk zou kunnen blijken te zijn.”

Deze uitlating was volgens informatie van het persbureau Reuters een duidelijke kritiek aan het adres van de VS, nadat de regering van Joe Biden had besloten om ruwe olie uit de nationale reserves te verkopen om de benzineprijzen voor de tussentijdse verkiezingen op 8 november te verlagen. De Amerikaanse autoriteiten motiveerden de stap met de noodzakelijkheid om de energiezekerheid in het land te bevorderen.

Dreigingen uit Washington

De betrekkingen tussen de VS en de Golf-monarchie waren begin oktober zichtbaar vertroebeld, nadat de door Saoedi-Arabië aangevoerde organisatie van olie exporterend elanden OPEC+ overeengekomen was om de productie van olie vanaf november met 2 miljoen barrel per dag te verminderen.

Voor Washington, dat zich direct tegen elke productieverlaging had uitgesproken, kwam dit besluit als een complete verrassing. De Amerikaanse president toonde zich “teleurgesteld van het kortzichtige besluit” van de OPEC+. Tegelijkertijd kondigde Biden bepaalde consequenties voor de bilaterale relatie met Saoedi-Arabië aan, om dat hij achter de beslissing van de OPEC+ een afspraak met Rusland vermoedt.

Wij zijn met Saoedi-Arabië”

Toen de Saoedische minister van Energie er naar gevraagd werd hoe de relatie met Washington weer op het juiste spoor zou zijn te brengen, antwoordde hij dat zijn land besloten zou hebben de “rijpere partij” te zijn.

Ik hoor steeds opnieuw ´Zijn jullie met ons of tegen ons?´ Is er bijvoorbeeld geen ruimte voor ´Wij zijn met Saoedi-Arabië en met het volk van Saoedi-Arabië?´.”

De VS en de olierijke Golf-monarchie zijn eigenlijk al tientallen jaren lang partners. Hoewel Biden deze zomer een bezoek gebracht heeft aan Saoedi-Arabië, blijft de relatie niet in de laatste plaats vanwege de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi belast. Khashoggi werd vier jaar geleden in Istanboel door een moordcommando uit Riyad vermoord. Amerikaanse geheime diensten maken de Saoedische kroonprins, Mohammed bin Salman, daarvoor verantwoordelijk. Die wijst de beschuldiging af.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Saoedi-Arabië bekritiseert de VS wegens manipulatie van brandstofprijzen

  1. bobzelf zegt:

    DUS ?? KIEKEBOEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    IK ZOU GAAN RENNEN MET MIJN STIJVE PIK …

    UW LAATSTE UITNODIGING . TOTDAT DE DOOD ER OP VOLGT . DENK IK

    Poetin roept op tot een nieuwe wereldorde in zijn jaarlijkse Valdai-speech.
    ‘Amerika heeft de wereld niets te bieden behalve overheersing.’
    De Russische president Vladimir Poetin schold uit tegen de VS en zijn bondgenoten in het Westen en riep de andere landen in de niet-gebonden wereld op om samen met Rusland een nieuwe multipolaire wereld op te bouwen tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de Valdai Discussion Club op 27 oktober.
    Poetin maakte onderscheid tussen liberalisme en het neoliberale model van de wereldorde in Amerikaanse stijl dat “de wereld niets anders te bieden heeft dan het behoud van haar dominantie”.
    De president vervolgde dat ‘echte democratie in een multipolaire wereld allereerst de mogelijkheid veronderstelt voor elke natie, elke samenleving en elke beschaving om hun eigen weg te kiezen, hun eigen sociaal-politieke systeem.
    Als de Verenigde Staten, de landen van de Europese Unie dit recht hebben, dan hebben de Aziatische landen, de islamitische staten, de monarchieën van de Perzische Golf en de staten van andere continenten dat zeker ook’, merkte Poetin op.

    U WEET WEL DIE MAN DIE NIET DEUGT. IK BEN HET NIET ALTIJD MET HEM EENS WANT ????

    NOU IKKE GODVERDOMME WEL HOOR. WHAHAHAHAHA

    OOM ATHENS STRANDSTOEL

    Geliked door 1 persoon

  2. saddy zegt:

    Dit stuk gaat eigenlijk meer over relatie-beheer dan over geld.

    Trump was wat dat betreft met afstand eerlijker en slimmer.

    Like

Plaats een reactie