Fragiele Europese solidariteit: Frankrijk en Italië maken ruzie vanwege de opname van asielzoekers

(Vertaling: E.J. Bron)

Met de asielpolitiek gaat de volgende breukzone in de Europese Unie open – en het sterker worden van de rechtse krachten verhoogt de spanningen. Nu escaleert tussen Frankrijk en Italië de ruzie om de opname van migranten. De regering in Parijs wil meer dan 3500 asielzoekers, die in Italië aangekomen waren en tot wier opname ze zich eerst bereid had verklaard, niet opnemen. Bovendien zal Frankrijk de controles aan zijn grenzen met Italië opvoeren, deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs mee.

Frankrijk bevestigde zijn standpunt wat betreft de opname van “vluchtelingen” en staat erop dat de regel, volgens welke “reddings”schepen moeten aanmeren in de dichtstbijzijnde haven, gehandhaafd blijft. “De Europese regel zegt dat het schip de dichtstbijzijnde haven moet aandoen, en dat is een Italiaanse haven”, zei de Franse minister van Economische Zaken en Financiën Bruno Le Maire in een interview. Zodoende schuift Parijs de Italianen de Zwarte Piet toe. De regering stelt zich op het standpunt dat de opname van steeds meer migranten uit de Middellandse Zee, die door de desbetreffende NGO´s naar Italië gebracht worden, een “Italiaanse verantwoordelijkheid” zou zijn. Meerdere ministers van de regering-Macron lieten zich in deze zin uit.

De naar verhouding harde Franse houding is een direct gevolg van de laatste parlementsverkiezingen in juni. Het rechtse Rassemblement National onder Marine Le Pen kon daarbij haar aantal zetels in het Franse parlement vertienvoudigen en dringt de nieuwe Franse regering onder president Macron scherp naar rechts.

Dat doet de veel bezworen Europese solidariteit geen goed. Want ook in Rome worden sinds de laatste parlementsverkiezing nationale belangen met grote letters geschreven. De nieuwe Italiaanse minister-president Giorgia Meloni van de rechtse “Fratelli d´Italia” maakt, gericht aan het adres van de Franse buurman, duidelijk: “De immigratienoodtoestand is een Europese aangelegenheid en moet als zodanig onder volledige inachtneming van de mensenrechten en van het legaliteitsprincipe worden aangepakt.” Dat zal in het vervolg nog moeilijker zijn dan tot nu toe al.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Fragiele Europese solidariteit: Frankrijk en Italië maken ruzie vanwege de opname van asielzoekers

  1. Boike zegt:

    Goed zo, ga lekker door met vechten.
    Hoe meer ruzie de leden van de EU onderling maken, des te eerder zullen we de zegen van het uiteenvallen van deze satanische club ervaren.

    Geliked door 1 persoon

  2. Henk der Niederländer zegt:

    Die achterlijken in de Europese regeringen blijven maar soebatten over die immigratieshit.
    Maar als diezelfde regeringen nou eens beginnen met het beestje bij naam te noemen en die zogenaamde hulpschepen gewoon eens gaan benoemen wat het werkelijk zijn namelijk mensensmokkelaars.
    Want als die immigranten dus naar de dichtst bijzijnde haven gebracht moeten worden is dat gewoon in Libie en niet een Italiaanse haven, of een Franse haven.
    Het lijkt er nogal verdacht veel op dat regeringen bang zijn van het gajes wat achter die smokkelschepen zit.
    Daarbij komt dat dit soort organisaties zwaar gesubsidieert worden uit enerzijds belasting geld en anderzijds door zogenaamde VZW’s zoals de Nederlandse postcode loterij.
    Het wordt dus een vrij simpel gegeven als je deze smokkelschepen benoemd als wat ze zijn en kunnen deze VZW’s aangepakt worden als zijnde financiers van misdadige organisaties.
    Het is allemaal niet zo moeilijk als ze maar willen.
    Daarom als je bovenstaand goed begrijpt willen regeringen dat hele probleem niet aanpakken en oplossen, maar deze hele shit gewooon door laten etteren.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ravian zegt:

    “De Europese regel zegt dat het schip de dichtstbijzijnde haven moet aandoen, en dat is een Italiaanse haven”

    Nee, dat is een Libische of een Tunesische haven…

    Like

Plaats een reactie