Tijd om af te rekenen

(Door: Wim van Schaik)

Het ‘feest van de democratie’ kan weer beginnen. Op 15 maart belonen de kiezers de politici die het in hun ogen goed hebben gedaan en bestraffen de anderen. Tenminste, zo zou het moeten gaan…

De werkelijkheid ziet er heel anders uit. Voor wie het circus van representatieve democratie en getrapte verkiezingen doorziet, is er niet veel te feesten. En voor de goedgelovige feestvierders volgt al heel snel de kater. Om te beginnen kan de zogenaamde representatieve democratie meteen in de prullenmand. De vers gekozen parlementsleden zijn geselecteerd op volgzaamheid en voegen zich vanaf dag één naar de partijtucht. De komende vier jaar trekken zij zich niets meer van hun kiezers aan. Het enige belang dat zij zullen vertegenwoordigen is het partijbelang dat samenvalt met hun eigen belang. Daarvoor slikken zij veel. Heel veel. Zelfs hele meloenen…

Bij de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten nam slechts iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden de moeite om naar het stemlokaal te komen. Bijna de helft had dus helemaal geen zin in dat zogenaamde feestje. O, o, wat zijn de politici bezorgd over die matige opkomst. Terecht, want het knabbelt aan de legitimiteit van hun ‘mandaat’. Beter dan die gespeelde bezorgdheid zou zijn als zij eens zouden stoppen met consequent de zorgen en wensen van hun kiezers te negeren. Niet meer liegen zou ook helpen. Net als gewoon uitvoeren wat de Kamer het kabinet opdraagt.

We zitten al veel te lang opgezadeld met politici die maar één bedoeling hebben: de macht veroveren om deze vervolgens, wat het ook kost, te behouden om ongehinderd aan de eigen carrière te kunnen werken. Van inspraak door burgers moeten ze in Den Haag niets hebben. Wat voor inspraak moet doorgaan, is zo geformaliseerd dat het niet meer dan een fopspeen is. Het enige echte inspraakinstrument dat referendum heet – ook al was het een afgezwakte versie – werd direct na verkiezingen in de kliko gedeponeerd. Zo kon beleid dat nooit inzet was van de verkiezingen rap uitgevoerd worden. Het volk moet gewoon zijn muil houden.

Dat brengt ons bij het cruciale punt als het gaat om verkiezingen. Kijk niet vooruit. Luister niet naar gladde praatjes. Geloof de mooie beloften niet. Wantrouw plotselinge meevallers en cadeautjes. Roep in herinnering welke partijen met hun kadaverdiscipline hun kiezers in de steek lieten en zo de laatste resten van wat door moet gaan voor een democratie om zeep hielpen. Luister niet naar wat er nu met de verkiezingen in zicht gezegd wordt over gezin, grenzen, koopkracht, EU enz. Vergeet niet en vergeef niet! Straf genadeloos af wat de machtspartijen VVD, CDA, D66 en CU met hun lakeien PvdA, GroenLinks en Volt ons land hebben aangedaan.

Kijk niet naar de nep-debatten van de staatsomroep. Negeer de schijnvertoning bij dat linkse bestel tussen links en nog linkser. Dat de partijdige voorzitter in de Tweede Kamer de oppositie het woord ontneemt, is schandalig. Dat Rutte niet met de oppositie in debat wil (durft?) is een schaamteloze, doorzichtige tactiek om niet geconfronteerd te worden met zijn valse beloften en aperte leugens, met zijn falende beleid en afbraak van Nederland. Hij is als de dood om afgerekend te worden op zijn daden. En daar zijn nu net de verkiezingen voor. Niet om waardeloze en leugenachtige verkooppraatjes te belonen.

Onbegrijpelijk naïef is het dat mensen waarde hechten aan door de macht en NGO’s gesubsidieerde en gemanipuleerde stemwijzers. Die stemwijzers zijn gebaseerd op verkiezingsprogramma’s en zeggen helemaal niets. Na de verkiezingen verdwijnen die programma’s namelijk meteen in de onderste la van een bureau dat naar de kelder verhuisd is. Echte kieswijzers zouden moeten laten zien of partijen in de afgelopen jaren hun beloften nagekomen zijn. En reken maar: het ontbreken van resultaten in het verleden, geeft de garantie dat het in de toekomst ook niks wordt.

Het moet anders. Het kan ook anders. Dat bewezen de inwoners van de Zuid-Hollandse plaats Barendrecht. Daar haalde lokale partij ‘Echt voor Barendrecht’ (EVB) in 2018 bij de verkiezingen voor de Gemeenteraad maar liefst 14 van de 29 zetels. In één klap dus met afstand de grootste partij van Barendrecht! Dat was schrikken voor de zittende macht. Maar, in plaats van te luisteren naar de kiezers sloten de zes andere partijen de nieuwkomer uit en smeedden samen een coalitie. Dat hebben ze geweten.

Door EVB uit te sluiten, moesten de kiezers begrijpen wie het in Barendrecht voor het zeggen hadden. De zittende partijen rekenden op dezelfde reflex van de kiezers die we ook zien bij uitsluiting van een landelijke partij: “Wat voor zin heeft stemmen als de gevestigde partijen jouw partij (zoals nu gebeurt met PVV en FvD) weren?” Dat bleek echter een miskleun van jewelste. De kiezers in Barendrecht waren de schoffering door de gevestigde partijen in 2018 niet vergeten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 rekenden ze massaal en keihard af met de gevestigde partijen en bezorgden zij lokale partij EVB een overwinning die te groot was om te negeren. Met twintig van de 29 zetels (69%) heeft EVB nu een absolute meerderheid in Barendrecht.

Na de moord op Pim Fortuyn zagen we iets vergelijkbaars. Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd met 26 zetels de grootste nieuwkomer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis en de tweede partij van het land. De kiezer had de demoniserende linkse partijen een niet mis te verstane afstraffing gegeven. Het grote verschil met nu is dat in 2002 de LPF niet werd uitgesloten van regeringsdeelname, zoals men nu met wel met PVV en FvD doet. Wellicht zag men al aankomen dat zonder Fortuyn de partij snel uiteen zou vallen…

Belangrijk is dat de ontevreden en inmiddels ook met dagelijkse problemen opgezadelde kiezer gaat stemmen en niet thuis blijft omdat het niet uitkomt, te koud is, regent of ‘toch niets uithaalt’. Denk aan alle leugens tijdens corona. Denk aan de afbraak van Nederland. Bedenk hoe je letterlijk in de kou zit en op rantsoen staat. Hoe de zittende macht ons en onze kinderen en kleinkinderen een oorlog in rommelt. Tijd om af te rekenen. Hoogtijd!

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Tijd om af te rekenen

  1. bobzelf zegt:

    IK WIL NIET ZEUREN HOOR …
    MAAR HEEFT IEMAND ENIG IDEE WAAR
    DHR .Jan Stolk
    IS GEBLEVEN ??

    HIJ IS ZO DOODSTIL 23 UUR NA ZIJN STUKKIE PROZA .??

    WHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHAA

    OOM DE MH-17 MEDEWERKER WHAHAHAHA .

    ONZE NIEUWE GEBRADEN HAAN . WHAHAHAHAH

    Geliked door 4 people

  2. stradivotsi zegt:

    Niets aan toe te voegen, goed beschreven artikel

    Like

  3. Hovawart zegt:

    Dat Domoren66, Christelijke DomorenAppèl en de VerenigingVanDomoren het referendum om zeep hebben geholpen, ons land cadeau gaven aan de EU, de grenzen opende en hordes gelukzoekers binnenhalen doet sterk het vermoeden rijzen dat het stemrecht voor de democratie ook wel bij de wet verboden zal worden door een paar sLinksche wetswijzigingen…….we zijn in goede handen.

    Geliked door 2 people

    • BigLJohn zegt:

      Hovawart; Indirect bestaat het stemrecht al niet meer, dus het zal dus ook nooit verboden gaan worden. We worden gelijk een hond een worst voorgehouden, maar wel eentje die we nooit kunnen pakken.

      Geliked door 1 persoon

  4. antiislamnu zegt:

    Dus stem op de enige echte oppositie de heer Baudet

    Like

  5. Ravian zegt:

    Het ‘feest van de democratie’ is meer een incestueuze orgie voor het partijkartel en de linkse media.
    Dat maar de helft van de kiezers gaat stemmen betekend vervolgens dat je stem TWEE keer zoveel waard is.
    Kom dus van je luie reet en doe je burgerplicht, stem ze eindelijk weg die klootzakken…

    Geliked door 2 people

  6. BigLJohn zegt:

    Kijk maar op wie je wil kiezen, van mij mag u. Op de linksen, waaronder ook VVD. CDA, Christen-unie en D66 ? Of op de gecontroleerde oppositie van de PVV, BBB en Ja1 ? Of op diegenen die compleet monddood zijn gemaakt zijnde het FVD. Tel daarbij op de fraude die gepleegd zal worden op de uitslagen en u gaat voor Jan met de korte achternaam naar de stembus om zich van voor en achter te laten naaien door het bestaande WEF kabinet. Ons land gaat gebukt onder een linkse WEF-tirannie en men doet u geloven dat er zoiets bestaat als eerlijke verkiezingen. Alweer een sprookje erbij, maar dan eentje voor onvolwassenen.

    Geliked door 2 people

  7. bobzelf zegt:

    Ravian zegt:
    8 maart 2023 om 20:12

    IK KOM DERAN MAKKER.

    GA GODVERDEGODVER STEMMEN .

    EN ALS JE NIET GAAT STEMMEN

    HOUDT DAN VOOR EEUWIG JE MUIL DICHT .

    SPREUK OUWE BOB DE KOPERSLAGER
    MIJN GEWELDIGE VADER GEBOREN 1915

    Like

  8. scherpschutter1943 zegt:

    Komt ie weer”De staat is je ergste vijand”. Dus is rutte als mp………………….?

    Like

  9. J.v.d.Heijden zegt:

    Democracy is when two wolves and a sheep
    decide what’s for dinner…

    Geliked door 1 persoon

  10. koddebeier zegt:

    Democratie ?????? Er zal wel weer flink geknoeid worden met de uitslag.
    Een andere regering is zo goed als onmogelijk .

    Geliked door 4 people

  11. ronjaspers zegt:

    Ik beperk mij tot europa,achter bijna iedere regering zit een schaduwregering.Met uitzondering van hongarije,de meeste politici zijn omgekocht of gechanteerd.Hier in europa regeert de bilderberg groep (WEF) de corrupte politici voeren uit wat hun opgedragen wordt.Die rutte is een bilderberger net als ollongkreng en kaag.

    Geliked door 2 people

  12. Boike zegt:

    Ik hoor steeds meer mensen er prat op gaan, dat ze niet meer gaan stemmen. Stemmen zou geen zin meer hebben. De verkiezingen worden immers toch gestolen. Er is zoveel gelogen en bedrogen, dat het vertrouwen in de democratie is geschonden.
    Maar is niet gaan stemmen wel een juiste keuze ??? Er zijn echter meer opties.

    Optie 1 – Niet gaan stemmen.
    U geeft inderdaad een signaal af, dat u ontevreden bent met de huidige politieke ontwikkelingen.
    Dat signaal wordt door de machthebbers uiteraard volkomen genegeerd. Ze krijgen geen tegenstemmen en behalen dus weer de meerdeheid. Ze blijven gewoon op het pluche zitten. Als u wegblijft, is uw stem wel verloren. En daar dan achteraf over gaan klagen, is natuurlijk wel een beetje dubbelzinnig.
    Uw naam komt echter wel in het kiesregister voor. Als u gaat stemmen, wordt uw naam afgevinkt. Als u niet gaat stemmen, staat u dus wel als weigeraar geregistreerd. Dat kunt u natuurlijk negeren. Maar wat gaat u doen, als het tegen u gebruikt gaat worden ??? Zou tegenwoordig immers zomaar kunnen.
    Niet gaan stemmen is derhalve natuurlijk niet zo slim.

    Optie 2 – Gewoon gaan stemmen.
    In dit geval maakt u gebruik van uw wettelijk kiesrecht. U stemt gewoon op de partij en/of kandidaat van uw keuze. Dit uiteraard in de veronderstelling dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen.
    U staat in dit geval niet geregistreerd als weigeraar. En dat zal dus ook niet tegen u gebruikt kunnen worden. In geval van fraude heeft men ten minste 2 stemmen nodig, om het effect van uw stemgedrag ongedaan te maken.

    Optie 3 – Blanco stemmen.
    U meldt zich gewoon op het stembureau en u neemt het stembiljet mee in het stemhokje, maar u maakt geen enkel vakje rood.
    Ook in dit geval staat u dus niet geregistreerd als weigeraar. En dat kan ook niet tegen u gebruikt gaan worden. Uw stem is echter wel verloren. U geeft wel een duidelijk signaal af van ontevredenheid met de huidige machthebbers. Op uw stembiljet kan in de achterkamertjes echter alsnog een vakje worden rood gemaakt. Met andere woorden u laat een opening voor fraude. Bovendien heeft het effect op de rekenkunsten bij het vaststellen van de kiesdeler (het aantal stemmen dat nodig is voor een zetel).

    Optie 4 – Ongeldig stemmen.
    Ook in dit geval meldt u zich gewoon op het stembureau en neemt u het stembiljet mee in het stemhokje en u doet wat anders, dan één vakje rood maken. Ook nu staat u dus niet geregistreerd als weigeraar. En dat kan ook niet tegen u gebruikt gaan worden. U geeft wel een duidelijk signaal af van ontevredenheid met de huidige machthebbers. Uw stem is echter wel verloren. Eventueel kan men uw ongeldig stembiljetten in de achterkamertjes wel vervangen door een ander biljet. Ongeldig stemmen heeft hetzelfde effect als een blanco stem bij het vaststellen van de kiesdeler.

    Optie 5 – Stemmen op de laatste of een-na-laatste kandidaat van een kleine partij.
    Ook in dit geval staat u dus niet geregistreerd als weigeraar. En dat kan ook niet tegen u gebruikt gaan worden. U geeft wel een duidelijk signaal af van ontevredenheid met de huidige machthebbers. Frauderen is wat moeilijker; uw vreemde stemgedrag is niet zo gemakkelijk te verdoezelen in de officiële verslaggeving ??? U beïnvloedt ook in gunstige zin de berekening van de kiesdeler.
    En als voldoende mensen van deze optie gebruik maken, is er een redelijke kans, dat kandidaten, die eigenlijk onverkiesbaar werden geacht, toch een zetel verwerven. En dat kan behoorlijk vervelend uitpakken voor de machthebbers op het pluche.

    Laten we elkaar vooral geen mietje noemen. Ook de verkiezingen van volgende week zullen, zoals wel vaker, mogelijk weer gestolen en gefraudeerd worden.

    Hou er rekening mee, dat veel mensen uit gewoonte of onwetendheid wederom op dezelfde partij stemmen als zij gewend zijn.

    Ook zullen kiezers, die bij vorige verkiezingen bewust of uit traditie op een coalitiepartij hebben gestemd, dat wellicht weer gaan doen en stemmen op een andere partij en/of andere opties niet overwegen. De coalitie zal daardoor zonder meer in het voordeel zijn.

    Ik ga u uiteraard niet adviseren op welke partij en/of kandidaat u moet gaan stemmen en voor welke optie u zou moeten kiezen. Dat is uw persoonlijke verantwoordelijkheid. Ik heb slechts willen aangeven, dat u meerdere opties heeft. De keuze is aan u.

    Maak eventueel wel een foto van uw stembiljet. Dan heeft u altijd een bewijsstuk achter de hand.

    Like

  13. willem zegt:

    Goed artikel.
    Al vanaf het moment dat joop den uyl de gastarbeiders toesteming gaf om de family naar Nederland te halen waren all mensen die ik kende tegen de instroom van buitenlanders en nu 50-60 jaar later zijn ze in de grote steden de meerderheid, hoe is dat godverdome mogelijk.

    Like

Plaats een reactie