Pasen – een oeroud heidens feest

(Vertaling: E.J. Bron)

Het Paasfeest wordt tegenwoordig graag als belangrijkste feest van de christenen beschouwd. Maar heel weinig mensen zijn zich er waarschijnlijk van bewust dat het al veel ouder en van Indo-Germaanse oorsprong is.

Het blootleggen van deze heidense wortels uit de voorchristelijke tijd verklaart de grote betekenis van dit lentefeest in de loop van het jaar en in de gebruiken: net als Kerst maakt het deel uit van Europese oeroude traditie.

Onze aan de natuur gebonden voorouders vierden hun feesten in de loop van het jaar zoals ze uit het natuurgebeuren voortkwamen. Daarom valt Pasen altijd op de eerste zondag na volle maan, die op de dag- en nachtevening in de lente volgt. Hiermee is verklaard waarom Pasen – in tegenstelling tot de zomer- en winter zonnewende (en dus Kerstmis) – elk jaar op een andere dag wordt gevierd.

In het oosten gaat de zon op

De Duitse naam voor Pasen, “Ostern”, wordt verschillend geduid. De naam houdt zeker verband met de naam “Osten”, want in deze hemelrichting gaat voor de mensen in ons leefgebied de zon op. En juist in de lente wordt het nu immers weer warmer stralende zonlicht na de lange tijd van kou en duisternis als levenschenkende kracht gewenst en begroet.

Jacob Grimm leidde door filologische vergelijkingen de “Ostara” (van “Eostrae”) van een Germaanse lentegodin af. In het vergelijkende religieonderzoek wordt een Indo-Germaanse godin van de dageraad aangenomen, zoals de Griekse Eos, de Romeinse Aurora en de Litouwse Aušrinė laten zien.

Brandende Paaswielen

De gebruiken van de carnavalstijd laten ons de strijd tussen winter en zomer/lente zien, die natuurgetrouw door de lente wordt gewonnen. Ter afsluiting wordt de winter als heks of stropop (stro als zinnebeeld van de dood, het onvruchtbare) uitgedreven, verdronken of verbrand. Het leven kan weer opbloeien…

De vuren, die op de eerste zondag van de vasten (de zondag na Vastenavond dinsdag) op de bergen opvlammen, moeten het oude, vermolmde verdelgen en reinigend werken. In verschillende Duitse landschappen worden ze op verschillende dagen aangestoken tot aan de Paasvuren toe. In veel streken rollen de brandende Paaswielen van de bergen. Van de velden, waar de raderen overheen rollen, belooft de boer zich een bijzonder goede oogst.

Levenswater

Behalve vuur speelt ook water in al onze gebruiken een wezenlijke rol. De drie schikgodinnen zitten bij de levensbron en bepalen de lotgevallen. In veel van onze oude sprookjes vinden we de bron terug. De christelijke kerk heeft de betekenis van het water voor de mensen van het oude Europa ingezien en als doop- en wijwater in zijn rituelen ingebonden.

In steden is het tegenwoordig nauwelijks nog gebruikelijk om Paasvuren aan te steken. Op het platteland branden ze nog af en toe op een nabije berg of op een speciale plaats. De bekendste zinnebeelden van Pasen zijn het Paasei en de Paashaas, beide vruchtbaarheidssymbolen. Het ei is de bron van het leven überhaupt. De Paaseieren werden vroeger uitsluitend rood geverfd. Rood, de kleur van het leven, van het bloed en van de liefde, vinden we daarom ook als belangrijkste kleur in de overgeleverde klederdracht en volkskundige breiwerk.

Van de haas is bekend dat ze talrijke jongen ter wereld brengt (vandaar de uitspraak “zich als konijnen vermenigvuldigen”). Zodoende is zij ook zinnebeeld van de vruchtbaarheid en van het leven. Juist in de lente worden de jonge dieren geboren (lammetjes, kuikentjes, konijntjes…). Het christelijke symbool van het Paaslam had zodoende oorspronkelijk waarschijnlijk een heel andere betekenis! Rondom Pasen kun je veel hazen over de velden zien huppelen – de Paashaas is onderweg…

Bron:
auf1.info

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Pasen – een oeroud heidens feest

  1. karton zegt:

    Als ik alle “ellende” in ’t artikel zo lees, ben ik zéér tevreden met aan paar extra eitjes en een Paasstol.

    Geliked door 1 persoon

  2. bobzelf zegt:

    GOHHHHH WAT EEN TEGENVALLER VOOR
    ONZE CHRISSSTEN SPROOKJES BOEK VERTELLERS

    BENNIE VERTEL JIJ NOU EFFE DAT VERHAAL OP DE SINAI MET DIE 15 GEBODEN …….

    WAT ER MIS GING. !!!

    OOOH DAT WAS JE NOG NIET OPGEVALLEN ALS KENNER ??

    WHAHAHAHAHA

    NOU DAN ZOEK IK HET WEL EFFE OP ,

    OP JE JEZUS REDT WEER NIET SITE

    WHAHAHA GENIAAL BOBBIE ……

    p.s. MOET IK NOU WEL OF NIET NAAR GEVERFDE EIEREN ZOEKEN

    GOHH. WEL BLIJ . DAT DIE SPIJKERS EN DIE KROON MET VEEL DOORNEN AF MOCHT. PFFFFTTTTT

    JODEN NOEMEN SPIJKERS DOOR JE SCHEENBENEN EN HANDEN EN EEN DOORNEN KROON DIEP IN JE SCHEDEL GEDRUKT EN ALS AFSLUITER EEN SPEER IN JE FLIKKER

    GOEDE VRIJDAG ??????????????????????????????????????

    NOU DAN VRAAG IK ME WEL AF .VOOR IEMAND MET HERSEN

    WAT IS DAN EEN SLECHTE DONDERDAG ???

    BENNIELULMETVINGERS KOM ER MAAR IN

    Geliked door 1 persoon

  3. bobzelf zegt:

    HHHEEE BENNIELOSEREERSTEKLAS

    De gebruiken van de carnavalstijd laten ons de strijd tussen winter en zomer/lente zien, die natuurgetrouw door de lente wordt gewonnen.

    HE ZAT OME BOB TOCH GOED HE. MET DAT CARNAVALSBEESIE

    “”DAT GOUDEN KALF VAN JOU “” WHAHAHAHAHA

    DE SPROOKJES VAN OME BENNIE …

    KOMT U ER NIET UIT DAN ZOEK JE HET ZELF MAAR UIT OF OP TOCH

    DE ECHTE JOODSE GEWOONTES. STEEKT U DE MOORD MAAR ..

    BENNIE LULT MAAR RAAK

    WHAHAHAHAHA

    ZO GENOEG GELACHEN . WAAR VERSTOP IK DIE EIEREN ??

    OOM JESAJA 35 VERS 12

    Geliked door 2 people

  4. Hovawart zegt:

    Fijne Paasdagen, aan de weersvoorspelling te horen komt dat wel goed…….
    (de linksche looneys lopen zich al het vuur uit de sloffen om de heidense paasvuren te verbieden……..)

    Geliked door 3 people

  5. BosscheBol zegt:

    De christenen hadden zo ongeveer heel Europa gekerstend. Soms met dwang maar vaker door de machtige mensen om te kopen. Als die zich bekeerden, was het volk verplicht te volgen want wiens brood men eet, diens geloof men aanhangt.

    Maar mensen die zich op deze manier “bekeerd” hadden, bleven vaak nog het “heidendom”(de Germaanse rituelen) beoefenen.
    De kerk zag zich dan ook verplicht om heidense rituelen in haar geloof op te nemen om voor het volk de overgang naar het christendom gemakkelijker te maken. Het christendom werd zo een bonte kermis van rituelen waar later de protestanten een einde aan zouden maken.

    Geliked door 3 people

  6. johannes zegt:

    zo, hier zal je net als de katholieken destijds twee compleet verschillende zaken op 1 bult gooien ? man man wat een armoe tussen de oren weer

    Like

    • karton zegt:

      @ johannes op 8-4-2023 om 15.05 u.
      “Alles”op 1 bult”;
      waar denkt u dat het, vooral in Oost-Nederland bekende woord “Paasbult” vandaan komt?!

      Like

  7. Dolf van de Klundert zegt:

    Mwah.
    Een haas heeft tot 11 nakomelingen per jaar.
    Een konijn tot ongeveer 43.
    Of ze blijven leven, dat is een ander verhaal.
    Maar, in de jacht mag er veel op konijn, het haas wordt beperkt bejaagd vanwege de moeilijkere instand houding.

    Like

Plaats een reactie