Secundaire sancties: EU zoekt blijkbaar ook de confrontatie met India

(Vertaling: E.J. Bron)

India koopt grote hoeveelheden Russische ruwe olie, raffineert dit deels tot brandstoffen en verkoopt deze dan met een goede winst als benzine en diesel door – o.a. zelfs aan de EU. Waarom ook niet? Dat zorgt hier echter voor een hogere inflatie en beschadigt de concurrentiepositie van de EU. De Europese Commissie wil echter graag de strijd aanbinden met dit normale gedrag van de “vrije markt”, alleen hoe is nog onduidelijk.

De sancties tegen Rusland functioneren niet zoals gehoopt. Dat geven inmiddels zelfs de groten van de EU toe, ook is het tandenknarsend en indirect. Want de EU-sancties worden ondermijnd, een groot deel van de landen van de wereld doet er niet aan mee en zoekt naar mogelijkheden ze te omzeilen. De bekentenis van de EU wel degelijk begrepen te hebben dat haar sancties hun schadelijke effect vooral binnen de EU in plaats van in Rusland ontplooien, is het feit dat de ze derde landen dreigt met secundaire sancties. De Europese Commissie is van plan om landen en ondernemingen in derde landen, die zich niet aan de anti-Russische verboden van de EU houden, eveneens te sanctioneren. Tot nu toe ging men er ook in de EU nog van uit dat zulke secundaire sancties in strijd zijn met het volkerenrecht.

Concreet dreigt de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Josep Borrel (foto), nu India. India koopt grote hoeveelheden ruwe olie uit Rusland, verwerkt deze en verkoopt de geraffineerde producten bijvoorbeeld als begeerde brandstoffen diesel en benzine zelfs aan de lidstaten van de EU. De Europese Commissie ziet haar rijk daar dubbel door benadeeld. Enerzijds wordt haar sanctieregime tegen Rusland omzeild.

Want zoals actuele data laten zien, stijgt de Russische olie-export nog steeds in plaats van in te storten. Deze bereikte in april 2023 de hoogste stand sinds 2020. Tegelijkertijd laten data uit april zien dat het door de EU opgelegde olieprijsplafond niet functioneert. Russische olie van het merk Ural werd gemiddeld duidelijk boven het autoritair gedicteerde prijsplafond van $ 60,- per barrel verkocht. Schuld aan de prijsstijging was o.a. de aangekondigde productieverlaging van de OPEC-landen. De OPEC ziet in dit prijsplafond een schending tegen de regels van de wereldhandel. De lidstaten van de OPEC verzetten zich tegen elk extern prijsdictaat, omdat dit in geval van twijfel ook henzelf zou kunnen treffen.

Met de stijgende Indiase importen van ruwe olie uit Rusland en diens verwerking wordt zodoende het plan van de Europese Commissie doorkruist om de inkomsten van Rusland uit de olie-business drastisch te verlagen. De EU gaat er van uit dat Rusland op buitenlandse deviezen is aangewezen om de oorlog in de Oekraïne te kunnen voeren. Als het zou lukken deze inkomsten te verminderen, dan zou dat effecten hebben op het verloop van het conflict, gelooft men in Brussel. De juistheid van deze aanname is twijfelachtig. Want Rusland betrekt zijn wapens niet uit het buitenland, maar produceert ze zelf. De kosten daarvoor worden niet met opbrengsten van buitenlandse deviezen (bijvoorbeeld uit ruwe olie), maar in roebels betaald. De Russische Centrale Bank kan echter (desnoods) zoveel roebels genereren als ze wil.

Maar de EU voelt zich nog op een ander gebied benadeeld, want door India als tussenhandelaar stijgen de EU-importen tegenover de rechtstreeks koop uit Rusland. Zodoende wordt en passant ook de inflatie verder opgedreven, de EU verliest zo behalve de kostenstijging ook aan concurrentievermogen.

Borrell zei tegen de “Financial Times” daarom onlangs met het oog op leveringen uit India:

Omdat er producten uit India komen en deze met Russische olie geproduceerd worden, vormt dat zeker een omzeiling van de sancties, en de lidstaten moeten maatregelen nemen.”

Verder zei hij nog:

Dat India Russische olie koopt, is normaal. En wanneer India dankzij onze olieprijsbeperkingen deze olie veel goedkoper kan kopen, dan is dat des te beter, hoe minder geld Rusland krijgt. Maar als India dat gebruikt om een handelscentrum te worden, waarin Russische olie geraffineerd en bijproducten aan ons verkocht worden… dan moeten wij handelen.”

Onduidelijk is echter hoe de Europese Commissie nu wil handelen. Mocht ze daadwerkelijk van plan zijn de kopers van olieproducten uit India binnen de EU te bestraffen, zoals Borrell aanduidde, dan zou dat de prijzen en ook de inflatie in de EU verder verhogen. Mocht ze India met sancties willen dreigen en India daarop met een vermindering van de export reageren, dan zou het tot een Europees en ook wereldwijd tekort aan aanvoer komen en uiteindelijk eveneens tot een verdere prijsstijging. In dit geval ook globaal.

In feite zijn de handen van de Europese Commissie gebonden. Een verdere beschadiging van de wereldeconomie door de uitbreiding van het EU-sanctieregime zal veel verzet veroorzaken. Nu al staat het Westen onder druk. De VN-mensenrechtenraad heeft begin april de eenzijdige sancties van het Westen duidelijk als in strijd met het volkerenrecht en als overtreding tegen de mensenrechten veroordeeld. In feite heeft de EU zichzelf door haar sanctieregime wereldwijs geïsoleerd.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Secundaire sancties: EU zoekt blijkbaar ook de confrontatie met India

  1. Niek zegt:

    En daar komt de koloniale arrogantie weer om de hoek kijken. Wij nemen iedereen de maat en moet doen wat wij doen want wij zijn goed en de rest van de wereld is gek. Eenzijdige propaganda spuit je in de kranten te gemoed maar pretenderen de waarheid te brengen wat mij het meest doet denken aan de Sovjet krant “Pravda” wat de waarheid betekent. Sowieso zie ik grote overeenkomsten met het collectivistische oude Sovjet Unie want de propaganda is het zelfde maar het onderwerp is veranderd daar prik je gemakkelijk doorheen.
    Ze zullen vast wel weer iets verzinnen om India klem te zetten op handels gebied, zo gaat het elke keer maar er komt een moment dat die landen ons niet meer nodig hebben want wij maken hier helemaal niets en hangt van diensten aan elkaar. Waarom heeft India Europa nodig? Het zou ze sieren als zij eens Nee zouden verkopen en de kleding weer in Europa moeten gaan maken, ik denk dat ze het kunnen maar wegens belangen niet zullen doen, er is tenslotte veel armoede in India en dat gaat voor, maar hoelang nog?

    Geliked door 6 people

  2. bobzelf zegt:

    WHAHAHAHHHA

    JE EIGEN GRAF GEGRAVEN ..

    DUS BLAME THE RUSSIANS

    EN ALS DAT DUS EEN MISKLEUN WAS

    BLAME INDIA

    UW ONGEKOZEN IN BRUSSEL DE 400 HERSENDODEN

    WHAHAHAHAHA

    OOM VLADYBOB

    Geliked door 7 people

  3. Henk der Niederländer zegt:

    Zo te zien en te horen vinden ze het in Brussel nog niet genoeg in hoeverre de Europesche economie naar de kloten is geholpen en dus de olieproducten die uit India komen ook verboten moeten worden.
    Uiteraard met Borrel voorop.
    Ondertussen wordt Europa verder uitgelevert aan de failliete Amerikaanse staat en glijdt Europa steeds verder een gigantisch economisch gat in.
    Het zal niet echt lang meer dusren eer de economie totaal op zijn kont ligt.
    Met dank uiteraard aan Borrel cs.

    Geliked door 6 people

  4. karton zegt:

    Ik ga vanmiddag beginnen met het graven van privé-schuttersputje voor twee personen, want wat roept dat EUSSR-zootje niet allemaal over ons af !
    Ruzie met Rusland, óók China zal kennismaken met de kracht van de EUSSR als zij wat tegen Taiwan zal gaan ondernemen en nu gaat die straalbezopen Borrel van de EUSSR óók nog India bedreigen ?
    Deze doorgesnoven idioot (Borrel) raaskalt maar wat, maar …….. eerlijk = eerlijk …….. hij kijkt wel héél erg geleerd om zich heen ! Wat een muizenkeutel, dit stuk nietsnut.
    De EUSSR ……… niet in staat haar eigen grenzen te bewaken, dreigt andere landen 😂😂; laat veldmaarschalk Rutte dit maar niet horen, of zit die gek al in z’n schuilkelder ?
    Als ’t allemaal niet zo zielig/triest zou zijn, zou je er hartelijk om moeten lachen.
    Wát een “leiders” !!!!!

    Geliked door 1 persoon

  5. Ravian zegt:

    Zoals in het plaatje te zien is vertoond de mimiek van Josep Borrel sterke overeenkomsten met die van (gelukkig) wijlen Joop den Uyl.
    Maar waar Joop den Uyl enkel Nederland gesloopt heeft is Josep Borrel nu heel Europa aan het slopen.
    Het is in ieder geval de vraag of deze mimiek een visuele symptoom is van de geestelijke aandoening die ‘socialisme’ heet…

    Geliked door 1 persoon

    • karton zegt:

      @ Ravian op 17-5-2023 om 14.54 u.
      Verdulleme, u heeft gelijk, Ravian !
      Weet u wel zéker dat de man op de foto Borrel is en niet alsnog Joop den Uyl ?!!
      Je weet ’t met die verdomde socialisten maar nóóit …………. zó zijn ze “dood” en plots springen ze vanuit ’t struikgewas weer tevoorschijn.
      (Den Uyl dood, staat daar van Dam en nóg erger :
      Lulletje Rosenwater!! En dat vrouwmens van Kuiken is niet veel beter als bovengenoemde uitvreters)

      Geliked door 2 people

  6. mooinique zegt:

    Hoe zit dat eigenluck als de EU failliet gaat door verkeerd management?! Die zogenaamde ambtenaren verdienen veel teveel. Dan hebben ze ook nog een riant pensioen. Bij wie staan die vuile ratten ingeschreven? Staat de EU ergens ingeschreven? Blablabla.

    Like

    • karton zegt:

      @ mooinique op 17-5-2023 om 16.52 u. Ik weet het niet zeker maar volgens mij staan ze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel én ‘t Bureau Krediet Registratie in Tiel. De “leiders” van de club staan ingeschreven in de H.W.Mesdag kliniek in Groningen én ‘t Pieter Baan centrum in Nijmegen, beide zijn instellingen voor TBS’ers en ander geestelijk gestoord gespuis.

      Geliked door 2 people

Plaats een reactie