Spanjes escalerende strijd om de moskeeën

Screenshot_15

(Door: Soeren Kern)

“De regels van de stad en van het land zijn bindend voor iedereen en Mollet del Vallès is onverzettelijk tegenover iedere vorm van radicalisme of chantage.” – Josep Monràs, burgemeester van Mollet del Vallès, Spanje.  

De politie in Spanje heeft met geweld islamitische activisten uit een illegale moskee verwijderd in een kleine plaats in Catalonië, een autonome regio in het noordoosten van Spanje, die de grootste islamitische bevolking van het land herbergt.

De gedwongen ontruiming maakt – in ieder geval voorlopig – een einde aan het al een jaar durende conflict, waarin de islamitische immigranten in de Catalaanse stad Mollet del Vallès openlijk en agressief van de plaatselijke ambtenaren eisten om in het kader van de vastgestelde richtlijnen over stadsplanning geschikte standplaatsen voor moskeeën te bemiddelen en aan te bieden.

Het dispuut over de ongeautoriseerde moskee is het nieuwste incident in een toenemend aantal moskeegerelateerde conflicten, die voortkomen uit het streven van gemeenten en steden in heel Spanje om overvolle moskeeën uit verstopte binnensteden te verplaatsen naar onbewoonde industriegebieden.

De Catalaanse politie maakte op 2 oktober vroeg in de ochtend een einde aan het conflict met een razzia op het terrein, dat illegaal door tot 50 moslims uit Noord-Afrika werd bezet. Deze waren woedend over het verbod van de gemeenteraad om de winkelruimtes daar als moskee te gebruiken.

De confrontatie begon in juli 2012, toen de islamitische Al-Huda-gemeenschap de gemeenteraad meedeelde dat haar bestaande moskee in de San-Ramonstraat in de binnenstad van Mollet del Vallès te klein was geworden voor het snel toenemend aantal moslims, die bijeenkomen voor het wekelijkse vrijdagsgebed.

Al-Huda – een van de twee islamitische gemeenschappen van deze stad met 50.000 inwoners  in de buurt van Barcelona – deelde de plaatselijke autoriteiten verder mee, dat haar groep geïnteresseerd was in de aankoop van een oud fabrieksgebouw, dat zich eveneens in de binnenstad bevindt, met als doel het object te veranderen in een moskee.

Josep Monràs, de burgemeester van Mollet del Vallès, waarschuwde Al-Huda dat het desbetreffende gebouw alleen zakelijk gebruikt mag worden en in overeenstemming met het gemeentelijke bestuursplan van 2004 niet als moskee. Als alternatief bood Monràs Al-Huda een veel groter terrein in een industriegebied twee kilometer buiten de binnenstad aan. Deze locatie kan niet alleen plaats bieden aan een groter aantal gelovigen, maar zal ook problemen verhinderen die door het lawaai en de parkeerproblemen door honderden moslims in een verstopte binnenstad ontstaan.

Monràs gebruikte als argument dat de “Islamraad van Mollet del Vallès”, de andere islamitische gemeenschap in de stad, eenzelfde soort aanbod had geaccepteerd en in hetzelfde industriegebied al zonder enig probleem een moskee exploiteerde.

Al-Huda wees het aangeboden alternatief door de burgemeester van de hand, noemde het een geval van “islamofobie” en beweerde dat de gemeenteraad ernaar streefde om alle moslims uit de binnenstad te “verbannen”. “Wij zijn geen bedrijf dat in een industriegebied hoort”, zei een lid van Al-Huda tegen de Catalaanse krant “La Vanguardia”.

Screenshot_17

De waarschuwing van de burgemeester negerend kocht Al-Huda de oude fabriek in juni 2013. Korte tijd later eiste Al-Huda van de gemeenteraad de regels aan te passen om het object in een moskee te kunnen veranderen. Deze eis wees de gemeenteraad af.

Het conflict escaleerde, toen leden van Al-Huda begonnen met bouwwerkzaamheden om het nieuw gekochte gebouw in een moskee te veranderen – ondanks de uitspraak van de gemeenteraad en zonder bouwvergunning. Op 10 juli 2013 verzegelde de gemeenteraad het oude fabrieksgebouw op grond van overtredingen van de stadsplanning en verbood op deze manier Al-Huda de voortzetting van de bouwwerkzaamheden.

Al-Huda reageerde door meer dan 400 moslims te mobiliseren, die vijf gebeden per dag voor het gemeentehuis hielden (foto´s hier, hier en hier). “We zullen hier een of twee maanden zijn, of hoe lang ook maar nodig is. We zullen niet eerder weggaan, totdat de gemeenteraad ons terrein aan ons teruggeeft”, zei Ahmed Balghouch, de president van Al-Huda. De tactiek om op deze wijze druk uit te oefenen eindigde met de drie maanden durende onderbreking van de normale dagelijkse activiteiten voor niet-moslims in de binnenstad van Mollet del Vallès, van juli tot september.

Burgemeester Monràs weigerde op zijn beslissing terug te komen; hij zei niet te buigen voor de “tactiek d.m.v. chantage” van de kant van Al-Huda. “De Al-Huda-gemeenschap wist dat zij de fabriek niet mocht gebruiken om er een moskee van te maken, omdat dit een breuk vormt met de voorschriften over de stadsplanning. Desondanks heeft ze een serie protestdemonstraties georganiseerd, die illegaal zijn. De regels van de stad en van het land zijn bindend voor iedereen, en Mollet del Vallès is onverzettelijk tegenover iedere vorm van radicalisme of chantage.”

Nadat de dagelijkse gebeden het niet lukte om het gemeentehuis van mening te doen veranderen, escaleerde Al-Huda het conflict verder. Op 20 september verbraken ongeveer 50 moslims het zegel aan de oude fabriek en bezetten het terrein. Ze zeiden dat ze alleen maar een licht uit wilden doen dat nog aan was. In werkelijkheid probeerden ze zo de politie om de tuin te leiden en enkelen van hen begonnen een hongerstaking om het gemeentebestuur te dwingen de regels aan te passen.

Op 21 september gaf het gemeentebestuur Al-Huda 72 uur om de winkelruimtes te ontruimen of deze zouden m.b.v. een gerechtelijk bevel gedwongen ontruimd worden. Burgemeester Monràs zei dat hij zeer zeker niet “islamofobisch” is en herhaalde dat Al-Huda heel goed wist dat de fabriek niet als moskee gebruikt mag worden. Hij waarschuwde haar leden dat ze met “misleiding, radicalisme en geweld” niets opschieten.

Nadat Al-Huda weigerde aan deze beschikking te voldoen, ontruimde de politie het terrein op 2 oktober en verwijderde met geweld de personen die zich daar bevonden. Het terrein wordt nu opnieuw verzegeld, maar Al-Huda kondigde al een proces tegen het gemeentebestuur aan.

Screenshot_16

Dit conflict in Mollet del Vallès is slechts eentje van vele moskeegerelateerde incidenten in Spanje gedurende de afgelopen maanden. In juli 2013 bijvoorbeeld werd een van de sleutelfiguren voor de bouw van een megamoskee in de gemeente Salt – een plaats bij Barcelona, waarin de islamitische bevolking al 40% van de bevolking uitmaakt – aangeklaagd door het openbaar ministerie vanwege het witwassen van geld. De politie verhoorde Mohammed Ataouil, een vooraanstaand Marokkaans zakenman, die in Salt woont en werkt, over de geldbronnen voor de aankoop van het grondstuk voor de moskee. Het onderzoek, dat eind 2012 begon, wilde achter de herkomst van de € 280.000,- komen, die verband houden met een door Ataouil gecontroleerd orgaan. Er werden altijd bedragen overgemaakt onder de € 3000,-, blijkbaar om te ontkomen aan ontdekking door antiterreur autoriteiten.

Atatouil werd al jarenlang geobserveerd door de Spaanse geheime dienst op grond van vermoedelijke contacten met de salafistische stroming van de islam. Het salafisme, een tak van de radicale islam, die hoofdzakelijk in Saoedi-Arabië wordt uitgeoefend, probeert heel openlijk de democratische fundamentele orde in Europa en elders door een islamitisch heerschappijsysteem te vervangen, dat beheerst wordt door de wet van de sharia. De politie vermoedt dat de financiële middelen voor de bouw van de megamoskee in een industriegebied aan de stadsrand van Salt via geheime kanalen van islamitische radicalen in het Midden-Oosten, die hun ideologie in Spanje willen verbreiden,  bij Atatouil terecht zijn gekomen. Tot nu toe weigert Atatouil echter met de politie samen te werken.

In april 2013 vaardigde de stad Tarragona een nieuwe verordening uit, die nieuwe openingen van moskeeën in bewoonde delen van de stad beperken. De veranderde stedenbouwkundige verordening beperkt moskeeën tot “exclusieve gebouwen”, waarmee zuivere woon- of winkelgebouwen worden bedoeld, die geen andere bewoners of zakelijke pachters hebben. Tegen de lokale achtergrond is het de bedoeling dat vanaf nu moskeeën alleen nog maar gebouwd mogen worden in industriegebieden aan de rand van de stad.

Daarentegen oordeelde in maart 2013 het hoogste gerechtshof van Catalonië dat de Catalaanse gemeente Lérida geen moskee mag verplaatsen naar een industriegebied aan de rand van de stad. De rechtbank oordeelde dat het streven van de gemeenteraad van Lérida om een stuk land van industrieel gebruik in religieus gebruik te veranderen illegaal is. Deze ruzie begon in juli 2010, toen de gemeenteraad voor de sluiting van de controversiële moskee in de Noordstraat van de binnenstad van Lérida stemde.

De moskee, geleid door een salafistische imam genaamd Abdelwahab Houzi, schond herhaaldelijk aanwijzingen met betrekking tot een overplaatsing, die ertoe leidden dat honderden moslims op straat bijeenkwamen voor het vrijdagsgebed. De moslims namen wraak door protestgebeden op openbare pleinen en straten. De gemeenteraad van Lérida besloot uiteindelijk om de gebruiksregels van een industriegebied te veranderen om zodoende de moslims weg te houden van de openbare pleinen. De moslims daarentegen klaagden toen dat de stad probeerde hen uit het stadscentrum te verwijderen en zo hun vrijheid van godsdienst schond.

Het hoogste gerechtshof van Catalonië was het hiermee eens door de verandering van gebruiksregels van het industriegebied “irrationeel en willekeurig” te noemen. Ambtenaren van de stad zeiden dat het vonnis niet veel instemming zal vinden, omdat er geen geld voor de financiering van een nieuwe moskee zou zijn. Totdat er een andere oplossing komt, ontmoeten moslims in Lérida elkaar nu in een paviljoen op het terrein van de handelsbeurs Camps Elisis, enkele minuten lopen verwijderd van het stadscentrum. Een welwillendheid van het gemeentebestuur van Lérida.

Screenshot_20

Bron:
http://europenews.dk/de/node/73006

Bron oorspronkelijk artikel:
http://www.gatestoneinstitute.org/4012/spain-mosques
Auteur: Soeren Kern

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering, Spanje. Bookmark de permalink .

29 reacties op Spanjes escalerende strijd om de moskeeën

 1. Tom Hendrix. zegt:

  Overal het GEZEIK van de HAATJURKEN. Ze willen maar 1 ding, het WERELDKALIFAAT. En om dat te bereiken, gebruiken ze ALLE MIDDELEN. Als generaal FRANCO nog geleefd had, WAS DIT NOOIT GEBEURT, NOOIT. Het is de schuld van de RODEN van BRUSSEL.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Inderdaad, Tom. Ik zeg het je nog sterker: Onder Franco was er volgens mij geen moslim ooit het land binnen gekomen!
   Maar ja, de hele wereld was pas tevreden, toen Spanje weer een parlementaire democratie was. -Pas toen hield de PvdA hier bijvoorbeeld ook eens op met janken. En ons pracht-exemplaar Irene van Lippe-Biesterfeld-van nep-Oranje, niet te vergeten. (Ook wel bekend als bomenfluisteraarster.) Wou eerst koningin van Spanje worden en werd -toen dat er niet in bleek te zitten- opeens revolutionair. Ach, over haar zou ik uren door kunnen gaan. Goed dat ze geen koningin van Spanje geworden is, want ze spoort niet.

   Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @Theresa Geissler: 21.50. uur, op 19/10. Bedankt voor je reactie Theresa. Verder ben ik van mening dat de filosoof Karl Popper gelijk heeft, met zijn these: ” INTOLERANT TEGEN DE INTOLERANTEN”. Want als de intoleranten – de roden en moslims- het pleit zouden winnen, ziet het er slecht uit voor ons! Karl Popper heeft gelijk!

    Like

  • oogenhand zegt:

   Eeeh… Franco heeft Marokkaanse huurlingen gehaald om Communisten en Anarchisten die nonnen verkrachtten met gelijke munt terug te betalen.

   Like

  • Rudi zegt:

   @Tom Hendrix
   Enkel met die laatste zin ben ik het, in het geval van Catalonië, niet helemaal met je eens.
   De Catalaanse regering heeft in de jaren negentig onder leiding van Jordi Pujol de deuren wagenwijd opengezet voor massale moslimimmigratie met de bedoeling dat ze allemaal Catalaans zouden leren en opdat Catalonië een groter aantal inwoners zou hebben en dus meer politieke invloed zou kunnen uitoefenen op de Spaanse aartsvijand in Madrid.

   De situatie is erg vergelijkbaar met België, waar de Franstaligen voor massa-immigratie zijn, want migranten, zeker uit de Derde Wereld, leren makkelijker Frans dan Nederlands. Op die manier kunnen ze zich binnen de kortste keren op de borst kloppen dat zij met meer zijn dan de Vlamingen. Zo hebben de Franstaligen hun eigen ‘Project’.

   En waar dat ‘Project’ toe leidt, zie je goed als je door Brussel loopt.

   Rood, Groen, Brussel, Franstaligen die koste wat het kost opnieuw hun rol van Herrenvolk willen: allemaal één Project, macht ten koste van het individu, de ontwaakte burger.

   Like

   • Monalisa zegt:

    Er was ook 1 man die de macht wou, daar hebben velen Nederlanders hun leven voor gegeven (waaronder mijn vader) waarom vraag je nu af na 70 jaar!, de Duitser heerst in Brussel kijk wie de grondleggers zijn van de EU

    Like

 2. Charles Martel zegt:

  Islam is de meest akelige uitvinding die de mensheid ooit heeft gedaan, een Steentijd ideologie waaraan de mensheid ten onder gaat en die gewoon moet worden verboden

  Like

  • Martha N zegt:

   Dag Charles Martel, Martel een bekende naam…
   Het is te laat om te verbieden, dank zij… om te beginnen met het woord “tolerantie”.
   Tolerantie van een volk, in dit geval het Nederlandse, uitgebuit door gekozen politici die…
   ach de rest weten we…

   Te laat om te verbieden, maar we kunnen het wel stoppen wanneer we de heren/dames politici die hiervoor zijn, laten vallen als een baksteen bij de verkiezingen en daarvoor reeds duidelijk protest laten horen, we geven het niet op.

   Like

 3. Niet langer meer mee ‘in gesprek gaan’ in deze houding zou je ze ‘sitting ducks’ kunnen noemen, wat mij betreft de mitrailleur er op of als het ‘minder luid’ moet, verplicht strychnine laten drinken onder ‘jouw’ toezicht! Ben het ZO ZAT!!!

  Like

 4. En de moslims zijn weer zo ‘zielig’!!!

  Like

 5. Republikein zegt:

  Paralympische Spelen Brasil 2016.

  Like

 6. Th.M. van Baarle zegt:

  Hoe is het met voorbeelden van dit soort machinaties in Nederland?
  Ben zeer benieuwd.
  Het bekend worden van dit soort activiteiten in NL maakt ons meer bereid om er in NL iets aan te doen!!!!!!

  Like

 7. Zo zie je dat zelfs burgemeesters, die de moslim indoctrinatie onder controle hebben, worden tegengewerkt door hun superieuren en alsnog bakzeil moeten halen! Zo gaat het al in heel Europa en ook hier! Niet alleen de moskeeën, maar ook de Sharia-wijken rijzen daarom als paddestoelen uit de grond!

  Like

  • Monalisa zegt:

   realpredictor maar Lodewijk Asscher zegt dat het niet waar is, ook weer een PVDAer maar Geert Wilders zegt dat het wel waar is, en wij hebben onze ogen niet in de kont zak zitten en jij en ik ziet het ook.

   Like

 8. Tiemen Veenstra zegt:

  In economisch opzicht is de islam te vergelijken met een handelsonderneming. Ik doel dan op soera 8 waarin de verdeling van de buit wordt geregeld. Gezien het karakter van de activiteiten is een vuilnisbelt de meest geschikte vestigingsplaats voor een moskee….. 😛

  Like

  • Daiyu-ninja zegt:

   Tiemen Veenstra zegt:
   20 oktober 2013 om 01:51

   In economisch opzicht is de islam te vergelijken met een handelsonderneming. Ik doel dan op soera 8 waarin de verdeling van de buit wordt geregeld. Gezien het karakter van de activiteiten is een vuilnisbelt de meest geschikte vestigingsplaats voor een moskee….. 😛

   LOL.
   Lijkt me een geweldige oplossing.

   Like

 9. Joost Visser zegt:

  De democratie gaat zichzelf opheffen. Er is reeds een ´point of no return´ bereikt. De autochtone bevolking kan zich niet meer groeperen in grotere lokale en nationale massa´s. Moslims wel. Moslims kunnen enkel in een dictatuur onder de kop gehouden worden. Zie Iraq, Egypte, Syrie etc. Ik ben absoluut geen voorstander van dictatoriale systemen. Immers, uiteindelijk schieten die op hun eigen bevolking om de macht te houden. De Brusselse dictatuur verergert de situatie enkel. Al jaren voorzie ik op termijn een Nederland als Bayrut, waarin Soennieten en Alafisten elkaar gaan afmaken en daar tussendoor Nederlandse milities die het verloren terrein willen terugwinnen.

  Like

 10. luckybee zegt:

  Ik geloof de Spanjaarden zijn nog niet vergeten dat ze door de Islam 800 jaren waren bezet, tot dat Isabella van Castillie en Ferdinand van Arragon de moslim uit heel het Iberische schiereiland verdreven hebben en hun laatste bastion Fort Granada veroverd hebben.En zo het einde van de dhimitude van de Spanjaarden ingeluid hebben.En Spanje weer vrij waren van de Moslim onderdrukking.Tenminste bij de meesten van ze, behalve ook daar, de Marxisten.

  Like

 11. Monalisa zegt:

  dus we vinden eerdaags de burgemeester wel hangend aan een boom.

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  Waar al die haatcentrales voor dienen:
  http://welketoekomst.wordpress.com/2013/02/10/geen-integratie-maar-een-infiltratiemiddel/
  Omdat AP in aug van 2013 definitief op zwart ging vanwege het onverwachte heengaan van Jaap Mollema, werkt m’n link naar Het Project niet meer.
  1) http://tinyurl.com/q2a9xbu 2) http://tinyurl.com/ov43avh
  Tapijtvreters beschouwen een moskee in de wijk van de kafir als een overwinning.

  Like

 13. john zegt:

  We zullen in mei 2014 merken wat de burgers ervan denken. Zelf weet ik het. U ook ?

  Like

 14. nieuwenhuis zegt:

  Stuur er een horde hitsige stieren op af……………..als ze op de openbare weg op de knibbels liggen!!!!!!!!

  Like

 15. Jean zegt:

  Waarom valt er nu nooit eens een bom op zo een mosselkeet als die vol ligt met die idioten met hun gat in de lucht???
  Dat moet daar nogal een stank geven met al die waanzinnige idioten zonder schoenen en met hun stinkgat in de lucht!!! Je zal maar op de laatste rij liggen!! ☺☺☺

  Like

 16. henk zegt:

  Op eventuele vrijkomende bouwplaatsen in 1e instantie een roedel varkens laten rondwandelen. Voor een haattempel is daar dan echt geen plek meer aan te wijzen.
  Probleem opgelost.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s