Irakese bisschop: ”Het lot van het Westen zal erger dan dat van ons zijn.”

Screenshot_32

(Door: Michael Stürzenberger – Vertaling: E.J. Bron)

Amel Shamon Nona (foto) was vijf jaar lang aartsbisschop van Mosul in het noorden van Irak, totdat de “Islamitische Staat” (IS/ISIS) kwam. Nona werd samen met de christenen verdreven en leefde een tijdlang in Koerdistan, tot hij door paus Franciscus benoemd werd tot Chaldeeuws-katholiek aartsbisschop van Australië. Hij voorspelt het Westen een erger lot dan Irak en Syrië als het niet zou reageren.

Nona verwijt de westerse regeringen werkeloos te hebben toegekeken toen duizenden jonge moslims naar Syrië gingen om daar te vechten en ISIS op te bouwen. Zij zouden ook hebben toegestaan dat landen in de regio ISIS financieren en bewapenen, omdat het om politieke en meer nog om grote economische belangen zou gaan. Door dit wegkijken zouden de Europeanen nu een hoge prijs moeten betalen, aangezien de terreur haar steden zou opzoeken.

Op de vraag waarom er in de religie van Mohammed zo gemakkelijk extremistische bewegingen zouden kunnen ontstaan, antwoordde aartsbisschop Nona:

Omdat de koran verzen bevat die tot geweld oproepen. Zij verklaren alle niet-moslims tot ongelovigen, die of tot de islam bekeerd of gedood moeten worden. Het probleem is gelegen in deze verzen, die dat heel duidelijk zeggen en die een integraal bestanddeel van de islam zijn. Om een mens in de Arabische taal een “ongelovige” te noemen, is zeer gevaarlijk. De ongelovige geldt als dusdanig minderwaardig, dat een moslim, welke moslim dan ook, iedere moslim met hem kan doen wat hij wil: hij kan hem doden, kan zijn vrouw nemen, kan zijn kinderen tot slaaf maken en zich zijn bezit toe-eigenen.

Bestaat er dus geen hoop dat er iets verandert?

Aartsbisschop Nona: Vanuit onze optiek zouden we zeggen dat men deze koran-verzen zou moeten herinterpreteren, anders moeten uitleggen. In de 7e eeuw hadden ze een andere betekenis dan nu. Men zou ze dus niet letterlijk moeten opvatten. Dit alles zouden we maar al te graan willen zeggen. Het probleem is echter dat het niet aan ons is om de koran te interpreteren. Dat is het probleem. We hebben hier te maken met een andere denkwijze en wereldbeschouwing. Ik kan de vraag dus niet beantwoorden.

Het idee om de koran te herinterpreteren, is niet echt mode in de islam.

Aartsbisschop Nona: Nee, dat klopt. De moslims zien in de koran iets eeuwigs en onveranderlijks. De koran is voor hen niet in een tijd en voor een tijd geschreven, maar een eeuwige tekst voor alle tijden. De koran, aldus de islamitische voorstelling, bestond altijd al als boek van Allah, totdat Allah hem op een bepaald moment in de geschiedenis overhandigde aan Mohammed om hem bekend te maken bij de mensen. Daarom kan men de verzen niet herinterpreteren of ze uitleggen in het licht van de rede of in een bepaalde tijd. Dat gaat volledig voorbij aan het islamitische denken.

Een Franse imam zei dat de islam van nu een “crisis van rede” zou doormaken.

Aartsbisschop Nona: Dat kan wel zo zijn, dat geldt echter niet alleen voor de islam. In de loop van de geschiedenis hebben veel islamitische geleerden geprobeerd de koran in het licht van de rede te herinterpreteren. Ze werden allemaal vervolgd of gedood. Nogmaals: We hebben het hier niet over een veranderlijk of randfenomeen, maar over de kern van deze religie.

De druk moet daarom van buitenaf komen. En wel daar, waar de islam zich (nog) in de minderheid bevindt. Of de islamverenigingen ondertekenen dat ze voorgoed afzien van de grondwet-vijandige bestanddelen van de islam, of zij zullen juist vanwege deze grondwet-vijandigheid worden verboden. Dat is de manier om de tijger te temmen of gewoon voorgoed op te sluiten. Aartsbisschop Nona stelt vast dat moslims in westerse landen anders zijn dan in hun islamitische thuislanden:

De moslims die hier wonen, net zoals die in de VS of in West-Europa, zijn veel fundamentalistischer. Als ze in de westerse wereld komen, radicaliseren ze, omdat de moderne tijd die ze aantreffen hun hele mentaliteit tegenspreekt en tegenstrijdig is aan de islam. Daarom worden ze agressiever en prikkelbaarder. Het probleem is: het behoort niet alleen tot het wezen van de islam om in hem de enige ware religie te zien, maar ook om hem met geweld te willen opdringen, en wel wereldwijd.

Nona registreert ook dat het Westen niet voorbereid is op de bedreiging door de islamitische terreur:

De westerse maatschappij bevindt zich niet minder in een crisis, wellicht zelfs nog wel meer, dan de islamitische maatschappij. De islamitische maatschappij maakt een terugkeer tot de islam mee, een beweging, die – overeenkomend met het wezen van de islam – slechts radicaal en extreem kan zijn. De westerse maatschappij echter beleeft een waarden- en zincrisis. Zij verwijdert zich van de christelijke religie en berooft zichzelf daarmee van de middelen die haar uit de crisis zouden kunnen leiden. Het Westen beleeft een interne crisis, het verliest de fundamentele waarden van het leven, dat maakt jullie zwak, bang en – zoals ik moet waarnemen – volledig onbekwaam om op een crisis van buitenaf zoals de “Islamitische Staat” te reageren. De terroristen zijn een minderheid, net zoals de moslims in jullie landen een minderheid zijn, en toch jullie bang voor allebei. Zó bang, dat jullie bijna verstarren in ontzag voor hen. Jullie hebben ze zelf in jullie landen toegelaten, zowel de een als de ander, want ze gaan hand in hand.

Hier het volledige interview met aartsbisschop Nona, waarin hij ook aan het Westen appelleert om zich te bezinnen op zijn waarden, zodat het in deze twist overeind kan blijven.

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: Michael Stürzenberger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Appeasement, Dhimmitude, Eurabië, Europa, gezond realisme, Historie, Irak, ISIS, Islam, islam-collaboratie, Islamisering, islamofascisme, Islamofilie, Jihad, koran, Krankzinnigheid, Mohammed, Moslims, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, politici, Rotzakken, Taqiyya, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

14 reacties op Irakese bisschop: ”Het lot van het Westen zal erger dan dat van ons zijn.”

 1. Een wijs man, dàt wel. Toch ziet hij niet alles in zijn geheel: als hij de wankelmoedige houding tegenover de islam zou aanschouwen van hen, die op dit moment juist nog níet het christendom hebben losgelaten, met hun eeuwige pogingen tot ópenstelling’ en ‘dialoog’ zou ik wel eens willen weten, hoe hij dàt zou benoemen.
  Trouwens, hoe denkt hij eigenlijk over de houding van de Paus himself in deze?
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 2. Hendrik M. zegt:

  Moge deze tekst onze l’ij’ders tot inkeer brengen….

  Like

 3. Sjun Demartelaere zegt:

  Hulde voor het noeste werk van de de vertaling al miste er nog wat ;-).
  http://www.katholisches.info/2015/11/25/chaldaeischer-erzbischof-zu-den-attentaten-von-paris-wenn-der-westen-nicht-handelt-wird-sein-schicksal-schlimmer-als-unseres-sein/

  Vooral de kern van de visie die deze ervaringsdeskundige uitdraagt moet maar eens vaker in allerhande discussies en uitwisselingen naar voren worden gebracht opdat niemand kan blijven beweren van niets geweten te hebben.

  Waarom er in Mohammedś religie gemakkelijk extremistische bewegingen ontstaan.

  De koran bevat verzen bevat die tot geweld oproepen. Zij verklaren alle niet-moslims tot ongelovigen, die of tot de islam bekeerd of gedood moeten worden. Het probleem is gelegen in deze verzen, die dat heel duidelijk zeggen en die een integraal bestanddeel van de islam zijn. Om een mens in de Arabische taal een “ongelovige” te noemen, is zeer gevaarlijk. De ongelovige geldt als dusdanig minderwaardig, dat een moslim, welke moslim dan ook, iedere moslim met hem kan doen wat hij wil: hij kan hem doden, kan zijn vrouw nemen, kan zijn kinderen tot slaaf maken en zich zijn bezit toe-eigenen.
  .
  In de loop van de geschiedenis hebben veel islamitische geleerden geprobeerd de koran in het licht van de rede te herinterpreteren. Ze werden allemaal vervolgd of gedood. We hebben het hier niet over een veranderlijk of randfenomeen, maar over de kern van deze religie.
  .
  Moslims zien in de koran iets eeuwigs en onveranderlijks. De koran is voor hen niet in een tijd en voor een tijd geschreven, maar een eeuwige tekst voor alle tijden. De koran, aldus de islamitische voorstelling, bestond altijd al als boek van Allah, totdat Allah hem op een bepaald moment in de geschiedenis overhandigde aan Mohammed om hem bekend te maken bij de mensen. Daarom kan men de verzen niet herinterpreteren of ze uitleggen in het licht van de rede of in een bepaalde tijd. Dat gaat volledig voorbij aan het islamitische denken.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Sjun Demartelaere: 21.56. uur, op 18/12. Inderdaad meneer de Martelaere, de Islam- dit in tegenstelling tot de Bijbel/Christendom- is niet hervormbaar. Deze ideologie is anti-democratisch en streeft naar wereldoverheersing. Waarom zien wij- op dit blog- wel wat er gaande is, en de politici, van “links tot rechts niet? Onwil, of boze opzet? Ik vrees het laatste.

   Like

 4. C.A.Barstow zegt:

  Inderdaad een wijs man deze aartsbisschop, maar waarom deze man helemaal naar Australië overgeplaatst wordt snap ik dan weer niet, deze mensen hebben we juist zo hard in Europa nodig, zal wel aan mijzelf liggen, of mis ik iets?

  Like

 5. Luchtpint zegt:

  “Het probleem is echter dat het niet aan ons is om de koran te interpreteren. Dat is het probleem.”

  En toch blijven niet-bevoegden (ongelovigen) toch staande houden dat er ‘gematigde’ Islam bestaat, dat er zoiets bestaat als euro-Islam. En dat terwijl Erdogan zegt dat dat niet kan. Terwijl wahhabieten zeggen dat het niet mag, en andere salafi’s en zo goed als elke imam in eender welke moskee. Hoe vaak moeten we nog moslims horen zeggen dat het niet bestaat terwijl PC pseudo-intellectuelen graag zouden willen hebben van wel ? Ze blijven daar proberen – met de onnozelheid van een konijn dat naar een lichtbak staart – Islam met Westerse concepten te “injecteren” en dat terwijl de Koran zelf zegt dat Joden en christenen Allah vervormd hebben tot iets dat enkel hun eigen belangen dient !

  De Koran zegt zelf dat het niet aan ons is te interpreteren waar we met onze fikken moeten afblijven, wij mogen niet – bij wijze van spreken – met onze vuile voeten op het “moreel” domein van moslims komen. Ze willen het gewoon niet snappen, de PC idioten.

  Like

 6. delamontagne zegt:

  Iraqi bishop warns that West will suffer from Islamism

  Erbil, Iraq, Aug 19, 2014 / 06:17 pm (CNA/EWTN News).- The Chaldean Archbishop of Mosul has warned that Christians around the world would face suffering from Islamists as his diocese has, and decisions that challenge the underpinnings of Western political ideas.

  “Our sufferings today are the prelude of those you, Europeans and Western Christians, will also suffer in the near future,” Archbishop Emil Nona told Italian daily Corriere della Sera Aug. 9 from Erbil, the capital of Iraqi Kurdistan.

  Archbishop Nona has been forced from his home by the Islamic State, a caliphate recently established in Iraq and Syria. He is among five bishops who have been forced from Mosul.

  http://www.catholicnewsagency.com/news/iraqi-bishop-warns-that-west-will-suffer-from-islamism-19159/

  Like

 7. Irakese bisschop: ”Het lot van het Westen zal erger dan dat van ons zijn.” Tja een duidelijke waarschuwing van een ervaringsdeskundige moet men niet in de wind slaan en vooral geen poging wagen om de koran te herinterpreteren naar westerse cultuur, normen en waarden, want deze zou gerant staan om compleet te mislukken. Er is zoveel over dit issue geschreven, gediscussieerd en uitonderhandeld tot in de late uurtjes op talloze forums welke allemaal tot niets hebben geleid. De islam is de islam zoals het is, niets veranderd aan deze vervloekte veroveringsideologie, het is een collectief hersenspinsel van westerse mensen die menen dat de islam open staat voor verlichte veranderingen, niets is minder waar.

  Like

  • Pegidafan zegt:

   Helemaal mee eens Adriaan Jansens , aan de interpretatie van de koran gaat nooit iets veranderen . Die lui haten ons , dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven . Onze vrouwen zijn hoeren en de mannen zijn ongelovige honden . De moslims zullen pas te vreden zijn als wij totaal onderworpen zijn aan hun . En als die toestroom en het kinderen baren zo doorgaat , zie ik het erg somber in voor het westen . Ook al zouden ze ons niet kunnen onderwerpen , ze ontwrichten wel onze totale maatschappij , cultuur en vrijheid .
   Daarom moeten wij westerlingen ons in blijven inspannen om dit tegen te gaan .http://depatriotten.weebly.com/

   Liked by 1 persoon

 8. Charles Martel zegt:

  Voordat we twee jaar verder zijn lopen de gewapende bendes door onze straten; de politie zal overal te laat toekomen; het leger heeft geen munitie en is er niet op voorbereid. Vanuit de islamitische balkanregio’s zal Europa overrompeld worden; Duitsland bezet zich zelf, Alleen seniele politici hebben het nog begrepen.

  Like

 9. Charles Martel zegt:

  De koran is een akelig samenraapsel van allerlei teksten die ouder,zijn dan Abu Kassem zelf. Zijn tijdgenoten beschuldigden hem ervan dat hij hen “verhaaltjes van ouden” zat op te dissen: dit staat in de koran zelf, en dus kunnen zelfs moslim daar niet aan twijfelen. Het zogenaamde oudste koranfragment van Birmingham dateert waarschijnlijkook van voor de tijd van Abu Kassem’s openbaringen.

  Like

 10. Dit is op 2012-2019: de 'grote verdrukking' (apocalyps) herblogden reageerde:
  En toch willen de Europese leiders niet luisteren.

  Like

 11. joopklepzeiker zegt:

  Uiteindelijk draait hier op uit.

  We onderwerpen ons aan de islam of, we knallen een hele berg moslimes af en blijven dat doen net zolang totdat ze weer een paar eeuwen rustig zijn.
  Heel vervelend om weer te moeten afdalen in die primitiviteit, maar helaas het is het enige wat de moslims schijnen te begrijpen .

  Like

 12. Taljaard zegt:

  Waren onze kerkelijke voormannen maar zo wijs.
  In 1999-2000 al een extra studie gevolgd in de islamologie en tot nagenoeg de zelfde verontrustende conclusies gekomen.
  Zij het dan dat ik daarin nog een onderscheid veronderstelde tussen de klassieke islam en het moderne XXe eeuwse islamitische fundamentalisme, dat veel elementen uit het marxisme in haar denken heeft geincorporeerd.
  Destijds natuurlijk nog niet de ervaringen van de laatste jaren daarin verdisconteerd en dacht toen ook dat het nog wel een jaar 50 zou duren voordat de ellende echt zou beginnen.
  Vandaar ook een dringend pleidooi voor integratie en demarginaliseren van de moslimminderheden in het paper verwerkt, ten einde deze toekomstige problemen voor te zijn.
  Kreeg toen al de wind van voren, want ”etnocentrisch” en ”onterechte stereotyperingen.”
  Het werd uiteindelijk wel goedgekeurd. Zij het met een mager zeventje. Maar dat was hoofdzakelijk te danken aan het verwerken van taalkundige overeenkomsten tussen de Thora en de Koran in het paper.

  (”Heel knap en een boel werk, maar wees toch voorzichtig met die etnocentrische stereotyperingen en die Westerse christelijke bril van jou. Want ben je je er wel van bewust hoe beledigend en kwetsend dat kan zijn voor moslims?”)

  De full policor mode dus, die prof. Van der Horst kort daarna ook al in moeilijkheden bracht en waarmee Hans Janssen werd gemarginaliseerd en uitgekotst uit het Nederlandse academische wereldje.

  En deze policor wordt via alle theologische faculteiten nog steeds, met een dictatoriaal fanatisme aan alle studenten en docenten opgelegd. Het uiten van kritiek, of zelfs maar een vermoeden van een afwijkende denkwijze hierover, kost je de kop in de PKN en wordt je in andere kerken, ook die van een orthodox calvinistische signatuur, afgeraden. Want subsidies, vermijden van opspraak, gehoorzaamheid aan de overheid, etc..

  Hoe maak je de kerk monddood en tot slaafse spreekbuis van het culturele marxisme?
  Vraag dat maar aan de Nederlandse overheid!
  Zelfs de SGP gaat er tegenwoordig nog in mee.
  En dat gaat ze stemmen kosten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s