Turkije en Griekenland: een eeuwenoud conflict

Screenshot_146

(Vertaling: E.J. Bron)

De actuele escalaties aan de Grieks-Turkse grens laten de haat van de beide volkeren op elkaar zien. De vijandigheden worden al eeuwenlang gevoed.

ongecensureerd.at

300 jaar bezettingstijd

Het conflict begon meer dan 500 jaar geleden. Destijds beheersten de Turken als Ottomaans Rijk grote delen van het Midden-Oosten en Afrika. In hun expansieplannen richting Europa was het aangrenzende Griekenland zijn eerste tegenstander. Ze overwonnen de Grieken aan het eind van de 15e eeuw en bezetten Griekenland meer dan 300 jaar lang. In deze tijd werd het krachtige christelijke culturele erfgoed van de Grieken enorm beschadigd. Het Ottomaanse Rijk probeerde de islam met geweld door te drukken.

Een gevecht gekenmerkt door wreedheid

De ommekeer bracht de 25e maart 1825. Op die dag kwamen de Grieken op wrede wijze tegen hun Ottomaans heren in opstand. Ze ontvolkten en slachtten complete door Turken bewoonde steden af. Voor Turkije is dit een zwarte dag van rouw. De Grieken daarentegen vieren tot op de dag van vandaag de 25e maart als nationale feestdag. Door een burgeroorlog bevochten de Grieken na deze gebeurtenissen hun land terug. Het nieuw opgerichte koninkrijk Griekenland breidde in de decennia daarna zijn gebiedsaanspraken steeds verder naar het oosten uit. Het doel was het herkrijgen van de westkust van het huidige Turkije. Deze gebieden hadden in de klassieke oudheid duizenden jaren lang een Grieks stempel gekregen. Nu nog getuigen talrijke bouwwerken als wereldcultuurerfgoed van deze oude tijd.

Turkije accepteerde vredesdictaat niet

De Grieken kregen hun kansen na de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk stond aan de verliezende kant. Derhalve kreeg het, net zoals het Duitse Rijk, de Republiek Duits-Oostenrijk, Hongarije en Bulgarije, een vredesdictaat opgelegd dat het voor lange tijd aan de ketting zou moeten leggen. In het Verdrag van Sèvres, dat in 1920 in werking trad, zouden de Turken grote delen van hun gebieden aan de westkust aan de Grieken moeten afstaan. Van de verliezende machten waren de Turken echter het enige volk dat zijn “vredesverdrag” niet accepteerde. Ze verklaarden de oorlog aan Griekenland en wonnen deze. Het resultaat was het terugdraaien van het “vredesverdrag”. De Turken kregen een nieuw verdrag, volgens welk ze duidelijk meer gebieden mochten behouden, o.a. hun westkust.

Strijd om Cyprus

Het verzet tegen het vredesdictaat heeft tot op de dag van vandaag invloed op Turkije. Terwijl landen zoals Oostenrijk of Hongarije nu internationaal slechts een kleine rol spelen, bleef Turkije een echte grootmacht. De Grieken daarentegen hebben de strijd om de oude Griekse gebieden nooit opgegeven. Als voorbeeld voor het conflict geldt het eiland Cyprus. De Grieks beïnvloede republiek heeft ongeveer twee derde deel van het eiland onder controle. In het noordwesten bestaat echter de internationaal niet erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. Turkse strijdkrachten hadden dit gebied in 1974 bezet. Tot op de dag van vandaag maken beide landen aanspraak op het hele eiland.

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Griekenland, Historie, Turkije. Bookmark de permalink .

13 reacties op Turkije en Griekenland: een eeuwenoud conflict

  1. koosv8 zegt:

    Als de EU WAT WIL LATEN ZIEN HOE HET MOET, ZOUDEN ZE NU UIT ALLE VERENIGINGDE LANDEN VAN DE EUROPESE UNIE EEN BIJDRAGE IN DE VORM VAN MILLITAIREN MOETEN KUNNEN NEERZETTEN.
    Slappe hap. OPDOEKEN die EU.

    Geliked door 2 people

  2. bobzelf zegt:

    ja de grieken zijn geen Losers
    nog verder terug , the battle of Thermopyle , waar de film 300 over is gemaakt
    en
    de liefde van Ome Bob , het jaarlijkse uitje :met zijn mooie meissie

    opstaan 04.00
    douchen en aankleden
    05.00 ontbijten
    05.30 de deur uit als marathon loper en loopster
    05.32 taxi naar syntagma
    waar 20.000 lopers/ster met bussennaar MARATHONAS worden gebracht
    in een werkelijk perfecte organisatie dus een 500 vakantie bussen
    worden door mensen aan de instap v.d. bus
    razendsnel 2, 3,4,5,6,7, dus 38 plekkern 38 en rijden
    het lukt ze in 1 uur

    WIE TE LAAT IS ZOEKT HET MAAR UIT

    DAN WORDEN DE BUSSEN GELOST , BIJ THE BATTLE FIELDS OF MARATHONAS

    remember 490 bc , waar 11.000 Atheners een 110.000 perzen naar de hel joegen

    de hollander trekt nog een zak chips open denk ik ??

    WAAR OM 09.00 HET STARTSCHOT WORDT GEGEVEN, NA DE OLYMPISCHE EED
    MEEGEGILD TE HEBBEN
    EN HAVE A NICE RACE

    AND BRING THE MESSAGE :TO ATHENS

    Nenikekiam” (“Victory! Victory! Rejoice, we conquer!”). And then he promptly collapsed from exhaustion and died

    WAAR DE FINISH IS IN HET SCHITTERENDE GEHEEL WIT MARMEREN KALIMARMARO
    STADION , WAAR IN 1896
    DE EERSTE MODERNE OLYMPISCHE SPELEN WERDEN GEHOUDEN

    MIJN GOD , ALLES WAT WIJ DOEN EN WETEN KOMT HIER VANDAAN

    p.s. de hulptroepen zijn nu toch wel onderweg neem ik aan ? beste eu ???
    naar dat kleine landje wat jullie , levenslang naar god hebben geholpen !!!
    en nu alleen weer de “”hordes van attila “” de Erdogan tegen mogen houden

    PHEIDIPPIDUS

    Geliked door 2 people

  3. Lucky zegt:

    https://www.breitbart.com/europe/2020/03/11/head-of-greek-orthodox-church-travels-to-border-to-bless-civilian-border-guard-force/

    Head of Greek Orthodox Church Travels to Border to Bless Civilian Border Guard Force

    Greek Orthodox Archbishop Ieronymos II of Athens has blessed those guarding the Greek border, including a group of civilian volunteers working to prevent illegals crossing from Turkey.

    The Greek Orthodox leader visited the region near the border village of Feres and stated: “I am deeply moved and proud. I am sorry for the people that are pushed to come here, because they are being used as tools in the hands of another. We who are here at the European borders, must insist that Europe does not shut its eyes to such phenomena.”

    Nl
    Hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk reist naar de grens om de civiele grenswacht te zegenen

    De Grieks-orthodoxe aartsbisschop Ieronymos II van Athene heeft de mensen die de Griekse grens bewaken gezegend, waaronder een groep burgervrijwilligers die werken om te voorkomen dat illegalen vanuit Turkije oversteken.

    De Grieks-orthodoxe leider bezocht de regio bij het grensdorp Feres en zei: „Ik ben diep ontroerd en trots. Het spijt me voor de mensen die worden gedwongen om hierheen te komen, omdat ze worden gebruikt als gereedschap in de handen van een ander. Wij die hier aan de Europese grenzen zijn, moeten erop staan ​​dat Europa zijn ogen niet sluit voor dergelijke verschijnselen. ”

    Geliked door 1 persoon

  4. Lucky zegt:

    Versterking onderweg

    Geliked door 1 persoon

  5. Jan zegt:

    Oorlog aan de grens

    Like

  6. T.Troubadour zegt:

    Steun de Grieken boycot de Turken

    Like

  7. Lucky zegt:

    https://www.breitbart.com/europe/2020/03/12/erdogan-to-hold-migrant-summit-with-macron-and-merkel-in-istanbul/

    Erdogan to Hold Migrant Summit With Macron and Merkel in Istanbul

    Turkish President Recep Tayyip Erdogan has announced he will be hosting a migration summit with French and German leaders but declined to invite Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis.

    The summit is scheduled to take place on March 17th and will be attended by German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron, with UK Prime Minister Boris Johnson “possibly” also going.

    The announcement comes just after the Turkish president met with European Union officials in Brussels earlier this week and was unable to come to any sort of deal that would see the Turkish government close the border to migrants after opening it two weeks ago, Proto Thema reports.

    “Implementing the truce in Idlib and finding a permanent solution to the refugee problem is for everyone’s benefit. We can start a new era with the EU. If the EU shows this determination and political vision, it is possible to go the distance,” Erdogan said.

    Nl
    Erdogan houdt migrantentop met Macron en Merkel in Istanbul

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd dat hij een migratietop zal organiseren met Franse en Duitse leiders, maar weigerde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis uit te nodigen.

    De top vindt plaats op 17 maart en zal worden bijgewoond door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, waarbij de Britse premier Boris Johnson ‘mogelijk’ ook aanwezig is.

    De aankondiging komt net nadat de Turkse president eerder deze week een ontmoeting had gehad met ambtenaren van de Europese Unie in Brussel en niet tot een overeenkomst kon komen waarbij de Turkse regering de grens voor migranten zou sluiten nadat ze deze twee weken geleden had geopend, meldt Proto Thema.

    “Het implementeren van de wapenstilstand in Idlib en het vinden van een permanente oplossing voor het vluchtelingenprobleem is in ieders voordeel. Met de EU kunnen we een nieuw tijdperk beginnen. Als de EU deze vastberadenheid en politieke visie toont, is het mogelijk om de afstand te nemen, ‘zei Erdogan.

    Like

  8. Lucky zegt:

    Kijk wie het zegt…
    https://www.breitbart.com/europe/2020/03/12/erdogan-no-difference-between-greek-border-guards-nazis/

    Erdogan: ‘No Difference’ Between Greek Border Guards and the Nazis

    President Erdogan of Turkey said that there is “no difference” between Greek forces trying to protect the nation’s border and the Nazis.

    The Islamist leader ramped up the rhetoric in the ongoing dispute with Turkey and the European Union as tens of thousands of asylum seekers attempt to flood into the bloc through the Greek border. Mr Erdogan accused Greek forces of acting like “barbarians” and “fascists”.

    “There is no difference between what the Nazis did and the images we are seeing from the Greek border,” Erdogan said of Greek border guards using tear gas to prevent migrants storming through border barriers, according to the Greek newspaper Kathimerini.

    The slur against Greece is notable, as some 300,000 people were killed during the 1941 Nazi occupation of the country, which near-wiped out Greece’s Jewish population.

    Nl
    Erdogan: ‘Geen verschil’ tussen Griekse grenswachten en de nazi’s

    President Erdogan van Turkije zei dat er “geen verschil” is tussen Griekse troepen die de grens van het land proberen te beschermen en de nazi’s.

    De islamitische leider voerde de retoriek op in het lopende geschil met Turkije en de Europese Unie, terwijl tienduizenden asielzoekers via de Griekse grens proberen het blok binnen te stromen. Erdogan beschuldigde de Griekse strijdkrachten ervan zich te gedragen als “barbaren” en “fascisten”.

    “Er is geen verschil tussen wat de nazi’s deden en de beelden die we vanaf de Griekse grens zien”, zei Erdogan over Griekse grenswachten die traangas gebruiken om te voorkomen dat migranten door grensbarrières stormen, aldus de Griekse krant Kathimerini.

    De smet tegen Griekenland is opmerkelijk, aangezien ongeveer 300.000 mensen werden gedood tijdens de nazi-bezetting van het land in 1941, waardoor de Joodse bevolking van Griekenland bijna werd uitgeroeid.

    Like

  9. Lucky zegt:

    This is beyond ridiculous: this fakefugee is being told via hands-free what to shout to the Greek border-guards, in order to get his righteous propaganda clip. And fails as he stops when the earbuds drop out of his ears

    Dit is meer dan belachelijk: deze nepvluchteling krijgt via handsfree te horen wat hij naar de Griekse grenswachten moet roepen om zijn rechtvaardige propagandaclip te krijgen. En faalt als hij stopt als de oordopjes uit zijn oren vallen

    Like

  10. Jan zegt:

    Turken stelen olie uit Grieks grondgebied. Griekenland maakt zich op voor oorlog

    https://3speak.online/watch?v=rairfoundation/tyfnfuue&jwsource=cl

    Turkey Plans to Drill for Oil Near Greek Islands
    https://greece.greekreporter.com/2020/06/01/turkey-plans-to-drill-for-oil-near-greek-islands/

    Like

Plaats een reactie