Hongarije appelleert aan de EU: “We zouden moeten stoppen met sancties, ze helpen niemand”

(Vertaling: E.J. Bron)

Terwijl zich in het Westen een anti-Rusland-hysterie uitbreidt, laat de Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) zien dat het mogelijk is om ondanks de vermeende dwang, die voortkomt uit het lidmaatschap van een supranationaal blok zoals de Europese Unie, een politiek te volgen die nationale belangen dient. De nieuwste waarschuwing uit Boedapest dat sancties tegen Moskou Europa meer schaden dan Rusland verzwakken, schijnt de EU-ambtenaren nog altijd niet te bevallen.

Het is al midden 2022, de oorlog in de Oekraïne is nog lang niet afgelopen en de gevechten zullen onvermijdelijk doorgaan in de zomer. Met de komende winter in zicht zal het echter zelfs voor de ijverigste ontkenners in de EU duidelijk worden dat de anti-Rusland-sancties de EU zelf schaden.

Tijdens een topontmoeting van de EU-staats- en regeringschefs op 23 juni, waarop aan de Oekraïne de status van een EU-toetredingskandidaat werd toegekend, zei Balázs Orbán, een vooraanstaand adviseur van de minister-president die geen familie van hem is, tegenover Reuters:

Aan het eind van de dag zal Europa op grond van de economische problemen aan de verliezende kant van de oorlog staan. Het zou onze aanbeveling zijn dat we het sanctieproces zouden moeten stoppen. Op dit moment maken we mee dat het des te slechter met ons gaat hoe meer sancties we accepteren. En de Russen? Ja, hen doet het ook pijn, maar ze overleven. En wat nog erger is, ze gaan door in de Oekraïne.”

Hongarije met balanceerwerk

Sinds het begin van de Oekraïne-oorlog heeft Boedapest een buitengewoon standpunt ingenomen, dat in de eerste plaats de nationale belangen van Hongarije op het oog had. Boedapest heeft, voor zover de omstandigheden het toelaten, geprobeerd om vanwege zijn afhankelijkheid van Russische olie en Russisch gas een speciale status bij de sancties in de energiesector te krijgen. Ondanks de energieafhankelijkheid vermindert dit niet de soevereiniteit die Hongarije uitoefent.

De waarschuwingen van Boedapest zijn echter niet nieuw en worden in plaats daarvan geïgnoreerd, omdat de Europese staten onder het hypnotiserende invloed van de Russofobische propaganda en eenzijdige berichtgeving staan. Het lijkt erop dat de sancties de burgers van de EU in dezelfde mate treffen als de Russische burgers, zo niet erger. De prijzen voor voornaamste voedingsmiddelen zijn de hoogte in geschoten, in de supermarkten zijn de schappen leeg, de gasprijzen hebben een ongekende hoogte bereikt, en er zijn moeilijkheden met de aanvoerketens.

Rusland is opgewassen tegen sancties

De onverwachte stabiliteit van het Russische muntsysteem en economisch systeem, maar ook van het politieke systeem, en tegelijkertijd het succes van de tweede fase van de militaire operatie in de Oekraïne laat aan velen in de EU zien, en niet alleen maar Hongarije, dat de economische oorlog tegen Rusland de nieuwe orde van het door het Westen gedomineerde globale economische en financiële systeem alleen maar versneld heeft.

Het is onmogelijk om Rusland uit de wereldwijde economische en financiële stromen uit te sluiten zonder afbreuk te doen aan de economie, anders dan bijvoorbeeld Noord-Korea, omdat Rusland de op tien na grootste economie is en o.a. over een groot aandeel aan de wereldwijde energiebronnen, metalen en graan beschikt. Hongarije is zich meer dan bewust van deze realiteit, en nu pas komt ook de rest van de EU langzaam tot dit besef.

BRICS als globale dominante factor

In plaats van Rusland door sancties van de economische stromen uit te sluiten, heeft het Westen het soevereine niet-westelijke blok alleen maar nog verder versterkt en gemobiliseerd om een nieuwe internationale economiepolitieke orde te institutionaliseren, zoals die op de 14e BRICS-topontmoeting werd besproken. Het moet de westelijke staats- en regeringschefs nu duidelijk zijn dat het hen niet is gelukt om Rusland te isoleren, en dat de meeste landen van de wereld, inclusief China en India, niet alleen geweigerd hebben om zich aan te sluiten bij de door het Westen opgelegde sancties, maar in de oorlogsmaanden zelfs hun economische samenwerking met Rusland hebben uitgebreid. In werkelijkheid hebben deze landen hun invoer van Russische olie en kolen opgevoerd.

Door de beslaglegging op de Russische deviezenreserves, op het vermogen van de Russische burgers en ondernemingen en het opleggen van unieke sancties heeft het Westen de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, China, India en Zuid-Afrika) er alleen maar bij geholpen om de verzwakking van het gebruik van de dollar in de wereldeconomie te versnellen. Desalniettemin is het onmogelijk om om het op de lange termijn voor de EU-burgers te verzwijgen dat er een duidelijke economische crisis bestaat, die niet alleen is terug te voeren op het opleggen van sancties aan Rusland, maar ook op de verlammende, maar favoriete neoliberale ideologie van Brussel.

De neoliberale ideologie bevordert ook het globalisme, wat direct tegenstrijdig is aan de Hongaarse politiek, die de nationale belangen dient. Op deze manier zal Boedapest zich tegen zichzelf beschadigende sancties tegen Rusland blijven verzetten, temeer daar het land al jarenlang over de overvallen tegen de Hongaarse minderheid in de Oekraïne klaagt – waarover de EU volledig zwijgt.

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Hongarije appelleert aan de EU: “We zouden moeten stoppen met sancties, ze helpen niemand”

 1. Oliedom zegt:

  De man heeft gelijk die EU schiet zichzelf in de voet, alleen die idioten hebben van de consequenties geen centje pijn, maar de Nederlanders wel, weg die sancties.
  Eigelijk weg met die EU en een EXIT en Nexit dus.

  Geliked door 2 people

 2. Wim Vreeswijk zegt:

  We moeten onmiddellijk stoppen met al die domme sancties want er ontstaat immers een gigantische armoede en leed onder Europeanen. Ook de bestuurders in Europa hebben blijk gegeven dat ze enkel voorspellend vermogen hebben ter zake en feitelijk bestuurlijk onbekwaam zijn ! De rest mag U zelf invullen.

  Like

 3. Wim Vreeswijk zegt:

  Heel verstandige taal van die Orban. Een standbeeld voor die man. Daar kunnen al die Westeuropeanen nog wat van leren !

  Like

 4. Prachtig zoals Viktor Orban altijd voor den dag komt.
  Hij kan altijd een verklaring afgeven maar de toon blijft ten alle tijde zeer duidelijk.
  Ik ben aangesteld door de Hongaren en dus dien Ik de Hongaarse staat in tegenstelling tot de gore landverrader Rutte die toch minimaal een keer in de week Nederlan te grabbel gooit.
  Ik kan niemand uitleggen wlk een bloedhekel Ik heb aan dat liegend stuk afval.

  Geliked door 4 people

 5. Frits zegt:

  Topland 👍👍Nu nog Hexit en de EU ten gronde zien gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s