Hans Werner Sinn: “Verbod op verbrandingsmotoren subsidieert China” – en is nutteloos voor het klimaat

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

De voormalige chef van het ifo-instituut, Hans Werner Sinn (foto), heeft een slecht rapportcijfer aan de Duitse klimaatpolitiek gegeven. Maatregelen zoals het verbod op verbrandingsmotoren zou tot meer CO2-uitstoot leiden, omdat anderen meer olie kopen.

De Duitse politiek blijft eraan vasthouden wereldwijd “voortrekker” bij de klimaatbescherming te zijn. Burger-maatschappelijke acteurs zoals de “Last Generation” of de Berlijnse professor in de rechten Gregor Bachmann gaat zelfs dat niet ver genoeg. De voormalige chef van het ifo-instituut, Hans Werner Sinn, maakt daarentegen duidelijk dat ook een nog zo radicale en ideologische klimaatpolitiek in Duitsland de wereldwijde CO2-uitstoot niet zal verlagen. Veelmeer zouden acteurs zoals China goedkoper olie kopen.

China kan meer goedkope olie op de wereldmarkt kopen

In een interview met de “Bild-Zeitung” verklaart Sinn dat de CO2-uitstoot door olie en kolen alleen maar in een brede internationale consensus gereduceerd zou kunnen worden. Wanneer Duitsland of ook wel de EU alleen bijvoorbeeld de verbrandingsmotor verbieden, zou dat eerder tot een hogere uitstoot leiden.

De ontwikkelingen van de afgelopen 40 jaar zouden immers steeds opnieuw de wetten van de markt bevestigd hebben: Wanneer Duitsland geen olie meer koopt, daalt de prijs op de wereldmarkt en kopen anderen het.”

Het geplande verbod op verbrandingsmotoren “ruïneert onze automobielindustrie, verlaagt onze levensstandaard en subsidieert andere landen, vooral China”. Daar zou men in de afgelopen jaren niet alleen steeds meer kolen hebben gestookt, maar ook het olieverbruik zou toenemen.

Duitsland maakt zichzelf afhankelijker van fossiele energiedragers

Tegelijkertijd zou er niet genoeg stroom uit hernieuwbare energieën beschikbaar zijn om de behoefte van een hoogontwikkelde industrienatie te dekken. Het weer zou te onbestendig zijn, de bronnen niet regelbaar. In de gebouwen- en verkeerssector zou de vraag toenemen op op grond van de politiek gewilde installatie van warmtepompen en meer laadstations voor elektrische auto´s.

Om in moeilijker tijden uit de brand te komen, zouden importen of het teruggrijpen naar fossiele energiedragers nodig zijn. Duitsland zou echter afzien van bronnen met weinig uitstoot: “We kunnen de energietransitie helaas niet zonder fossiele energiedragers uitvoeren, omdat we afzien van kernenergie.”

Met het oog op deze omstandigheden, aldus Sinn, “betekenen meer elektrische auto´s meer winning van bruinkool en meer koolstof in de lucht.”

Behalve China nog 137 andere landen niet tot concrete toezeggingen bereid

Al in juli had Sinn er in dezelfde publicatie op gewezen dat 138 landen van het Akkoord van Parijs “zich niet tot concrete beperkingen verplicht hebben”. Dit zouden echter tegelijkertijd die landen zijn, die samen verantwoordelijk zouden zijn voor twee derde deel van de CO2-uitstoot in de wereld.

Wetten betreffende klimaatbescherming in westerse landen zouden alleen dan zin hebben “wanneer de energieproducenten ook minder fossiele brandstoffen uit de grond halen”. De “fundamentele regel van de klimaatpolitiek, waaraan ook de meest welwillende Groenen van deze wereld niet voorbijkomen”, zou luiden: “De macht over het klimaat ligt alleen bij de eigenaren van de fossiele bronnen en de regeringen die hen controleren.”

Saoedi-Arabië “dwingen om de olie in de grond te laten zitten”?

Behalve de traditionele olie exporterende landen van de Arabische wereld behoren o.a. de VS, Rusland, Canada, Brazilië en Venezuela tot de grootste exporteurs. Ondertussen bevindt echte rook China zich in de top-10.

Sinn verwijst naar de corona-crisis en de olieprijs daalde deels tot in het oneindige. Om deze te stabiliseren, zouden de grootste olie-exporteurs de olie in de grond hebben laten zitten. “Met vereende krachten”, aldus Sinn, zouden de consumentenlanden exporterende landen zoals Saoedi-Arabië of Koeweit “heel goed dwingen om de olie in de grond te laten zitten.”

Het eerder illusoire karakter van deze overweging gaf de econoom echter even later in het gesprek al toe. Dat zo´n internationale aaneensluiting met het oog op actuele spanningen bijvoorbeeld met China “moeilijk” zou zijn, “ligt voor de hand”.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hans Werner Sinn: “Verbod op verbrandingsmotoren subsidieert China” – en is nutteloos voor het klimaat

  1. BosscheBol zegt:

    De keuze voor wind- en zonne-energie (en biomassa!) berust niet op goed rekenwerk. Rekenen is extreem-rechts. Het is een politieke keuze. Ooit hebben de groenen hun kiezers verworven door te roepen dat zij de aarde zouden redden. De aarde zou binnen twee weken vergaan als de kiezers niet op de groenen zouden stemmen. Vooral fossiele energie zou moeder aarde veel pijn doen. Maar door windmolens en zonnecellen zou zij weer gaan lachen.
    De producenten van windmolens en zonnecellen waren hier blij mee en gaven de Groenen veel geld. En de Groenen gaven de fabrikanten van windmolens, zonnecellen en warmtepompen veel opdrachten en stelden het gebruik van die goederen verplicht.

    En zo is een maffioos, corrupt systeem ontstaan met een gesloten cirkel. Die is niet te doorbreken tenzijn de kiezers in opstand komen omdat ze niet meer mogen vliegen, geem auto meer kunnen betalen en ook geen warmtepomp. Ze mogen zelfs niet meer normaal eten. Het worden slaven …

    Geliked door 2 people

  2. Ravian zegt:

    “De macht over het klimaat ligt alleen bij de eigenaren van de fossiele bronnen en de regeringen die hen controleren.”

    Niemand heeft “de macht over het klimaat”, ook de regeringen van “fossiele bronnen” exploiterende landen niet.
    Het aardse klimaat wordt bepaald door de cyclussen van de zon, in combinatie met baanafwijkingen veroorzaakt door een samenspel van de ons universum controlerende krachten, en (in mindere mate) door de geothermische processen in de aarde zelf, middels vulkanisme.
    De rest is linkse stierenpoep, gemotiveerd door de zucht naar politieke macht en geldelijk gewin…

    Geliked door 2 people

  3. J.v.d.Heijden zegt:

    Ter aanvulling…
    https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/oekonom-hans-werner-sinn-habecks-verbote-beschleunigen-den-klimawandel-84882404.bild.html
    Klimaatverandering “versnellen” lijkt me vergezocht.
    Dat is niet een kwestie van bv.tien jaar, maar 10-duizenden jaren
    of meer.

    Like

Plaats een reactie