Tanzania: kerkdienst met geweld beëindigd

Screenshot_1

(Vertaling: E.J. Bron)

De druk op de christenen in het land neemt toe. Volgens “Open Doors” vonden er in het Oost-Afrikaanse land Tanzania sinds het begin van dit jaar meerdere overvallen op christenen plaats. Zo bestormden op 18 februari 2015 met stenen en knuppels bewapende moslims de kerkdienst in de kerk van de “Assemblies of God” en verdreven de daar bijeengekomen christenen. Er raakte niemand gewond, maar de christenen uit de stad Mnazimmoja en in het hele land zien zichzelf steeds vaker blootgesteld aan vijandigheid.

Brandstichting uit wraak

Op 9 januari 2015 werd een kerk in de stad Bunyambo in het westen van Tanzania het doelwit van een brandaanslag. Onbekenden stichtten tegen 23.00 uur brand in de plaatselijke kerk van de “Assemblies of God”. Hierbij raakte niemand gewond, maar het gebouw werd zwaar beschadigd door de brand. De daders werden nog niet gevonden, de plaatselijke christenen vermoeden dat het om een wraakactie ging: in december 2014 had het verkiezingssucces van een kerklid de islamitische meerderheidsbevolking geërgerd. De districtsvoorzitter Venance Mwamoto beloofde de kerk geld voor de renovatie en een speurtocht naar de daders.

Pak slaag wegens christelijke symboliek

Op de dag van de brandaanslag op de kerk kwam het nog tot een ander incident aan de “Hwazi Secondary School” in de regio Kasulu in het oosten van Tanzania. De leraar Matebo bestrafte een van zijn leerlingen met stokslagen, omdat deze een rozenkrans op zijn schooluniform droeg. Daarvoor had de leraar de ketting afgepakt en kapotgemaakt. Een locaal contact van “Open Doors” wees erop dat leerlingen op openbare scholen wel degelijk religieuze symbolen mogen dragen. Volgens hem dragen bijvoorbeeld op de genoemde school islamitische meisjes de in de islam gebruikelijke sluier. De schooldirecteur Jonathan Nkundile regelde daarna een gesprek tussen de leraar en de ouders van de leerling, waarbij de leraar zijn verontschuldigingen aanbood.

Toenemende spanningen

De overvallen op en discriminatie van christenen nemen sinds enige tijd toe. “Open Doors” observeert en documenteert de incidenten en steunt de christenen in Tanzania als partner van verschillende kerken en gemeenten. Op de wereldvervolgingsindex van “Open Doors” is Tanzania in vergelijking met vorig jaar 16 plaatsen gestegen en staat inmiddels op de 33e plaats van alle landen in de wereld met de sterkste onderdrukking en vervolging van christenen.

Bron:
www.opendoors.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", "religieuze dialoog", Barbarisme, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, co-existentie, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Moslims, nieuw fascisme, Rotzakken, Tanzania, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

5 reacties op Tanzania: kerkdienst met geweld beëindigd

 1. fransdewit zegt:

  Besloten club van maken dan, voortaan. Nee zonder gekheid, waar gaat dit toch allemaal heen jongens. Je bid om God en wat krijg je? Stelletje mafkezen op je dak.

  Like

 2. Scheerzeep NU zegt:

  De enige politieke partijen in Nederland die hier kamervragen over stellen zijn SGP, CU en PVV. De rest vindt dat miljoenen mensen die hun inspiratie uit de Koran halen niet onnodig geconfronteerd moeten worden met de excessen van hun religieuze broeders. Want het heeft niets met de islam te maken, waarmee men toegeeft slechts de acties te beoordelen en niet de achterliggende intenties van de daders. Het motief wordt weggemoffeld, ontkent, taqiyya, misleiding. Islam is niet wat het zegt dat het is. Aslim Taslam? Nooit.

  Like

 3. Bas Koning zegt:

  Tijd voor anti-balaka

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s