Israël demoniseren met valse morele equivalentie

Screenshot_36

(Door: Manfred Gerstenfeld en Jamie Berk – Vertaling: E.J. Bron)

In het proces om Israël te demoniseren, speelt retoriek een belangrijke rol. Behalve het gebruik van leugens is het strooien met valse argumenten de overheersende onder de belangrijke technieken om te demoniseren. Daarom is het belangrijk dat diegenen die Israël openlijk verdedigen erin getraind zijn zulke technieken te herkennen. Een opvallende tegen Israël ingezette techniek is valse morele gelijkstelling. Zij is gebaseerd op de misleidende bewering dat er geen verschil bestaat tussen twee enorm verschillende ongelijke handelingen.

Vergelijkingen zijn van huis uit voor misbruik te gebruiken. Hiervan bestaan voorbeelden te over en in dit artikel kunnen slechts enkele van de meest gebruikte genoemd worden. enkele gaan het gezonde mensenverstand te boven. Een beroemde is de vergelijking van Israël met nazi-Duitsland of de nazi´s. Dit voorbeeld van valse morele equivalentie is wijdverbreid in heel Europa. Vijf onderzoeken in negen verschillende Europese landen tonen aan dat ongeveer 40% van de Europeanen gelooft dat Israël een nazi-staat is.

Een variant op deze leugen zegt dat Israël de Palestijnen uitroeit. Ook deze is wijdverbreid, zoals werd vastgesteld in peilingen in Europa.

Nog een andere versie van deze valse vergelijking heet “zionisme is fascisme”. Toen hij in februari 2013 voor het forum van de Vijfde alliantie van de Civilisaties in Wenen sprak, verklaarde de toenmalige Turkse minister-president Recep Tayyip Erdoğan: “Net zoals bij het zionisme, het antisemitisme en het fascisme wordt het onvermijdelijk dat islamofobie als misdaad tegen de mensheid beschouwd moet worden.” Deze verklaring werd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon en de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu onmiddellijk bekritiseerd.

Omdat valse vergelijkingen zo gemakkelijk te maken zijn, wordt een groot aantal daarvan tegen Israël toegepast. De valse morele gelijkstelling van zionisme en racisme was een door de Sovjet-Unie ontworpen tactiek om haar afwijzing van de veroordeling van antisemitisme te rechtvaardigen. Deze politieke strategie werd in de jaren-60 oorspronkelijk gebruikt bij de poging om Israël uit de Verenigde Naties uit te sluiten. Hoewel ze mislukte, hadden de Sovjet-Unie, haar satellietstaten en haar Arabische bondgenoten hiermee uiteindelijk in 1975 succes, toen VN-resolutie 3379 werd aangenomen. Deze bepaalde dat “zionisme een vorm van racisme en rassendiscriminatie is.”

Nog een ander voorbeeld van regelmatig gebruikte valse morele gelijkstelling om Israël te demoniseren is om Israël een Apartheidsstaat te noemen. De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter behoort tot diegenen die deze valse gelijkstelling in zijn boek uit het jaar 2006, “Palestine: Peace not Apartheid” (“Palestina: Vrede, geen Apartheid”) gebruikten.

Het boek “Drawing Fire” (“Het vuur naar zich toetrekken”) van de linkse Israëlische journalist Benjamin Pogrund heeft als ondertitel “Investigating the Accusiations of Apartheid in Israel” (“Onderzoek naar de beschuldigingen van Apartheid in Israël”). De schrijver zegt in een persoonlijke opmerking in het boek:

Ik werd vanwege maagkanker in een van de vooraanstaande Israëlische ziekenhuizen behandeld, het Hadassah op de Scopusberg in Jeruzalem. De chirurg (hij was de chef-arts) was joods, de anesthesist was Arabier. De artsen en verplegers die mij verzorgden, waren Joden en Arabieren. Tijdens de vier en een halve week als patiënt zag ik hoe Arabische en joodse patiënten dezelfde behandeling vol toewijding kregen. Ongeveer een jaar later ging de chirurg met pensioen; hij werd afgelost door een dokter die Arabier is. Sindsdien ben ik in klinieken en spoedopnames in ziekenhuizen geweest. Daar is voor iedereen overal alles gelijk. Israël lijkt op het Zuid-Afrika van de Apartheid? Belachelijk.

Een andere, graag gebruikte, valse morele gelijkstelling is het idee dat Israël een koloniale macht in het Midden-Oosten is. De historicus Richard Landes toonde de schijnheiligheid van deze morele equivalentie aan. Hij schreef over de onschuldige aard van zionistische nederzettingen in het Ottomaanse rijk en Brits Palestina, die sterk verschillen van de imperiale inspanningen van de Europese machten destijds. “In plaats van als militaire overwinnaars te komen, kwamen de zionisten als positief te beschouwen buren.”

Een ander graag vals gebruik van morele equivalentie is de gelijkstelling van de Holocaust met de Nakba. Deze valse morele gelijkstelling werd door veel mensen overgenomen. De Holocaust en de Nakba liggen echter te ver van elkaar verwijderd om op elkaar te lijken. De Holocaust was een geplande volkerenmoord door middel van industriële uitroeiing. De Palestijnse Nakba was een direct resultaat van het feit dat de Palestijnen het bestaan van Israël afwezen, wat leidde tot hun zware militaire nederlaag.

Nog een andere categorie van morele equivalentie impliceert dat de opzettelijke moord op onschuldige burgers gelijk te stellen is aan de onopzettelijke dood van burgers bij militaire acties. In maart 2012 vergeleek Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, de dood van onschuldige joodse kinderen zoals in Toulouse (Frankrijk) door seriemoordenaars en wrede dictatoren zoals Bashar al-Assad van Syrië met de onopzettelijke dood van burgers door Israëlische tegenaanvallen in de Gazastrook. De Israëlische minister van Justitie, Tzipi Livni, reageerde als volgt: “Er bestaat geen gelijksoortigheid tussen een daad van haat of een leider, die leden van zijn natie doodt, en een land dat terreur bestrijdt, zelfs als hiervan burgers het slachtoffer worden.”

Veel zogenaamde humanitaire NGO´s gebruiken regelmatig op misbruikende wijze valse equivalentie. Zelfs toen zij korte verklaringen over de mensenrechtenschendingen schreven die de Israëlische soldaat Gilad Shalit ten deel vielen toen hij door Hamas-terroristen ontvoerd en vijf jaar lang gevangen gehouden werd, besloten amnesty International en Human Rights Watch om de aandacht af te leiden van de valse morele gelijkstelling van de ontvoerde Shalit naar de door rechtbanken veroordeelde Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen.

Deze valse morele gelijkstellingen van Israëlische gevangenisstraffen met ontvoeringen door Palestijnen zijn ver bezijden de waarheid. De Amerikaanse advocaat Alan Dershowitz zegt:

“Iedere door Israël vastgehouden gevangene beschikt over juridische rechtsbescherming en hebben hun ontslag bereikt. Ieder van hen kan door het Rode Kruis bezocht worden, kan met de familie communiceren en zijn/haar verblijfplaats is bekend. Anderzijds worden ontvoerde Israëlische soldaten door criminele elementen geïsoleerd vastgehouden, worden ze regelmatig gefolterd, vaak vermoord (zoals onlangs nog is gebeurd), kunnen zij niet door het Rode Kruis bezocht worden en hebben ze geen juridische rechtsbescherming. Bovendien zijn de door Israël vastgezette gevangenen terroristen – wat wil zeggen: onwettige strijders. Velen van hen zijn moordenaars, die in overeenstemming met het principe van de rechtsstaat schuldig bevonden en veroordeeld werden. De “vrouwen” en “kinderen” hebben zich schuldig gemaakt aan moord of poging tot moord op onschuldige baby´s en andere niet-strijders. De ontvoerde soldaten waren legale strijders, op wie de uitwisseling van krijgsgevangenen van toepassing is.”

Dershowitz zei dat Hamas of Hezbollah de Israëlische soldaten niet op dezelfde manier behandelt zoals Israël met zijn gevangenen omgaat, want “ze zijn terreurorganisaties die zich niet bewegen binnen het principe van de rechtsstaat.”

Er kunnen nog veel meer morele gelijkstellingen genoemd worden. De openlijke verdediger van Israël en ook diens diplomaten zijn er voor het grootste deel niet in getraind om de misbruikende morele equivalentie te herkennen en te bestrijden. De door deze tactiek van demonisering aangerichte schade zou door diegenen aangesproken en bestreden moeten worden die een publieke functie uitoefenen. Datzelfde geldt voor andere valse argumenten die regelmatig gebruikt worden, zoals sentimentele oproepen, meten met twee maten en de zoektocht naar zondebokken. Het mislukken van de bestrijding van valse morele equivalentie is een van de vele Israëlische tekortkomingen in de oorlog van het woord, waaraan de regeringsautoriteiten veel meer serieuze aandacht zouden moeten besteden.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Auteur: Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", achterlijkheid, antisemitisme, antizionisme, Barbarisme, Censuur, demoniseren, Desinformatie, Genocide, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse christenen, linkse gereformeerden, Linkse joden, Linkse Kerk, Linkse media, meningsdictatuur, Naïviteit, NGO´s, nieuw fascisme, onwetendheid, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Terrorisme, Verenigde Naties, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

26 reacties op Israël demoniseren met valse morele equivalentie

  1. luckybee zegt:

    Hoofdzakelijk wordt Israel te demoniceren door Amsterdamse Marxistische joden gedaan;en daar naast beledigen ze hun eigen God van Abraham, door de 10 Geboden aan hun laarsen te lappen.Ik ben bang voor de Toorn van Onze God, dat het alweer deze mensen zullen treffen.

    Like

    • kernrob4 zegt:

      Dat is deels waar. Maar links en islam is een groter probleem.

      Like

      • BertG. zegt:

        Jij leest niet goed.

        “en daar naast beledigen ze hun eigen God van Abraham, door de 10 Geboden aan hun laarsen te lappen .Ik ben bang voor de Toorn van Onze God, dat het alweer deze mensen zullen treffen.”

        Ze roepen het dus over zichzelf af als ze vermoord worden. Dat is wat hij zegt.
        Zolang ze dus de 10 geboden aan hun laars lappen, moeten ze dus niet zeuren.
        Weer dat eigen schuld dikke bult verhaal van lucky.
        Maar voorlopig schijnt de man nog steeds mateloos populair te zijn hier, dus hij mag iedereen overal van beschuldigen. Het is toch lucky maar en hij bedoeld het vast goed.
        Nou nee dus, hij vervloekt alles en iedereen die de 10 geboden niet naleeft.
        Maar geen gelovige die zich daar aan stoort omdat ze allemaal zo denken.

        Like

    • J. C. Th. Köhler zegt:

      Luckybee: je bent misschien te stom om te begrijpen wat “valse morele equivalentie” betekent. Maar je bent het sprekende voorbeeld dat “het gebruik van leugens en het strooien met valse argumenten de overheersende is onder de belangrijke technieken om te demoniseren.” Je doet het vakkundig (als we je kromme Nederlands even buiten beschouwing laten.)

      Dat het demoniseren van Israel hoofdzakelijk wordt gedaan door “Amsterdamse, marxistische Joden” is goed gevonden, dat moet ik je nageven. Heb je die van jezelf, of heeft iemand je dat ingefluisterd?

      j.c.th.kohler@ziggo.nl

      Like

      • BertG. zegt:

        De man is refo terrorist en gebruikt dezelfde tactiek als een moslim zou gebruiken.
        Immers heeft hij dezelfde training achter de rug en maakt daar tot op de dag van vandaag nog dankbaar gebruik van, dit alles overgoten met een christelijk sausje zodat niemand het door heeft.
        Liegen en verdraaien wanneer het je uitkomt dus. En verdomd, het werkt ook nog.

        Like

      • Ahava zegt:

        LuckyBee bedoelT het goed, Kohler, wat ik van goddeloze BerD zo langzamerhand betwijfel

        Like

      • BertG. zegt:

        Ahava, dat heb je helemaal goed gelezen.
        Precies dat wat er staat bedoeld deze goddeloze BertG.
        En daar is weinig goed bedoeld aan wanneer het mij wederom opvalt hoe via stiekeme omwegen weer even een hele bevolkingsgroep iets in ze maag gesplitst krijgt.
        Wat ik lees is hoe een refo opnieuw Joden aan het demoniseren is door ze wijzen op de 10 geboden en anders, eigen schuld.

        Like

      • Theresa Geissler zegt:

        @Ahavan 12 Juni, 19.59u.: Als ik het zo mag opmerken, ahava: Dat is een bijzonder venijnige steek onder water, zoals U zelf ook wel zult weten.

        Like

      • BertG. zegt:

        Theresa, als hij het thuis over de PVV zou hebben dan kan hij meteen op de bank slapen die zelfde nacht. Als je dan niet bang bent dan weet ik het niet meer.
        En hier een beetje stoer mee babbelen over de PVV met ze pc verborgen in een hoekje want o wee als daar iemand achter komt. Dan kan hij het helemaal schudden thuis.

        Like

    • harry zegt:

      @ Ahava 19,59 ,

      het valt me steeds meer op dat de christelijke medemens steeds meer overeenkomsten begint te vertonen met de islamitische tegenmens .
      Beide atheistenhaters .

      Een enkele goede daargelaten , maar er zitten valse venijnige rotstralen tussen .
      Wil je daar nou echt bij horen ?

      En Lucky bedoelt het goed ? Het enige goede is , is dat ie achter Wilders staat , voor de rest ……………………. .
      Schuttingwoorden schieten tekort .

      Like

      • BertG. zegt:

        Ach, zo als je eerder al aan gaf na een gesprek in je dorp met wat refo’s, zij geloven tenminste nog in iets en dat kan je van goddeloze niet zeggen.
        Dus zijn het ten alle tijden betere mensen dan ongelovige.
        Dus de overeenkomsten kloppen helemaal. Maar dat had ik allang door.

        Like

  2. 4sjun zegt:

    Manfred Gerstelfeld heeft daar een uitstekend onderwerp te pakken.
    De valse morele gelijksteling zie je ook vaak als instrument gehanteerd worden door forum- en weblogstrollen. Vooral PvdA politici kregen er jarenlang te weinig weerwoord op. Dankzij het wereldwijde web kan er tot schade van de Pechtoldjes die dit tegenwoordig fatsoenspopulistisch toepassen een bewustmakingsoffensief gestart worden. Te denken valt hierbij ook aan een hele andere wending van discussies rondom
    – het veronderstelde uitgedragen heil van de EU;
    – de verkondigde zegenigingen van immigratie en opgelegde Europese quota;
    – de vrede die islam de wereld zou brengen;
    – de steeds verder overvraagde solidariteit van de burgers die cumulerende rekeningen krijgen doorgeschoven.

    Like

  3. kernrob4 zegt:

    Onmisbare man ben je goede vriend Manfred

    Like

  4. Even lichtjes off topic een vraag:
    Wie weet nog waar ik het verhaal kan vinden dat die Deense cartoonrellen echt georganiseerd waren?
    Het staat me bij dat er een delegatie moslims vanuit een land in Europa, misschien zelfs Nederland, naar de islamitische landen vertrok die zelfs “extra beledigende” cartoons bij zich had die helemaal nergens verschenen waren, alleen om de boel op te naaien.

    Like

  5. Republikein zegt:

    Vilein.
    Letters scherper als het mes.

    Like

  6. Jan zegt:

    BDS is antisemitisme:

    Around 40 figures from the British film industry have signed a letter, published in the Guardian, calling on cinemas not to host the London Israeli Film and Television Festival:

    The festival is co-sponsored by the Israeli government via the Israeli embassy in London, creating a direct link between these cinemas, the festival screenings and Israeli policies. By benefiting from money from the Israeli state, the cinemas become silent accomplices to the violence inflicted on the Palestinian people. Such collaboration and cooperation is unacceptable. It normalises, even if unintentionally, the Israeli government’s violent, systematic and illegal oppression of the Palestinians.

    The signatories include Peter Kosminsky, Mike Leigh, John Pilger, Ken Loach and Miriam Margolyes

    http://www.theguardian.com/uk-news/2015/jun/08/cinemas-london-israeli-film-television-festival
    Met producten uit Judea en Samaria heeft het niets te maken, alleen met antisemitisme.

    NB: John Pilger staat bij Meulenbelt hoog in het vaandel:
    “Hier de website van journalist John Pilger, een gewetensvolle journalist die veel in Gaza is geweest en dus weet waar hij het over heeft.”
    http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2008/04/11/pilger-censorship-by-ommission/

    Like

Plaats een reactie