Trump-impeachment: 45 van de 50 Republikeinse Senatoren stemmen tegen voortzetting procedure

(Vertaling: E.J. Bron)

45 van de 50 Republikeinse Senatoren stemden voor een motie om de procedure voor ongrondwettig te verklaren. Zodoende wordt het steeds onwaarschijnlijker dat de benodigde 2/3 meerderheid in de Amerikaanse Senaat voor de veroordeling van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump gehaald wordt.  

De impeachmentprocedure tegen de voormalige president Donald Trump gaat verder in de Senaat. Bij een stemming gingen gisteren (26-01-2021) 45 van de 50 Republikeinse Senatoren achter de motie staan om de procedure wegens de bestorming van het Capitool ongrondwettig te verklaren.

Zodoende lijkt het in toenemende mate onrealistisch dat de voor een veroordeling van Trump noodzakelijke 2/3 meerderheid tot stand zal komen.

Het Huis van Afgevaardigden had de aanklacht tegen Trump wegens aanzetten tot opstand maandagavond in de Senaat ingediend. Dinsdag werden de Senatoren als gezworenen voor de impeachmentprocedure beëdigd.

De huidige voorzitter van de Senaat, Patrick Leahy, nam de 100 parlementariërs de eed af, waarin zij verklaarden “onpartijdig gerechtigheid volgens de grondwet en de wet” uit te oefenen.

Direct daarna diende de Republikeinse Senator Rand Paul de motie in om de procedure ongrondwettig te verklaren. Paul argumenteerde dat de Senaat alleen een zittende president aan zou kunnen klagen. Trump zou na zijn vertrek uit het Witte Huis vorige week woensdag echter een “privépersoon” zijn. De Democraten spreken deze opvatting tegen.

De motie van Paul werd weliswaar met 55 tegen 45 stemmen verworpen, maar de Republikeinen gingen er in grote meerderheid achter staan. Slechts 5 Republikeinen – en alle 50 Democraten – stemden tegen de motie van Paul.

“45 Senatoren zijn het er mee eens dat deze bedrieglijke ´procedure´ ongrondwettig is”, schreef Paul daarna op Twitter. “Dat is meer dan we nodig zullen hebben om Trump vrij te spreken en een einde te maken aan deze partijdige impeachmentprocedure. Deze ´procedure´ is al dood bij aankomst in de Senaat.”

Het geldt als zeer onwaarschijnlijk dat er een 2/3 meerderheid voor de veroordeling van Trump tot stand komt. Mochten de 50 Democratische Senatoren unaniem voor een veroordeling van Trump stemmen, dan zouden zich nog minstens 17 Republikeinen bij hen moeten aansluiten.

“Geen procedure, maar politiek theater”

Senator James Lankford (Republikein, Oklahoma) stemde voor de motie van Paul en zei na de stemming:

“Dit is geen procedure; dit is politiek theater. Men kan niet iemand uit zijn ambt verwijderen die al uit functie is. In deze procedure bestaat geen huidige president, geen hoogste rechter en geen mogelijkheid dat iemand uit zijn ambt verwijderd zou kunnen worden, omdat hij dat ambt niet meer bezet. Op een moment, waarop onze natie zich moet verenigen, zal deze procedure alleen maar voor nog meer splijting zorgen.”

Meerdere rechtsdeskundigen hebben gezegd dat de procedure de grondwet zou schenden. “De impeachmentprocedure zal ongrondwettig zijn, maar dat zal de Senatoren waarschijnlijk niet storen”, zei de voormalige professor van Harvard University Alan Dershowitz 17 januari tegenover “Fox News”.

“De grondwet is heel duidelijk. Het subject, het object, het doel van een impeachmentprocedure is het om een zittende president af te zetten. En er bestaan twee precedenten. De ene is heel duidelijk. Toen president Nixon, in het vooruitzicht aangeklaagd en afgezet te worden, aftrad, vonden er geen pogingen plaats om hem aan te klagen nadat hij zijn ambt had neergelegd.”

De eigenlijke procedure tegen Trump zal pas op 9 februari beginnen. Tot dan zullen de aanklagers van het Huis van Afgevaardigden en Trump´s advocaten hun argumenten schriftelijk indienen.

Mocht de op 20 januari gestopte president tegen de verwachting in veroordeeld worden, dan zou de Senaat hem kunnen uitsluiten van toekomstige politieke functies. Zodoende zou de 74-jarige zich in het jaar 2024 niet opnieuw kandidaat kunnen stellen voor het presidentschap.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Trump-impeachment: 45 van de 50 Republikeinse Senatoren stemmen tegen voortzetting procedure

 1. Henk der Niederlánder zegt:

  Na vier jaar lang Trump op alle mogelijke vlakken tegengewerkt te hebben is het mooi om te zien dat de Democraten nu flink tegenwerking krijgen op legaal gebied.
  Net zoals de rechter die oordeelde dat de grenzen open zetten even niet gaat werken.

  Geliked door 6 people

 2. arthurschop zegt:

  Niet Trump, maar de democraten zijn de oorzaak van de huidige tweespalt in de VS.
  Deze vicieuse sekte heeft zonder pauze hem tegengewerkt, beledigd en belasterd op de meest vulgaire wijze, van voor zijn aantreden tot nu nog na zijn aftreden en vermoedelijk nog verder tot in zijn graf.

  Geliked door 3 people

 3. Peter zegt:

  Bij veel mensen zullen de ogen open gaan,bij de beslissingen van Biden,een door en door verrot persoon en trekpop van China,en de media

  Geliked door 3 people

 4. Ravian zegt:

  Het is ook te belachelijk voor woorden, het afzetten van een reeds afgetreden president.
  En weer een mooi voorbeeld van de alles overheersende haat voor andersdenkenden die linkse mensen eigen is.
  Links zijn is gewoon een geestelijke afwijking die het normaal functioneren in een democratische samenleving onmogelijk maakt.
  Mensen die geen eens in staat zijn te begrijpen dat frauderen met stemmen zowel crimineel als moreel verwerpelijk is die horen in een democratie gewoon niet thuis.
  Die moeten feitelijk gewoon allemaal hun koffertje pakken en lekker in Noord Korea gaan wonen.

  Like

 5. Jan zegt:

  de linkse democraten gedragen zich als hyena’s tegenover ‘the lion king’ Trump.
  ze hebben vier jaar lang die mens zijn werk uitermate bemoeilijkt, hem ten onrechte gekleineerd en gepest.
  afschuwelijk dat ze hiermee door blijven gaan, zelfs na het einde van zijn ambt.

  Like

 6. Harry zegt:

  Die vijf subversieve “ conservatives “ zouden wij kwalificeren als nsb-ers .
  Treiter ze wég !
  IEDERE DAG confronteren met hun foute gedrag , dan worden ze het vanzelf wel zát !
  Beetje dreigen kan ook helpen .

  Like

 7. Bas zegt:

  Verwarde man zonder autocue..

  Like

 8. Jan zegt:

  Het bewind van Biden laat iedereen vervolgen die een andere mening heeft, dwz wie van de politieke lijn van de fascisten afwijkt verdwijnt in de kerkers

  Pro-Trump Meme Maker “ Ricky Vaughn ” aangeklaagd voor het gebruik van Twitter om ‘verkiezingsdesinformatie’ te verspreiden onder Hillary Clinton-kiezers in 2016 – kan 10 jaar cel krijgen.

  Een pro-Trump-meme-maker en Twitter-trol werd woensdag door de FBI aangeklaagd voor het gebruik van het sociale mediaplatform om ‘verkiezingsdesinformatie’ te verspreiden onder Hillary Clinton-kiezers in 2016.

  “Ricky Vaughn” AKA, Douglass Mackey, gebruikte Twitter om memes te posten en Hillary Clinton trollen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

  De 31-jarige Mackey werd in West Palm Beach gearresteerd op een beschuldiging van samenzwering tegen rechten en kan tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

  Het Eastern District van New York zei in zijn aanklacht dat Mackey een week voor de verkiezingen van 2016 een afbeelding tweette van een zwarte vrouw voor een bord ‘Afro-Amerikanen voor president Hillary’.

  Op de foto stond de boodschap: “Vermijd de rij. Stem vanuit huis. Sms ‘Hillary’ naar 59925. Stem op Hillary en maak deel uit van de geschiedenis ”

  Volgens de klacht brachten meer dan 4.900 mensen ‘hun stem uit via sms’.

  De FBI criminaliseert politieke toespraken om aanhangers van Trump op te sluiten.
  https://www.thegatewaypundit.com/2021/01/pro-trump-meme-maker-ricky-vaughn-indicted-using-twitter-spread-election-disinformation-hillary-clinton-voters-face-10-years-prison/

  Like

 9. Jan zegt:

  Biden tegen arbeiders: Ga maar taart eten

  Biden loopt weg wanneer hem wordt gevraagd naar de offers die hij van Amerikaanse arbeiders vraagt terwijl hij duizenden banen om zeep helpt

  John Kerry, de speciale presidentiële gezant voor klimaat van de Biden Admin, had vandaag een boodschap aan werkloze olie- en gasarbeiders: MAAK ZONNEPANELEN.

  Het uitschot loopt weg en het voetvolk zegt ‘Thank you sir’

  Like

 10. Jan zegt:

  Zwarte Keystone Pipeline arbeider ziedend nadat Biden hem en 10.000 collega’s op straat zet

  video

  Like

 11. Jan zegt:

  1 week niet op Twitter en dus een ban.
  Ieder conservatief wordt door Feekboek, Twitler en Koekel weggezuiverd

  Voormalig directeur van het handels- en productiebeleid van het Witte Huis, Peter Navarro, kwam woensdagavond bij Tucker Carlson. Dit was nadat Peter Navarro door Twitter was verbannen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s