Het “olieprijsplafond” van de EU functioneert niet

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

Sinds begin april ligt de prijs voor Russische olie constant boven de in het EU-”prijsplafond” vastgestelde $ 60,- Blijkbaar functioneert het EU-”prijsplafond” niet.

Vorig jaar heeft de EU met veel tamtam aangekondigd om per schip geëxporteerde Russische olie van een “olieprijsplafond” te voorzien. Dat zou er in de praktijk als volgt moeten uitzien: wanneer Russische olie per schip tegen een prijs van meer dan $ 60,- per barrel verkocht wordt, dan zouden westelijke rederijen de olie niet moeten transporteren en westelijke verzekeringsmaatschappijen deze transporten niet moeten verzekeren. Zo wilde men garanderen dat het olieprijsplafond werd gehandhaafd.

Experts hebben destijds al gezegd dat deze maatregel geen effect zou hebben, omdat er ten eerste genoeg landen zijn die de Russische olie graag afnemen, omdat ten tweede Rusland pijlsnel een eigen tankervloot heeft opgebouwd, die de Russische olie zonder westelijke rederijen kan verschepen, en ten derde, omdat Ruslands verzekeringsindustrie door de westelijke sancties o.a. tegen Russische banken sowieso van de westelijke herverzekeringsindustrie is afgesneden. Omdat ik zelf vroeger in de verzekeringsindustrie heb gewerkt, weet ik dat de Russische verzekeringsindustrie probleemloos verder loopt en zijn herverzekering nu afwikkelt via de herverzekeringsmaatschappij van de Russische staat.

De westelijke media en politici hebben de maatregel van de EU in de maanden na de invoering van het olieprijsplafond bejubeld en het feit dat de prijs van de Russische oliesoort Oeral onder de $ 60,- lag als bewijs voor de effectiviteit van het olieprijsplafond aangevoerd en de spoedige instorting van de Russische staatsfinanciën aangekondigd.

Wat ze daarbij verzwegen hebben, is dat de prijs voor de Russische Oeral-olie altijd lager is dan de oliesoort Brent, die over het algemeen als sleutelwaarde voor de internationale olieprijs wordt genomen. De media hebben bericht dat Brent bij ongeveer $ 80,- lag, terwijl de Russische olie voor minder dan $ 60,- verkocht wordt en geconcludeerd: hoera, het prijsplafond functioneert!

Dat was onzin, want de olieprijs is in de afgelopen maanden in de hele wereld gedaald, zodat de landen van de OPEC+ eind maart de verlaging van de olieproductie hebben besloten om de olieprijs (Brent) op de door de olie exporterende landen gewilde prijs van $ 90,- te houden. Nauwelijks was de maatregel eind maart verkondigd of de olieprijs steeg de volgende handelsdag (3 april) krachtig. Dat geldt ook voor de prijs van de Russische Oeral-olie, die sindsdien constant boven de $ 60,- ligt.

Het Europese olieprijsplafond is zodoende nog een losse flodder gebleken en heeft aangetoond dat de rest van de wereld zich er weinig van aantrekt wat Brussel in haar leenmanschap trouw aan de VS besluit.

Omdat uitgerekend Saoedi-Arabië een van de drijvende krachten achter de verlaging van de olieproductie van de OPEX+ was, toont deze ontwikkeling nog eens aan dat de Saoedi´s zich van de VS emanciperen, die druk op de Saoedi´s uitoefenen om de olieproductie op te voeren – maar de Saoedi´s doen het tegenovergestelde.

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het “olieprijsplafond” van de EU functioneert niet

  1. Ravian zegt:

    LOL, zou ook bijzonder zijn als iets wat door de EU bedacht is wel functioneert.
    Maar dat dit niet ging functioneren had zelfs een stelletje kleuters ze van te voren kunnen vertellen.
    Het zijn gewoon incompetente prutsers.
    En het trieste is dat dit voor de Europeanen hun beste eigenschap is…

    Like

Plaats een reactie