VS roepen Irakese Koerden op tot uitstel van onafhankelijkheidsreferendum

Screenshot_4

Peshmerga met de Koerdische vlag.

(Vertaling: E.J. Bron)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft bij de Koerdenleider Barsani blijkbaar de wens van de Amerikaanse regering geuit om het voor 25 september geplande volksreferendum van de Koerden in Noord-Irak uit te stellen.

epoch times

Washington heeft de Irakese Koerdenleider Massud Barsani ertoe opgeroepen om het voor september geplande onafhankelijkheidsreferendum voor de autonomie regio in Irak op te schorten.

In een zaterdag door Barsani´s kantoor verbreide verklaring wordt gezegd dat de Koerdenleider voor het geval van uitstel van het volksreferendum “garanties en alternatieven voor de toekomst van de Koerden” van de Amerikaanse regering zou hebben geëist.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zou vrijdag in een telefoongesprek de wens van de Amerikaanse regering hebben geuit om het voor 25 september geplande volksreferendum op te schorten. Volgens hem zouden de problemen tussen de autonome regio Koerdistan en de centrale regering in Bagdad door middel van dialoog opgelost moeten worden.

Enkele vertegenwoordigers van de Koerden hebben openlijk toegegeven dat het houden van het referendum bedoeld zou zijn als onderpand voor onderhandelingen met Bagdad over andere thema´s. De vertegenwoordigers van de Irakese, Koerdische regionale regering in Iran, Nasem Dabbagh, zei in juli dat de Koerden van Bagdad de vervulling van hun langjarige eis naar volksreferendums over de integratie van andere gebieden met een Koerdische bevolkingsmeerderheid in hun autonome regio wilden hebben.

Derhalve bestaat ook de verwachting dat Bagdad wetten over de olie-inkomsten in de regio ratificeert en de financiering van de Koerdische Peshmerga regelt, die in de strijd tegen de jihadistische militie “Islamitische Staat” (ISIS) een belangrijke rol spelen.

De autonome Koerdenregio in Noord-Irak bevindt zich op dit moment niet in de laatste plaats vanwege de daling van de olieprijs in een moeilijke economische situatie. Aardolie is de belangrijkste bron van inkomsten van de regio, die op dit moment bovendien aan meer dan een miljoen mensen onderdak biedt, die gevlucht zijn voor de gevechten van het Irakese leger met ISIS.

Bagdad is tegen het referendum over de onafhankelijkheid, ook al is het niet bindend. Buurlanden zoals Turkije en Iran wijzen het referendum strikt af. Zij beschikken zelf over belangrijke Koerdische minderheden op hun staatsgebied en zijn bang voor hun territoriale eenheid.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Irak, Iran, Koerden, Turkije, VS. Bookmark de permalink .

6 reacties op VS roepen Irakese Koerden op tot uitstel van onafhankelijkheidsreferendum

 1. Henk der Niederlànder zegt:

  Tillerson heeft nog niet echt begrepen dat een nieuwe genocide aanstaande is gelijk de armeense genocide.

  Geliked door 1 persoon

 2. rony stokart zegt:

  Wie geeft er nu om de Koerden? Die worden toch al van oudsher uitgemoord of in het beste geval door iedereen bedrogen (en bestolen).

  Geliked door 1 persoon

 3. Wim Vreeswijk zegt:

  Nergens werkt een multiculturele samenleving, niet in Nederland, ook niet in Irak. Met name de Koerden hebben zich letterlijk kapot gevochten tegen IS, dus gun deze mensen hun onafhankelijkheid en dat geldt in wezen ook voor de Koerden in Turkije en Iran. Ook dáár onafhankelijkheid.

  Like

 4. Marian zegt:

  Ik, ik heb bewondering voor de Koerdische strijdbare vrouwen. En ook ik heb een achterkleinzoon van bijna 1 jaar die half Koerdisch is, maar een echte lieve en bezorgde vader heeft en die ook beslist niet te lui is om te werken.

  Like

 5. Jan zegt:

  Iran, Turkey, & Iraq move to “crush” Kurds, Christians

  Like

 6. Wim Vreeswijk zegt:

  De belangrijkste olievelden liggen in Koerdisch gebied. Vandaar hun behoefte aan een zelfstandig koerdistan en omdat de dappere Koerden zichzelf prima kunnen bedruipen, dus geen overheersers nodig hebben. Datzelfde geldt ook voor Turkije en Irak. Vlak na WO-II moesten de koloniale mogendheden Engeland en Frankrijk afstand doen van hun koloniën en toen hebben de zogenaamde bevrijders, de yanks bewust de grenzen zodanig getrokken dat er, in het kader van verdeel en heers, deze landen werden opgezadeld met idiote landsgrenzen met als consequentie multcul, dus instabiliteit. De VS heeft dan ook een grote vinger in de oliepap in het Midden-Oosten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s