Documenten Snowden onthullen: VS, UK bespioneerden Olmert en Barack

Screenshot_11

(Door: Yori Yanover)

Wanneer je de sjabbat belijdt terwijl je in dienst bent van een krant, kan je weleens de prijs betalen dat je ver achter loopt op de rest. Maar omdat we aannemen dat onze lezers in Israël en de rest van de wereld eveneens de sjabbat belijden, welkom bij dit nieuws, nauwelijks op de planken sinds vrijdag: Britse en Amerikaanse geheim agenten bespioneerden de kantoren van de Israëlische premier Ehud Olmert en minister van Defensie Ehud Barack tussen 2008 en 2011, volgens de nieuwste documenten afkomstig van Edward Snowden die vrijdag zijn gepubliceerd.

Volgens The Guardian en The New York Times waren ook gebouwen van de Duitse overheid, een hoge ambtenaar van de EU, Unicef, Franse hulporganisatie Médecins du Monde, Franse oliemaatschappij Total en de Franse leverancier Thales Group doelwit van de NSA en Britse tegenhanger GCHQ.

Het kantoor van voormalige premier Olmert verklaarde: “Als het klopt wat er gepubliceerd is, zouden wij willen benadrukken dat het een publiek e-mailadres betreft, dat gebruikt wordt om aanvragen te ontvangen. De kans dat er schade is aangericht aan veiligheid of inlichtingen is minimaal.”

Natuurlijk komen de Amerikanen steeds bij Ehud Olmert aankloppen inzake het aanvallen van het beleid van Benjamin Netanyahu, zowel in het geval van Iran als de Palestijnen. Het heeft voor Ehud dus geen zin om boos te worden op z’n sponsoren.

Maar andere bronnen waren even onaangedaan — in ieder geval in het contact met de pers — door te suggereren dat de gehackte e-mailadressen niet geheim waren en dat alle informatie die in de mails stond openbaar beschikbaar was. Volgens het nieuws op het Israëlische Kanaal 2 gaat Israël opheldering eisen van de VS om er zeker van te zijn dat één en ander niet meer gebeurt.

Tegen Ynet heeft een bron bij defensie gezegd: “Waar we ook zijn, we nemen aan dat we afgeluisterd of gevolgd worden, hetzij in mobiele telefoongesprekken, hetzij in hotels in het buitenland.”

Verschillende Israëlische nieuwsberichten hebben gesuggereerd dat gevoelige gesprekken met Netanyahu vaak worden onderbroken door een omschakeling naar gebaren, zonder dat iets opgeschreven wordt zoals in email of SMS — de eerste minister heeft zelfs geen computer op zijn bureau.

Die psychotische dove gebarentolk uit Zuid-Afrika zou het geweldig doen in een dergelijke omgeving…

Misschien moeten er weer vlaggen die overeenkomen met bepaalde letters in het alfabet in gebruik worden genomen? Of een morselamp?

Dezelfde bron zegt dat in ieder geval één eerste minister het tot zijn gewoonte maakte om op deze manier valse berichten te verspreiden, om Amerikaans beleid naar zijn wensen te manipuleren, zodat het mes van spionage aan twee kanten zou snijden.

Joaquín Almunia, de EU-commissaris van concurrentie, is ook afgeluisterd – hij gaat over gevoelige zaken over kartelvorming, inclusief die over Google. In Brussel is woedend op de openbaarmakingen gereageerd.

Een woordvoerster van de NSA zegt dat de dienst geen Amerikaanse commerciële belangen ondersteunt. “We gebruiken onze competenties op het gebied van buitenlandse inlichtingen niet om de handelsgeheimen van buitenlandse firma´s te stelen en we geven verzamelde informatie niet aan, Amerikaanse bedrijven om hun internationale succes te vergroten of om hun laagste prijs te helpen bepalen”, zo zei de zegsvrouw.

Dat betekent, zonder een sprankje twijfel, dat ze absoluut hun spionagemogelijkheden gebruikt hebben om Google te waarschuwen over de argumenten die de EU zal gaan gebruiken.

Een oude regel om te weten of je voorgelogen wordt door de hoofdcommissaris van politie: kijk heel goed naar z’n lippen; op het moment dat ze gaan bewegen, liegt hij. Werkt net zo goed bij woordvoersters van de NSA.

In dit geval geloof ik dat de NSA verder is gegaan dan alleen liegen en de sprong heeft gewaagd naar een gebied dat de diepste afwijzing verdient door te verklaren: “De inspanningen van de veiligheidsdiensten om onderliggende economische systemen en beleid te begrijpen en afwijkende economische activiteiten in de gaten te houden, zijn cruciaal om beleidsmakers te voorzien van de informatie die zij nodig hebben om onderbouwde keuzes te maken die in het belang zijn van onze nationale veiligheid”.

Het is allemaal onderdeel van onze honger naar informatie, begrijpt u?

Is er een wet die de Amerikanen niet overtreden, er dan over liegen en uiteindelijk moeten toegeven dat ze in de eerste plaats gelogen hebben?

Dat maakt de Europese Commissie natuurlijk niets uit en deze noemt de onthullingen “onacceptabel”.

“Dit nieuws volgt op een serie onthullingen die, indien op waarheid berustend, onacceptabel zijn en de zwaarste veroordeling verdienen”, volgens een woordvoerder. “Dit is niet het soort gedrag dat we verwachten van onze strategische partners, laat staan van landen binnen de EU.”

Natuurlijk roept iedere discussie over de VS die Israël bespioneert vragen op over Jonathan Pollard en of Israëlische leiders niet ter compensatie de vrijlating van de arme man moeten eisen.

Om dat te doen moet de wil bij de Israëlische leiders er dan wel zijn om de arme man uit zijn gevangenschap te ontheffen.

Bron:
http://www.jewishpress.com
Auteur: Auteur: Yori Yanover

Vertaald uit het Engels door:
Wans Horst
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël, VS. Bookmark de permalink .

9 reacties op Documenten Snowden onthullen: VS, UK bespioneerden Olmert en Barack

 1. luckybee zegt:

  Zonder Jezus Christus komen ook Joden nooit tot de Vader.Sabbath is niet het belangrijkste.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  En dan hoopt Plasterk ook nog heel naïef dat dat gesprekken met de NSA-chefs tot minder gegluur, afluisteren etc zal leiden.

  Like

 3. Jean zegt:

  Gelukkig wordt dat politiek gespuis afgeluisterd anders zaten we nu al heel diep in de stront want het politiek gespuis hangt aan mekaar van verraad en corruptie.

  Like

  • Trucker zegt:

   Niet akkoord Jean, die snowden en die andere landverrader van het wiki gedoe moesten opgenknoopt worden;
   Die a..alé wat is de naaam ook weer die dat wikileaks spul heeft gestart is een zuivere landsverradern, buiten discussie die schoft gaf informatie weg die bestaande operaties betrof én het leven van informanten en US agenten betrof.
   Opknopen zonder vorm van proces, je bent misschien niet op de hoogte (of over het hoofd gezien) dat het uitsluitend informatie en operaties betrof van de USA en niks nada over de vijand (want in die contsxt moet het gezien worden) de islamiet.
   Is toch wel relevant te heten in deze zaak.
   Die andere hansworst (ben ik beleefd) moeten ze net zo goed opknopen (aan hetzelfde touw om kosten te sparen).
   Een eed van geheimhouding zweren maar VOORAF weten dat je enkel dat werk wil doen om te lekken…OPKNOPEN Jean, ik denk daar anders over.

   Like

   • Wans Horst zegt:

    Julian Assange heeft het voor betrokken personen misschien niet handig gedaan, misschien had hij met de kennis van nu het ook anders gedaan, maar iets zegt mij dat de Amerikanen, in tegenstelling tot de Nederlanders, daar geen genoegen mee zullen nemen.

    Nederlanders worden pas heldhaftig als traditionele symbolen aangevallen worden en kan feitelijk niets met de informatie die hij vrijgeeft, het volk kan niets met enig ander stuk informatie dan die over Zwarte Piet. Als de vrijheid en onze soevereiniteit worden verkwanseld is er wel wat beters op tv.

    Opknopen gebeurt niet, hij kan wel levenslang de gevangenis ingaan, ach, je bent jong, hebt te veel James Bond-films gezien en je wilt wat. Heel begrijpelijk allemaal.

    Je kunt je ongeremde woede beter uiten op de landverraders in Den Haag die de puurste vorm bedrijven: het ondertekenen van documenten (de aanslag) die de soevereiniteit van het Koninkrijk onder vreemd gezag plaatsen. Echter kan de premier dat blijven doen omdat alle moties van wantrouwen mislukken door de meerderheid van PvdA en VVD die ineens een verdomd stevige partijdiscipline kennen nu het land naar de knoppen gaat. #dubieus #verraad

    Like

  • Wans Horst zegt:

   Denk je dat het met afluisteren beter wordt? En voor wie dan eigenlijk? Alleen de Amerikanen worden hier beter van.

   Like

   • Trucker zegt:

    @ Wans Horst 22 december 2013 om 21:23

    “…ach, je bent jong, …”

    Wil even nuanceren, voel me jong hoewel volgend jaar (in realiteit volgende maand) wordt ik “derde leeftijd” dus dat “voelen” is eerder relatief.

    Oke on topic, Assange heet die vent, blijf erbij opknopen (is bij wijze van spreken want het is de US weet het wel, maar om het duidelijk te stellen).
    De man heeft staatsgeheimen gelekt waar onder operaties die aan het “lopen” waren, ik weet niet of u stilstaat bij “werk in het veld” waar geheimhouding van bronnen en informanten letterlijk een zaak is van levensbelang.
    Ach en zelfs was ik jong en keek ik teveel cinema dan nog pleite ik voor hetzelfde, een individu is verantwoordelijk voor de akties die hij onderneemt, dat jij daaar anders over denkt is uw goed recht.
    Had die verrader informatie gelekt en namen genoemd waar vijandige operaties of handelingen bij betrokken waren zou het plaatje er anders hebben uitgezien.
    Niet nu, hij heeft staatsgeheimen gelekt met één doel beschadeging, die andere is een volksverrader pur sang en is nu aan het jammeren en vreest voor (komt hij er nog goedkoop vanaf) levenslange opsluiting.
    Ik ben een principele oude zak en het van iedereen verlangen is wat teveel van het goede weet ik ook, maar wanneer men in een dienst werkt waar geheimhouding van levensbelang is en precies daar gaat met als enige doel alles te lekken (wat het ENIGE doel was van die rat snowden), tja niet jammeren hee Wans Horst.

    Like

   • Wans Horst zegt:

    Ik ben niet helemaal duidelijk geweest, excuus daarvoor, ik doelde op Snowden toen ik het had over de verzachtende omstandigheden, waarbij eenieder zich goed achter de oren moet krabben of hetgeen dat heeft plaatsgehad dusdanig kwalijk is dat het de mediahetze rechtvaardigt of de hetze bedoeld is om de aandacht van belangrijker zaken af te leiden. Uiteraard is iedereen verantwoordelijk voor z’n eigen daden en moet de gevolgen daarvan dragen. Maar tegenover wie heeft hij die verantwoordelijkheid? We leren in het leven door het leven dat we alleen verantwoordelijk kunnen zijn voor onszelf en ons persoonlijke handelen. Anderen laten ons barsten en de overheid is nooit je beste vriend geweest. Snowden respecteert zijn lichaam door zich aan de invloedssfeer van de VS te onttrekken, voor zover mogelijk. Dat de Amerikanen er niet blij mee zijn, soit, maar hij heeft mooi wel aangetoond dat de VS iedereen wantrouwt en gegevens in handen heeft die het zou kunnen gebruiken om Amerikaanse bedrijven voor te trekken. Ik kan mij voorstellen dat hij de wereld laat zien dat de prestigieuze wereldleiders die ons dagelijks leven denken te moeten en kunnen managen en namens ons geld in het buitenland verkwanselen, eigenlijk mensen zijn zoals ieder ander en niet te vertrouwen zijn met de informatie van Henk en Ingrid, laat met staan de hun door arbeid verkregen ruilmiddelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s