Europa is afgeschreven

Screenshot_118

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Wereldpolitiek wordt inmiddels bijna alleen nog maar door de VS, Rusland en China gemaakt. Europa speelt feitelijk nauwelijks een rol meer.

Contra magazine

Enkele decennia geleden nog speelden Europese machten wereldwijd een belangrijke rol. Nu is zelfs de Europese Unie niet in staat om een gelijksoortige globale machtspositie te bereiken zoals alleen Groot-Brittannië en Frankrijk destijds hadden. Mede een reden daarvoor is de dekolonisatie van de wereld evenals de opkomst van nieuwe globale machten.

De daarvoor veelmeer op zichzelf en hun buurlanden focussende landen VS, Rusland en China hebben zich een plek op het wereldtoneel bevochten. Elk land met eigen middelen en methoden, maar desondanks met globaal beschouwd meer macht en invloed dan nog in 1919, 1819 of zelfs 1719. Ook al zijn Frankrijk en Groot-Brittannië nog permanente leden van de VN-veiligheidsraad, op het toneel van de wereldpolitiek spelen ze geen belangrijke rol meer. De werkelijk belangrijke beslissingen worden veelmeer in Washington, Moskou en Peking genomen.

Een van onze commentatoren heeft dit samengevat bij het artikel over de geplande ontmoeting van Trump met Poetin en Xi. Hij schrijft:

“Alleen al het feit dat Trump de gesprekken met Poetin en Xi op de voorgrond plaatst, is bewijs genoeg wat hij van de Europeanen vindt en hij neemt hun bestaan nog net waar, beschouwt hen echter als zonder toekomst, anders zou hij ook met hen persoonlijk strategieën uitwerken. Dit laat hij echter graag over aan zijn ministers met onbelangrijke gesprekken en daaraan kunnen we herkennen hoe de wereld opnieuw wordt opgedeeld. Europa is bijzaak en dat is de schuld van hun regeringen en van niemand anders.”

Men hoeft alleen maar te kijken naar de geopolitieke crisishaarden Noord-Korea, Iran en Venezuela. Wie is bij de discussies op het hoogste niveau überhaupt belangrijk? Het zijn de VS, Rusland en China. En zelfs wanneer bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië eveneens betrokken zijn bij het atoomakkoord met Iran, hun diplomatieke offensieven spelen nauwelijks een rol. Wat betreft Noord-Korea of Venezuela zijn ze sowieso niet belangrijk. Zelfstandige initiatieven hoeft men niet te verwachten. En anders? Anders worden ze sowieso waargenomen als een Amerikaans aanhangsel.

De EU heeft een hervorming nodig

De tijden zijn veranderd. Geen wonder dat het Brusselse apparaat roept om meer centralisering en meer macht. Een EU-superstaat zou economisch met de VS en China kunnen concurreren en met een eigen EU-leger zou er ook op geopolitiek niveau wel degelijk iets kunnen betekenen. Daar staan enerzijds de patriotten en nationalisten in de verschillend elanden tegenover, maar ook de trans-Atlantici in de eigen politieke gelederen. De laatste willen Europa zo mogelijk nog lang als “wormvormig aanhangsel” van de VS behouden. Teveel zelfstandigheid druist in tegen de Amerikaanse belangen.

Geen wonder dus dat de Russische president Vladimir Poetin onlangs nog liet verkondigen dat zijn land veelmeer geïnteresseerd is in een stabiel Europa. Duidelijk: Een sterk, zelfstandig “Europa”( dis in de zin van de EU) past goed in de nieuwe multipolaire wereldorde en stellen ook paal en perk aan de Amerikanen. Met de Europeanen zelf kan Rusland beter onderhandelen dan met hen als Amerikaanse bevelsontvangers. Dat weet ook Poetin.

De “Europeanen” moeten gewoon alleen nog een manier vinden hoe zij enerzijds de ontbinding van de natiestaten in een EU-superstaat kunnen verhinderen en desondanks een zelfstandige en krachtige politiek kunnen uitvoeren. Een politiek, die zich oriënteer top de nieuwe multipolaire wereldorde, waarin ook de Europeanen hun plek hebben. En wel als zelfstandige entiteit en niet als VS-vazal.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in China, Europa, EUSSR, Rusland, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

22 reacties op Europa is afgeschreven

 1. fleckie zegt:

  Europa wordt gewoonweg ( gepland) …verzwakt,, door de ‘overvloed’ aan… barbaarse …, te doen. toestromen naar. onze landen,,…..<~<~<~<~<~<~<~

  Geliked door 2 people

  • Lucky zegt:

   Maar noem ze geen “Goldstück”, want dat is nu alweer hate-speech of hetze…
   Sarcasme ist verboten, jawohl.

   https://www.journalistenwatch.com/2019/06/21/landgericht-bremen-ausdruck/

   Landgericht Bremen: Ausdruck „Goldstück“ kann Hetze sein
   Arrondissementsrechtbank Bremen: uitdrukking “goudstuk” kan hetze zijn

   Bremen – Es wird immer irrer. Ein Facebook-Nutzer verwendet in einem Beitrag den Begriff „Goldstücke“ für sogenannte Flüchtlinge. Daraufhin sperrt Facebook sein Konto. Der User klagt. Jedoch gibt das Bremer Landesgericht Facebook Recht: Die Verwendung sarkastischer Begriffe wie „Goldstücke“ kann Hassrede sein.

   Bremen – Het wordt steeds idioter. Een Facebook-gebruiker gebruikt in een post de term “goudstukken” voor zogenaamde vluchtelingen. Als gevolg blokkeert Facebook zijn account. De gebruiker klaagt. De rechtbank van Bremen geeft Facebook echter gelijk: het gebruik van sarcastische termen zoals ‘gouden stukken’ kan haatdragende taal zijn

   Like

 2. andre zegt:

  Ja helemaal mee eens. Misschien iets stoms maar als je naar de toekomst kijkt dan gaan we naar een hogere level, of althans de achtergestelde delen van de wereld. Er zijn op het moment 4 eenheden in staat en aktief met navigatie satellieten en dat is 1) US met hun GPS 2) China met hun beidou. 3) Rusland met Glonass en dan tja de EU???? werkt het nu wel of niet? Laat ik het heel voorzichtig uitdrukken met idioten als een Frans Timmermans of een Federica Mogherini, een Juncker? Die kunnen nog geen vuurpijl afsteken laat staan een satelliet!

  Die hervorming gaat er ook komen alleen Trump met zn 3 volboed zionisten Pompeo, Bolton en Pence kan natuurlijk niet Engeland gaan inlijven. Toen ik de US nog leuk vond was het iedere keer weer makkelijk onderhandelen over de plaats van ontmoeting. Jij vliegt en ik vlieg dus zaten we altijd in London. Engeland hoort nu eenmaal bij Europa maar Rusland zeker ook en dat gaat hersteld worden neem dat maar van mij aan. En het gaat hard!

  Geliked door 2 people

 3. Jules Vismale zegt:

  Europa is eigenlijk al zijn macht na WO II kwijtgeraakt daar de nazi’s en de Japanners wel het kolonisme en het Britse Rijk hebben vernietigd, zij het onbedoeld!

  Like

 4. Ruud zegt:

  Misschien dat een Spitzenkandidat met de naam Francois Carpentier voor een revival kan zorgen.
  Hi. hi, hi……………..!

  Like

 5. Statler & Waldorf zegt:

  Europa is afgeschreven?

  In staat van ontbinding inmiddels.

  Geliked door 4 people

 6. Rensk. zegt:

  Logisch als je ziet waar West-Europese politici zich mee bezig houden. Met totaal onzinnige dingen. Zoals b.v de Canon van Engelshoven. Zoals de totaal doorgeslagen genderidioterie. En dat word allemaal in gestimuleerd door een stel idioten in Den Haag, In de plaats dat ze zich bezig houden met normale dingen, die echt belangrijk zijn. Kunnen en willen ze niet.
  Ik zie enkel een stel debielen daar in Den Haag.Net een stel kleuters zoals Halbe halve zool met zn datsja. Hij is niet de enige die niet spoort. Zit vol daar. En een normaal denkend mens wil in deze politiek niet eens solliciteren. Wetende dat als ze zich niet aan de mores houden ze geen schijn van kans hebben de boel te normaliseren. Enkel idioten gaan in die gevestigde partijen zitten en worden aangenomen. Hoe debieler hoe beter ze er in passen.

  Geliked door 2 people

 7. Peter zegt:

  VN-vluchtelingenorganisatie roept Europa op migranten van Sea-Watch 3 op te nemen
  Het gekloot met die kutboot houdt niet op !
  Mensen terug en afzinken die handel.!

  Geliked door 2 people

 8. Jan zegt:

  Meer dan een beetje overdreven want de economieën van Duitsland, Frankrijk en Italië alleen zijn nog steeds aanzienlijk groter dan die van Rusland.
  De economie van Amerika was altijd al de grootste en sterkste, behalve onder Hussein Obama die het opzettelijk sloopte en er een zwijnenstal van wilde maken zoals die van Venezuela. En de economie van Europa is nog steeds aanzienlijk groter dan die van China 18500.00 vs 12237.70 en dan dient men er rekening te houden dat China zo veel goedkope troep produceert dat men die nog niet aan de Russen kan slijten.

  Ik heb een Goretex-jack van North Face die in Amerika is gemaakt en na 25 jaar is deze nog waterdicht, ziet er zo goed als nieuw uit, heeft geen afgeplakte naden.
  Een goretex jack uit gekocht die in CHina was gemaakt had afgeplakte naden die na 2 jaar al los lieten en na drie jaar regende het in het jack even hard als op het jack.
  Fietsshirt gemaakt in Israël gekocht. De rits is van kunsstof en werkt nog steeds even goed als toen het shirt nieuw was. Als test 1 shirt gekocht bij Alibaba. O help, wat een rotzooi. Priegelige rits en ook niet van kunsstof, dus er kwamen roestvlekken in het stof dat ook nog eens scheef gesneden was. Maar voor €8 mag ik niet veel verwachten

  Bericht van vandaag:

  Chinese auto sales post worst-ever monthly decline as trade war intensifies
  Sales fell 16.4% in May, the 11th consecutive month of decline
  https://tinyurl.com/y483koth

  De beste auto’s uit China zijn westerse auto’s en die zijn voor de doorsneeburger te duur en de beste Chinese auto’s zijn voor pooiers die bereidt zijn ruim €100.000 neer te tellen voor een elektrische auto
  https://www.autoexpress.co.uk/car-news/beijing-motor-show/103347/the-best-and-worst-cars-of-the-2018-beijing-motor-show
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-24/a-111-000-chinese-sportscar-gets-ready-for-electric-car-battle

  Huawei spioneert sinds jaar en dag https://tweakers.net/nieuws/152214/bloomberg-vodafone-vond-verstopte-backdoors-in-huawei-apparatuur.html wat geldt voor zo goed als ieder Chinees product
  Objectieven van Yongnuo halen het niet bij die van Canon, Nikon enz. Camera’s zelfde laken een pak
  https://www.consumentenbond.nl/fotocamera/canon-eos-m5-vs-yi-m1-een-wereld-van-verschil
  (https://www.youtube.com/watch?v=UDkldPQ1img)
  En de consument in het westen wil goede kwaliteit als hij een fototoestel wil. Bovendien, als men gewend is aan de menu-structuur van het toestel gaat men niet snel over tot iets anders.
  Na het schelden op Trump vanwege zijn handelsbeperkingen die hij Europa en China oplegde wordt men ook in Europa eens wakker:
  EU starts new investigation into steel imports from China
  The European Commission has opened an investigation into hot-rolled steel sheet piles imported from China to determine whether they are being dumped in Europe, according to a notice in the EU Official Journal on Thursday.

  https://www.reuters.com/article/us-eu-china-steel/eu-starts-new-investigation-into-steel-imports-from-china-idUSKCN1IP0ZC

  Chinese carbon frame voor racefiets? Nee, dank je. Ik moet er niet aan denken dat het breekt en ik met 70 km per uur naar beneden ga. China produceert nep-Shimano en het is niks. Schakelt gewoon slecht.
  Komt er ook iets goeds vandaan? Ja, maar dan betaal je evenveel voor een mobieltje of laptop van Huawei als hier voor een Apple, Sony of Samsung.

  Overigens, ik ben niet van plan de criminele regering van Bejing te steunen die werknemers voor nog geen €4,50 per dag laat werken onder erbarmelijke omstandigheden. Om die reden heb ik ook geen Apple

  NY Times Investigation Confirms That Apple’s Factories In China Are Basically Slave Labor Camps
  https://uproxx.com/technology/ny-times-investigation-confirms-that-apples-factories-in-china-are-basically-slave-labor-camps/

  Zonnepanelen?
  Environmental “Time Bomb”…China To Dump 20 Million Tonnes Of Solar Panel Waste Into Environment
  https://notrickszone.com/2018/09/30/environmental-time-bomb-china-to-dump-20-million-tonnes-of-solar-panel-waste-into-environment/

  Caution – harmful chemicals come from China via the clothes you buy
  https://alternativa-za-vas.com/en/index.php/clanak/article/poisoning-china

  En wat met het afval gedaan wordt laat zich raden.

  Wat China doet:
  From university funding to computer hacking: How China ‘steals’ Western innovation
  https://www.telegraph.co.uk/technology/2019/04/29/university-funding-computer-hacking-china-steals-western-innovation/

  Maier kan mij meer vertellen met zijn groeiende economieën in Rusland en China. Nog niet zo lang geleden had hij het over samenwerking van China, Brazilië en Rusland maar dat komt niet bepaald van de grond en bovendien waait er in Brazilië nu niet meer een communistische wind.
  Momenteel laat de regering can peking in Hong Kong zien hoe het met de vrijheid is gesteld

  Geliked door 3 people

 9. Hovawart zegt:

  De EU is een opdrogende bron van kennis en vooruitgang, via de media het volk dom houden en bestoken met achterhaalde berichten en oude feitjes, dom en achterlijk, net als de schoolgaande jeugd die slechts nog uitblinken in asociaal gedrag, maar nog geen twee zinnen Nederlands kunnen spreken….de linksche looney brigade heeft ook in het onderwijs de bijl aan de wortel gezet van onze samenleving, ontwikkeling en welvaart……hopelijk kunnen de domme kindertjes goed zware dingen tillen en versjouwen, want dat zal hun enige bijdrage zijn aan de toekomst van de Pays-Bah.
  .”De jeugd heeft de toekomst”, (dom, dommer, het domst) daarom is de toekomst van de EU ten dode opgeschreven, een politieke dwaling waar Ik mordicus tegen ben! Onze ontwikkeling en de gezondheid van onze heilstaat is op z’n retour…..dankzij de linksche EU-Gleichschaltung.
  Duurzaamheid is een synoniem voor geopolitieke uitholling overdwars.

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Is dit artikel nou een pleidooi voor nóg meer EU ??
  Waarom zouden wij een globale wereldmacht willen zijn ? Zijn daar prijzen mee te winnen ? Worden we daar gelukkiger van ?
  De EU zou een economisch machtsblok moeten vormen en waar mogelijk een militair samenwerkingsverband; “Een aanval op één is een aanval op allen” klinkt dat bekend, nou dat dus maar dan louter in Europees verband.

  Like

 11. Jan zegt:

  Chinese babyspullen zo gevaarlijk dat Chinezen zelf ze niet meer willen

  Het is algemeen geweten dat het label ‘Made in China’ staat voor slechte kwaliteit. Wie zich laat verleiden door de veel te lage prijs heeft achteraf vaak spijt van zijn aankoop. Chinezen zijn dan ook meesters in het bedotten van consumenten. Het is zelfs zo erg dat de Chinezen zelf hun eigen landgenoten niet vertrouwen. En al zeker wanneer het gaat om voedingsproducten en babyproducten. Het schandaal waarbij baby’s stierven aan slechte melkpoeder deed het vertrouwen in Chinese spullen helemaal kelderen. Waren ze eerst nog brol, dan zijn ze nu ronduit gevaarlijk.

  Babydekens

  Het is dan ook gewaagd om spullen te bestellen op Chinese webshops. Toch zijn sommige ouders zo gek, gierig of dom dat ze zich helemaal laten gaan in het online aankopen van Chinese brol voor hun baby, bijvoorbeeld dekentjes. Wat zou er nu ook gevaarlijk kunnen zijn aan een simpel babydeken zou je misschien denken? Blijkbaar meer dan je denkt als Hema, nog zo’n aanbieder van spotgoedkope producten, vorig jaar zijn babydekens mocht terugroepen omdat de stiksels dreigden los te komen en er risico was op verstikking en amputatie!
  ….
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/06/chinese-babyspullen-zo-gevaarlijk-dat-chinezen-zelf-ze-niet-meer-willen/

  Like

 12. Lucky zegt:

  In Frankrijk,
  https://www.breitbart.com/europe/2019/06/21/new-survey-reveals-islamist-infiltration-french-public-services/

  Revealed: Islamist Infiltration of French Public Services

  Geopenbaard: islamistische infiltratie van Franse openbare diensten

  French media have leaked details from a report on Islamic extremism within the French public service, claiming that many in the public sector are concerned about Islamist infiltration.
  The new report, which has been compiled by MPs Éric Diard of the conservative Republicans and Éric Poulliat of President Emmanuel Macron’s La République En Marche! (LREM/Republic on the Move), questioned senior officials, researchers, and workers such as police and firefighters about Islamic radicalisation.

  Franse media hebben details gelekt uit een rapport over islamitisch extremisme binnen de Franse openbare dienst, bewerend dat velen in de publieke sector zich zorgen maken over infiltratie door islamisten.
  Het nieuwe rapport, opgesteld door parlementsleden Éric Diard van de conservatieve Republikeinen en Éric Poulliat van La République En Marche van president Emmanuel Macron! (LREM / Republiek in beweging), ondervroeg hoge functionarissen, onderzoekers en werknemers zoals politie en brandweerlieden over islamitische radicalisering.

  Like

 13. Jan zegt:

  Totalitair, derdewereldland China

  China orders all American computers to be trashed as China-US trade war deepens
  https://www.express.co.uk/news/world/1214900/china-news-latest-america-use-trade-war-microsoft-Huawei-trump

  Like

 14. Jan zegt:

  China is economisch afgeschreven. Grenzen gesloten, spooksteden

  Airlines Cancel More Flights, Borders Closing – Mayor of Wuhan Says Government Was Warned in December But They Kept it Secret

  China is devastated by coronavirus.  The government is shutting down most of the country.  Major cities look like ghost towns.

  Cathay Pacific, the major airline in Hong Kong, announced a few days ago that it would allow its flight attendants to wear protective masks in flight.  Now there are rumors that more severe actions on flights to the mainland are soon to be announced.  The airline reportedly has up to half its fleet already grounded due to lack of transportation in and out of China.

  British Airways announced the cancellation of all direct flights in and out of China.  Other airlines have instituted similar actions.

  The border with Mongolia is now closed and the border with Hong Kong is expected to be totally closed soon.  Currently travel between Hong Kong and China is limited.

  …..

  https://www.thegatewaypundit.com/2020/01/big-china-update-airlines-cancel-more-flights-borders-closing-mayor-of-wuhan-says-government-was-warned-in-december-but-they-kept-it-secret/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s